icon

Je zamestnávateľ povinný schváliť už zaplatenú dovolenku?

9. apr 2025

Ahojte, je zamestnavatel povinny mi schvalit dovolenku v termine kedy mam dlho dopredu zaplatenu dovolenku a je o nej informovany? Ďakujem

melanta
9. apr 2025

Nie, nie je. Že si ho informovala je úplne irelevantné. Máš ju mať schválenú skôr, než ju zaplatíš. Aj vtedy by ju mal nárok zrušiť, ale musel by ti uhradiť škodu. Takto je to tvoja chyba, že si zaplatila skôr, ako si si nechala dovolenku schváliť.

pribinak
9. apr 2025

Informovala si ho písomne?

maranco
9. apr 2025

Zamestnávateľ nakladá s celou tvojou dovolenkou, nemá povinnosť ti ju schváliť kedy ty chceš.
Ak ju máš schválenú a ju potom zruší, môžeš žiadať preplatenie nákladov zaplatenej dovolenky.

melanta
9. apr 2025

@pribinak čo zmení na situácii to, že ho informovala písomne? Okrem toho, že je to chumaj, ak jej neschváli dovolenku v termíne, o akom vopred vedel, že si zaplatila dovolenku. Ale na jeho povinnosti jej ju schváliť to nič nemení.

biba_18
9. apr 2025

@melanta ak bol informovaný a nemal výhrady = súhlasil ... teda mal by jej ju schváliť aj teraz písomne, pokiaľ nie je debil, že ...

melanta
9. apr 2025

@biba_18 ak nie je debil. To je to podstatné. Ak je debil a vedel o tom, či ústne alebo písomne a teraz jej to neschváli, tak môžeme o ňom povedať, že je chmulo, ale nič to nemení na fakte, že schváliť tú dovolenku povinnosť nemá. Ja v tomto ľuďom nerozumiem. Veď človek vie, či má normálneho šéfa alebo chmula. Ak chmula, tak sa podľa toho zariadim.

pribinak
9. apr 2025

@melanta mal to oznámené písomne, ak majú napr odbory tak má dosť dobrý argument že vedel, nepovedal nič a odrazu nie

Je tu priestor na debatu, napr aj s jeho nadriadeným

pribinak
9. apr 2025

@melanta keď už je chmulo, tak ti nemusí cely rok schváliť dovolenku a potom tu ju dá naraz kedy chce a neurobíš nič
To by sa na dovcu nedostala nikdy

melanta
9. apr 2025

@pribinak ak aj majú odbory, ak majú náročné prevádzkové obdobie, nepomôžu jej ani odbory. Ja nechápem tomu zaplatiť si dovolenku a nedať si ju predtým schváliť. Autorka sa pýta na konkrétnu situáciu. Odpoveď dostala.

melanta
9. apr 2025

@pribinak ale to sú zbytočné alternatívy. Riešime konkrétnu situáciu. A síce, že autorka si zaplatila dovolenku bez toho, aby si dala dovolenku schváliť.

ibrunova
9. apr 2025

Povinný nie je, ale ja som sa za celý život nestretla s takým človekom, ktorý by mi robil takéto naschvály.

pribinak
9. apr 2025

@ibrunova v normálnej firme takýto debil nemôže byt

melanta
9. apr 2025

@ibrunova ani ja som takého šéfa nezažila. Ale zažila som takého manažéra podo mnou. A nie jedného. Išli rýchlo preč z firmy keď prešli pod moje vedenie, ale žiaľ, je ich dosť. Chumajov s komplexami, ktorí sú touto formou hľadkajú svoje choré ego.

sono2
9. apr 2025

Nie. Dovolenku máš mať najprv podpísanú až potom niečo platiť.

ibrunova
9. apr 2025

Napríklad by som si kupovala v novembri na budúce leto.. Kebyže dobehnem rovno za šéfom s dovolenkovým lístkom na budúci august, asi by si myslel, že mi šibe.
Takého šéfa som nemala, ale kolegyňu áno, ktorá vedela, že ja si môžem zobrať presne dva týždne medzi dvomi termínmi v práci, ona nebola limitovaná termínmi a bookla si dovolenku presne na tie moje dva týždne..

autor
9. apr 2025

Ja mam dovolenku za 8 mesiacov, cize mi pride odveci aby som si teraz podpisovala uz dovolenkovy listok. Bezne si podpisujeme mesiac vopred napriklad. Ale ustne som to spominala a bolo to v poriadku. Len teraz mame trosku napata vztahy a sef je schopny schvalne toto urobit, ako ho poznam.

melanta
9. apr 2025

Čiže zaplatiť za dovolenku 8 mesiacov vopred ti príde ok. Ale dať si podpísať dovolenkový lístok ti príde odveci. 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ A to napriek tomu, že šéf je to podľa teba schopný urobiť. V takom prípade je odveci nedať si ho podpísať.

katkaseiner
9. apr 2025

Ja ti neviem, moj sef podpise dovolenku kazdemu ak ma vykryte obdobie, tasky. Chape ze vsetci si ju chceme brat vo vlastnom case...ale teda ja si dovolenku vzdy booknem a hned davam ziadost v práci. Dokonca teraz mame dovcu spolu s kolegom v rovnakom case a neriesi to... kryje sa nam tyzden a aj ked sa zastupujeme, podpisal to.

tiika
9. apr 2025

Nie nemá takú povinnosť. Stručne a jasne.

gov
Odpoveď bola odstránená
tiika
9. apr 2025

Takze ty si mu to ústne spomínala a on to ústne schválil, či sa k tomu vôbec nevyjadril?
Iné je iba oznámiť a iné sa dohodnúť. Povedal, Ok, dobre? Potom bola schválená. Nemusí byt schválená pisomne, inak je neplatná. Neviem sice akoby si to ale dokazovala. Počkaj na príležitosť, keď bude mat šéf dobrú náladu a daj mu to radšej podpísať skôr, nečakaj až do poslednej chvíle.

janka95
9. apr 2025

Ja ťa chápem. Ja robím zdravotnú sestru a mi dovolenku dopredu podpísanú skôr než pár dní pred nikdy nemáme a to tam robím už pár rokov. Nás nútia k dovolenke každý mesiac jedna aj keď na to nie je dôvod lebo vždy sme sa dohodli bez problémov s kolegyňami.
Máme predbežný plán a tiež som si zaplatila letenky pre celu rodinu. Keby bol v práci niekto taký hajzel že mi spraví takto napriek, na ďalší deň má na stole výpoveď.

gab1sol
9. apr 2025

Ak by som mala takto skoro zaplatenú dovolenku, okamžite by som si dala potvrdiť voľno v práci. Mám skvelého šéfa, ktorý by nemal problém tú dovolenku schváliť. Ale mám aj ďalších kolegov. A môj šéf nie je povinný v hlave držať termín mojej dovolenky. A teraz by sa nastala situácia - ja mám 8 mesiacov zaplatenú dovolenku, ktorú som len ústne oznámila v práci. Za 4 mesiace príde kolega, či kolegyňa a dá si schváliť voľno oficiálne. Nadriadený pozrie do systému a uvidí, že tam nikto nie je uvedený a tak tú dovolenku schváli. Príde termín dovolenky a kto z nás dvoch má nárok využiť voľno, ak by sme obaja nemohli ísť v rovnakom termíne?
Za mňa, keď chceš mať istotu voľna, je jedno, že je to odveci, daj si to schváliť aj teraz. Pretože môže nastať akákoľvek situácia, pre ktorú ti to tvoj šéf neschváli…

autor
9. apr 2025

@melanta dovolenka sa bezne objednava takro dopredu, nakolko su nejake first minute a dalsia vec ze cestujeme vo vacsej skupine, cize ak by som to nechavala na neskor uz nenajdeme tolko izieb v jednom hoteli

ibrunova
10. apr 2025

a prečo sa pýtaš vlastne? Len tak, alebo ti ju nechce teraz schváliť?

lienka.7
10. apr 2025

@autorka kým sa tu ako býva dobrým zvykom začne hon na tých zlých a vykoristujucich zamestnávateľov. Pokial nemáš podpísaný dovolenkový lístok, eventuálne schválenú dovolenku v systéme, tak nie, nie je povinný.

zuzubb007
10. apr 2025

Nie nieje povinny nič, tvoja chyba, že dovolenku si vieš kúpiť ale oznámiť nevieš, ja napríklad oznamujem šéfovi pol roka dopredu, že beriem si dovolenku aby vedel je to fér pre obe strany

senta_sofia
10. apr 2025

Mal by mat schvaleny plan dovoleniek, podla toho sa dovolenka cerpa. Na zaklade toho by mal urcovat cerpanie a ty moznost zapracovat tam tu svoju, aby bola zabezpecena zastupitelnost a plnenie uloh zamestnavatela.