Je zamestnávateľ povinný schváliť už zaplatenú dovolenku?
Ahojte, je zamestnavatel povinny mi schvalit dovolenku v termine kedy mam dlho dopredu zaplatenu dovolenku a je o nej informovany? Ďakujem
Informovala si ho písomne?
Zamestnávateľ nakladá s celou tvojou dovolenkou, nemá povinnosť ti ju schváliť kedy ty chceš.
Ak ju máš schválenú a ju potom zruší, môžeš žiadať preplatenie nákladov zaplatenej dovolenky.
@biba_18 ak nie je debil. To je to podstatné. Ak je debil a vedel o tom, či ústne alebo písomne a teraz jej to neschváli, tak môžeme o ňom povedať, že je chmulo, ale nič to nemení na fakte, že schváliť tú dovolenku povinnosť nemá. Ja v tomto ľuďom nerozumiem. Veď človek vie, či má normálneho šéfa alebo chmula. Ak chmula, tak sa podľa toho zariadim.
Povinný nie je, ale ja som sa za celý život nestretla s takým človekom, ktorý by mi robil takéto naschvály.
Nie. Dovolenku máš mať najprv podpísanú až potom niečo platiť.
Napríklad by som si kupovala v novembri na budúce leto.. Kebyže dobehnem rovno za šéfom s dovolenkovým lístkom na budúci august, asi by si myslel, že mi šibe.
Takého šéfa som nemala, ale kolegyňu áno, ktorá vedela, že ja si môžem zobrať presne dva týždne medzi dvomi termínmi v práci, ona nebola limitovaná termínmi a bookla si dovolenku presne na tie moje dva týždne..
Ja mam dovolenku za 8 mesiacov, cize mi pride odveci aby som si teraz podpisovala uz dovolenkovy listok. Bezne si podpisujeme mesiac vopred napriklad. Ale ustne som to spominala a bolo to v poriadku. Len teraz mame trosku napata vztahy a sef je schopny schvalne toto urobit, ako ho poznam.
Čiže zaplatiť za dovolenku 8 mesiacov vopred ti príde ok. Ale dať si podpísať dovolenkový lístok ti príde odveci. 🤷🏻♀️🤦🏻♀️ A to napriek tomu, že šéf je to podľa teba schopný urobiť. V takom prípade je odveci nedať si ho podpísať.
Ja ti neviem, moj sef podpise dovolenku kazdemu ak ma vykryte obdobie, tasky. Chape ze vsetci si ju chceme brat vo vlastnom case...ale teda ja si dovolenku vzdy booknem a hned davam ziadost v práci. Dokonca teraz mame dovcu spolu s kolegom v rovnakom case a neriesi to... kryje sa nam tyzden a aj ked sa zastupujeme, podpisal to.
Nie nemá takú povinnosť. Stručne a jasne.
Takze ty si mu to ústne spomínala a on to ústne schválil, či sa k tomu vôbec nevyjadril?
Iné je iba oznámiť a iné sa dohodnúť. Povedal, Ok, dobre? Potom bola schválená. Nemusí byt schválená pisomne, inak je neplatná. Neviem sice akoby si to ale dokazovala. Počkaj na príležitosť, keď bude mat šéf dobrú náladu a daj mu to radšej podpísať skôr, nečakaj až do poslednej chvíle.
Ja ťa chápem. Ja robím zdravotnú sestru a mi dovolenku dopredu podpísanú skôr než pár dní pred nikdy nemáme a to tam robím už pár rokov. Nás nútia k dovolenke každý mesiac jedna aj keď na to nie je dôvod lebo vždy sme sa dohodli bez problémov s kolegyňami.
Máme predbežný plán a tiež som si zaplatila letenky pre celu rodinu. Keby bol v práci niekto taký hajzel že mi spraví takto napriek, na ďalší deň má na stole výpoveď.
Ak by som mala takto skoro zaplatenú dovolenku, okamžite by som si dala potvrdiť voľno v práci. Mám skvelého šéfa, ktorý by nemal problém tú dovolenku schváliť. Ale mám aj ďalších kolegov. A môj šéf nie je povinný v hlave držať termín mojej dovolenky. A teraz by sa nastala situácia - ja mám 8 mesiacov zaplatenú dovolenku, ktorú som len ústne oznámila v práci. Za 4 mesiace príde kolega, či kolegyňa a dá si schváliť voľno oficiálne. Nadriadený pozrie do systému a uvidí, že tam nikto nie je uvedený a tak tú dovolenku schváli. Príde termín dovolenky a kto z nás dvoch má nárok využiť voľno, ak by sme obaja nemohli ísť v rovnakom termíne?
Za mňa, keď chceš mať istotu voľna, je jedno, že je to odveci, daj si to schváliť aj teraz. Pretože môže nastať akákoľvek situácia, pre ktorú ti to tvoj šéf neschváli…
@melanta dovolenka sa bezne objednava takro dopredu, nakolko su nejake first minute a dalsia vec ze cestujeme vo vacsej skupine, cize ak by som to nechavala na neskor uz nenajdeme tolko izieb v jednom hoteli
a prečo sa pýtaš vlastne? Len tak, alebo ti ju nechce teraz schváliť?
Nie nieje povinny nič, tvoja chyba, že dovolenku si vieš kúpiť ale oznámiť nevieš, ja napríklad oznamujem šéfovi pol roka dopredu, že beriem si dovolenku aby vedel je to fér pre obe strany
Mal by mat schvaleny plan dovoleniek, podla toho sa dovolenka cerpa. Na zaklade toho by mal urcovat cerpanie a ty moznost zapracovat tam tu svoju, aby bola zabezpecena zastupitelnost a plnenie uloh zamestnavatela.

Nie, nie je. Že si ho informovala je úplne irelevantné. Máš ju mať schválenú skôr, než ju zaplatíš. Aj vtedy by ju mal nárok zrušiť, ale musel by ti uhradiť škodu. Takto je to tvoja chyba, že si zaplatila skôr, ako si si nechala dovolenku schváliť.