icon

Každý chce robiť na jednu zmenu? Позrite sa na výhody!

16. jan 2024

Doteraz som to neriešila, robila som na rôzne smeny či 3, krátky dlhý týždeň alebo 12tky bolo mi to jedno.
No odkedy mám deti a po deťoch som hľadala prácu na jednu smenu. Prečo? Aby som mohla ráno nosiť deti do škôlky a školy, aby som ich mohla poobede vyberať. Aby poobede som mala na ne čas, aby som ich videla rásť a mali by sme spoločne zážitky..
Od septembra minulého roka robím poštárku ako som chcela na jednu smenu. Menší má 3roky nastúpil do škôlky, pokiaľ vychodi škôlku plus prvý stupeň na ZŠ, ak sa mi to podarí pár rokov vydrzat v tejto práci.
Čo mám kamarátky každá po RD robí na jednu smenu, či poštárku, v kuchyni pomocnú silu alebo upratovačku.
Síce platovo to není bohviečo no práca na jednu smenu má svoje výhody. Po 15tej sme doma, cez sviatky a víkendy sme tiež doma a máme kopec času na deti. Niektoré kamarátky hovoria že ony by si vedeli predstaviť takto robiť na jednu smenu až do dôchodku, aj keď už budú mať veľké deti. Že už si zvykli poobede na voľný čas a už nechcú robiť na smeny.
Chápem ich aj ja by som si vedela zvyknúť, len ja ešte mám vyše 30 rokov do dôchodku čo je dlhá doba ktovie čo bude dovtedy.
Ako to máte vy ako fungujete v práci po RD?

Strana
z2
janka95
17. jan 2024

Ja to úplne chápem. Ja robím v nemocnici denné, nočné 12ky a to 30 minút cesty do roboty. Víkendy, sviatky, nonstop. Tie príplatky stoja za prd a ist z nočnejdo nočnej ked cez deň fungujem doma je masaker. :D popravde tiež rozmýšľam po dokončení VŠ začať pracovať len cez deň, a je to podla mňa úplne normálna vec 🙂

lucia147852
17. jan 2024

Prečo by mal niekto robiť na snemy keď mu to nevyhovuje len preto, ze nemá deti? Pred deťmi som robila len cez deň a po druhej dcére tiež budem robiť cez deň. Kvôli tomu na sebe pracujem a zvyšujem si kvalifikáciu aj cez md, aby som si to mohla dovoliť.

gemerka17
17. jan 2024

@autorka veľmi čudná téma. Čo keby ti radšej napadlo ísť študovať a vedomostne na sebe makať, aby si nemusela riešiť smenu. Abstrahujeme od lekára, avšak pokiaľ máš už za sebou atestáciu, prax a následne vlastnú ambulanciu, tak časovo je už dobre.
Drvivá väčšina ľudí s VŠ nerieši pracovný čas. Je to avšak preto, lebo boli ochotní pocas najlepších čias na sebe makať, učiť sa a sedieť pri knihách. + čo väčšina nevidí, častokrát po škole je to nove získavanie vedomostí a celoživotné štúdium. Ty síce musíš byť v práci ale hlavičku si už namáhať po maturite (ak ju mas) už nebudeš.

mamutka
17. jan 2024

To si naozaj myslíš, že ľudia s väčšími deťmi by sa mali vzdať prace na jednu smenu, lebo to treba uvoľniť ľudom s malými deťmi? S väčšími deťmi netreba tráviť čas? Ved počkaj, keď ti podrastú. Ľudia ktorí na smeny robiť chcú, nech robia, ale priste drvivá väčšina ľudí stojí o jednu smenu. Musis si nájsť prácu kde budes mať jednu smenu a budeš stíhať deti a nikto ti nemusí odstúpiť svoje miesto. Zamestnávatelia napr sú naučení, že na Slovensku si ľudia nechajú so sebou robiť ako s handrami, preto sa tu robí toľko nočných. A teraz čo? Ľudia čo si nájdu prácu ba jednu smenu z nej podľa teba majú uhnúť, lebo niekto čo ma dieťa zrazu pochopil aké je dôležité taku práci nájsť s držať si ju? Bože, ved ľudia sa nadru aby si našli dobrú prácu a vybudovali v nej pozíciu, majú kopu skúsenosti a zrazu si mamičky zmyslia, že treba tých ľudí poslať inam, do horšieho samozrejme ….

radacak
17. jan 2024

Robila som aj na 1 , 2 aj 3 zmeny,robila som aj poštárku..S časového hľadiska bola najvhodnejšia (pri deťoch) práca poštárky.7:45-15:45 ..no aj iná práca od 6:00-14:00 sa dalo len mi musel dcéru do škôlky/školy nosiť manžel.Na zmeny by som uz pracovať nechcela

sense
17. jan 2024

Pracujem 12 rokov len ráno veľmi skoro ráno a teda keď mám občas robiť len cez deň s tým ze sa vrátim domov o 19-20 tak som "mimo" neviem si predstaviť robiť nočné. Môj chlap robí aj aj a mam kolegov ktorý robia len poobede lebo doobeda sú nepoužiteľný a sú medzi nimi aj matky s deťmi.
Ty môžeš kľudne po pár rokoch uvoľniť tvoje miesto na jednu smenu ďalšej matke a hľadať si prácu na smeny. Ja som s mojou spokojná a meniť ju v plane nemám a kým mi bude umožnené robiť ráno ako robím tak budem, keďže poobedie viem stráviť aj inak ako v práci aj za cenu vstavaná o 3 rano

katka700
17. jan 2024

Má tvoj muž 2 práce? Od šiestej do piatej, to je 11 hodín denne.

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
autor
17. jan 2024

@stastnamanzelka V družine áno to sa dá, ale keď sú choré a sú doma alebo cez prázdniny to ako vykrijes?

mamutka
17. jan 2024

Autorka, ty si asi členka klubu miestnych mladých mamičiek, ktoré sa spravodlivo rozhorčuju nad starými mrochtami, že zaberajú fajne fleky a popoludní si rite doma valaju.
Riešenie je jednoduché, nečakaj že cudzí ľudia sa budú prispôsobovať aby si ty niečo stíhala, pokecaj so svojim mužom, nech zmení prácu. Tiež nemusí robiť, ako píšeš, 11 hodín denne. Pekne nech si nájde niečo iné a dohodnete si to tak, aby ste stihali. A uč deti variť už od šiestich rokov, lebo podľa tvojej teórie ty budes točiť kadejaké smeny a tvoje deväť ročne dieťa si bude doma ohrievať jedlo a bude zodpovedne za ďalších súrodencov, aby mlade mamičky mali prácu, kde dokážu stíhať škôlku.

autor
17. jan 2024

@katka700 Má iba jednu prácu robí strojára majstra v jednej firme.

autor
17. jan 2024

@gemerka17 To je jedno či mám alebo nemám vs ja si nerobím rozdiely, či podľa teba ľudia bez vs nemajú nárok mať prácu na jednu smenu. Nie každá má na to učiť sa ďalej nemyslím chuť na učenie ale často chýbajú aj financie.

viestta
17. jan 2024

Nechces hadam aby nejaka referentka z uctarne nastupila do prevadzky na dvojsmenku, len preto aby mala matka s malymi detmi miesto na jednu smenu? Alebo sestra z ambulancie pojde na lozkove, len preto aby mala matka s detmi miesto na jednu smenu.
Nemozem si pomoct, ale tvoja uvahy zapdaju do rovnakej koncepcie ako uvahy ineho anonyma, ktory pred casom razil teoriu, ze stari ludia, ktori dostali za sociku byty "zadarmo" z nich maju odist a uvolnit ich mladym aby mladi nemuseli brat hypoteky na byvanie... Sice zaujmava uvaha o nesmrtelnosti chrusta, ale v konecnom dosledku blbost ako Brno🙄

gemerka17
17. jan 2024

Nejde o nárok, ale o nastavenie trhu práce. Každá praca je ohodnotená na základe náročnosti a kazda je variabilna. Ide o to, že ľudia museli preto niečo urobiť, aby získali prácu v kancelárii na 8 hodín, s možnosťou homeofficou alebo voľnejšim pracovným časom. Pokiaľ si nebola na sebe ochotná zamakať, tak to ostávajú pomocnejsie práce alebo práce adekvátne k tvojmu vzdelaniu. A ano je tu casto krat aj praca na smeny. Zbytočne tu zavidis ostatným a ťažko ťa niekto zamestná kde na dane miesto potrebuješ VS, jazyky, skilly, vedomosti. Či niekto nemal chuť učiť sa a podľa tvojho merítka ma mat pozíciu manažéra, ktorý chodí z meetingu na meeting ?
Treba myslieť do budúcnosti a stále sa môžeš dovzdelavat, aby si mala lepšie pozíciu na trhu práce. Len preto treba aj niečo urobiť a nie sa sťažovať a závidieť ostatným.

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
mamutka
17. jan 2024

Ty nerobíš rozdiely? Za to ti každý zamestnávateľ poďakuje, keď mu kvalitného človeka napr z logistiky pošleš do fabriky na smeny a ty si tam hačneš, lebo ved jedna smena. Ved ľudia majú skúsenosti a preto sú podstatni, ty sa len dohodni pekne s mužom, tak ako si to všetky ostatné ženy museli dohodnúť, aby to doma stihali.

mclissa
17. jan 2024

Zasnem nad tvojimi argumentami autorka. Keby si vedela, co vsetko som urobila preto aby som bola tam kde som. A pracovny cas si mozem vyberat, ku tomu ma moja praca este bavi a naplna. Ty si co urobila aby si teda pracovala iba na jednu smenu? Alebo iba rano a poobede bola doma?

mirkam3
13. jún 2024

Na temu som narazila až dnes, no žasnem nad zmýšľaním autorky - citujem: “.. ľudia čo už majú veľké deti môžu robiť barsjako na smeny lebo ich deti už vedia aj samé dôjsť domov zo školy. Myslím na to že je málo miest umožnené matkám s malými deťmi aby sa mali kde zamestnať. Často aj ľudia s väčšími deťmi robia na jednu smenu pri čom už nemusia no svoje miesto sa držia…”

😂😂😂 nemyslíš vážne! Tak ľudia majú láskavo uvoľniť svoje miesto žene, ktorá si narobí deti a potom nevie ako časovo vykryť starostlivosť o ne, a nemá ani kvalifikáciu aby sama zmenila pracu? To už kde sme…ak plánujem rodinu, najprv sa snad zamyslim, ako budeme fungovať.

Strana
z2