Kde sa zamestnať pri dvoch malých deťoch?
Ahojte mamičky, rada by som vás spýtala, aké je vaše zamestnanie pri malých deťoch po skončení materskej? zaujíma ma najmä kde pracujete tie, ktoré máte 2 a viac detí ako riešite opateru,škôlky a pod.nerobím nejaký prieskum, len ma naozaj zaujíma kde sa možno zamestnať a stíhať aj rodinu aj robotu, najmä ak škôlky fungujú do 16 hod a o deti sa vám nemá kto postarať....napr.ja konkrétne mám dve deti, manžel chodí väčšinou mesiaca na služobky, syn je v škôlke , dcéra pôjde až od septembra.materská mi končí 23.apríla a vzhľadom na podmienky,ktoré mi dal zamestnávateľ som sa rozhodla ukončiť pracovný pomer.je možné mať slušnú prácu a zároveň sa aj normálne starať o rodinu?
@moni244 alebo pracuje non-stop :P ako je to u nas... on neprsiel na rodicovstvo, iba ja... predtym sme obaja pracovali non-stop... sem tam si malu vsimne a mne o je az smiesne... zase na vylety sa chodi, s malou sa ideme korculovat/lyzovat/nosime ju na gymnastiku/plavat... ale okolo logistiky, domacnosti... nic.. lebo ked uz nie sme doma tak to je telefon/email/kancelaria... ako z americkeho filmu, lenze tu nie je dovolena opatrovatelka/upratovacka/aupair ani nic :P
@simca06022011 ako on mi pomôže, ak teda vôbec malú zoberú do škôlky, len tie jeho smeny ach
@simca06022011 no to je fakt cudne. Tak mu treba tresnut panvicou po hlave, nech sa zobudi. My sme a aj stale vela cestujeme. Po takej tyzdennej lyzovacke, vies kolko je toho pradla pre 5 osob z toho tri deti? Keby nebolo susicky tka som pradlom zahrabana dva tyzdne, co by som to nemala kde vyvesat. Ako som uz pisala, zehlim len ja ale ja napr zehlim a on vari a postara sa o deti. Ked zehlim cez den (napr. vikend), tak od ide niekde von aby ma nik neotravoval a mam to rychlejsie. Ked ma vono alebo v sobotu zoberie decka nakupi, ide umyt auto, zavezie papier do recyclingu (tu nemame na papier kontajner, musime to vozit na opacny koniec dediny) atd. Ked idem baht, postara sa o vsetko on, a opacne. Mne keby zacal streckovat, brala by som tyzden dovolenku a nechala ho sama, nech vidi co to je. A babky nehrozia a ani by tak rychlo neprisli pomoct. Moji fotrovci takmer 800 km, svokrovci 450 km a okrem svokry este vsetci pracuju. a svokrovci sa u nas ukazu tak raz za uhorsky rok. 2014 boli az raz na vikend a aj to sa dali obsluhovat. Takze radsej nech ani nechodia. A decka svokra len romaznava. To tiez nepotrebujem.
super tema...moj muz napr.naozaj pomaha ako sa da....ale spolahnut sa na jeho najma vyber zo skolky sa vobec neda,nkonci vzdy rovnako a ma aj kadejake sluzby
takze to ostava na mne
pracu ma zatial super,no a ostat bez nej-po vzajomnej dohode,hm v dnesnej dobe doslova hlupost,takze???
bude to viacmenej na mne...a na mojom obetovani sa-zacas,kym det neodrastu,resp.kym si manzel nieco ine nenajde,co naozaj clovek nikdy nevie a situacia sa moze zmenit a bude mat uzasnu pracu a vykryje skolku,skolu...a ja budem opat vysnivane zamestanana 😀 😀
lenze ked tak uvazujem nad chorobami-ok,prestriedame sa obaja...hoooci moj sef uz spekuluje sam nad tym,aaako poriesime deti,lebo vie,ze rodicia na pomoc ziadny....aaa to som mala co robit,ked som ho ku koncu rodicovskej presviedcala,ze to zvladneme(trosku som odvazne tvrdila,ze zvaldneme 😀 )
no a co je najzaujimavejsie,kolega mu zacal vysvetlovat,ze to urcite nezvladneme...ze nech si zoberie na miesto mna slobodneho-joooj,to bola podpasovka,co??
samozrejme jeho kamosku 😉 😉
nastastie som neplanovane-planovane otehotnela...taze problem sa posunul
no a daslia vec je,ze sice choroby by som vyriesene mala,ale co tak prazdniny s malymi detmi?
tak ja neviem,uz si to viem predstavit iba nejakou tetou na strazenie...lebo inak neviem...boze,baby,ako je vam dobre,ked mate rodicov-aj ked pracuju,ale aspon sem tam si mozu zobrat volno...prip.ostat s chorymi detickami doma a vy sa nemusite bat,ze ich davat ecudzim
jasne,aj tie,co mate rodicov-ja viem,ze nie kazdy ich ma super a niektori aj daleko
ale co uz...plac nepomaha...zivot ide dalej a musime zvladnut aj deti
@yanni to je vplyv jeho mamy... raz tu bola ked mala dorbka asi pol roka, ze ju postrazi nech idem povybavovat co treba a nenechala som ich samych (no lebo ona 35 rokov male dieta nevidela a nevedela ani co a kedy jej dat jest ani kde su plienky.. proste dovtedy tu nikdy nebola), tak odvtedy nikdy neprisla a urazena na smrt aj ked jej malu posielam na noc-dve pravidelne (byvaju v HU, cca 1,5hod autom) a len kydaju a kydaju, ze nic nerobim.. pritom sa ani na MD nebola a nemaju ani tusenie ako vyzera nas den, ze fakt nesedime vacsinou.
A s pradlom to poznam, ja mam susicku presne od vianoc :P aleto je bomba... my zase sme "vacsi", velkosti L-XL.. mala je uz 116cm.. to je taka halda pradla ked prideme po 5 dnoch... ze verim ti.. ja som normalne pracovala doma 2-3-4 dni zahrabana v pradle a dalsi tyzden zehlila cely den non-stop :P A to mam stastie ze mame obrovsku susiaren v panelaku, cize vyvesiam tam aj 10 pracok naraz + 2 balkony 🙂)))) teraz je to jedna basen... aj ked som sa bala, niektore veci ani len zehlit netreba :P Bomba... ale pocuvat to budem este niekolko rokov (do dnes pocuvam o lenivosti, lebo mam umyvacku riadu... ze som riadna lemra, lebo ani riad nemozem umyt... no bezne to trvalo vyhrabat sa z riadu po obede aj hodinu... ale to svokre nevysvetli clovek.. ona si veget system pomalicky umyva riad aj dve hodiny ;) )
@terezka1947 ono prazdniny sa este daju aj bez dedkovcov. Horsie su choroby, ked su caste. My mame naprv.v lete len 6 tyzdnov skolskych prazdnin ale zato pocas roka je ich strsne vela1 a dvojtyzdnovych. ale skolky nefunguju len v lete ca. 2 tyzdne a aj to nie je vo vsetkych tak. V lete ideme spolu vzdy na dovcu a zvysok sa prestriedame, ostatne prazdniny velka noc spolu dovca vzdy lyzovacka, vianoce striedacka a ostatok je skolka tak ci tak otvorena a v skole existuje druzina aj cez prazdniny popripade Ferienbetreuung, to je vlastne ako tabor. Bud zo skoly alebo organizuju aj mesta a dediny. Zaplatis naozaj smiesnu sumu a mas o dieta postarane. A decka to maju radi, kazdy den iny program a nenudia sa doma.
Inak trochu pozitivna sprava. Neviem ake mate zamestnania, nam sa prave "preraba" novy office... v lete bude mala so mnou v praci ;) Ideme tam urobit normalne detsku hernu, poberieme hracky z domu co nepouziva, knizky a pod... to bude este asi bombovejsie ako ked je v skolke :P A ku praci (pracujem v druhom meste) mam aj babku/dedka.. vezmu na kupko/zmrzku/obed.. a bude 🙂 Uz nech je leto 🙂
@simca06022011 tak ale zasa je lepsie ,ked tam nas napr napisane, ze si pocas materskej trebars absolvovala kurz AJ na britskej ambasade a spravila si si napr nejaky level atd. potom napr aj take ucto, kamoska je toho dokazom, ze si spravila kurz ucta v sobotnej skole, nasla si po materskej pracu ako asistentka , kde robila aj podklady pre uctovnicku a teraz je uz priamo ona ta uctovnicka.
ja by som napr sla na IT kurz, lebo uz sa mi niekolko x stalo na pohovoroch ,ze som vyfasovala ako test nielen matematicky test, ale aj excel test. stavim sa, ze za tych par rokov materskej zabudem aj tie najprimitivnejsie zaklady 🙂) ale asi fakt zavisi, o aku poziciu sa jedna.
ja by som napríklad privítala aj možnosť "firemných škôlok alebo jaslí" myslím, že v mnohých firmách hlavne tých väčších by boli maximálne využité.
@yanni tak u nas skolka striktne dodrziava prazdniny-dokonca si cih rada predlzi 😒
ostava s aiba prestriedat...ale povedzem si,ze tej dovolenky nie je az tak vela a malicke deti do nejakeho tabora,niekde do nejakej prazdninovej uschovne...hmmm.neviem...skratka,jednak takych moznosti v mojom okoli nieto a aj tak si taketo riesenie viem predsatvit az pri vacsich detoch,skolakoch
no nic...mame deti,musime sa postarat 😉
@zuzub presne tak,toooo by bolo uzasne riesenie a keby sa tak aj viacere mensie firmy spojili...toto by som brala-minimalne preto,ze cloevk ked by uz aj musel byt v praci donekoneca,mal by istotu,ze deticky ho v skolke pockaju...a nemusel by utekat z prace skor.
@simca06022011 este ma napadlo, ze raz som vyfasovala na pohovore ako ulohu napisat obchodny list v AJ, tusim az dva, nemat kurz ,tak tazko viem, ako sa pise po spravnosti a a ake ma mat list v AJ jazyku nalezitosti - btw ten job som dostala 🙂
@terezka1947 ja jediné, čo sa nebojím, ako budem vykrívať, sú prázdniny, lebo 3 týždne s mojimi rodičmi, 3 týždne so svokrovcami na dedina a zvyšok mi s mužom, keďže s nimi nie sú poriadne počas roka 😉
@fiona1234 no ja by som skor udrziavace kurzy na jazyky absolvovala.. ja som tak zhlupla v jazykoch ze hroza... to fakt stacia 2 roky co som neboal s nikym v kontakte (predtym denne... osobne/telefonicky) a uz som pribrzdena :P a s kurzom.. no ak mala ta kamoska k tomu vztah a bavilo ju to tak ANO, ale ak je to len jeden z tych kurzov "do poctu", tak to nie... lebo to nepomoze. Inak vela uctovnikov je lepsich tych s kurzom ako s VS... a to mozem povedat s dlhorocnej praxe :P
@moni244 tak to ti uprimne zavidim-nebudem klamat...ale tak isto urpimne sa tesim,ze mas rodicov-mozno to vyznelo divne,co som napisala....ale ja aj ked uz rodicov nemam-zelam urpimne kazdemu tych jeho a ked si este navzajom aj dokazu pomoct,tak je to raj na zemi...
@fiona1234 no tak to ako pre koho, my sme to mali v skole :P lenze mamicka co si urobi iba kurz AJ a predtym nehovorila/nepoznala tak jej to stacit nebude a predpokladam ze na MD a RD nebude mat cas cestovat/hladat niekoho na rozpravanie a pod. Co ale nevylucujem.. mozno ano.
Ja sm skor pisala ako my hladime na CV. Jazyky su fajn, praca ma aj inu napln a na tu je treba prax, malokde sa najde niekto kto vezme cloveka bez praxe. To je trosicku sposobene aj zakonom, skusobna doba je kratka na zaucenie a vyskusanie... zaucenie nieco stoji, okrem penazi aj vela casu a energie... a na to pri vypadku zamestnanca z jedneho dna na druhy nebyva cas :(
@simca06022011 ja uz ficim na tom "udrziavacom" kurze, chodi ku mne baba domov, lebo od SS neviem nemecky ani ceknut, takze zaciname pekne od zakladov, robim to uz dopredu, lebo v BA chcu dost nemcinu a ja viem len povedat len der die das 😀
@terezka1947 keď nemôžu pomôcť počas roka, aspoň prázdniny ju budú mať a nenapísala si to divne, je to ťažké keď človek už vôbec nemá rodičov
@simca06022011 my ked sme hladali ludi, tak sme to riesili jednoducho, dostal test, IT, jazyk, ucto priklady, podla toho , na aku poziciu , a tam to bolo vsetko jasne 🙂 niektore zeny nevedeli ani primitivnu slovensku objednavku napisat a to chceli byt asistentky 🙂
@moni244 veru je a najma,ked strati super rodicov 😒
ale tak...hoci nemam rada tuto frazu-zivot musi ist dalej a pre svoje deti chcem a aj musim urobit to naj,co viem
inak stari rodicia maju pre deti obrovsky vyznam a su velmi velkym obohatenim...preto ich kazemu dietatu prajem.
@meluela ja dostavam 230 eur na jedno dieta...mam vsak vybaveny prispevok na starostlivost o deti (nie rodicovsky) a moja mama ma zivnost. Kamoska to s dvojickami to mala tak isto (ona mi to vlastne poradila). Takze ja dostavam od statu 460 Eur. Na tento prispevok mas narok do 3 rokov veku dietata, v pripade nepriazdniveho zdrav.stavu tusim do viac rokov. Podmienka je, ze ty musis robit a dieta buz zveris niekomu co ma zvinost, alebo sukromne zariadenie... Na druhej strane nie je nikde stanovene kolko hodin musis robit, takze mozes si dohodnut skrateny uvazok (aj 10%) - je to na zamestnavetelovi na com sa dohodnes, ale prispevok je stale ten isty...
@zuzub uprimne je to len tvoj uhol pohladu ...nemam pocit, ze sa mi o deti niekto stara. Na druhej stane to,ze pracujem mi umoznuje si urcite veci zaplatit a nemusim sa s nimi obtazovat ja - mam pani pani co sa mi stara o domacnost (upratovat, zehlit a pod nemusim robit), mame rodinny dom, peknu zahradu o ktoru sa stara zahradnik a pod...
Takze moja jedina domaca praca je varenie (a to robim rada, varim vecer ked deti spia). Co sa tyka mojej prace ked potrebujem pracujem z domu a ked je potrebne idem domov skor ... Takze ked pridem domov venujem sa iba detom....cez vikend komplet od rana do vecera (nemusim nic riesit).
Na druhej strane si nemyslim a nikdy som si nemyslela, ze totalna navaznost na deti je pre ne dobra ... nemam problem z domu kedykolvek odist, deti neplacu ked odchadzam, zakyvu a idem ... 😉 Ziaden problem so spanim a pod.veci co obcas od mamiciek pocuvam ...a to este obidve deti aj kojim 😀 😀 😀
Som usmiata, spokojna, kludna...ked nieco potrebujem nemusim pocitat kazdy cent a euro... A ano kazde rano ked sa zobudim tak som vdacna, ze takyto zivot mam.... Samozrejme tym nechcem povedat, ze zena ktora sa len venuje detickam nema dobry zivot ...mne vsak praca naozaj chybala, skor pre moju realizaciu...
Znova je to o tom co komu vyhovuje a kto co chce ... to, ze s muzom mame takuto pracu nam umoznujem mat aj pre nas kvailtu zivota ktoru chceme... a taktiez sa mi strasne paci aky ma moj muz vztah s nasimi detmi ... ten pohlad je na nezaplatenie... aspon pre mna 🙂 😉
@fiona1234 no to by bolo fajn, keby sme take pozicie mali :P ale my mame ine... tam neotestujem nic, iba v riadnej prevadzke.. ako sa spravaju k zakaznikom, ci vedia s programom robit, ci vobec vedia pocitat :P, ci vedia napisat email slusne... bez chyb... rychlo odpovedat, reagovat, nenechat sa vytocit 🙂)) to by bolo skor na nejaky psycho test, ale to sa da tiez "predstierat"... a dalej naval ludi ako zvladaju.. ked pol dna maju menej prace ako to vyuziju a potom naraz pridu 10ti a ako to zvladnu... a komunikacia medzi jednotlivymi ludmi (je nas malo... cize ak nechcu spolu komunikovat, nepovedia si co a ako, co treba alebo si dokonca robia zle... ta je hned zle). Systematickost, udrziavat poriadok, zadelit si sam pracu a priority.. to je hrozny problem. Vsetci sadnu a cakaju... cakaju kym im nadriadeni (a to sme dvaja a mame toho neurekom na hlave) nadiktuju presne co maju orbit, musime skontrolovat, upozornit, opravit... pritom vedia presne podla naplne co maju samostane robit a ze iba ak sa nieco specialne stane tak sa opytat 🙂)) O psycho 🙂)) Ja som mala jednu kocku na asistentku a pokladnicku... VS, a ledva vedela vytlacit faktur.. ako som skor pisala... ale stale sa vystatovala ze ona ma VS a titul ona chce zarobit aspon 1000EUR (za tlacenie faktur a blockov) 🙂)))))) No... no comment 🙂))
@simca06022011 tak ja by som im dala aspon nejaky jednoduchy matematicky test na logiku a daco na pc spravit...ale je pravda, praca s ludmi je najtazsia.
@terezka1947 to je len pri nasich skolakoch. Ale ako vravim, skolky maju zavrete 2-3 tyzdne, ako ktora, len cez letne prazdniny.
Inak k tym firemnym skolkam. Kamoskym muz je lekar a ked robil v na Uni Klinike tak mali syna v nemocnicnej skolke, ale vam poviem, ta bola mastnejsia ako mestska. Moj zamestnavatel ma tiez, ta je lacnejsia (ceny porovnatelne so statnou) ale je nedaleko mojej roboty, co je na jednej strane dobre na vyzdvihovanie ale na druhej strane na prd, kedze byvame hodinuod officu. Takze to ani kamaratstva, kontakty, lebo ja nebudem vozit dieta hodinu, ked sa bude chciet hrat s nejakym kamosom napr po skolke.
Jasle by sa este dali, take male deti este nejak velkych kamosov nemaju ale skolka neprichadza do uvahy. Muzova robota ani neviem ci ma takuto skolku, je to velka firma ale nejak som este nepatrala.

@yanni ved ja som to chcela tiez a vedela a aj som to dostala, ale zrazu sa vsetko zmenilo :p to sa neda predpokladat ani nahodou... si nemysli, ze popri praci a cestovani a pod. som niekedy robila sluhu, ale mne napr. neprislo divne ze davam prat a zehlim a raz za tyzden povysavam. Nebolo treba nic riesit 🙂 Ale ako keby v jeho hlave preplo a uz nie som partnerka a priatelka, ale uz som mama dcery a hotovo. Bodka. Nic viac. A on sa stara o svoje veci. Ja to tiez nechapem :/