icon

Kde ste sa zamestnali po práci v štátnej správe?

10. apr 2025

Kde ste sa zamestnali po praci v statnej sprave? Mam 35 rokov, v statnej strave robim vyse 11 rokov, odkedy som skoncila VS. Nikde inde som predtym nerobila. Zaciname mat v praci dusno, vladou dosadeny riaditel zacina robit cistky a za prepustenych si sem dosadzuje svojich ludi. Doteraz ma praca bavila ale neviem ci ma raz nevyhodi alebo ci aj nedam vypoved, ak mi tu povyhadzuje kolegyne s dlhorocnou praxou a ja tu zostanem sama s ludmi, co nevedia robit a vsetko bude na mne.
Ale samozrejme mam strach kde by som sa mohla zamestnat. Prax mam jedine v praci s ludmi. Nemyslim si, ze nieco co viem z tejto prace sa da uplatnit aj v inom zamestnani. Anglictinu ovladam mozno na urovni B1-B2 ale s tym, ze hovorit takmer neviem. Textu rozumiem, nieco by som aj napisala, ale komunikovat v anglictine neviem. Ine znalosti nemam(nepocitam pracu vo worde, alebo jednoduchy excel...).
Ste tu niekto alebo poznate niekoho, kto robil dlho v statnej sprave, inu prax nemal a aj tak sa celkom dobre zamestnali? Pod celkom dobre myslim nie napr. predavacka, nie dokladacka tovaru ale tiez nie nejake nerealne pozicie za 2000€ a viac.

tulipanik12
10. apr 2025

Moja kamarátka, takto pred pár rokmi odišla z VŠZP a zamestnala sa na daňovom úrade, pretože sa jej aj započítali odrobené roky, tak robí za dobrý plat a 30 dní dovolenky k tomu. Musela sa síce učiť dosť veľa nových vecí, no taký plat by jej už nedali nikde.

melanta
10. apr 2025

Vieš sa zamestnať kdekoľvek v administratíve. Či malá firma, veľká firma, korporátna spoločnosť, alebo iná inštitúcia v rámci štátnej a verejnej správy. Všade tam ti na bežnú administratívu stačí to, čo vieš. Teda mimo jazykov. Jazyky sú dnes veľké plus, pretože na mnohých, aj bežných administratívnych pozíciách, je najmä angličtina samozrejmosťou.

Pozri si na webe úrovne jazykov a čo znamenajú. Úroveň B2 znamená plynulá komunikácia. Na webe nájdeš množstvo testov, kde si vieš ohodnotiť úroveň znalosti jazyka. Nie sú to profi testy, ale aspoň aký taký pohľad ti dajú. A začni pracovať na tej angličtine. Ak máš základy, stačí ti aktívne aj samoštúdium v nejakej apke, napríklad Duolingo, aby si sa trochu zlepšila.

Hlavne nestresuj a nebuď negatívna. Ako píšem, bežná administratíva kdekoľvek inde je to, čo vieš. A všetko navyše nového človeka zaučia. Takže netreba vešať hlavu. Pozeraj profesia.sk, nastav si tam agenta, aby ti na mail chodili denne ponuky podľa zadaných kritérií. Napíš si tam CV a maj ho zverejnený pre firmy. Urob si profil na Linkedln, nastav si pracovné ponuky aj tam. Posielaj CV, čo najviac, už len preto, aby si mala šancu chodiť na pohovory, aby si videla, ako to funguje inde a aby si si zlepšovala svoju prezentáciu na pohovoroch.

autor
10. apr 2025

@melanta ano, ludia co od nas odchadzaju chodia casto na ine miesta v statnej sprave(dohodnute). lenze za prve do statnej spravy sa je stale tazko dostat bez znamosti a za druhe, ktovie kam vsade bude mat tento dosah. mozno bude stacit jeden telefonat vsade tam kam sa budem hlasit a neprijmu ma nikde v statnej sprave. neviem nakolko je to pomstychtivy clovek ale to co robi u nas sa tu nerobilo este nikdy. kolegyne maju 25-30 odrobenych rokov a nic taketo este nezazili...

betulinka1
10. apr 2025

Ja som robila v štátnej správe 7 rokov a potom som išla do súkromnej firmy. Práve do takej, čo sa presne súvisela s tou mojou praxou v štátnej správe. V podstate som poslala jeden životopis a hned ma aj zobrali. Iba ta upozorňujem, že sa musís pripraviť na iné tempo. Súkromný sektor a štátny sektor je veľký rozdiel ohľadom tempa, pracovného času, brania dovoleniek a PN a tak. V štátnej správe pohodička, keď som bola PN, tak to pekne počkalo na mna, pružný pracovný čas som si zadeľovala ako som chcela. Stránky sme nemali, čiže naozaj, keď som si sadla a robila, vždy som mala vybavené veci a nestálo mi tam nikdy nič. Nikto neriešil. Prechod do súkromnej sféry, znamenal nie len samozrejme učiť sa nové veci ale proste iný pracovný rytmus a oveľa väčší tlak vedenia ako v štátnej sfére. Môj odchod ale nebol z dôvodu zlého vedenia ale z dôvodu, že po tých rokoch mi to už nedávalo nič nové a ja som nemala deti, bola slobodná, takže som chcela zmenu. Ak máš odísť, iba kvoli ľudom, tak by som neodchádzala. Ľudia sa tam budú meniť vždy ale to ťa čaká aj v súkromnom sektore. Aj to, že niekto proste robí a niekto sa ulieva. Ja si zase hovorím, že po päťdesiatke a 25 rokoch v súkromnom sektore, by som sa znova vrátila do štátnej správy.

veronicka1901
10. apr 2025

Pracujem 15 rokov v korporacii a poviem ti, ze ktokolvek k nam prisiel zo statnej spravy, nevydrzal. Taktiez k 30.6. koncim. Nenormalny tlak na deadliny, atd. Presne ako pise betulinka, je to velka zmena a obrovsky tlak. Ja by som pockala, ako sa situacia vyvinie. Pokial ta praca bavi, nedochadzaj.

autor
10. apr 2025

@veronicka1901
@betulinka1 akoze ja by som do korporatu asi ani nesla. skor nejaka mensia firma alebo neviem... rozmyslala som aj nad nejakym rekvalifikacnym kurzom, ale neviem ci ma nieco take zmysel. na zivnost urcite robit nechcem. to by som sa bala ze nebudem mat klientov, zakazky atd.

a sama od seba odist zatial nechcem, ale psychika je tiez dolezita. chodit do prace so strachom, v strese tiez nie je dobre...

luccija
10. apr 2025

Po 6 r v ŠS na úrade a ministerstve som sa zamestnala u importera áut.Nebol žiadny problém, ale na tvojom mieste by som si skúsila miesto nájsť inde v ŠS ma to veľa vyhod.

emka530
Odpoveď bola odstránená
oriesocek
10. apr 2025

Mozem potvrdiť, aj ja som robila v korporáte a ľudia, čo sme zobrali zo štátnej správy nám nevydržali. Mali oveľa viac dovolenky, oveľa menej roboty, ťažko sa zaúčali a nevyhovovala im vôbec práca. V štátnej správe išli na výjazd aj 3 ľudia robiť jednu vec, ti musel človek robiť viac veci sám, striedať činnosti, byt za niečo zodpovedný… takže aj za mňa menšia firma alebo iná štátna firma

autor
10. apr 2025

@emka530 neviem ci by bolo odstupne napr. pri hodinovej vypovedi aleo za hrube porusenie pracovnej discipliny...
v akej oblasti si si spravila zivnost? ja sa "bojim" toho ze nebudem dobra a nebudem mat klientelu.

tanapeta
10. apr 2025

A chystáš sa porušiť pracovnú disciplínu či nerozumiem. Veď ta musia prepustiť na základe zákona o štátnej službe. Čo vôbec nie je jednoduché

autor
10. apr 2025

@tanapeta zistili sme, ze je to velmi jednoduche. ver tomu, ze to porusenie prac. discipliny sa da lahko najst. stalo sa nam to uz pri 2 osobach a naozaj to nebolo nic zavazne. nechcem moc pisat viac, ale nemoze clovek za to, ze sa kvoli premavke v meste zdrzi a pride o par minut neskor do prace. popripade sa tu zrusili pracovne miesta a inde sa vytvorili nove...

oriesocek
10. apr 2025

Prepáč, ale toto nie je ani hrubé porušenie pracovnej disciplíny a ani dôvod na výpoveď. Môžu to robiť s niekým, kto si nechá…. Ale to je skôr na inšpektorát prace takéto praktiky… a nič nepodpísat a mať právnika na telefóne - to je moja rada pre všetkých

0silvia0
10. apr 2025

Rozumiem, aj mne teraz behá hlavou niečo podobné, pracujem ale v školstve.
Aj u nás je to teraz divné. Analytici analyzujú metadáta, pričom o praktickej práci nemajú ani šajnu. Audity, analýzy, asi vyhodnotia, že nejaké miesta treba zrušiť. Chystá sa fúzia jednej zložky, ktorú používajú dva subjekty. Fúzia je podľa nich nutná, lebo ich najmenej bude bolieť, aby získali prachy z projektov a grantov. My, ktorí tú zložku používame vieme, že nás čaká strašný bordel a roky opravovania chýb. Nositeľom projektu to neprekáža, predpokladám, že nositeľ projektu následne prijme sily za onakvejšie platy aké máme my. Celé na hlavu, pro forma a žiadny zmysel sa v tom nájsť nedá, aha, prachy....

autor
10. apr 2025

@oriesocek tiez si myslim, lenze malokto tu pojde do pravnika(peniaze, cas, stres...). vzdavaju to baby 😔

tanapeta
10. apr 2025

Pri zrušení pracovného miesta musia ísť podľa zákona. Čiže odstupné a výpovedná doba

autor
10. apr 2025

@tanapeta ano, to bolo na margo toho, ze "sa neda" tak lahko vyhodit z prace.

oriesocek
10. apr 2025

Ale ono iba kvôli výpovedi, nemusia ísť na súd, to je drahé, viem kolko to stojí, keďže som to riešila…stačí sa s niekým dohodnúť, aby v prípade niečoho takého si mu mohla zavolať a dať na hlasný odposluch. Manžel si myslel, že ho chcú vyhodiť, pripravil sa na to a dostal pekne odstupné…

larinka552
10. apr 2025

Podla mna si pozri pracovne ponuky na profesii obchodny zastupca. Plat je ok, ako kde a bola by to dobra zmena, nieco ine.

betulinka1
10. apr 2025

Pozri podľa mňa netreba chodiť do práce zo strachom, lebo ak ta poslu prec, tak dostanes odstupné a teda asi aj celkom pekné. Plus vieš isť na cas na úrad práce. A popri tom si hľadať robotu, ideálne niekde v oblasti, ktorá súvisí aj s tvojou praxou. Neviem čo presne robíš, či len naozaj niekde administratívu alebo más aj rozhodovacie právomoci. Myslím si, že ak si aj začneš hľadať niekde inú prácu, tak si nájdeš bez problémov.