Kedy je najlepšie oznámiť výpoveď pri zmene práce?
Pracujem uz cez 10r v korporate. Premyslam nad zmenou, ako to byva, kedy oznamit zamestnavatelovi ze koncim ? - pojdem na pohovor do novej prace, isto sa budu pytat kedy mozem nastupit, vypovedna je u nas 2mesiace. Tie 2 mesiace uz samozrejme od oznamena sefovi? Ale bolo by dobre, keby ta praca v novej je ista uz, takze oznamit vypodved az po podpise nejakej novej zmluvy s nimi? Vobec netusim ako to vo svete funguje… dakujem
Výpoveď Ti začne plynúť až od nasledujúceho mesiaca, kedy ju podáš, nie keď to povieš nadriadenému.
Ak das vypoved napr. 31.3 tak 2 mesiace zacnu plynut od nasledujuceho mesiaca teda od 1.4 = musis pracovat do 31.5
Idealne uz pracu mat a ano musi ta firma chciet pockat tie 2-3 mesiace kym ti skonci vypovedna doba.
Možno sa bude dať aj dohodnúť na dátume ukončenia.
Ja by som sa nespoliehala na to, že mám také vysoké kvality, že kvôli mne budú čakať vyše 2 mesiacov, kým nastúpim. Alebo pozeraj také inzeráty, kde nie je začiatok pracovného pomeru skôr, no väčšinou je to nasledujúci mesiac. Napríklad aj my hľadáme človeka, ktorý k nám nastúpi na plný úväzok v máji, ale inzerát sa chystáme uverejniť až v priebehu apríla. A nebude možné neskôr nastúpiť.
Vypoved sa dava az vtedy, ked mas istu inu pracu. Lebo ja poznam dost ludi, ktori dali vypoved a dalsie prace im nevysli a ostali bez roboty a na U
rade prace. V inzeratoch mas vzdy datum nastupu, podla toho sa tiez vies riadit. Na tvojom mieste by som si zacala intenzivne hladat pracu, chodit po pohovoroch, lebo dnes to nefunguje tak, ze ides na jeden pohovor a novu pracu mas hned. Ak to teda myslis s odchodom vazne.
Vypovedna lehota zacina plynut od prveho dna nasledujuceho mesiaca po pisomnom oznameni. Mozes sa skusit aj dohodnut, ale nie kazdy zamestnavatel to akceptuje a umozni odist skor ako skonci vypovedna lehota.
Presne tak my sme mali pohovor v auguste koncom a nastup bol az od 1.11ty cize presne preto,lebo mnohi este mali inu pracu a 2m vypovedna lehota,ja som na rodicaku a vyuzila som ten cas na urobenie si novych zubov,som rada,ze som sa na to dala a ze to vtedy zubar stihol.
Uz ti tu baby popisali proces vypovede.
Ja ti este poradim, ze ak budes na pohovore v tej potencionalnej firme a budes uspesna, predtym ako das vyppved v starej praci, si od novej prace vypytaj Akceptacny list. Mal by obsahovat info o vysle dohodnuteho platu, termin nastupu atd. Je to ako keby taka pred-pracovna zmluva, ktora ti zabezpeci, ze cakaju na teba a neostanes bez prace
Dakujem vsetkym za odpovede
Urcite neplanujem dat vypoved len tak, ale az kym tu pracu budem mat istu, len ma zaujimalo ci novy zamestnavatel dava nejake potvrdenie / predzmluvu ze ma isto beru alebo je to len na ustnej dohode a dufat ze ju dodrzi.
V korporatoch je bezne (ale aj inde) ze sa nastupuje po 2 mesiacoch, ak hladaju kvalitneho zamestnanca urcite nebudu mat problem pockat.
@pbra40 diky to som nevedela, ze existuje aj nejaky akceptacny list
Novy zamestnavatel ti najprv da ponuku - ktoru ked si odsuhlasite tak ti pripravia z novej prace navrh zmluvy. Ty si kludne od nich vypytaj podpisany navrh zmluvy z ich strany - ty podpis ked ti to bude vyhovovat, mozes kludne aj dopredu a nastup bude stanoveny az po skonceni tvojej vypovednej doby. Ja som mala podpisany novu zmluvu a medzicasom plynula vypovedna lehota. U povodneho zamestnavatela mozes skoncit aj Dohodou, nemusi to byt len vypoved. Pri “Dohoda o skonceni pracovneho pomeru” si s povodnym zamestnavatelom stanovite
datum ukoncenia - kludne to moze byt aj kratsia doba ako 2 mesiace. Inak ak pracujes u zamestnavatela 10 rokov podla mna mas zo zakona uz 3 mesacu vylovednu - over si to aby si nahodou nebola prekvapena ze z 2 mesiacov su nakoniec 3. V tom pripade by som odporucila ukoncenie Dohodou.
My sme vsetky informacie z personalneho dostali meilom,asi tak mesiac pred sme dostali meil,kde sme mali my potvrdit,ze teda od toho datumu nastupime,kedze sa mohlo do vtedy vela zmenit.
@bubinda dakujem za info, samozrejme overim. Ta dohoda bude asi najlepsia ak s tym zamestnavatel nebude mat problem
@alba13 to je zvlastne, v akej sfere? Toto sa mi nikdy nestalo, aby nepockali. Teraz dvaja clenovia teamu dali vypoved, na oboch ich firmy cakaju s nastupom 1.6.
@bubinda tie 3 mesiace vypovednej by u nej boli, ak by jej dal vypoved zamestnavatel, zo strany zamestnanca to ostava na 2 mesiacoch. Tiez som si to dlho myslela, nase HR aj tu personalistky ma vyviedli z omylu (takze tu je zamestnanec vo vyhode)
@missviolet super dakujem
@missviolet ide o šéfredaktorskú pozíciu, a keďže na MD nastupujem 1. júna a musím ju aspoň mesiac zaúčať, nebude možné dlhšie čakať.
@alba13 a to na taku poziciu sa hlasi tak vela kvalitnych ludi, ze si mozete vyberat podla datumu nastupu? U nas ide kolegyna na matersku, uz hladame cloveka a sme zmiereni s tym, ze na noveho tie 2 mesiace budeme musiet cakat. Tolko ludi nie je, aby sme si mohli vybrat takeco co nastupi hned. Skor radsej pockame, len nech vie dobre pracovat. Lepsie ako nejaky neschopak co sice hned nastupi, ale nic nevie. Zatial budeme jej pracu robit my, novemu cloveku bude aj tak este aspon dalsieho pol roka trvat, kym sa zorientuje
@mimirka32 áno, keď som nastupovala ja, za 2 dni im prišlo 100 životopisov, takže aj teraz očakávajú nával. Rozhoduje o tom vedenie. Ja za 4 roky, čo tam robím, som narazila len na jedného schopného človeka, ten však má vlastnú prácu a chce robiť pre nás len externe. Podľa mňa nie je veľa kvalitných ľudí v odbore, lebo nestačí byť na tejto pozícii len špičkový odborník, ale dokázať viesť tím, organizovať a plánovať kvalitne prácu. Oni očakávajú, že ten človek, čo príde za mňa, môže o 2 mesiace odísť, lebo to nebude zvládať, preto som musela prepracovaný manuál spraviť, aby mohli prípadne nového zaučiť. Podľa mňa mi aj tak po polroku napíšu, aby som sa vrátila a budem robiť z domu. No podľa nich mám len vysoké nároky :D Ale v tom prípade pre nich bude stačiť, aj keď ten človek nebude tak dobre robiť tú prácu alebo hneď odíde a každé dva-tri mesiace bude niekto iný.

Vypoved treba dat, až keď máš istú novú prácu. Ak to spravíš opačne a novú prácu neziskas tak čo? Zostaneš nezamestnana, na úrade práce. Novy zamestnávatelia počítajú s tým, že záujemcovia sú pracujúci ľudia a majú výpovednú lehotu. Určite sú situácie kedy hľadajú silu s okamžitym nástupom ale vedia, že to nie je samozrejmosť. A na kvalitného človeka si tie 2 mesiace počkajú. Je to bežné.