Kedy je správny čas na prechod na plný úväzok?
Ahojte, mame jednu dcéru, ktorá štandardne od 3.roku chodi do skolky. Ja samozrejme po RD do práce, vďakabohu pracujem v korporate, kde mi pekne vyšli v ústrety a mohla som nastúpiť na 75%tny úväzok, co je 6h/denne.
Takto to krásne zvládam, aj prácu aj domácnosť, a plus mam výhodu aj homeoffice. Ked sa vypnem o 14:30, je to perfektne lebo viem aspoň dačo urobiť doma bez stresu, daco rýchle uvariť, upratať, a okolo 15:40 idem do školky po malú.
Avsak potrebovala by som zarábať trosku viac.
Uz takto fungujem rok.
Ak máte podobnú skúsenosť, kedy je podľa vás vhodný čas na prechod na plný úväzok? Da sa to zvládať?
Manžel je, je prítomný a pomáha.
Tie dve hodiny pridanej práce cez deň mi dosť času uberu, a škôlku stíham ale potom už nestíham porobiť veci doma..
To je taka otazka... 🤷 Ved to musis vediet iba Ty s muzom. Kedy a ako velmi potrebujes peniaze ze prejdes na plny uvazok, alebo dokedy si mozete dovolit ze zostanes na 6h denne.
To je taka otazka... 🤷 Ved to musis vediet iba Ty s muzom. Kedy a ako velmi potrebujes peniaze ze prejdes na plny uvazok, alebo dokedy si mozete dovolit ze zostanes na 6h denne.
@colsami ja viem ze to my musíme vedieť, ale chcela som len zistit, ci sa to dá zvládnuť a hlavne aby mi napísali ženy ktoré mali alebo majú takto situáciu čerstvo..
@autumn1 ja neviem o tom, ze dnes sa to tu už niekto pýtal, nemam cas to tu sledovať dopodrobna pardon..
@anonym_autor Akonahle islo dieta do skolky, tak som nastupila do prace na plny uvazok. Je to samozrejme narocne, ale zvladnut sa to da. Ja som ale pracovala aj v case, ked som bola na RD, na nizsi uvazok.
@colsami ja viem ze to my musíme vedieť, ale chcela som len zistit, ci sa to dá zvládnuť a hlavne aby mi napísali ženy ktoré mali alebo majú takto situáciu čerstvo..
@anonym_autor nastúpila som hneď na plný úväzok po RD, čo je na tom nezvládnuteľné? Stíham aj domácnosť, s tou mi pomáha aj manžel.
A coho sa bojis konkretne? Lebo to nie je jasne.
@anonym_autor vacsina žien pracuje na plny uvazok, nastúpili na taký hneď po RD, navyše cestujú do/z prace a väčšinou to zvládajú, Takze sa to da. Ako veľmi v pohode závisí od podpory partnera, organizácie, tvojej šikovnosti, samostatnosti dieťaťa. Avšak vnímala som dosť značný rozdiel v tom veku dieťaťa a koľko som popri ňom stihla urobit, bol značný rozdiel ked malo 3 roky a 4 roky, to už je fakt pohoda
Ja som ešte na RD, ale tiež zvažujem 80=uvazok po návrate (pracujem ako lekárka). Veľmi ma podporuje to, že mám 2 známe, ktoré tiež sa vrátili na čiastočný úväzok (jedna do 10rokov deti, druhá ma 6 a 9 ročné). Ďalšia kamoška lekárka v rakúsku, po 3 deťoch plánuje sa vrátiť na 2 dní, potom na 3 a pritom dlho ostať, kým deti budu malé, že tam je to bežné.
Myslím si ze he to o tvojich prioritách. Jasne, že by si "zvládla" aj plný úväzok, ako väčšina žien to robí. Lenže je rozdiel, či máš dlhodobo pocit, že si v jednom kolotoči, nemáš si kedy oddýchnuť, nemáš kedy tráviť čas s dieťaťom poriadne, iba ráno naháňačka, poobede rýchlo čas prejde, lebo vyzdvihnes so škôlky, nákup, večera a pomaly aj idete spať... Nemáš čas tráviť s manželom vo dvojici... Dá sa z toho reálne vyhoriet, hlavne keď aj prácu máš stresujucu. Takže je rozdiel, že žiješ v kolotoči každý týždeň, alebo máš pocit, že tvoj zivot je v rovnováhe.. Life-work balance. Más čas na dieťa, na muža, na seba, na domácnosť aj na prácu.
Obetujes bud čas alebo peniaze. Iba ty vieš, čo je pre teba hodnotnejšie.
Ak zarábaš dobre, kompromis môže byť, že vrátiš sa na plný úväzok a časť domácich prác zaplatíš niekomu, aby si ten čas doma mohla sa naozaj venovať rodine.
Robila som od zaciatku na plny, ale muza som mala angazovaneho a on chodil do prace na 7 a deti o 16 vyzdvihoval, aj som deti rano do skolky vychystala a odniesla. Tak ci tak to nebolo jednoduche..
Bude to len horsie a penazi bude menej. Neprijima sa vramci tvojej firmly na inom, trochu lepsie platenom mieste, kde by tolerovali 6h dni?
Nerozumiem čo potrebujes doma každý deň také strašné robiť? Veď popratat veci a hračky môžeš aj keď bude mala doma a tiež aj navariť. Veď nemusí byť každý deň vylesteny byt a varím také jedla aby sme mali aj na dva dni.
tak samozrejme tie 2 hodiny ti budú chýbať....veď ih doma nepresedíš s vyloženými nohami....al ty musíš vedieť či ti stojí 200eur naviac za to že sa budeš naháňať....ak ty a muž zvládnete to že domácnosť nebude v kuse uprataná alebo že budeš variť na viac dní, prípadne budú suché večere tak to bude ok, samozrejme ani na dieťa nebude tolko času....
Malého som dala teraz do škôlky, pôjdem tiež pracovať na 6,5 hodiny od októbra po adaptácii. Ja sa neskutočne teším, že my šéf vyšiel v ústrety a dalo sa to dohodnúť takto. Mne tie dve hodiny, vďaka ktorým nebudem na behu, stihnem si niečo urobiť a poobede po škôlke radšej budem kvalitne tráviť čas s malým, sú viac než nejaké peniaze. Ale hovorím o našej situácii, spoločne zarobíme slušne, nebudeme žiť od výplaty k výplate, vieme si aj odložiť a ušetriť aj teraz, kým mám len rodičák, plánujeme brať aj väčšiu hypotéku. Ak by sa jednalo o peniaze na prežitie, vrátim sa na 8 hodinový úväzok. Ale aktuálne je pre mňa čas s dieťaťom viacej
@anonym_autor osobne až keď budu deti samostatne chodiť do školy. Muž nepomáha absolútne nakoľko prichádza po 19 domov a odchádza o 7mej. Nakoľko to finančne nepotrebujeme neponáhľam. Kedysi chcem zvýšiť hodinu a prichádzať do roboty skôr. Mam podstatne väčšie deti, ale zas až tak nie. Neviem si predstaviť prichádzať domov o 16tej
@anonym_autor nemaju na vyber. Zladaju tok aj pri 3 detoch. Viac stresu, menej spanku 🙂
U nas ked manzelka bola na RD chodila na 50% do roboty, pritom robila VS, kazdy piatok , sobota mala povinny prax v nemocnici. Ja chodim a 4s , zvladli sme to.
Áno, da sa to zvládnuť, ale za cenu niečoho. Nepotrebujem vyhorieť, zničiť si zdravie. Každá mame iné deti, nedá sa to pausalizovat, takže ja keď sa vrátim, tak určite nie na 100 % úväzok. A tak to bude dlhú dobu. Chcem byť viac s deťmi, kým sú malé, chcem si s nimi užiť čas, lebo však práca počká, tú budem robiť celý život, ale deti sú malé len raz.
@anonym_autor ja pracujem na plný úväzok a koncim o 14., pracujem od siedmej. Ale neviem, aký zarabok si predstavujes. Ja zarobím asi 1200€ v čistom s daň. bonusom na dve deti. 😅
ja by som sa nevratila na plny uz nikdy :D
za mna je lepsie pracovat po 8h, a potom mat napr. 2 dni v tyzdni volno
@anonym_autor ked budes mat istotu, ze domacnost s muzom zvladnete aj ked ty budes pracovat 8 hod. Jednoduche, vsak?
Tak keď ste zvládali žiť z rodicaku, tak isto teraz zarabas viac aj s čiastočným uväzkom. Ja ti závidím, keby tak viac zamestnávateľov toto poskytovalo takú možnosť...
@anonym_autor ja mám tri deti a cca 25 hod./týžd. úväzok. Viem si porovnať koľko voľného času som mala pri plnom a koľko mám teraz.
Šéf ma chcel povýšiť ale podmienkou bolo prejsť na plný úväzok tak som to hneď odmietla.
Už som toho prežila dosť aby som si uvedomila koľko toho je v živote dôležitejšieho ako peniaze.
Ak by som zarobila viac, mohli by sme ísť na drahšiu dovolenku, ale mala by som oveľa menej času na deti, domácnosť, záhradu, dobrovoľníctvo atď. cez rok. Ja sa deťom radšej venujem celoročne a dovolenka bola lacnejšia, prípadne niekedy nebola žiadna zahraničná.
Každý máme svoje priority, ja za tých niekoľko stoviek svoj voľný čas neobetujem. Deti majú 7,9 a 12. A dúfam, že na plný úväzok sa už do práce nebudem musieť vrátiť - boli roky keď som nemala deti a kedy som odrobila vyše 220 hodín každý mesiac, odrobila som som si už fakt dosť.
@anonym_autor ja pracujem na plný úväzok a koncim o 14., pracujem od siedmej. Ale neviem, aký zarabok si predstavujes. Ja zarobím asi 1200€ v čistom s daň. bonusom na dve deti. 😅
@anonym_284262 to nemáš plný úväzok robíš 7 hodín
@anonym_autor nemaju na vyber. Zladaju tok aj pri 3 detoch. Viac stresu, menej spanku 🙂
U nas ked manzelka bola na RD chodila na 50% do roboty, pritom robila VS, kazdy piatok , sobota mala povinny prax v nemocnici. Ja chodim a 4s , zvladli sme to.
@alexanderkovacs koľko máte detí? Kto bol pri deťoch, keď sa musela hodiny učiť? Museli ste mať maximálnu pomoc z rodiny, to treba napísať. Ja mam dve deti ale ani pri jednom si neviem predstaviť robiť ako na RD myslím, ešte aj študovať a aj chodiť na prax. Kde bolo to bábätko??
@anonym_autor u mňa to bolo optimálne až po tom, čo nastúpia do školy. Pri staršej som išla v 4 rokoch a bolo to extrémne náročné. Robila som 9-17:30, domov som niekedy prišla okolo 6, pol 7. Muž konci skôr, ale ja som s tým dieťaťom reálne nebola. A ak som išla naopr. o 16, ešte som si dorabala veci po večeroch 🙈. A nehovorím o uzavierkach, kedy som robila 9-20:00. Teraz robím na pol úväzku 9-14, je to oveľa lepšie. Plánujem zostať minimálne do 6 rokoch dieťaťa, ak mi to umožnia. Finančne to pre nás nie je problém.
@sono2 mám plný. Pracujem v škole.
@ankare tak vidíš, škola. Plný bežného človeka je 40 hodín týždenne, to je 8,5 hodín odpracovanych s pauzou. Vy učitelia mate 7 hodín, počítam, že sú v tom už pauzy, obed. Nič v zlom, len sa tu nonstop učitelia porovnávajú so zamestnancami ktorí pracujú plných 40 hodín týždenne a ešte si musia odrobit pauzu.
úväzok učiteľa je 37,5 h., obedná prestávka v trvaní 0,5 h sa do toho nepočíta. Ak začínaš o 7, môžeš končiť najskôr o 15.

@anonym_autor haha, po konsolidácii už ani plne úväzky nebudú ,aj na tom začnu šetriť , už len na brigádkach