icon

Kedy mám nárok na dovolenku a ošetrovné v novej práci?

23. okt 2025

Milé žienky od novembra začínam v práci po 8 mich rkovh na materskej .zod
Kedy mam nárok na prvú dovolenku ocr atď nejaké znalosti by pomohli mam skolkara a skolacku

zuzubb007
24. okt 2025

Ak nechceš prísť o prácu, tak prvé tri mesiace by som neskúšala žiadne voľno, potom môžeš čerpať dovolenku vychádza to asi dva dni do mesiaca na volno

beata_k
24. okt 2025
@maciatkolulu

@beata_k však môžu byť doma. Ale nie formou ocr každý mesiac dva týždne.

@maciatkolulu A co teba je do toho kolo je niekto so svojim dietatom. Ty si kludne chore dieta posielaj do skolky. My na Slovensku sa o svoje deti postarame ked su ubolene. Dobre?

maciatkolulu
24. okt 2025
@beata_k

@maciatkolulu A co teba je do toho kolo je niekto so svojim dietatom. Ty si kludne chore dieta posielaj do skolky. My na Slovensku sa o svoje deti postarame ked su ubolene. Dobre?

@beata_k hej,najmä v detskom kútiku,s tými ubolenymi. To som už viac z zažila. A aj fnukanie,že si nevedia matere prácu nájsť. Chudata. Po 10 rokoch doma a následne ich v práci ani nepoznajú. No čudujme sa. Vážne...buď chce a môže robiť,alebo nie a je doma. Veď to je ok,ale za vlastné. Veď je logické,že práca je na to,aby sa v nej robilo. A nie,aby si hneď po nástupe rozmýšľala kde akú dovolenku a ocr zobrat .

beata_k
24. okt 2025
@maciatkolulu

@beata_k hej,najmä v detskom kútiku,s tými ubolenymi. To som už viac z zažila. A aj fnukanie,že si nevedia matere prácu nájsť. Chudata. Po 10 rokoch doma a následne ich v práci ani nepoznajú. No čudujme sa. Vážne...buď chce a môže robiť,alebo nie a je doma. Veď to je ok,ale za vlastné. Veď je logické,že práca je na to,aby sa v nej robilo. A nie,aby si hneď po nástupe rozmýšľala kde akú dovolenku a ocr zobrat .

@maciatkolulu Este raz. Tebe je do toho vies co. Ty mukluj a chore dieta si posli do skoly a ja si vezmem ocr a o svoje dieta sa postaram. Ocr znamena, ze mam pracu. ( to len keby si nahadou nevedela co je ocr)

maciatkolulu
24. okt 2025
@beata_k

@maciatkolulu Este raz. Tebe je do toho vies co. Ty mukluj a chore dieta si posli do skoly a ja si vezmem ocr a o svoje dieta sa postaram. Ocr znamena, ze mam pracu. ( to len keby si nahadou nevedela co je ocr)

@beata_k ocr-osetrovanie člena rodiny a kľud,naozaj kľud.

beata_k
24. okt 2025
@maciatkolulu

@beata_k ocr-osetrovanie člena rodiny a kľud,naozaj kľud.

@maciatkolulu A kedy sa berie ocr? Ked mas pracu. Takze...

valiant
24. okt 2025

@anonym_autor po nástupe (v deň nástupu) by si mala dostať všetky potrebné info buď od personalistky, albeo od nadriadeného a následne by si mala byť na prácu aj zaškolená. Všetky tieto infomrácie by si mala dostať, ak nie, na všetko čo ťa zaujíma sa môžeš opýtať. Vtedy je na to správny čas. Ostatné už odznelo v predchádzajúcich príspevkoch. Ale môže byť, že je daný zamestnanec benevolentnejší, alebo naopak prísnejší (v medziach zákona), čiže ak ti to nepovedia, normálne sa opýtaj v prvý deň.

maciatkolulu
24. okt 2025
@valiant

@anonym_autor po nástupe (v deň nástupu) by si mala dostať všetky potrebné info buď od personalistky, albeo od nadriadeného a následne by si mala byť na prácu aj zaškolená. Všetky tieto infomrácie by si mala dostať, ak nie, na všetko čo ťa zaujíma sa môžeš opýtať. Vtedy je na to správny čas. Ostatné už odznelo v predchádzajúcich príspevkoch. Ale môže byť, že je daný zamestnanec benevolentnejší, alebo naopak prísnejší (v medziach zákona), čiže ak ti to nepovedia, normálne sa opýtaj v prvý deň.

@valiant tlieksam odpovedí👍👍👍

maciatkolulu
24. okt 2025
@beata_k

@maciatkolulu A kedy sa berie ocr? Ked mas pracu. Takze...

@beata_k však a ja sa hádam,v pohode mukluj. Snáď ju budeš mať nadlho,ako som si všimla,aj úrad práce už nebude štedrý. Tak sa treba snažiť si udržať tu pravú.

beata_k
24. okt 2025
@maciatkolulu

@beata_k však a ja sa hádam,v pohode mukluj. Snáď ju budeš mať nadlho,ako som si všimla,aj úrad práce už nebude štedrý. Tak sa treba snažiť si udržať tu pravú.

@maciatkolulu Ocr sa normalne akceptuje. Nie je moj problem ze ju v tom uzasom Rakusku nemate a musis si posielat chore dieta do skolky. Pekny den ti prajem.

maciatkolulu
24. okt 2025
@beata_k

@maciatkolulu Ocr sa normalne akceptuje. Nie je moj problem ze ju v tom uzasom Rakusku nemate a musis si posielat chore dieta do skolky. Pekny den ti prajem.

@beata_k jasne,že sa akceptuje, ako všade,len nie každý mesiac na dva týždne. A ideálne to využiť aj na dovolenky,všakže😉. Taký slovenský folklór,lenže ono ti zamestnávatelia to reálne akceptovať donekonečna nemusia. A ani kolegovia. Sú hranice.

beata_k
24. okt 2025
@maciatkolulu

@beata_k jasne,že sa akceptuje, ako všade,len nie každý mesiac na dva týždne. A ideálne to využiť aj na dovolenky,všakže😉. Taký slovenský folklór,lenže ono ti zamestnávatelia to reálne akceptovať donekonečna nemusia. A ani kolegovia. Sú hranice.

@maciatkolulu O to sa ty neboj. Aspon vidno jak ta serinka, ze ty taku moznost nemas. Inak by si nemala potrebu sa vyjadrovat, ze nejaka zena je doma s dietatom. Bolo by ti to jedno. 😉

maciatkolulu
24. okt 2025
@beata_k

@maciatkolulu O to sa ty neboj. Aspon vidno jak ta serinka, ze ty taku moznost nemas. Inak by si nemala potrebu sa vyjadrovat, ze nejaka zena je doma s dietatom. Bolo by ti to jedno. 😉

@beata_k tak ja som doma,takže ma nič neserinka, trafila si vedľa. Ale úplne vedľa.

beata_k
24. okt 2025
@maciatkolulu

@beata_k tak ja som doma,takže ma nič neserinka, trafila si vedľa. Ale úplne vedľa.

@maciatkolulu V tom pripade uz ozaj nerozumiem preco ta to tak stve, ze nejaka zena je tiez doma. Vobec som sa netrafila vedla. Opakujem...inak by ti to bolo jedno, no zjavne ti to jedno nie je.

anonym_72366d
24. okt 2025

Presne pre toto neprijímam do firmy zeny po materskej 👌🏻 Ešte ani nenastúpila a už rozmýšľa kedy nebude musieť prísť.

maciatkolulu
24. okt 2025
@beata_k

@maciatkolulu V tom pripade uz ozaj nerozumiem preco ta to tak stve, ze nejaka zena je tiez doma. Vobec som sa netrafila vedla. Opakujem...inak by ti to bolo jedno, no zjavne ti to jedno nie je.

@beata_k nestve,nepochopila si, nadáva sa na sk a na systém,balia sa kufre a húfne sa uteká na západ a pritom ajhľa. Ešte ani do roboty sa nenastúpi a už sa špekuluje. To je tak asi všetko. A áno,ako vidieť,záujem o matky po rodicaky nie je ,má to logiku.

beata_k
24. okt 2025
@maciatkolulu

@beata_k nestve,nepochopila si, nadáva sa na sk a na systém,balia sa kufre a húfne sa uteká na západ a pritom ajhľa. Ešte ani do roboty sa nenastúpi a už sa špekuluje. To je tak asi všetko. A áno,ako vidieť,záujem o matky po rodicaky nie je ,má to logiku.

@maciatkolulu Hufne uteka na zapad 🤣 Pobavila si.

maciatkolulu
24. okt 2025
@beata_k

@maciatkolulu Hufne uteka na zapad 🤣 Pobavila si.

@beata_k no,aj mňa to baví každá druhá téma to bola nedávno,kam odísť,kde je najlepšie a balíme sa a tak. Je fajn vidieť že nie niekto aj spokojný.

oceanahory
24. okt 2025
@anonym_72366d

Presne pre toto neprijímam do firmy zeny po materskej 👌🏻 Ešte ani nenastúpila a už rozmýšľa kedy nebude musieť prísť.

@anonym_72366d 😅 esteze existuju normalny zamestnavatelia, ktori nediskriminuju zeny. Len pre info, ja som sa vratila do prace pred dvoma mesiacmi, zatial bol na OCR doma s malym moj manzel castejsie, ako ja...tak len dufam, ze prijmas iba samych bezdetnych chlapov alebo chlapov, ktori maju svoju rodinu na salame 👍👌.

oceanahory
24. okt 2025

Mna len fascinuje a udivuje z akeho dovodu si tu vacsina ludi vydedukovala, ze autorka prispevku uz cielene rozmysla o tom, ako sa vyhnut pracovnym povinnostiam 🤷. Uplne normalne preveruje svoje moznosti a naroky po nastupe do prace a ako sa moze zariadit v pripade necakanych chorob. To akoze dovrsenim troch rokov dietata uz automaticky idu rodicovske povinnosti bokom a uz musim iba primarne mysliet na pracu a vsetko ostatne ide bokom? Nuz, som vdacna za mojho a aj manzelovho zamestnavatela, ktori plne chapu, ze ak sa moje dieta nevie z jedneho dna na druhy postavit na nohu kvoli virusovej infekcii, tak s nim niekto musi ostat doma, ci je to dovolenka pocas skusobnej alebo cerpanie OCR na ktoru mame zo zakona narok 🤷.

anonym_ed9f0c
24. okt 2025

@anonym_autor ešte si ani nenastúpila, a už ťa zaujíma kedy budeš mat voľno? No ty budeš tiež pracovníčka roka.

anonym_72366d
24. okt 2025
@oceanahory

@anonym_72366d 😅 esteze existuju normalny zamestnavatelia, ktori nediskriminuju zeny. Len pre info, ja som sa vratila do prace pred dvoma mesiacmi, zatial bol na OCR doma s malym moj manzel castejsie, ako ja...tak len dufam, ze prijmas iba samych bezdetnych chlapov alebo chlapov, ktori maju svoju rodinu na salame 👍👌.

@oceanahory keď budeš mať svoju firmu a budeš živiť iných ľudí tak sa ozvi a potom môžeme podebatovať.

oceanahory
24. okt 2025
@anonym_72366d

@oceanahory keď budeš mať svoju firmu a budeš živiť iných ľudí tak sa ozvi a potom môžeme podebatovať.

@anonym_72366d Dakujem, s clovekom, ktory uvazuje ako ty nemam zaujem o debatu.

adonish
25. okt 2025

@anonym_autor nastupovala som minuly rok v auguste (tiez po RD), dovolenku som si mohla cerpat az po skusobnej dobe (3 mesiace). Kedze vsak mame v kolektivnej zmluve, ze stav dovolenky k 30.09. nesmie byt viac ako 10 dni a k 30.10. 7 dni, musela som si vycerpat nejake dni v septembri a oktobri. Zavisi ako to je nastavene. Na OCR je narok od prvého dňa v práci, kedze plynie nemocenske poistenie

jankasmejka
26. okt 2025
@beata_k

@maciatkolulu Nijak specialne ma zahranicie nezaujima. Ja si nemyslim, ze tam je trava zelensia. Kludne si tam deti mozu do skoly posielat aj s infuzkami. Ja ked mozem dietatu dopriat pohodlie domova tak to urobim. A kazdy detsky psycholog, aj ten zahranicny ti povie, ze dietatu je dobre s matkou do 3 rokov. Len tolko k tomu tvojmu zahraniciu.

@beata_k no ale veď nech je autorka doma s dieťaťom aj do 18- tich rokov, ale nech nie je zamestnaná na plný úväzok a potom viac doma na očr ako v práci, lebo má choré deti.

denithestrange1993
26. okt 2025

@anonym_autor niektori zamestnavatelia ak budes chybat hned druhy tyzden si povedia,tak ta uz nepride. Je to drsne ale je to tak. Na tvojom mieste by som sa dohodla nech tieto veci riesi docasne manzel. Zas su aj taki zamestnavatelia co su ludski a pochopia par dni absencie,dovolenku radsej neries,posobi to dost neprofesionalne ked si este len v zacviku.

maya_hi
26. okt 2025
@anonym_34aceb

@anonym_autor od prvého dňa máš nárok na všetko, len prvé 3 mesiace by som na tvojom mieste moc nevymýšľala, lebo môžeš rýchlo skončiť v práci, keďže je to skúšobná doba. Dovolenka je 25d/rok, ale na tu máš nárok, až keď odpracuješ 60 dní - ak sa so zamestnávateľom nedohodneš inak.

@anonym_34aceb na dobolenku určite nie. Len toľko koľko si odrobí. Pečko, PN a OČR áno.

anonym_90448d
26. okt 2025
@anonym_391dc0

Tak to je ale nádhera, že toto ťa zaujíma ako prvé. Nie nejaké skúsenosti, že ako sa ostatné mamičky zaradili do pracovného procesu po dlhšej dobe, nie o tom, či treba priniesť pohostenie pre kolegov alebo sa to už nenosí, nie teba zaujíma kedy môžeš "neprísť" do práce.

@anonym_391dc0 ty si riadne naslapana 🙃

anonym_c15c71
26. okt 2025

Ale sa do teba autorka pustili. No za mna je úplne normálne sa na toto pýtať, ak máš malé dieťa.
Jaj ale zabudla som, tu je všetko zle. Tu dieťa dovŕši 3 roky a asi ho treba dať do decaku, alebo podľa niekoho je to plnohodnotný dospelý človek, ktorý môže byt doma sám. Tak takto milé dokonale, ak dieťa ochorie, niekto s ním doma ostať musí. Buď vypadne matka alebo otec. U nás sú muži v drvivej väčšine finančni ťahúni rodiny, takze logicky častejšie vypadáva matka. Kde sú platovo cca rovnako vedia sa prestriedat. Ponuk na polovične si skrátene úväzky je sakra malo. Keď žena ostane doma do 6 rokov, aby toto riešila a bol kľud, tak je zas brána za prizivnicku, chuderu odkázanu na muža a ľutujú chlapa čo to má doma. Keď ide pracovať, ale logicky, keďže má aj dieťa o ktoré sa stará a vypadne na OČR tak je zas lemra a špekulantka. A potom ideme vyplakávať , ze sa rodí malo deti. Áno rodí, keďže nemáme absolútne vytvorené podmienky na prácu pre rodičov. Ak by mal každý pár 3 deti viete koľko OČR by to za rok bolo? No to tu ženské z modrého kona by asi spadli zo stoličky. A nie niekedy nestačí len posilniť imunitu, sú deti, ktoré si tými chorobami musia prejist a vyrásť z nich.

anonym_34aceb
26. okt 2025
@maya_hi

@anonym_34aceb na dobolenku určite nie. Len toľko koľko si odrobí. Pečko, PN a OČR áno.

@maya_hi netreba sa chytať za slovíčka. Samozrejme že má nárok po 60 dňoch na alikvotnu časť alebo podľa dohody so zamestnávateľom. Kľudne ju môže pustiť aj na týždňovú dovolenku po mesiaci.