icon

Kedy mám nárok na dovolenku a ošetrovné v novej práci?

23. okt 2025

Milé žienky od novembra začínam v práci po 8 mich rkovh na materskej .zod
Kedy mam nárok na prvú dovolenku ocr atď nejaké znalosti by pomohli mam skolkara a skolacku

Strana
z3
anonym_34aceb
26. okt 2025
@anonym_c15c71

Ale sa do teba autorka pustili. No za mna je úplne normálne sa na toto pýtať, ak máš malé dieťa.
Jaj ale zabudla som, tu je všetko zle. Tu dieťa dovŕši 3 roky a asi ho treba dať do decaku, alebo podľa niekoho je to plnohodnotný dospelý človek, ktorý môže byt doma sám. Tak takto milé dokonale, ak dieťa ochorie, niekto s ním doma ostať musí. Buď vypadne matka alebo otec. U nás sú muži v drvivej väčšine finančni ťahúni rodiny, takze logicky častejšie vypadáva matka. Kde sú platovo cca rovnako vedia sa prestriedat. Ponuk na polovične si skrátene úväzky je sakra malo. Keď žena ostane doma do 6 rokov, aby toto riešila a bol kľud, tak je zas brána za prizivnicku, chuderu odkázanu na muža a ľutujú chlapa čo to má doma. Keď ide pracovať, ale logicky, keďže má aj dieťa o ktoré sa stará a vypadne na OČR tak je zas lemra a špekulantka. A potom ideme vyplakávať , ze sa rodí malo deti. Áno rodí, keďže nemáme absolútne vytvorené podmienky na prácu pre rodičov. Ak by mal každý pár 3 deti viete koľko OČR by to za rok bolo? No to tu ženské z modrého kona by asi spadli zo stoličky. A nie niekedy nestačí len posilniť imunitu, sú deti, ktoré si tými chorobami musia prejist a vyrásť z nich.

@anonym_c15c71 z časti s tebou súhlasím ale súčasne má žena 3 roky na to, aby sa pripravila na situáciu. Môže si zvýšiť kvalifikáciu, naučiť sa 1-2 jazyky a to ti otvorí práve tie dvere ku parttime úväzkom alebo pozíciám vhodným pre matku. Ale drvivá väčšina žien 3 roky presedi na riti s dieťaťom a potom je prekvapená, že sa o ňu na trhu nik nejde pobiť. (To vidím neraz aj v mojom okolí). Ja som bola doma 5r s 2 deťmi a potom som si našla prácu hneď ale 2roky som večer uspala deti a do pol noci študovala alebo som si privstala o 4 ráno. A to som mala deti hneď po škole.

anonym_391dc0
26. okt 2025
@anonym_90448d

@anonym_391dc0 ty si riadne naslapana 🙃

@anonym_90448d hej, hej 🥴 ja keď cítim nejaký závan špekulantstva alebo hľadania cestičiek tak hneď to vo mne splanie 😂😂

solvina88
26. okt 2025

@anonym_autor sice otazka od autorky znie pre niekoho spekulantsky. Ale aj ja ked som nastupival do prace tak som si zistoval tieto informacie. Sice nie na koniku ale normalne tam kde sa dostanem k spravnym informaciam. Ale nie z vypocitavosti ale preto,ze sme aj s manzelkou takmer naraz isli do novej prace, prerabali dom a ine rozne situacie. A tu ludia nevedia aka presne je ajtorkina situacia a som rad,ze ju ani neupresnuje, pretoze citam tu zenske komentare a uz aj viem preco vacsina uprednostnuje muzsky kolektiv.

dianaaaaa
26. okt 2025

8 rokov na materskej....🤦🤦
Za tie roky ste si čo to mohla aj naštudovať,kedy máš na čo nárok.... Skúšobná doba je zvyčajne 3 mesiace,ostala by som ten čas v kľude

anonym_aff353
26. okt 2025

dovolenka pocas skusobnej doby zavisi od zamestnavatela ale to ti uz vysvetlili ak sa u vas cerpa celozavodna tak mozes cerpat aj v decembri aj ked este nemas narok na dany pocet dni, ak mas objednanu dovolenku treba komunikovat dopredu idealne aj pred nastupom

narok na paragraf mas (moze zamestnavatel urcit alikvotnu cast podla terminu nastupu) na OCR a PN je narok samozrejme aj pocas skusobnej doby ale je vhodne aby na OCR pocas nej chodil druhy rodic lebo jej cerpanie nie je dobry signal pre zamestnavatela pocas skusobnej doby

Strana
z3