Kedy nastúpiť do práce?
Ahojte, moj syn bude mat 28.8.2016 3 roky a ja sa chcem vratit do prace. Otazka je ci rodicovska konci toho 28.8.2016 ,alebo trva do konca mesiaca. Neviem ci mam nastupit do prace 29.8.2016, alebo od 1.9.2016. Vopred dakujem za odpoved.
pripojim sa ak mozem ze ak som podpisala vypoved v ramci rodicovskej, kto by mal platit socialne odvody? moj maly mal 3 roky v maji, vypoved som podpisala rok pred tym, dakujem
rodičovská trvá do dňa tretích narodenín. T.j. nasledujúci deň už je deň pracovný (resp. 30.8., keďže 29.8. je sviatok)
@nathuska ak si nevyčerpala dovolenku po materskej dovolenke (pred rodičovskou), tak tam nejaké dni budeš mať a môžeš si čerpať dovolenku a nastúpiť napríklad v pondelok 5.9.2016.
Každopádne, podľa ZP si povinná písomne oznámiť zamestnávateľovi minimálne mesiac vopred, ku ktorému dňu RD končíš a že plánuješ návrat do práce.
@marisel ak Ti RD skončila v máji, tak buď už pracuješ, alebo si evidovaná na úrade práce ako nezamestnaná, alebo si dobrovoľne nezamestnaná, alebo na predlženej rodičovskej dovolenke...
v prvom prípade platí za teba odvody zamestnávateľ, ak si evidovaná ako nezamestnaná alebo na predlžnej rodičovskej, tak platí odvody štát.
Ak ani jedno z toho - si dobrovoľne nezamestnaná, resp. si sa z nevedomosti nikam prihlásiť nebola, tak je platenie odvodov tvojou povinnosťou a ak tak nerobíš, tak už máš v jednotlivých poisťovniach nazbieraný dlh, a prerušenú dobu poistenia...
určite treba zájsť do práce a dohodnúť sa s nimi, oznámiť im to ... ale mala by si podľa zákona nastúpiť deň po narodeninách, hoci rodičovský príspevok dostaneš za celý mesiac, ten sa nekráti
ak by si chcela nastúpiť neskôr, musela by si si na to obdobie predlžiť RD, síce neplatenú, ale aspoň odvody by ti išli. Pre pár dní sa to ale asi neoplatí.
@marisel ty by si tiež mohla využiť tú predlženú RD, neplatenú pri zdravom dieťati,a lebo ak má dieťa zdravotné dôvody, mohli by ti priznať aj platenú
no na tvojom mieste by som čo najskôr išla na úrady, pretože zo zákona do 8 dní po zmene (teda po skončení RD) si sa mala hlásiť na SP a ZP. Ak si nezamestnaná, mohla si dostávať dokonca aj podporu po splnení istých podmienok (doby poistenia).
Teraz je možné, že máš na poisťovni už aj dlhy, ktoré bude treba uhradiť.
dakujem, moj zamestnavatel zanikol, som evidovana na urade prace cize ZP plati stat v poistovni som to bola ohlasit, uz mi len ostava socialna poistovna tam by som mala ma narok na podporu v nezamestnanosti co je myslim 6 mesiacov mam narok na 60% z byalej hrubej mzdy myslim, nakolko som pracovala 9 rokov pred materskou.... zatial je mi zahadou preco urade prace nekomunikuje so sociálnou poistovnou aby sme to mali jednoduchsie a jednozancnejsie takto tapeme vsetky ze kam ist a s cim ... 🙂)

Mozes aj 1.9. ked si zoberieš dovolenku, inak 28.8.