icon

Kedy sa vrátiť do práce po rodičovskej?

23. nov 2024

Končí mi RD, dcéra bude mať začiatkom apríla 3 roky. Dokedy je vyplácanie RD a kedy by som mala nastúpiť do práce?

miroslava21
25. nov 2024

@domka222 myslis ze autorka ma zaujem o sukromnu skolku, ktora sa plati ked ocakava zaplatenie opatrovatelky?

autor
25. nov 2024

@domka222 mávajú aj v lete otvorené súkromné škôlky?

domka222
25. nov 2024

Naša má 3 týždne prázdniny. Ale však tam môžeš čerpať tú očr 14 dní. Prečo ťa trápia prázdniny,keď teraz je najviac dôležité, aby bolo tvoje dieťa umiestnené?

andy024
Autor odpoveď zmazal
galganka
25. nov 2024

Tiež mám dve aprílové deti a jedno koncoseptembrové. Toho síce vzali pred dovŕšením troch rokov do škôlky, ale cvakali sme podstatne vyššie "školné", lebo sa vraj o neho treba viac starať, keď nemá tri roky. A tie aprílové išli pekne od septembra. Sme z väčieho mesta. škôlky mali plno, do mestských jasiel ju nechceli, lebo už vraj bola veľká a mali plno, súkromné jasličky vyšli suma sumárum okolo 600 eur mesačne. Obehala som vtedy všetky škôlky v okolí aj tie ďalej, čo by nám skomplikovalo dochádzanie do práce, ale čo už. A vo finále mi milý pán za okienkom na úrade povedal, že som sa isto nesnažila nikam ju prihlásiť a len chcem sedieť doma. Takže, darmo tu prskáš, toto si mala riešiť už na tohtoročnom zápise na jar, všade sa nechať dať do poradovníkov, ak by sa uvoľnilo miesto a pravidelne aj nepravidelne sa pripomínať.

lily8
25. nov 2024

Mila @autorka dovzdelaj sa v tychto veciach lebo sa sama zosmiesnujes. Kazdy plati dane ja napriklad dieta nemam tak mam vyblakovat na cie deti idu moje dane. V zahranici by si bola na materskej 3 mesiace. Treba si vazit co mame a aky luxus zostat s dietatom 3 roky.

autor
25. nov 2024

@lily8 v zahraničí majú luxus celý život a vedia sa preto zariadiť. My máme “luxus” tri roky.

galganka
25. nov 2024

materská že luxus 😀 a v zahraničí že celoživotný 😀 aká vtipná 😀

benimnadir
25. nov 2024

Inak také zahraničie je aj Pakistan, Afganistan, Irán..choď im povedať aký majú luxus..

romana1110
25. nov 2024

A prečo ste si to tak skomplikovali ? To treba do predu rozmýšľať. Môj bude mať február/25 3 roky . To u mňa znamenalo to ,že tento rok (2024) prihlášky do školky. Chcela som od septembra ale nezobrali povedali mi ,ze od januára. Ja už chodím do práce malý zatiaľ v jasliach do toho januára potom ide do štátnej . Cez prázdniny to budeme tam riešiť s mužom ,že keď bude škôlka zatvorená vtedy pôjdeme na dovolenku a potom budeme čerpať buď Ocku alebo ďalšiu dovolenku.
Žiade nárok na žiadne peniaze nie je.
Teraz buď sa Vám o dcéru niekto postará alebo vy nebudete moc nastúpiť do práce lebo Vám nebude mať byť kto s dieťaťom .
Mňa by nikdy v živote nenapadlo povedať aby sa mi štát staral o dieťa keď som mohla byť s ním tak dlho doma. Vždy treba rozmýšľať do predu a nie na poslednú chvíľku keď už človek chce ísť do práce a vtedy chce od štátu aby mu ešte platila aj opatrovateľku .

lily8
25. nov 2024

@autor kazdy si moze vybrat kam ist zit, nikto tu nikoho nedrzi a nikde to neni idealne ani na Slovensku a ani v zahranici.

lily8
Autor odpoveď zmazal
adrianasmolko
25. nov 2024

no rok pred tym ako keby mali nastupit v septembri
cize som 4 mesiace platila skolne aby mali miesto s tym ze nastupili v january
starsi syn nadtupoval az vo february kedze to bolo pocas korony takze tam sme skolne vlastne neplatili lebo skolka nefungovala ale prihlasku mal od septembra klasicky
mladsi tak isto nastupoval teraz v january ale prihlasku sme davali minuleho roku na rok 2023-2024 a tie 4 mesiace od septembra do decembra platis skolne
my sme neplatili lebo sme mali od neurologicky papier ze este nemoze nastupit
ale keby sme nemali tak by som platila lebo inak by sa do skolky nedostal kedze koli praci deti chodia mimo okres trv bydliska

doriiis
25. nov 2024

Autorka,ty kam chces ísť do zahraničia? A hlavne ako? Však ty si lenivá a neschopná aj včas vybaviť škôlku pre dieťa.

elisebah91
25. nov 2024

Obehaj škôlky a uvidíš..môj bude mať koncom decembra tri, minulú jar som ho zapisala do škôlky s tým že začne chodiť len od novembra. Takže som platila školné september, október keď tam nebol a od novembra chodí. V januári ja nastupujem do roboty a chlapec už bude zabehnuty v škôlke.
Čím skôr začneš riešiť veci tým sa skôr vyriešia.

lea_nr
25. nov 2024

Moja dcéra bude mať v máji 2025 3r a presne kvôli "blbému dátumu narodenia " chodí už od septembra do škôlky, pretože som od začiatku kalkulovala čo s ňou, keď ja budem musieť v máji nastúpiť. Preto sme išli na zápis máj 2024 aby sa v kľude adaptovala, nikam sme sa neponáhľali a koncom októbra som vyhodnotila, že môžem ísť do práce, lebo dieťa bolo bez stresu zvyknuté. Od novembra pracujem, lebo na plat+ rodičak sa lepšie pozerá ako len na rodičak. A netreba prskať na ženy okolo, keď ti každá len pravdu hovorí. O takýchto situáciach treba premýšľať dlho dopredu a nie zo dňa na deň.

bejbs123
25. nov 2024

No najostrejsia ceruzka v peracniku teda nie si,no dam ti radu,ked neviem veci si googlim,zistujem a netrepem, ze cakas ze ti stat ma zaplatit opatrovatelku…clovek sa nestaci divit kolko jednoduchych ludi je na Slovensku 🙈

samik88
25. nov 2024

@lea_nr aj môj je májový. To ti ju zobrali do štátnej škôlky bez problémov?

gabu_lienka
25. nov 2024

Zavolaj na mestsky urad, odbor skolstva, presne ti povedia ci maju v niektorej skolke volne miesto. Ak by sa naslo, odnes tam prihlasku - tu mozes podat kedykolvek a riaditelka musi vydat rozhodnutie o prijati/neprijati. Ak nenajdes miesto v statnej, obvolat sukromne skolky alebo jasle. U nas s jaslami problem nebol, pretoze od januara odchadzaju deti do skolok.

autor
25. nov 2024

@gabu_lienka ďakujem.

autor
25. nov 2024

@bejbs123 Ty si aká ostrá ceruzka? Keď nezoberú dieťa do škôlky, matka by mala mať nárok na kompenzáciu a aj má pokiaľ viem tak netrep ty.

bejbs123
25. nov 2024

Vasa jednoduchost svedci aj o tom,ze ste tu dostali uz dost rad a vy si stale idete svoje,nuz kazdy mal nadelene nieco ine

jajka257
25. nov 2024

Aku kompenzáciu? Veď tri roky bola kompenzácia. O dieťa sa má starať rodič, nie stat. To dieťa máš s manželom, nie so štátom. A aku kompenzáciu potom dostanú ti, ktorí deti nemajú, celý život pracujú a odvádzajú dane? Či príspevok mesačne na dovolenku alebo ako?

sofiakr
25. nov 2024

Mila autorka.Zatial si nenapisala jednu rozumnu vec.Dievcata tu,velakrat scitane,vzdelane,zijuce v zahranici tieto zalezitosti davno riesili.Preco beries rady ako ataky?Ja som tiez isla od malych deti do prace,ale v zivote ma nenapadlo splietat niekomu o daniach ktore som za roky rokuce odviedla.Este raz si precitaj odpovede a porozmyslaj o co su.Radim v dobrom.

benimnadir
25. nov 2024

Autorka má dieťa so štátom evidentne.

fairyy
25. nov 2024

trepes ty autorka bohuzial... narok na tu tebou nazvanu "kompenzaciu" ma citujem - Právo na prijatie do spádových materských škôl v školskom roku 2024/2025 majú deti, ktoré do konca augusta 2024 dovŕšia 3 roky. V prípade, že takéto dieťa nebude prijaté do materskej školy, môžu si rodičia požiadať o predĺžený rodičovský príspevok.
ty mas autorka ale dieta, ktore dovrsi 3 roky v aprili 2025 a to uz prebieha skolsky rok 2024/2025.... urobila si chybu, ze si nevyuzila predchadzajuce dva roky na materskej/rodicaku na studovanie toho na co mas narok a naco narok uz nemas a co potrebujes spravit...to, ze teraz prskas na nas ti nepomoze ...rady si dostala a seba si zosmiesnila

galganka
25. nov 2024

@gabu_lienka držím autorke palec s tým volaním na úrad. Mňa zrušili, že u nás v meste to takto nefunguje, kde som to nabrala a mám si obvolať, alebo obehať škôlky sama.

autor
25. nov 2024

@bejbs123 bože dievča už sklapni, ty jednoduchá neostrá ceruzka. Asi som na to mala a mám dôvody prečo som nenahlásila škôlku minulý rok, nemyslíš?Desná si. Pýtala som sa aké mám možnosti, lebo od septembra nárok na miesto, alebo kompenzáciu máme keby nás nezobrali.

galganka
25. nov 2024

Máš nárok na hľadanie voľnej škôlky, súkromné jasle, neplatený rodičák, alebo niekoho, komu zacvakáš stráženie. Bodka.

jajka257
25. nov 2024

No vzhľadom na to, že dieťa ti môžu v školskom roku 2025/26 umiestniť do hocijakej škôlky v rámci územnej samosprávy , tak zrejme príspevok nedostaneš. A predpokladám, že škôlky nebudú dávať rozhodnutie, že dieťa neprijali len tak.