icon

Kedy ste sa vrátili do práce po rodičovskej dovolenke?

5. máj 2025

Ahojte dievčatá. Zaujímali by ma Vaše “skúsenosti”. Dcéra mi v decembri dovŕši tri roky , som s ňou teda ešte doma . Nepracujem , v mojej práci ma očakávajú až cca v januári 2026, nakoľko tam mám ešte dovolenku a tam je to tak zaužívané , že po návrate z RD si žena čerpá dovolenku a potom až ide “naozaj” pracovať . Ja ale plánujem nastúpiť v septembri ( september čerpanie dovolenky) , lebo dcéra mi nastupuje do škôlky . Mám však prácu na dlhy krátky týždeň - chcela by som robiť ideálne od pondelka do piatka, ale tu mám naozaj dobre miesto za slušne peniaze , pracujem tam dlhé roky a neviem si predstaviť niekde začínať odznova . S dcérou mi pomôže moja mama , ktorá je už na dôchodku . Moja otázka znie , kedy ste sa vrátili do prace po rd s jedným dieťaťom ? Využili ste túto luxusnú možnosť ( ktorá v iných štátoch nie je , po polroku sup do prace alebo sa inak postaraj ) do troch rokov dieťaťa alebo ste nastúpili skôr ? Začínam sa toho nástupu do prace strašne báť , bola som teraz bez dcéry jednu noc a veľmi veľmi zle som to znášala … tak sa pohrávam s myšlienkou byt s ňou dokonca roka doma . Určite sa v peniazoch netopime s mužom , určite by sa zišiel aj môj príjem , ale , bojím sa toto návratu do prace a odlúčenia od malej … ďakujem a pekný večer ešte prajem

bolarazjedna
5. máj 2025

Ja mam skoro 3rocneho doma ( o 2 mesiace) a podla mňa 4 mesiace hore-dole nie je taký veľký rozdiel.... Teda ci ideš do práce v septembri, či v januári.... Však ak máš možnosť, ostaň do januára, aj tak bude zo začiatku často chorá, aspoň nemusíš riešiť OCR. Plus uvidíš, ako znáša dcéra škôlku.
Btw, ona ako znášala byt bez teba? Ak ty znáša hej neprítomnosť veľmi zle, tak vieš na tom popracovať so psychológom dovtedy.. Aby si zbytočne neprenasala úzkosť na dcéru.

autor
5. máj 2025
@bolarazjedna

Ja mam skoro 3rocneho doma ( o 2 mesiace) a podla mňa 4 mesiace hore-dole nie je taký veľký rozdiel.... Teda ci ideš do práce v septembri, či v januári.... Však ak máš možnosť, ostaň do januára, aj tak bude zo začiatku často chorá, aspoň nemusíš riešiť OCR. Plus uvidíš, ako znáša dcéra škôlku.
Btw, ona ako znášala byt bez teba? Ak ty znáša hej neprítomnosť veľmi zle, tak vieš na tom popracovať so psychológom dovtedy.. Aby si zbytočne neprenasala úzkosť na dcéru.

@bolarazjedna jej si veľmi zlata , ďakujem . Ona úplne v pohode ona si na mňa ani nespomenula , bola u druhej babky , tam ma strýkov, tetu , psíkov tak jej je tam super 🤪

pribinak
5. máj 2025

Je vysoká pravdepodobnost že v škôlke ochorie lebo si musí prejsť nejakými detskými chorobami
Čiže ak ti to nehorí a fakt nemusíš ísť do prace, využi možnosť že prvé mesiace budeš ešte doma a nebudeš musieť v práci rieist dieťa je doma choré s babkou

deti95060810
5. máj 2025

že teraz vydrží bez teba je fajn, len o pol roka to už tak nemusí byť...

lenicka298
5. máj 2025

Ja som sa tiež bála nástupu do práce a toho odlúčenia od malej. Mala som výčitky, že sa jej nebudem venovať celý deň, nebudem ju môcť všetko učiť, že tam nebudem keď ma bude potrebovať 😀 myslím, že tieto pocity sú normálne. No zároveň som na nej videla, že jej chýbajú deti a spoločnosť. Každý deň z prechádzky sme stáli pri škôlke a pozorovala deti, veľmi sa s nimi chcela ísť hrať. Tak sme ju v septembri dali do škôlky. (3 roky mala až potom koncom októbra. ) prvý deň nám ani nezakyvala, lebo sa utekala hrať. Jediný kto plakal som bola ja 😅 ja som bola rada, že ide v septembri, lebo v jej triede boli všetky deti "nové" a naraz sa oťukávali... Nechcela som, aby bola napriklad v januári jediná nová, a deti už mali svojich kamarátov, vedeli čo a ako. A že spolu netravíme celý deň som si zvykla. Takto sa tešíme obe na poobedie kedy budeme spolu, a ona mi porozpráva, čo nové sa naučila a vychutnávame si spoločný čas a víkendy viacej 😊 A moja napríklad prvý rok v škôlke ani chorá nebola

hederamonstera
5. máj 2025

Ja som dnes bola pre prihlasky pre mojho 3r a 2r, planovala som, ze skolku nebudem riesit, kym nebudem musiet do prace, aj ked som z mojich deti na nervy, nevieme bez seba byt a je mi jedno co si kto hovori, deti maju byt s mamou dokedy oni potrebuju a chcu. Ale idem ich prihlasit, nech skusia ale neplanujem ist do roboty, lebo kebyze tam nebudu chciet chodit, nebudu musiet
Ale kazdy to ma inak.

babydesire
5. máj 2025

To nieje tak len v tvojej praci, to je tak bezne, neviem ci to nieje v zakonniku prace - najprv po materskej vycerpas staru dovcu a az nasledne mozes real pracovat.. ja som nastupila po dvoch detoch (retazovka) do prace ked mala dcera 2,5roka (doma som bola dokopy päť a pol roka)..nebolo to jednoduche ale to preto ze to bolo pocas covidovych sprostych opatreni,ked sa pravidla menili z hodiny na hodinu. Chcela som prispiet konecne do rodinneho rozpoctu, dostat deti do skolky (co pri covide mohli v urcitom obdobi, iba deti rodicov ktory museli byt na mieste vykonu prace, co sme obaja mali toho času taky job) a uz som aj pre seba potrebovala znovu byt medzi ludmi, mat prijem a tak podobne..stres ? Pocas cerpania starej dovce dcera ochorela a dr.odporucil hospitalizaciu,,tyzden pred prvym prac.dnom som snou bola v nemocnici..popri tom nam usiel pes a nasiel sa doranany,,cele zle vtedy..takze nebol cas a priestor na stres z navratu..a kedze mam dvoch akcnych diablikov, viac som sa na nich tesila az prisli zo skolky,,lebo sme si od seba aj oddychli 🙂

luccija
5. máj 2025

Ja by som nastúpila v januári.Tie jesenné virózy atď vás obidu a ušetris si zopár stresov.Aj tak cítim, že si ju chces ešte užiť.Pri 3 r sa nič nestane či pôjde v septembri či januári oni ešte veľké kamarátstva a nejaké skupinkovanie nemaju to až neskôr.Oplaces to tak či tak🤣

janka_266
6. máj 2025

môj je februárový, v septembri nastúpil do škôlky, ja v januári do práce, lepšie to ani nemohlo vyjsť, november december bol stále chorý, takže som nemusela čerpať dovolenku. a tiež sme v pohode zvládli adaptačný proces a nemusela som riešiť kto kedy poňho bude utekať

doriiis
6. máj 2025

Pri oboch deťoch som išla do práce už počas rodičovskej.Pri nástupe do škôlky nikto nemal z ničoho stres,lebo bolo všetko zabehnuté uz

nika_23
6. máj 2025

Ja som bola na retazovej materskej mám rozdiel 2r medzi dcérkou a synčekom.Do práce som išla až v syn
ových takmer 4 rokoch, dcérka mala takmer 6.Do úplne inej ako pred materskou, v podstate som išla do neznáma ani som nevedela či nejakú prácu mať budem keďže v bývalej práci som skončila.No všetko je tak ako malo byť,mám prácu kde som spokojná(ale bolo potrebné 2 r študovať popri deťoch nie čakať že mi padne sama z neba) a neľutujem ani sekundu navyše s deťmi.Kedykolvek som si ich nechala zo škôlky doma, nemusela riešiť ten najhorší 1.rok v škôlke čo sa chorôb týka.