Koniec rodičovskej a oddialenie návratu do zamestnania

ivage
26. aug 2014

Dobry den, prosim o radu. Ako je najlepsie vyriesit neskorsi navrat do prace po skonceni rodicovskej dovolenky? Dcerka dovrsi 3 roky koncom septembra, nastupuje do skolky a ja by som z rodinnych dovodov chcela zostat este do konca decembra doma a vratit sa do zamestnania az v januari 2015. Oplati sa na tri mesiace predlzit si rodicovsku dovolenku, alebo skor to poriesit neplatenym volnom? Ake su vyhody a nevyhody? Pripadne existuje aj ina moznost oddialenia navratu do prace? Dakujem za vsetky rady.

liz_lemon
26. aug 2014

@ivage musis sa dohodnut so zamestnavatelom, ci ti je ochotny dat neplatene volno, resp. cakat tie mesiace, kym by si bola na neplatenej RD
pri neplatenom volne si musis zaplatit zdravotne poistenie sama, pri neplatenej RD, ti ho plati stat

milota164
26. aug 2014

presne tak, musis sa dohodnut o zamestnavatelom, napl.volno ti dat nemusi. A inak ta predlzena RD nie je len zo zdrav.dovodov?

liz_lemon
27. aug 2014

@milota164 platena RD je len zo zdravotnych, neplatenu si moze dat kazdy, berie sa to ako starostlivost o dieta do 6 rokov, preto stat plati zdravotne a dochodkove

luliu
27. aug 2014

@ivage pri predlzenej neplatenej RD nesmie byt dieta v skolke viac ako 4 hodiny

havana_frost
27. aug 2014

@luliu Prosím ťa podlož toto niečím, jednak som zvedavá, druhak sa mi to nepozdáva, keďže aj pri nepredĺženej RD môže byť v škôlke neobmedzený čas, prečo by sa obmedzovala predĺžená neplatená RD?

@ivage právny nárok na RD po 3 rokoch nemáš, takže je to na zamestnávateľovi, či ti to akceptuje.

luliu
27. aug 2014

@havana_frost ide o tu zdravotnu poistovnu - zdravotne na predlzenej neplatenej RD plati stat iba za mamu, ktorej dieta je max 4 hod. v skolke. Ak je celodenne, stat zdravotne poistenie za matku neplati

havana_frost
27. aug 2014

@luliu Už som to našla, vďaka. Máš pravdu:
580/2004 Z.z.
§ 11 Platitelia poistného
(7) Štát je platiteľom poistného, ak v odseku 8 nie je ustanovené inak, za
j) fyzickú osobu, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do šiestich rokov,
(10) Osobná celodenná a riadna starostlivosť je na účely tohto zákona starostlivosť poskytovaná dieťaťu v záujme jeho fyzického vývinu a duševného vývinu, ktorou sa zabezpečuje najmä jeho výchova, primeraná výživa, hygiena a dodržiavanie liečebno-preventívnych opatrení. Podmienka osobnej celodennej a riadnej starostlivosti o dieťa je splnená aj vtedy, ak dieťa
a) navštevuje jasle, materskú školu, zariadenie, v ktorom je umiestnené na základe rozhodnutia súdu, alebo iné obdobné zariadenie v rozsahu najviac štyri hodiny denne,

Ale to sa potom týka každej RD? Nielen predĺženej, nie?

magic08
27. aug 2014

@ivage PN

gapa
27. aug 2014

@ivage ak nemáš doklad o dlhodobo nepriaznivom zdravotnom stave dieťaťa, tak ti zamestnávatel nemôže poskytnúť podla Zákonníka práce rodičovskú dovolenku s dieťaťom starším ako 3roky (aj ked som sa s takmto postupom mzdárok stretla, čo však neznamená, že je to správny postup).
V takom prípade máš možnosť požiadať zamestnávatela o neplatené volno z dôvodu starostlivosti o dieťa, no je na nom, či ti vyhovie. Môže, no nemusí.
Ak ti neplatené volno schváli, tak sa tomu vlastne medzi maminami hovorí neplatená rodič.dovolenka po 3rokoch (u zamestnaných mamičiek je to ale vlstne neplatené volno, lebo žiadny zákon nehovorí o neplatenej RD, ani Zákonník práce, ani Zákon o sociálnom poistení, ani Zákon o rodič.príspevku ani Zákon o zdravotnom poistení).
A potom ked berieš toto " neplatené volno" = predlženú RD v zamestnaní, tak ťa zaujíma
1. v sociálnej poistovni dôchodkové poistenie štátom - ak máš podanú prihlášku po pôrode, či nástupe na RD, tak ti môže pokračovať až do 6rokov, resp. dokedy ti nevznikne povinné dôch.poistenie zamestnanca alebo szčo tj. ak by si medzi RD a neplateným volnom čerpala riadnu dovolenku alebo hned den po ukončení RD išla na pn, či očr, tj. vznikne ti poistenie zamestnanca, tak treba odhlášku na soc.poistovnu do 8dní a nanovo odhlášku najneskôr prvý den čerpania neplateného volna!!!!!!!!!! POZOR NA TO!!!
2. v zdravotnej poistovni poistenie štátom.- ak už nepoberáš RP tak bud môžeš byť zdravotne poistená štátom ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov (tam je podmienka, že dieťa navštevuje škôlku max. 4hod. denne, čo podpisuješ prehlásenie či také dačo pri podaní prihlášky) alebo si platíš zdr.poistenie sama (lebo na up ta nezaevidujú, ak ti trvá zamestnanie, takto to môžu riešiť nezamestnané mamičky, ak chcú byť zdr.poistené štátom a ich dieťa chodí do škôlky viac ako 4hod a tiež manžel si môže uplatniť nárok na dan.bonus na manželku, ak sa zaevidujú-to vdaka poslancom a schválenej novele od r.2013 sa mamičky radšej zaevidujú, lebo sa to finančne oplatí cca20% z cca 4000eur je ročný bonus-presne sa mi nechce hladať).
t.j. každú vec treba sledovať samostatne podla zákona, ktorý ho upravuje:
1. volno v práci, či RD, či neplatené volno = Zákonník práce § 166... + § 141 myslím ods.3 písm.c)
2. dôchodkové poistenie štátom = Zákon o sociálnom poistení § 22 ... + odvolávka na definíciu riadnej starostlivosti na Zákon o rodičovskom poistení
3. zdravotné poistenie = Zákon o zdravotnom poistení § 11 ods.7 písm. napr. c, j) + ods. 10
4. ak ide o poberanie RP, tak Zákon o rodičov.príspevku (pri tzv. platenej predlženej RD) + napr. Zákon o sociálnom poistení v prílohe č.2 sú diagnozy vyžadujúce si osobitnú starostlivost ( to je zaujímavé, že aj na upsvar aj na soc.poistovni sa tým zaoberajú, no myslím nemajú rovnaké diagnozy, resp. som to nezistovala presnejšie)
5. a napr. čo sa týka nároku na danový bonus, ktorý si môže uplatniť manžel na manželku, tam je len ak 1vého v mesiaci poberáte RP alebo ste evidovaná ako uchádzač o zamestnanie na up (ešte nejaká výnimka tam je, myslím zťp...) , tj. za obdobie ked ste 1vého na neplateného volna= neplatenej predlženej RD nárok na danový bonus manžel nemá = Zákon o dani z príjmov § 11 ods. 4 a) s odvolaním na Zákon o rodič.príspevku.
===
ak si nechceš platiť zdr.poistenie sama, tak dieťa by malo chodiť do škôlky len na 4hod.
kedysi bol problém s dôchodkovým poistením, stačilo, ak bolo dieťa čo i len na 1hod. v škôlke, tak si nemohla byť dôch.poistená štátom, to od 1.1.2011 chvalabohu neplatí

ivage
autor
27. aug 2014

@gapa Dakujem krasne za obsirne vysvetlenie. Musim si to poriadne nastudovat.

gapa
27. aug 2014

@ivage ešte tam mám preklep, tuším je to na konci tretieho odseku je nesprávne napísané "odhláška" a správne malo byť ..."a nanovo prihlášku najneskôr prvý den čerpania neplateného volna!!!!!!! POZOR NA TO!!!