Kedy ste začali podnikať?

24. nov 2023

V akom veku ste začali podnikať? Kolko trvalo kym sa vám začalo dariť?
Mam 24, dieta a vobec sa mi nedarí zamestnať tak aby mi to vychádzalo časovo s dietatom. Všetky pozície sú buď na smeny alebo krátky/dlhy tyzden, z tých z ktorých sa mi ozvali. Ostatne sa mi ani len neozvu len si pozrú životopis. Mam SŠ obchodnú akadémiu ale odbor sociálno-výchovný pracovník. Pracovne skusenosti doteraz len casnicka, nic iné.

autor
24. nov 2023

Pardon, Nejak mi unikla pointa prečo sa pytam na podnikanie… Už som rozmyslala že by som si otvorila nieco vlastne, kútik pre deti, jasle, opatrovanie, hocico :/

colsami
24. nov 2023

Ahoj, otvorit len tak "jasle alebo hocico" je trosku odvazne. Maximalne zacat s tym opatrovanim, ale pomalsie a hlavne si vsetky pre a proti uvedomit. Nehovoriac o obrovskej zodpovednosti ak mas realne umysel s detmi.... To nie je vyrabat handmade veci a potom to predavat za par euro, ze sa do toho po hlave pustis lebo momentalne nevies najst pracu co Ti vyhovuje...

Inak do podnikania Ta povzbudzujem, ak mas na to bunky a chut, musis uz len najst to co Ta ozaj bavi a si v tom aj dobra. Mat tzv napad ktory Ti bude zarabat. A vytrvat 🙂 bez tychto veci to nebude fungovat.
Drzim palce.

anonymanonym
24. nov 2023

Otazne je nakolko by si vedela casovo sklbit podnikanie s dietatom. Casto podnikatel robi viac ako zamestnanec. Ano, je si panom svojho casu, ale aj to je miestami diskutabilne... nakolko ak by si si otvorila nieco co ma nejaku fixnu otvaraciu dobu, tak by si tam musela aj fixne travit ten cas (ak nemas financnu rezervu na zamestnancov, resp kym by to nevynasalo tak aby ich zaplatis) + pracovat este aj mimo tú dobu zas na inych veciach, ktore k podnikaniu patria... To ta neodhovaram, vobec nie. Ja fandim kazdemu kto sa rozhodne ist si svojou cestou 👍 Pisem to len preto, aby si nemala ruzove okuliare o tom ako budes mat vela casu... A hlavne potrebujes vediet v COM chces podnikat, mat potrebny kapital, podnikatelsky plan a tak.
A kolko trva kym (ak) sa zacne darit je individualne. Zalezi to od takeho mnozstva roznych faktorov, ze je podla mna hlupost sa v tom porovnavat + aj pod slovnym spojenim "dari sa nam" si kazdy predstavi nieco ine.. U nas cca 2 roky...

katariiinkaa
24. nov 2023

Tak my máme s manželom 22, od mája máme otvorenú kaviareň. Myslím že toto nie je ani tak o veku, ale o tom či sa vieš nájsť v niečom tak veľmi, aby ti to za to stálo.. Lebo ako hovoria baby vyššie, keď podnikáš, stále pracuješ viac ako klasický zamestnanec, ktorý pracuje od-do.

nelca84
24. nov 2023

Neviem poradit, len ma zaujalo, ze mas obchodnu akademiu, odbor socialno-vychovny pracovnik. To som veru este nepocula...

denkabemommy
24. nov 2023

Ak potrebuješ mať určitý pracovný čas, tak podnikanie nie je moc cesta pre teba, obzvlášť keď si nie si istá tým, čo chceš robiť-nejak z tvojho textu necítim zápal pre nejakú vec. Ak chceš nájsť lepšie pracovné miesto, radšej investuj do zvýšenie kvalifikácie v nejakom obore, ktorý ťa zaujíma, než do podnikania, od ktorého nevieš, čo očakávaš. To nie sú hneď zisky, je to veľakrát aj na 16h denne zo začiatku, aj pri jasliach, opatrovaní,...lebo byrokracie na Slovensku nejak neubúda, takže na tvojom mieste si to dobre premysli. Tiež som chcela podnikať ale po zvážení pre a proti som momentálne vyhodnotila, že je pre mňa lepšie mať 7h v práci a zvyšok venovať mojím deťom, ktoré čochvíľa vyrastú a mne ostane čas na ostatné, aj keď plány sú veľké, našťastie v rovnakom duchu ako terajšia pracovná náplň 🙂.

autor
24. nov 2023

@nelca84 rok po mojej maturite ten odbor zanikol :D a pritom si myslim že je to fajn odbor len všade ti treba na tu pracu aj VŠ

simca06022011
24. nov 2023

no zacat s podnikanim hocijakym nemozes.. nie je to totiz sranda, zaciatok stoji peniaze a kopu prace, kopu vybavovacie, jasle si podla mna len tak hocikto otvorit ani nemoze... a potom sa tomu neustale treba venovat inak to proste fungovat nebude dalej.
S OA (inak mala by som precitat autorka inej temy, ktorej tvrdia aka je to uzasna skola) to lahke nie je, neviem ci si mala aj klasicke OA predmety a ovladas nieco z ekonomickych a administrativnych veci, lebo popravde o tomto obore som nepocula v spojeni s touto skolou. Ak ovladas, mohla by si ist cestou kancelarii, administrativnych prac a pod. Tie maju zvycajne pracovnu dobu 8-16:30 a pod, byvaju niekedy aj vhodne pre absolventov. Ak nie, tak bohuzail, budes musie zobrat asi nieco ine, aj ked na smeny aj ked ot nebude vychdzadzat alebo kratky/dlhy tyzden a mimo skolky apod sa prestriedat s otcom, alebo poriesit nejak opateru vtedy...
Potom su pozicie ako obchodny zastupcovia, rpedajcovia a pod.. tam treba komunikativnych ludi, zvycajne tam netreba ziadne extra vzdelanie (zalezi aj teda od druhu tovaru/sluzby)

janettdamian
24. nov 2023

Mala som vtedy 31 rokov, začala som podnikať v odbore, kde som predtým pracovala ako zamestnanec. Takže som mala prax a kontakty. Do podnikania som však nešla "po hlave", ale premyslene, takže som nebola stratová.

cubo2
24. nov 2023

Podnikať sa začína vtedy, keď máš zákazníkov. Keď robíš, alebo vytvoríš niečo, za čo sú ľudia ochotní zaplatiť. Alebo aspoň potenciálnych zákazníkov. Nie sú zákazníci, nie sú peniaze, nie je nič, krach.