icon

Kolegyňa nepracuje cez víkend. Čo robiť?

21. nov 2024

Prosím vás poraďte,čo by ste robili na mojom mieste..
Neviem ani ako začať.
Na začiatok snáď že proti kolegyni nemám nič a rada s ňou robím.
No nastáva problém ktorý sa mi nepáči.
Totižto ona nepracuje cez víkend. Skoro nikdy. ( Možno 2x za rok) Dôvod netuším, my ostatné/ ostatní musíme robiť aj cez víkend. Včera mi povedala,že od nového roka bude robiť každú sobotu. Ja prekvapená že čo ze sa stalo ( naivne som si myslela že vedúce ju už konečne presvedčili že aj ona musí robiť ako my)
A nakoniec z nej vyšlo že od nového roku budú platiť extra peniaze za víkend,tak zrazu ide robiť v sobotu.
Mám 100chuti o tom povedať hlavnej šéfke, že či si myslí že je to v poriadku .
Mne sa to nezdá byť v poriadku.
Čo by ste robili vy? Nechali to tak?
Ďakujem za reakcie.
Pekný večer

madeincssr
21. nov 2024

Chapem ta, ale nie som si isty, ci to stoji za to sa s tym (dlhodobo) trapit. Ak su tam nejake zakulisne protekcie, tak jedine odist, ale ak tu pracu mas inak rada...

niekto2hy
21. nov 2024

Pozri,nik ta tam na silu nedrzi..

autor
21. nov 2024

@madeincssr nie určite nie, len to prvotné nas*anie ešte trvá. 😀

zobaka
21. nov 2024

mala si aj ty povedat, ze nebudes robit vikendy, postavit sa za seba

luccija
21. nov 2024

4 deti niečo stoja vie, že budú príplatky tak sa rozhodla nejakú sobotu ísť do práce čo ti nie je jasné?Akceptovala by som to a hotovo...naco sa chcela pýtať a neviem čo vedúcej?aspoň budeš mať viac volna

autor
22. nov 2024

@zobaka vravela som dávnejšie no neprešlo to,vraj musíme každá robiť cez víkendy

autor
22. nov 2024

@luccija nejakú? Veď povedala že bude robiť každú. Nechcem sa jej nič pýtať, iba povedať že to nie je fér

moonlight1210
22. nov 2024

Takze vlastne ty by si sa jej chcela pomstit.

Dosiahnut, ze Moja mila, ja ti dam robit vikendy az odvtedy, ked budu priplatky, pekne odteraz si ich odmakas ako my, pekne bez priplatkov.

A to len preto, ze si cely cas mlcala, tolerovala, a teraz sa citis za svoju “toleranciu” skaredo “odmenena”, lebo ta skrie, ze kolegyna si nejak vzdy vybavi, aby brala len vyhody.

Lenze tu toleranciu si si zvolila ty. Cely ten cas si sa mohla chodit kazdy vikend stazovat, ze co su to za poriadky, ze vy musite a ona nikdy. Bud by ju nakoniec dali robit vikendy, alebo teba vyhodili.

Ale ty si si zvolila mlcat. A teraz si zistila, ze uplne zbytocne a chces, aby sa ti dostalo satisfakcie.

Myslim, ze neskoro ides veci menit. Povedia ti, ze co riesis, od noveho roka vikendy uz predsa robi, a tym je to vybavene.

No nikto ti ale nebrani ist za hlavnou veducou. Teoreticka sanca je tu stale, ze jej vikendy pridelia uz teraz a tebe sa bude hned pracovat veselsie.

U teba su totiz dve roviny.
Ze kolegyna si nejak vybavila vyhody (a doplacala na ne nizsim platom za menej hodin). To si mala riesit hned, ako sa to zacalo diat.
A druha, ze ty si sa rozhodla vtedy neriesit, a teraz sa citis za svoje rozhodnutie “zradena”. A to, co chces, uz nie je spravodlivost, ale pomsta. Lebo si nastvana na seba. Ze si bola ticho a tu vyhodu nerobit vikendy si jej tym dovolila.

tiika
22. nov 2024

Chápem i teba. Avšak všetci robíme to, čo je v našom najlepšom zaujme. Aj kolegyna svoju žiadosť nerobiť víkendy nejako preberala s vedením. Rovnako i ty si poukázala na to, ze sa ti to nepáči a že mozno ani ty nechceš pracovať v sobotu/nedeľu.
Jej bolo vyhovené, tebe nie. V tejto chvíli sa zamysli, venuj si empatiu, buď i smutná.. Ibaže ty sa hneváš na ňu. Ako ona za to môže? To rozhodnutie spravil niekto iný. A aj ten dotyčný, vedúca, manažér ma na to ten svoj najlepsi dôvod, prečo tak urobil.
Rovnako ako po tej zmene v extra odmene. Opäť sa ona úplným pravom rozhoduje v soboty začať robiť. Áno, opäť tak aby to bolo pre ňu najlepšie. Môžeš opäť cítiť sklamanie, ľútosť, že vy ste takúto možnosť v práci nemali.
To iste sa deje i v bežnom živote. Koľko žien sa rozhodlo ísť na matersku, keď ju zvýšili, keď im hrozilo prepustenie… Môžeme ich odsudzovať. No prinesie ti to nejaký pokoj, prospech pre teba, vieš s tým niečo urobit…?

tykat
22. nov 2024

Asi az teraz zistila ze vikendy su lepsie platene 😁

autor
22. nov 2024

Baby, žiadna pomsta, veď to znie hrozne.
Len áno serie ma to. Ak mala tú výhodu že nemusí robiť víkendy ktoré boli neplatené extra tak tu výhodu si mala nechať. A nie zrazu "zobrať" robotu tým čo robili každý víkend ( ja robím 2x do mesiaca) len za to že sú príplatky.
Proste to nie je fér,nech sa na to pozeram z každého uhlu.

@tiika áno áno každý urobí čo je pre neho výhodnejšie. A do nikoho sa nestarám. Už vôbec nie keď máme rozdielne situácie/ posty.... Ani do vedúcej sa nestarám a nepoviem jej o tom šéfke. Že ako tu ona robí. Kolegyňa je iné,sme si seberovne. 🤔

@tykat budú iba lepšie platené

domak2
22. nov 2024

@moonlight1210 "Bud by ju nakoniec dali robit vikendy, alebo teba vyhodili" tak to je asi dosť dôležité, keď niekto vyhodený byt nechce. Takže čo mala robiť?

Ani len anonymne na internete sa nemôžeš postazovat, kdeže ešte reálne v práci 😅 Ak sa ti s nou inak robí fajn, tak to nechaj tak.

autor
22. nov 2024

@domak2 netuším vôbec či by sa dalo 😀😀
Ale áno, robí sa s ňou fajn. No veľa nových tu je takže pracovať s niekým kto už vie čo robiť je fajn.

moonlight1210
22. nov 2024

@domak2 vzdy sa da tlacit na vec aj slusne. Argumentovat vhodne. Nemusi to skoncit vyhadzovom.

Ale to je na cloveku, pre co sa rozhodne. Ci chce, aby dosiahol ferovost pre vsetkych, ale si vopred povie, ze nejde vobec skusat, lebo co keby a bude ticho.

A potom pozri, kde to konci - zrazu by bola pripravena ist az za hlavnou veducou. Lebo uz je to o krivde, ze mlcala a “prerobila” na tom.

Clovek sa moze citit ukrivdeny. Len by si mal aj zdravo vediet zhodnotit mieru vlastneho zavinenia. A tu ju autorka ma. Uz davno sa totiz mohla ist stazovat. Volila byt ticho.

lenka_da
22. nov 2024

Pozri, mozno, ze:
Vas zamestnavatel je baby friendly a vychadza v ustrety rodicom malych deti.
Mozno to mate dokonca zakotvene v kolektivnej zmluve.
Mozno kolegyna len cakala, kym deti trosku podrastu, chcela sa proste postarat o deti.
Mozno sa jej zmenila situacia v rodine a teraz sa jej naskytla moznost, ze niekto bude cez tie soboty s detmi.
Mozno nic z toho, ale nieco uplne ine.
Tieto vyhody ju doteraz stali nizsi plat, takze nevidim dovod, preco zavidis.
Kazdopadne, ja tiez ako nam deti rastu, menim svoju pracovnu dobu, proste deti su u mna priorita, nastastie, takto sme nastaveni takmer vsetci u nas v praci.
Vsak aj ty raz budes mat rodinu a pochopis, mozno... A mozno ani nie.

autor
22. nov 2024

@lenka_da prosím teba aj ja mám dieťa. Keď som začínala syn mal 12r. Ona najmladšie ma 11r
Ďalšia kolegyňa má 9r a víkend robí furt.
Takže žiadny baby friendly. Jednoducho je vychcana 😂😂

Nie,videla som ako mi to hovorí,keď som sa jej spýtala prečo zrazu bude robiť. Že budú dobré peniaze. Takže pre nič iné,zrazu soboty robiť môže.
Veľmi jej deti nepodrastu za mesiac 🤣🤣

lenka_da
22. nov 2024

No a tiez si si dala ziadost, ze ti nemaju davat smeny cez vikend? Lebo ona o to zrejme poziadala a vyhoveli jej.

luccija
22. nov 2024

Aha, to som prehliadla, že každu.Tak vidíš aspoň je úprimná, že peniaze sa zídu🙂 Možno sa rozprávala s inými kolegyňami a tie nechcú pracovať v sobotu a vezme to za ne?

lindous
22. nov 2024

Hovoríš, že nechceš riešiť so šéfkou vedúcu, lenže vedúca jej tie zmeny prideľovala a vyhovela jej požiadavkám, čiže ak to posunieš na vyššie miesta, automaticky začínaš riešiť vedúcu… čo nemusí byť nič zle, ak robí veľké rozdiely, ale treba si uvedomiť, že ju z toho nevynecháš, kolegyňu ako takú by si mohla riešiť iba na úrovni svojej vedúcej, ale tam je asi zrejmé, že ďaleko nezájdeš…. A keď píšeš o tom ako ide iným brať robotu, tak sa ťa opäť spýtam, či to takto vnímajú aj ostatní alebo iba ty, ktorá tie víkendy robiť ani nechce… ak to tak berú všetci, riešte to nejak hromadne, ak to zase vadí iba tebe, tak daj pozor ako to podáš, ak to pôjdeš riešiť a nech to neznie že hovoríš za všetkých, ktorí o to možno ani nestoja…

autor
22. nov 2024

@lenka_da už som písala že áno. Boli časy ( iná vedúca) keď som robila len po -pi. Potom či by som mohla robiť aj cez víkend lebo nie sú ľudia/veľa práce. Tak som povedala že OBČAS môžem. A zrazu boli dva víkendy po sebe problém. Lebo že všetci musia robiť cez víkend,aj vedúce.

autor
22. nov 2024

@lindous ja by som to tak podala s úsmevom ze som zvedavá 😆😆
Neviem ako ostatné iba s jednou som sa o tom bavila,tiez sa jej to nepáčilo ( už tu nerobí)

lenka_da
22. nov 2024

No, tak aj tebe v minulosti vysli v ustrety, nemusela si vikendy robit. Takze asi ta moznost dohody u vas je.
Chapem, ze nemozu vyhoviet kazdemu, ale mozno by sa dalo dohodnut, ze sa v tych vyhodach budu zamestnanci striedat. U nas v praci su niektore prace len poobedne a niektore ranne smeny, tak sa po roku zvykli striedat. Ale pred dvoma rokmi sa zamestnanci medzi sebou dohodli, ze sa uz striedat nechcu, tak maju smeny napevno. Pokial ste rozumni, dohodnite sa o tych vikendoch najskor kolegyne medzi sebou a s tymto navrhom chodte sa sefkou.
Otazka je, ci sa vobec chces na tych sobotach nejako dohodnut, alebo ci chces len potrestat kolegynu za to, ze ich doteraz nemusela robit.

tiika
22. nov 2024

Tak to by bola otázka skôr na vedúcu či šéfku, prečo vás ony neberú ako seberovne, prečo inak rozhodli v jej a tvojom prípade (prip. iných kolegýň)?
Áno, robiť bude teraz v sobotu, lebo to bude lepšie platené, lebo doteraz jej bolo umožnené nerobiť.
Ty by si nechcela v sobotu nerobiť, keby nemusíš alebo lepšie zarobiť, ak môžeš a sama chces?
Žiadať o to ste mali snáď všetky, keby ste chceli. Skôr sa teda pýtam, prečo to bolo umožnené len jej a nie ostatnym? Problém je v rozhodnutí nadriadených nie v kolegyni, pochop.

lenkalienka321
22. nov 2024

Mňa napadlo, že tieto podmienky, že nebude pracovať cez víkend, si mohla dohodnúť už na pohovore. Niekedy to tak býva, dokonca v niektorých prípadoch je to aj súčasťou zmluvy. Ja som to tak napr. mala, keď som v sobotu študovala, že som vtedy nechodila na žiadne pracovné aktivity/ školenia. V nedele sa u nás nepracovalo. Iná kolegyna to zas mala dohodnuté kôli cestovaniu, lebo cez víkendy jej nechodili spoje a ona nemala auto. To bolo v zahranici. A práca bola tiež super, pekne platená, skvelý kolektív. Iné kolegyne zas mali iné výhody, ktoré mne ako výhody nepripadali, napr. stále mali rannú smenu kôli deťom. Ja som deti nemala a rannému vstávaniu som sa rada vyhla🙂 A ešte čerešnicka na torte: Zastupujúci zamestnanci mali o niečo vyššiu hodinovku ako trvali zamestnanci. A nikto to neriešil, lebo im šéf hocikedy mohol povedal zbohom, tak mali aspoň takúto kompenzáciu. Ak si inak v práci spokojná, ja by som vôbec neriesila túto kolegyňu. A ak si prajes vyssi plat, alebo lepší pracovny rozvrh, dohodni si to priamo s nadriadeným.

autor
22. nov 2024

@luccija určite nie, cez víkend sú stále tí istí ( väčšinou ešte študenti.

autor
22. nov 2024

@lenkalienka321 tiež myslím že nie, pred pár mesiacmi sme podpisovali že musíme robiť nedel( nepamätám už presne koľko ale asi 13/za rok

bielasovicka
22. nov 2024

A ty si prečo robila víkendy keď si nemala zato príplatky? Nechápem. Ved si ani ty nemusela. Tiež si mohla povedať ze robiť nebudeš, ako ta kolegyňa.

bielasovicka
22. nov 2024

Hovoríš ze ste robiť museli všetci. No zrejme asi nie, keďže ona nerobila.

ndrag
22. nov 2024

Autorka a preco riesis prave kolegynu? To vas nikto neriadi a kazda si tam robite co chcete? Toto treba predsa riesit s nadriadenym ak sa ti nieco nepaci, nevyhovuje.

autor
22. nov 2024

@ndrag no veď toto je uz veľa už by som to riešila s vedúcou,no neviem či mám do toho vŕtať aj keď ma to štve