Kolegyňa odchádza z práce skôr. Ako reagovať?
Ako by ste reagovali keď Vaša kolegyňa odchádza z práce skoro o 2 hodiny skôr ale má to zaplatené akoby tam bola toľko čo aj my ostatný? Ďalšia vec je,že prácu nedorobi a aj keď ju správy je zle urobená.
Dôvodom je,že sa nemá ako dostať domov pričom to nieje pravda.
Kolegyňa je dôchodkyňa, doma už nemá nikoho,žije sama. My všetci chodíme autami do práce. Áno mohli by sme ju bravat autom ale za prvé býva smerom kadiaľ nikto nejazdy a tým,že vyvoláva konflikty ani nemáme chuť to robiť a ďalšia vec je,že ona to má zaplatené aj keď už v práci není.
Riešili sme to zo šéfom ale ten sa postavil na jej stranu.
Cez týždeň ma požiadala či by som ju odviezla autom domov tak som jej povedala,že nech sa nehnevá ale nie som taxík, za ďalšie má vodičák a jej syn auto má tak nech ju odvezie on.
Ja bývam na opačnej strane našej roboty ona zas na inej a je tam rozdiel skoro 50km.
Ak prácu nestíhate,musíte ísť za šéfom a povedať mu,aby prijal ešte niekoho.
Ak si si nie istá tým,že má rovnakú zmluvu ako vy ostatní,nevieš,či ju naozaj neprijal na kratší úväzok.
Ak má zmluvu ako vy ostatní,nie je to fér.
Vieme presne ako je platená pretože vidíme jej dochádzku aj koľko hodín má zapocitanych. A to ešte má že nadčasy.
A je na dôchodku nie že čaká aby dostala dôchodok. V živote túto prácu nerobila, dostala sa k nej ako slepé kura k zrnu a ty čo to študovali doplácajú na ňu.
A na dôvažok toho keby nemám auto tak ja sa nemám vôbec ako dostať do práce. Keby chodím autobusom tak prídem o hodnú neskôr do práce lebo mám také spoje že mám 2 prestupy kde čakám skoro hodinu. Domov sa ani nemám ako dostať pretože posledný spoj mi ide až okolo 9 a medzi tým prestupuje skoro 3 krst kde ale čakám skoro hodinu a pol a domov prídem skoro až o polnoci. Ona má jeden spoj a keď ja ešte len končím ona si už sedí doma v teplucku
A na ocr nemôžem ísť lebo nám ich šéf neuznáva. Môžeme si vybrať dovolenku alebo si hľadať druhu robotu lenže tu sme radi že vôbec máme kde robiť.
Výpoveď nemôžem dať pretože v mojom obore je veľký dopyt aj toto som zohnala len po známosti.
A ďalšieho človeka neprijme lebo je náš dost
Ako ze vam sef neuznava ocr? Na to mas narok zo zakona. Sef bude pekny kvietok.
No na toto som cakala, ked sa ti nepaci, najdi si inu pracu. Toto je snad len na Slovensku mozne, ako za starych cias.
@alica110 veď to. Aj môj muž sa hnevá,že sa nechávam takto zneužívať ale nemám kde ist som rada aj za takúto robotu
Neviem kolko mas rokov, ale neuvazovala si nad zahranicim? Kludne na turnusy, ako opatrovatelka. Lepsi plat a lepsie spravanie.
Na Slovensku si s ludmi, ktori pracuju na nekvalifikovanych poziciach doslova utieraju vies co. A este ked ukazes, ze vies pracovat, tak koniec. Zoderu ta z koze.
Ako dlho by čakala kolegyňa na spoj, ak by končila s vami a o koľko neskôr by bola doma? Je to oveľa neskôr ako vy ostatne? Píšeš, že ma vodičský a aj šoféruje? Ten jej syn ma auto, ale neviem ako to súvisí, ako by jej mohol pomôcť? Kolegyňa by mohla chodit aspoň skôr a urobit inú prácu?
" tiež tomu nechápeme čím si ju obľúbil"
Co ty vies, mozno mu chodi pomahat domov, alebo strazi deti, pripadne je to niekoho rodina.
Nemáš potom možnosti....buď sa budete všetci sťažovať,že nestíhate alebo dáš výpoveď.
Tretia možnost,sklopiť uši.
Toto je vec, ktorú by si mala riešiť s tvojim nadriadeným a keď je na strane kolegyne, máš proste smolu. Nevyriešiš to ani tu.
@tiika čakala by iba 15 minút a doma by bola len o hodinu neskôr. Ja by som prišla domov až o skoro 3 hodiny.
@alica110 do zahraničia nemôžem ísť, muž by ma ani nepustil a neviem jazyky.
Jazdiť si myslím,že vie lebo minule nám tvrdila,že vnuka viezla k doktorovi
Autorka: to je aka haluz, ze ocr neuznava a musite brat dovolenku. Vsak ocr zamestnavatel nepreplaca, ale socialna poistovna. Co Ti tam ma zamestnavatel uznavat?
Myslela som to tak, kedy domov prichádzate vy ostatne. Tiež o hodinu neskôr po skončení prac.doby, alebo skôr alebo ako? Veď ty chodis autom, či? Aj na tie ostatne otázky, ak môžeš mi tiež prosím odpovedz.
Myslím, že ťažko je to so šéfom a vedením riešiť. I keď ani to by som nezavrhla. Len treba na to ísť inak, ako doteraz.
No ja tým že odchádzam tiež zďaleka prídem domov až za dve hodiny a ostatný kolegovia tiež. Takže madam doma je okolo 18:00 a my prídeme domov niekedy aj o 21 alebo 22 keď sa ešte niečo v práci vyskytne prip. Potrebujeme ísť ešte nakupit a ráno ja napríklad vstávam o 4.
@tiika práveže ona jazdy podľa mňa lebo minule sa chválila že viezla vnuka k lekárovi
Skôr môže prísť ale povedala,že keď to nemá zaplatené tak nepohne ani prstom.
@autorka stale riesis kolegynu. Neries jej dovody, ci vie soferovat, ci doma pozera netflix alebo okopava zahradu. Vypusti z hlavy kolegynu, autobusy, spoje, prichody, odchody, jej plat.
Ries seba. Nauc sa jazyky. A ries svoju pracovnu zmluvu. Svoj uväzok, svoj stres na pracovisku, svoju dovolenku a svoj plat. Si tam zamestnana iba ako predavacka, upratovacka, sekretarka alebo zdravotna sestra... nie ako HR managerka. Tvojou ulohou nie je riesit pracovny pomer tvojej kolegyne.
@lonely66 sväta pravda do bodky s tebou suhlasim.
A to vazne nemas kde inde sa zamestnat? Ja chapem, ze je to pohodlne, uz si zvyknuta a aj ked su obcas nervy, tak clovek z pohodlnosti nechce menit zamestnanie. Odkial si?
@oliolijanka ale ide o to,že my máme za ňu zodpovednosť. Minule som ju jednoducho nepustila pretože som jej jasné povedala,že keď sa jej niečo stane tak ja nepôjdem kvôli tomu do basy. Ja mám za ňu zodpovednosť. Ona je moja podriadená ja jej zadelujem úlohy čo treba spraviť a samozrejme že to robím aj ja. A povedala som to jasné šéfovi. Ak sa jej niečo stane behom toho čo odíde skôr z práce dávam od toho ruky preč a ak si myslí,že mi bude brať odmeny preto lebo je to zle urobené nech začne od nej. On na to nepovedal nič ale bolo dusno zas na pracovisku lebo bola ofucana,že musela čakať na spoj 15 minut
Ty si fakt hnusný človek 🤢
@mamamasama A ty si inak v poriadku? Preco by mala byt hnusnym clovekom?
@mamamasama v čom som hnusná? Povedz mi reálne máš tam 70ks čo musíš urobiť predel si to napoli. Každá má urobit 35 kusov. Ty si svoje urobíš a druhá kolegyňa nespravím ani polku z jej,nechá robotu tak rýchlo sa prezlečie a zduchne. Samozrejme aj tak to spraví zle pretože potom počúvam pindy kolegov čo zas bolo zle porobene a museli to po nej opravovať. Či ja mám rovno za ňu robiť rovno všetko a ešte jej povedať kľudne sed však ja všetko spravím za teba.
Takže keď prídeš ty na návštevu a nájdeš to neurobene budeš spokojná?
Som z odpodedí dosť prekvapená. Nechce sa mi veriť, že väčšina tu prítomných diskutujúcich by takúto situáciu na pracovisku akceptovala. Ak niekto pravidelne nedodržiava pracovný čas, ale napriek tomu si vykazuje plný počet hodín a poberá rovnakú mzdu ako ostatní, nie je to v poriadku. Takéto správanie nie je len otázkou individuálneho prístupu tejto kolegyne, ale ovplyvňuje celý kolektív.
Ak to tolerujeme, vysielame signál, že pravidlá sú len formálne a nemusia sa dodržiavať.Mna osobne by takáto situácia demotivovala. Navyše, ak vedenie takéto konanie dlhodobo prehliada, podporuje nespravodlivosť a dvojité štandardy.
Ak chceme normálne pracovné prostredie, kde sa dodržiavajú férové pravidlá, nemali by sme nad tým zatvárať oči a hovoriť si “staraj sa o seba, akceptuj to, nevšímaj si to, závidíš a pod” Je správne poukázať na takéto situácie a žiadať, aby sa riešili. Takže inú možnosť ako diskusiu s nadriadeným, nevidím,
@feketka17n Vytesat do kamena 🙏
V tvojej praci je ovela viac problemov nez len jedna kolegyna. Fakt nemas inu moznost prace? Aj ked v inom odbore? Takto zametat so sebou by som nenechala. Dostala si sa tam po znamosti a pritom je tam dochodkyna, ktora ani neodrobi to, co treba? Tak bud sa tam aj ona dostala po znamosti, len o tom neviete, alebo nie je o tu pracu taky dopyt, ked tam nesiel nikto mlady a schopny. V kazdom pripade, ak sa inak neda, riesenie je podat hromadnu vypoved, mozno sa sef spamata, ale fakt musite drzat spolu do posledneho cloveka okrem nej, inak nic nevybavite. Alebo proste ty odides a nenechas na sebe takto orat. Ved tie podmienky su neunosne.
A mimo to ja som tiež potrebovala odísť z práce keď moja matka dostala cievnu a čo sa stalo? Išla som a druhý deň som dostala taký pucung že až. Samozrejme výplata mizerná lebo som si dovolila odísť keď moja mama bojovala v nemocnici o život. Madam si odíde skôr lebo ona proste nechce zabiť 15 minútovým čakaním na spoj. A toto isté zažívajú aj kolegovia. Nikto s neodváži odísť skôr ale ona to má dohodnuté.
Povedala som dievčatá okej tak to urobím svojim spôsobom. Napíšem čo som ja spravila a keď sa zas budú sťažovať tak nech to povedia dotyčnej a nie mne. Lebo vždy sa sťažujú na robotu ktorá robila ona nie ja ale v konečnom dôsledku to padne aj na moju hlavu
S kazdym dalsim komentarom znie tvoja praca viac a viac ako otrokarcina. Muz sa hneva, ze nechas na sebe orat, ale do zahranicia ta nepusti? Neverim, ze by si nenasla inu pracu, fakt aj v inom odbore, ako preboha, aby ta za vlastnou matkou nepustil, to ti nestacilo? Na druhy den by ma tam nevideli. Kym ludia nechaju so sebou takto zametat, nic sa tu nezmeni.
Takato situacia je dlhodobo neudrzatelna, ved ochories! Dohodni sa s kolegami a podajte hromadnu vypoved. Hladaj si nieco ine, cokolvek. Chod na pn, mas na nu narok viac nez kto iny.

Treba odist... Byt v strese a robit za druhych, to som sa naucila, ze uz nie....