icon

Kolegyňa odchádza z práce skôr. Ako reagovať?

23. feb 2025

Ako by ste reagovali keď Vaša kolegyňa odchádza z práce skoro o 2 hodiny skôr ale má to zaplatené akoby tam bola toľko čo aj my ostatný? Ďalšia vec je,že prácu nedorobi a aj keď ju správy je zle urobená.
Dôvodom je,že sa nemá ako dostať domov pričom to nieje pravda.
Kolegyňa je dôchodkyňa, doma už nemá nikoho,žije sama. My všetci chodíme autami do práce. Áno mohli by sme ju bravat autom ale za prvé býva smerom kadiaľ nikto nejazdy a tým,že vyvoláva konflikty ani nemáme chuť to robiť a ďalšia vec je,že ona to má zaplatené aj keď už v práci není.
Riešili sme to zo šéfom ale ten sa postavil na jej stranu.
Cez týždeň ma požiadala či by som ju odviezla autom domov tak som jej povedala,že nech sa nehnevá ale nie som taxík, za ďalšie má vodičák a jej syn auto má tak nech ju odvezie on.
Ja bývam na opačnej strane našej roboty ona zas na inej a je tam rozdiel skoro 50km.

gribka1
23. feb 2025

@miskakyska No 70 ročný šéfko je rád, že na neho maká 70 ročná chuderka.

beronsche
23. feb 2025

Autorka, jediné riešenie je spojiť sa a porozprávať sa so šéfom. Nie formou útoku na kolegyňu, len mu vecne vysvetlite, že nestíhate, že zadelena práca nie je dokončená a časť z nej musí byť aj prerobená, lebo je to urobene zle.
A žiadajte jeho riešenie.
Ale od človeka ktorý "neuznáva" ocr asi veľa nečakaj..
Hrubo využíva situáciu v hlasovej doline..

miskakyska
23. feb 2025

@gribka1 70 ročný??..autorka spomenula vek?..prehliadla som ...potom nejaká rodinná firma😆..v tejto diskusii mi nedáva zmysel nič..ale v dnešnej dobe všetko možné...potom jedine známa, keď jej to toleruje...alebo ešte niekto nad šéfom a šéf tiež načierno🤷

oliolijanka
23. feb 2025

@alica110 Ale co zase riesis? Dochodkyna pracuje tak, ako sa dohodla so sefom. Na tom sme sa uz zhodli. Autorka nemoze byt nespokojna, ked ich sef je spokojny.
Ak ma autorka problem s mnozsvom svojej prace, resp.nedostatocnym ohodnotenim svojho vykonu, musi riesit svoju pracovnu zmluvu so sefom, nie na mk ohovarat 70 rocnu dochodkynu.

alica110
23. feb 2025

@oliolijanka Zhodneme sa na tom, ze problemom je tu sef. A nehnevaj sa, ale to nie je ohovaranie, ona sa len chcela poradit, tak opisala situaciu.

gribka1
23. feb 2025

@miskakyska Áno, spomínala, ale vraj žiadne spojenie medzi nimi. Čo sa mne vôbec nezdá.

gribka1
23. feb 2025

@oliolijanka Mne na tej tvojej chranenkyni niečo nesedí. Darmo sa jej zastávaš.

oliolijanka
23. feb 2025

@alica110 Ak by som mala ja pocit, ze mam urobit za moj plat 35 kusov niecoho a namiesto toho urobim 70 kusov, lebo moja kolegyna urobi 0 kusov a sef s tym nemieni nic robit, tak davam vypoved. Ale nestazujem sa na mk, ze moja kolegyna jazdi na autobuse, hoci ma vodicak🤦‍♀️

oliolijanka
23. feb 2025

@alica110 Nie, nechcela sa poradit. Ona aj v praci tu kolegynu sikanuje. Vybija si svoju frustraciu na nej, namiesto toho, aby riesila sefa alebo novu robotu.

Autorka nema navnimane, ze jej problemom je sef, nie kolegyna.

alica110
23. feb 2025

@oliolijanka A to ty ako vies co chcela a nechcela? Kydas na nu, riesis ako dlho pracuje a kto ju zivi a teraz presne vies, co chcela.

oliolijanka
23. feb 2025

@alica110 Ved to pisala, ze ma 40 a odrobenych 8 rokov. Cize zo vzduchu asi nezila😀

alica110
23. feb 2025

@oliolijanka Ale co je teba do toho? Preco to riesis?

gribka1
23. feb 2025

@oliolijanka Asi som všetko nečítala, ako ju ona šikanuje?

alica110
23. feb 2025

@gribka1 Nijak, skor mam dojem, ze tu si niekto stale nieco namysla a inak vysvetluje.

oliolijanka
23. feb 2025

@alica110 Aha prepac. Asi zila z dedictva alebo vyhrala v lotte. Ale to je uuuplne jedno. Autorka ma odrobenych 8 rokov a zrazu jej vadi, ze 70 rocna zena pracuje menej ako ona.

alica110
23. feb 2025

@oliolijanka Co to s tym ma spolocne? Nehnevaj sa, ale ty pises uplne bludy.

gribka1
23. feb 2025

@oliolijanka No už som ti písala, má deti, takže pravdepodobne bola aj na materskej. Strašne primitívnu kalkulačku máš.

feketka17n
23. feb 2025

@oliolijanka Predstav si, že prídeš do nejakej spoločnosti a zamestnávateľ si svojvoľne upraví pravidlá – tebe pridelí viac práce, svojim blízkym ľuďom výnimočnejšie postavenie a vy ostatní – no, zvyknite si. Vieš, ako sa volá takáto kultúra?Takýto systém sa volá klientelizmus (ak ide o zvýhodňovanie blízkych ľudí), nepotizmus (ak ide o rodinných príslušníkov) alebo autoritárska firemná kultúra, ak zamestnávateľ svojvoľne rozhoduje bez férových pravidiel. A práve preto, aby k takýmto situáciám nedochádzalo, máme určité právne normy, ktoré musíme rešpektovať (napríklad zákonník práce, antidiskriminačný zákon a pod.).

oliolijanka
23. feb 2025

@feketka17n Predstavila som si to. A?
Tvoj prispevok, ak je adresovany mne, je uplne "odveci". Cely cas to tu vysvetlujem, ze autorka nema riesit kolegynu ale svoju pracovnu zmluvu a svojho sefa.

oliolijanka
23. feb 2025

@gribka1 Ty si nechaj svoju primitivnu kalkulacku. Ja viem vyratat, ze ak ma autorka 40 rokov a 8 ma odpracovanych, ze ju 32 rokov niekto zivil. To ze bola s detmi doma, som pisala, ty detektiv😀

janai1
23. feb 2025

Autorka a to koľko v tej dohodenej práci snov zarábaš keď sa oplatí cestovať 2 hodiny? Veď to je koľko 200km cca? To dáš každý deň 400km?

feketka17n
23. feb 2025

@oliolijanka nie. Riešiš autorku, fabuluješ, prikrášľuješ a domýšlaš si. Obúvaš sa do autorky. Uvádzaš, že dôchodkyňa pracuje tak, ako sa dohodla so šéfom, takže je to ok. Ale nie je zo ok. A práve preto Ti to vysvetľujem, aby si pochopila, že to nie je ok.

gribka1
23. feb 2025

@oliolijanka To je tvoja, nie moja😂 Točíš si svoje, absolútne mimo témy autorky, vyťahuješ si z toho, čo ti vyhovuje, a trepeš a trepeš o tom istom. Choď radšej prebaliť nejakú staršiu pani, budeš užitočnejšia.

alica110
23. feb 2025

@oliolijanka To snad uz nemyslis vazne. Ze 32 rokov ju niekto zivi. Ano, ako babatko a skolacku ju zivili rodicia. To aj teba a kazdeho z nas. Neskor mohla byt na materskej, co je teba vobec do toho. Domyslas si, prekrucas a este to prezentujes ako pravdu.

oliolijanka
23. feb 2025

@feketka17n A co teraz??😀😀 Ako ideme donutit 70 rocnu kolegynu, aby ostala v praci a podavala vykony, ktore od nej autorka, na rozdiel od sefa, ocakava?? A co budeme robit, ked sa dochodkyna tak chovat nebude??
Nebude potom autorka pozadovat od svojho sefa aj honorar personalistky??😀 Moze autorka pracu personalistky vo firme vykonavat, ak ju tym sef nepoveril?

momo00
23. feb 2025

@oliolijanka asi aby radšej sedela doma na zadku a neprestala sa do roboty, ktorú zjavne nedokáže robiť. To by vyhovovalo všetkým stranám. A ty si daj niečo predpísať na rozum. Ak chcela ísť robiť túto prácu, tak by mala byť dostatočne zručná aby ju zvládla. A ak nie, tak má sedieť doma na dôchodku a nepridávať robotu druhým. A nikto by potom od nej nič nechcel. Ty si asi taká istá motyka ako tá 70 ročná. Tvoje vyjadrenia sú úplne mimo.

oliolijanka
23. feb 2025

@gribka1 Nie, ja by som za dochodkynu nerobila. Odpracovala by som si mnozstvo prace zadefinovane v mojej pracovnej zmluve a ocakavala by som plat dohodnuty na pohovore. Ak by som mala pracovat viac, alebo by som si to nechala zaplatit, alebo by som dala vypoved. Co autorke bolo neraz v tejto teme poradene.
Nerozumiem, preco riesis mna, ked nevies poradit autorke😀

autor
23. feb 2025

Normálne žasnem čo všetko ste dokázali si vymyslieť.
Takže keďže podľa niektorých si vymýšľam poviem to od začiatku. Mám handicap pri ktorom som mala problém zo školou. Moja mama musela veľa ľudí žiadať na kolenách aby mi bolo umožnené študovať keďže v tej dobe to bolo veľmi ťažko keďže ľudia ako sa povie čo nepoznajú boja sa toho. Na strednú školu som nastupovala veľmi neskoro pretože keď som aj spravila skúšky nechceli vyhovieť IV takže mama chodila z jednej školy do druhej a prosila aby ma vzali. Nakoniec sa jeden riaditeľ ulutostil a zobral ma vďaka čomu som mohla vyštudovať dôležité povolanie. Keď som skončila naši si veľmi priali aby som šla na vysokú. Lenže tam zas boli veci ktoré vyžadovala každá vysoká škola takže som musela čakať 2 roky Kim našli takú vysokú ktorá mi niečo dá ale aj ju budem vedieť spraviť a zamestnam sa v Tom odbore. Samozrejme od strednej som si zháňala rôzne brigády len vtedy boli iné časy. Urobila som si mg ale medzitým som bola doma na žiadosť mami aby som sa plne venovala štúdiu. Keď som skončila hľadala som robotu lenže všade kde som sa hlásila ma nezobrali pretože keď zistili že som ZTP tak cuvli. Medzi tým som si zohnala aspoň nejakú prácu čo ponúkal upsvar ako hmotnú núdzu alebo aktivačné práce. Pracovať som začala pred 8 rokmi keď sa tiež jedna riaditeľka mi dala šancu, no väčšinou to boli iba brigády alebo polovičné úväzky. Medzi tým som si našla manžela a mám síce dieťa ale adoptované. Svoje som nemohla skrz diagnózu brat.
Čo sa týka tej kolegyne. Mne je jedno,že chodila skôr neriešila som to dokiaľ sa ma to netýkalo ale keďže teraz robím len s ňou tak chodím z práce s vyplazeným jazykom. Snažím sa vždy a baby ma poznajú,že svoju robotu robím na 100% aj keď mám svoje zdravotné problemy ale nechcem a nepotrebujem úľavy.
Túto prácu mi dohodil jeden môj známy ktorý vedel,že chcem pracovať aj to čo som študovala. Takže som vďačná že môžem robiť to čo som sa učila a baví ma to.
Na margo dochádzky. Áno mohla by som ju odviesť domov ale z našej roboty to ona má skoro 50km domov. My sme sa s manželom presťahovali na dedinu z určitých dôvodov a bývam ešte dalej z práce.l ako ona a 50km to není. Ona ide vľavo ja vpravo.
Chodievam skoro pretože medzi tým chystám muža do práce, malému chystám veci a odchádzam z domu ako prvá.
Mimo to jedna z Vás tu písala aj koľko asi hodín robím len sa netrafila trocha na týždne.
Jasné píšem nie sme firma,nič nevyrábame práveže my robíme nejakú činnosť aby sme zabezpečili určitým ľuďom komfort. Nechcem tu písať v akej oblasti robím baby to tu už napísali pretože sa bojím,že by niekto zistil o koho sa jedná.

oliolijanka
23. feb 2025

@momo00 😃😃😃 cim dalej tym lepsie hlasky. To len tak prides na mk, aby si niekomu vynadala?

Preco riesis mna alebo vykon dochodkyne? Ved autorkin sef je s vykonom a dochadzkou dochodkyne spokojny.

gribka1
23. feb 2025

@oliolijanka Lebo tu prekrúcaš podľa seba. Ja som jej poradila, že to nedokáže urobiť, za to nemôžem. Ale zastávať sa starej , tak ako ty, to nemienim.