Koľko by mali zarábať učitelia?
Ak priemerna mzda je cca 1300 eur v hrubom, kolko by mal podla vas zarabat priemerne ucitel? V hrubom.
Tak ucitel ani zacinajuci ucitel si urcite nezasluzi mzdu pod 1000€ V čistom.
Ono tie rozdiely su ak uz ozaj iba v tom byvani. I ked uz aj mimo bratislavy isli nehnutelnosti hore a s tym platenie hypoteky.
Kde ale potraviny, tankovanie, drogeria, oblecenie… ceny su vsade predpokladam rovnake.
Co napr ked si vezmem uz spominanu bratislavu a napr sever. Kde je treba o nieco viac kurit napr to su tiez dalsie vydavky. Tu casto citam ze mnohi maju v byte vypnute kurenie aj uprostred zimy. Kde hore sever september-maj je nevyhnutne kurit.
Ze 1300, HA HA HA, uber o 300
Bože ja fakt neviem prečo sa stále riešia učitelia. A pri tom to nie sú žiadny chudáci. Keby ste vedeli kde pracujem ja a aký mám plat tak mi ani neuveríte a vysmejete ma že si vymýšľam. A nechodím naplákať.
@moonlighting prezrad
Ja by som robila učiteľku za 1000 eur v čistom, je to podľa mňa super práca pre ženu, že sa môže venovať deťom, keďže pracovný úväzok je asi 20 45 minútových hodín za týždeň (jasne je tam ešte aj príprava a dozor... Ale keď už učiteľ učí dlhšie tak si myslím ze s tou prípravou nebude až také zlé) a prázdniny sú tiež super. Momentálne zarábam raz toľko, deti vidím 1 hodinu denne a cez prázdniny je to veľký problém co s nimi...
@makaronka01 Mas realny pohlad na vec.
@makaronka01 no veru toto nieje realny pohlad na vec.
@makaronka01 a kedy si robila učiteľku? lebo pracovný úväzok určite nie je 20hod týždenne 😉
@nikaeli Možno tým myslela to, že keď ide bežný človek z bežnej roboty (pretože učitelovanie tu podľa tých príspevkov nie je bežná robota), pani učiteľky sú dávno dávnučko doma. Áno z toho nám bežným ľuďom vychádza že pracujú 20h/tt.
@moonlighting ale ani to nie je pravda 😉
@nikaeli Nejaký ten rôčik (konkrétne 30) som sa v tom prostredí pohybovala, takže viem o čom rozprávam 😉
@moonlighting ja sa ešte stále pohybujem 😉
@moonlighting no asi si bola presne ten typ, co oduci 30 rokov to iste a nepohne prstom navyse.
Ked chces ucit kvalitne, putavo pre dnesne deti nemozes vytahovat 10rocne pripravy, ze len postrhas pavuciny. To tak nefunguje.
Potom sa to skolstvo naozaj nikam nepohne, ked su tam taketo osobky.
@nikaeli a koľko vyučovacích hodín je pracovný úväzok keď nemám pravdu?
@monika4487 s tymi narokmi na vyber studentov na PdF plne suhlasim. S rokmi isli kriteria rapidne dole. Ale aj zaujem o studium podla mna. Viem, ze ked som sa hlasila na VS ja, tak boli neskutocne narocne prijimacky a brali cca 20 zo 100 prihlasenych studentov. Posledne roky (a to uz som 7 rokov na materskej) to bola velka bieda. Pomaly niektori studenti ani netusili, kam sa hlasia a bolo to vidiet aj pocas ich studia. Samozrejme, ze v kazdom rocniku bolo minimalte tych 50 studentov, ktori radi studovali to, co studovali. S nimi bola i radost pracovat. Ale na druhej strane. Ani zaujem o studium nebol velmi vyrazny a kedze VS ma peniaze i za studentov a bez nich to moze zabalit, tak uplne chapem, preco naroky na prijimackach a celkovoni na studium isli tak rapidne dole.
@benit Áno, presne ako si napísala, potom sa to naozaj nikde nepohne, ale nie len školstvo, ale celý tento svet, keď sú v ňom takéto osobky, ktoré sú obmedzené po určité hranice. V prvom rade som napísala, že som sa 30 rokov možno viac v tom prostredí pohybovala. To neznamená že som učiteľka 🤦🏻♀️ A v poslednom rade (lebo už má nebaví sa tu dohadovať s niekým kto sa nevie posunúť) milé pani učiteľky, Vaše zamestnananie je ako každé druhé, jeden je spokojnejší - druhý menej, jeden ho zvláda lepšie - druhý horšie, tiež je v ňom jeden lepší - druhý slabší, rovnako ohodnotenie a benefity sú u jedného dostačujúce - u druhého menej ... ale úplne rovnako ako v každom druhom zamestnaní. Pretože každé zamestnanie má svoje + a -. Takže nehráme sa na chudákov a hľadáme si zamestnanie kde nebudeme mať potrebu zbytočne naplákať.
@makaronka01 Pracovný úväzok učiteľa je 37,5 hod. za týždeň.
@moonlighting kto tu place? Kaxdy si predstavuje, ze by mohol zarabat viac.
Ja mam svoju pracu rada a nemienim kvoli tebe odchadzat, lebo si zaujata. Robim navyse podla toho co si napisala a ked si z pozicie upratovacky, kucharky, uctovnicky...videla, ze nic nerobime, je to len tvoj pohlad na svet. Verim tomu, ze ty robis aj nadpriemer v svojej profesiii a vsetci okolo ta len chvalia a si za svoju pracu nadpriemerne phodnotena.
@zuzanockamt a koľko z tohto úväzku učiteľ reálne odučí? Koľko vyučovacích hodín je úväzok?
@makaronka01 Závisí od druhu školy - MŠ, ZŠ, SŠ, VŠ, od zaradenia, funkcie. Bežný učiteľ na 2.stupni ZŠ má 23 hodín priamej činnosti s deťmi + ZÚ (ak chce). Zvyšok je nepriama činnosť (príprava, oprava písomiek, agenda TU, školenia, vzdelávania, porady, konzultácie s rodičmi atď.).
@makaronka01 uvazik mam 23hodin, oducam 26. Plus doucko. Priprava na vyucovanie mi zaberie do hodinky a to nie som zaciatocnik. Ak chystam blokove, projektove, rovesnicke alebo teraz program pre predskolakov tak na tom robim aj 2 tyzdne postupne. Kazdy mesiac je nieco, niekefy aj 2-3 krat. Teraz mam marec, april narvany aktivitami, ktore si musim premysliet, nachystat, zsbezpecit. Ver tomu, ze mi neskoncil den oducenim. Neratam vsetko okolo toho administrativne. To sedim v skole uz o 7, aby som mala klud a mohla si tam porobit. Takze na pracovisku som 7 hodin a plus praca doma, ktora urcite prevysuje viac dni v mesiaci hodinu. Mam normalne 8 hodinovy pracovny cas odrobeny + nadcasy.
@makaronka01 v práci sme od 7,30 do 14,30 všetci bez rozdielu, ja som mávala úväzok aj 25 a odučením sa moja práca s deťmi neskončila.. momentálne som v škôlke, opýtaj sa môjho manžela, ako doma robím nič 😉 a nie že hodinu, ktorú mám oficiálne ako prácu doma..
Nikto sa nesťažuje. Niekto mal zase potrebu rýpať do učiteľov, tak založil tému "koľko si zaslúžia" a ako vždy sa to zvrhne na to, ako nič nerobia, iba prázdninujú. Ako by som ja povedala, že upratovačka nič nerobí, len zametá schody a predavačka nič nerobí, len stojí alebo sedí v pokladni. A pritom všetci vieme, že to tak nie je. Rovnako ako všetci vedia, že učitelia nemajú prázdniny. Už som to tu raz napísala - práca každého z nás je dôležitá a každý si zaslúži za svoju prácu plácu. A ja verím, že sa raz dočkám toho, že sa do učiteľov prestane kopať už len preto, že sme s vašimi deťmi viac času, ako vy. Tak ako ja môžem ísť robiť predavačku, tak ktokoľvek z vás môže doštudovať a robiť učiteľku 😉
Koľko mamičiek sa nevie dočkať, kedy sa už skončia prázdniny, aby tie ich "neposlušné" deti išli konečne do školy?
@nikaeli Nie nie, nemyslím si (aspoň dúfam) že tu niekto prezentuje že učitelia nič nerobia, to určite nie, ja si vážim prácu každého učiteľa a učím k nim rešpektu aj moje deti, tak ako to bolo voľakedy, len mi lezie už na nervy tie neustále srdcervúce prezentácie ako sú neadekvátne ohodnotení, ako málo zarobia.
@moonlighting teraz s tým ale začal niekto iný 😉 nie pedagóg
inak keď nám po štrajku tak veľavravne dvihli plat, mnohým z nás vzali osobné príplatky.. takže sme sa nikam nepohli.. ale to už v médiách nepovedia 🤷🏻♀️ nevadí, naďalej budem robiť to, čo robím 😉 ja mám našťastie vďačných rodičov ♥️
@moonlighting my sme si ale urobili vysoku skolu, ak mas ucnovku, ako sa mozes vobec porovnavat? Je logicke, ze nemozes mat extra vysoky plat.

@u2jana ked si matikarka zobrala tolko dovolenky, tak je to chyba vedenia skoly.neviem si to predstavit, u nas nemozne