icon

Koľko by mali zarábať učitelia?

28. feb 2023

Ak priemerna mzda je cca 1300 eur v hrubom, kolko by mal podla vas zarabat priemerne ucitel? V hrubom.

huginko
1. mar 2023

@lauriik áno, zaslúžili. Ak ak dvíha e lekárom a čakáme viac od nich, čakáme aj viac od učiteľov. Vyššia úroveň vzdelávania detí. Žiaľ, nedeje sa

rutyruth
1. mar 2023

@anetka34 presne tak. Úplne súhlasím...

nikaeli
1. mar 2023

@elmivelmi
@kvetinka75
netvárim sa, že robím celé leto. Mám dovolenku. Vy nemáte dovolenku? pečko? náhradné voľno? Čo by som podľa vás mala robiť cez prázdniny, keď tam nemám "pracovný materiál" - deti? teraz cez jarné prázdniny budem v práci normálne 8 hodín ako ktokoľvek iný. Budeme mať ďalšie školenia.
Každá práca má svoje pre a proti, má svoje benefity. Poďte medzi nás 😉 šikovných a zapálených ľudí nie je nikdy dosť. Pracujem s deťmi s autizmom, každé by potrebovalo asistenta. Vyškoľte sa a poďte mi pomôcť 🙃

Je zaujímavé, že verejnosti nevadí, že politici majú parlamentné prázdniny a beží im neporovnateľne vysší plat ako učiteľom, že napr. vojaci majú plne platenú marodku. Že divadlá majú prázdniny. Stále dokola len učitelia 🤦🏻‍♀️ Dopraj a bude ti dopriate.

elmivelmi
1. mar 2023

@nikaeli nie,my mame platenu skolku a potom 14 dni dobolenu len

darkswan
1. mar 2023

@pribinak nemozes sa na to pozerat vzhladom na sumu, v ba bude mat o tych 30% vyssie naklady

rutyruth
1. mar 2023

@nikaeli tak toto o čom píšeš by mala byť kapitola sama o sebe a práca ohodnotená úplne inak ako u štandardných pedagogickych zamestnancov. Klobúk dole, obdivujem ľudí ako si ty...

elmivelmi
1. mar 2023

@nikaeli inak sestra mala triedu autistov ,2 ucky na 5 deti nestazovala sa moc,je spokojna ze pridu prazdniny a odychne si tyzden,potom pridu velkonocne,letne,vianocne a vzdy nacerpa energiu a hlavne, je to platene.Zasa sa tiez tak nepretrhnete v tom skolstve,myslim si ze 1300 na sk pomery je uplne dostacujuce,ja y som skor zdvihla mzdy ludim co chodia na nocne,robia nedele,sviatky a podobne.Minimalne by som hrubu mzdu dala celiplisne rovnaku,niekde je min mzda tusim len 700€.Co to je 500€ pri tychto cenach,to je zalostne malo.Akoze najskor by som zdvihla olaty vsetkym aby mali hrubu aspon tu 1000.

aurora33
1. mar 2023

Autorka a ty si učiteľ? Alebo nejaký nespokojný študent, alebo matka na ktorej dieťa si zasadla nejaká hnusná učiteľka? Alebo prečo si taká jedovatá?

autor
1. mar 2023

@aurora33 Ked mi povies kto si ty a preco si taka precitlivela, tak ti mozem povedat aj ja. Je to diskusne forum.

slovenka753
1. mar 2023

@nikaeli lebo najviac kricite aké máte malé platy (co netvrdim ze nemáte, ale proste stále len učitelia akoby boli jediný neadekvátne ohodnoteni zamestnanci platený štátom) Preto sa to tak rieši...

amanta5
1. mar 2023

@viestta Pochádzam z oblasti Kežmarku a dlhé roky roky bývam v oblasti BA. Je pravda, že tehla na dom stojí podobne ako v BA, ale...ľudská práca je tam lacnejšia. A teda ľudská práca je cca polovica z toho, čo stojí postaviť dom. Pozemky sú tam tiež výrazne lacnejšie, ak sa nebavíme o lukratívnych oblastiach. Taktiež sú tam lacnejšie služby, aj keď áno nejde zas o nejaké markantné rozdiely. V každom prípade náklady na život (po sčítaní všetkého za mnohé roky) sú vo všeobecnosti výrazne nižšie v okolí Kežmarku, ako napríklad pri BA.
Popravde ak si v regióne Kežmarok učiteľ alebo policajt, tak sa častokrát sa máš omnoho lepšie ako inžinier alebo pracovník banky v BA. Tieto pozície sú tam veľmi lukratívne.

Ďalšia vec je, že nie každému záleží až tak na peniazoch, že bude kvôli tomu bývať v BA. Mám mnoho spolužiakov zo strednej školy, ktorý sa vracajú domov, pretože chcú žiť v danom regióne.

A k téme, môj názor je, že by mali mať základný plat (ideálne podľa regiónu), ale na druhej strane mala by byť rovnaká variabilná (motivačná zložka), na ktorú si môžu siahnuť všetci. Variabilná zložka môže byť kľudne aj 1-2tis.€, ak bude variabilná zložka dobre postavená.
Ako písal niekto, ak je dobrý učiteľ, kľudne môže zarábať aj 2-3tis € bez ohľadu na to, či býva v Kežmarku alebo Bratislave. Zaslúži si. Ale ak niekto chodí do práce iba preto, aby dostal peniaze, tak nech za to dostane "minimálku".

anetka34
1. mar 2023

@slovenka753 žiaľ nie len platení štátom. Ja mám mnoho spolužiačiek z VŠ, ktoré po súkromníkoch zarábajú 800-1000€. Tie majú ísť kam protestovať? Odísť, kam? Dokonca známa prišla o prácu, ponúkli jej či nepôjde robiť asistentku učiteľa na 4 h , plat 200€. Super. Už aj uteká, celé vyučovanie prakticky sedieť pri žiakovi a pomáhať mu a za taký plat.

pribinak
1. mar 2023

@darkswan potraviny stoja v BA a v Kežmarku rovnaku, detto benzín, energie, voda, väčšina služieb.
Čiže ani nie, potraviny, kupuješ takmer denne, benzín a energie platíš pravidelne, ale byt kupuješ raz - dva razy za život.

A žiadaj hypotéku keď nedosahujes ani priemernú mzdu

aurora33
1. mar 2023

Odkial máš že som precitlivena? 😀

matabb73
1. mar 2023

Hlavne by mali byť hodnotení podľa toho akí sú učitelia a nie len podľa rokov praxe. Dcéra má na informatike s technike učiteľa, ktorý si nezaslúži ani minimálnu mzdu a plat má vyšší ako mladé učiteľky len kvôli odrobeným rokom. Ono je fajn dopriať im priemerný alebo vyšší plat, ale majú také platy všetci vysokoškolsky vzdelaní ľudia na Slovensku? Alebo to porovnávanie so zahraničím. Tiež by som chcela zarábať ako stavebný inžinier v Rakúsku, ale o takom plate môžem len snívať. Tiež som toho nazoru, že by to malo byt podľa regiónov. V takom Sabinove je plat učiteľa s praxou slušnú plat, zato v Bratislave dosť slabý a preto tam učitelia odchádzajú robiť niečo iné. Dôvodom sú vysoké ceny nehnuteľností a tým pádom vysoké hypotéky.

darkswan
1. mar 2023

@pribinak ale za tu hypoteku si v ba aj nepomerne viac zaplatis, kupujes byt raz za zivot ale splacas povacsine 30 rokov, je to fixny naklad, plus skolky skoly maju povacsine nizsie poplatky, skus si prenajat byt v kezmarku a v ba, je to rozdiel...tie naklady su ozaj vyssie

lauriik
1. mar 2023

@huginko myslim, ze to je proces na par rokov. Nezmeni sa to zo dna na den. Ale ked zdvihnes platy tak v ucitelskej sfere mozno budu mat zaujem ostat aj sikovni ludia, ktori by inak isli niekam inam za lepsie peniaze. Dolezite je zacat aby sa to mohlo zacat menit.

zuzana76
1. mar 2023

@slovenka753 tuto tému založila učiteľka? Pochybujem, vykrikujú ini s cieľom provokovať

huginko
1. mar 2023

@lauriik no treba ale zvyšovať všetkým. Lebo nielen učitelia a lekári sú v tomto štáte. To ľudí dosť stve

kvetinka75
1. mar 2023

@nikaeli áno mám dovolenku 25 dní do roka. Náhradné voľno - nemám prečo mať a Pčko nevyužívam. Nemám dôvod chodiť k lekárovi, max. tak preventívky a na to Pčko nemíňam. Zdá sa mi to zbytočné, keď v robote je kopa roboty a nechcem aby kolegyne robili za mňa. Baví ma práca, tak sa nebudem inde poflakovať.

matabb73
1. mar 2023

@nenne9 stavebný robotník často zarobí viac ako stavebný inžinier. Príjem sa líši aj od regiónu. Dobre sú ohodnotení statici, lebo tích je málo.

kepassa
1. mar 2023

Z mojho pohladu by mal mat pedagogicky zamestananec nastupom 2000€ v hrubom automaticky

espeo
1. mar 2023

Dobrému učiteľovi s praxou by som dopriala 2500-3000 eur v hrubom v Bratislave. V iných regiónoch nižšie podľa regionálnych rozdielov aby aj v Bratislave boli mladí ľudia motivovaní učiť.
Do školy, kam chodí môj syn, chodia praxovat študenti pedagogiky. Každému jednému ponúknu miesto a NIKTO ho neprijme. Všetci len povedia, že sa vracajú domov a budú učiť tam. Lebo v Bratislave nevyziju.
Ja by som napríklad kľudne zaplatila 50 eur mesačne naviac učiteľovi. Detí je 20 v triede, keby dal toľko isto každý, mal by učiteľ 1000 eur viac. Ale tak to nejde. Platíme 50 % dane a odvody, dph... z príjmu a sú zle distribuované.
... ináč švagriná začala robiť asistentku na základnej škole. Je maximálne spokojná. Pracuje 4-5 hodín denne, má zadara obed a keby sa po materskej vrátila do korporátu, kde robila predtým, nikdy by za toľko hodín nedostala tak do re zaplatené. Nehovoriac prazdniny. Je veľmi spokojná. Tiež hovorí, že veľa kolegov strašne nadáva, ale ona tvrdí, že to preto, že si nikdy nezažili tu stranu, že robíš 10 hodín ako stroj, šéf ta drbe, zvonia ti telefóny na dovolenke, dorabas veci po večeroch, zrušia ti dovolenku... Hlavne sa pre tu prácu učiteľa rozhodla po tridsiatke po dôsledkom zvážení všetkých aspektov.

kvetinka75
1. mar 2023

@espeo to isté aj mne povedala bývalá kolegyňa. Odišla späť do školstva. Po 20 rokoch nadávania odišla a po ďalších 10 rokoch práce vo firmách , vrátila sa späť. Vraj jej nikde nebolo lepšie. A teraz je spokojná. Odrobí čo má, a má voľno. Už jej nevadia ani tie občasné prípravy na vyučovanie, ani porady. Vtedy je v robote aj do 15 hod. A vo firmách bývala niekedy aj dlhšie. Bývame oproti sebe a keď ma niekedy vidí že idem z práce, tak mi s úsmevom kýva, že ja už som hodinu doma 😂. Tak ja ju občas podpichnem, že dnes som dostala odmeny a ona nie 😉

drzaopica
1. mar 2023

@viestta to nemas pravdu, ze tehla a material na stavbu domu stoji rovnako v BA a KK.
Autorka mali by zarobit tolko, aby aj pre chlapa to bolo zaujimave povolanie plus, aby zena samozivitelka uzivila deti.
len tak na margo, že ucitel pracuje 7_15 hod a kolko by chcel pracovať?4 hodiny?
kazdy ma iny uvazok tie casy sa mi nezdaju realne.A teraz zase zacne priprava a pod.ved ucitel, ktory uci roky musi mat pripravu davno spravenu.U mojich deti ucitelka opravuje pisomky na hodine.Zasluzia si viac,ale nech sa to nezvrhne zase na to,ze su najvacsi chudaci.Maju dovolenku, nepracuju 12 tky, sviatky, vikendy, volnu ruku na hodine s kolegaami sa vidi 10 min cez prestavku.Stiahnuty zaludok, že mame chore deti maju aj predavacky, lekari, kozmeticky

apolka77
1. mar 2023

@terezka1947 myslela som to skôr tak , že učiteľ si nedá žiadnu námahu s vysvetľovaním učiva alebo to vyslovene odflakne za 10 minút a žiaci sa to všetko od začiatku, princíp musia učiť až doma alebo mat súkromné doucovanie...by si sa čudovala koľko učiteľov na stredných školách takto "učí" že dajú iba pokyny toto sa naučte a žiadne vysvetľovanie....obidve deti mám na stredných školách a polovicu času tam sedia nadarmo keď koniec koncov sa všetko od zaciatku môžu učiť doma ďalších 5 hodín...tak mi povedz za takéto " učenie" si koľko taký učiteľ zaslúži?

adkalu
1. mar 2023

@espeo asistent učiteľa a učiteľ je veľký rozdiel.

deniseee
1. mar 2023

Poviem vam, ako by to vyriesil moj muz. Dvihol by platy ucitelov na velmi vysoku uroven, kludne tolko, kolko maju v sucasnosti poslanci. Aby sa do skolstva vratili skutocne dobri ucitelia a aby sa konecne povyhadzovali odtial vsetci ti, ktori tam nemaju corobit a ti nech idu kludne robit k nejakej vyrobnej linke. Za tieto platy, ktore su tam teraz, su tam casto ludia, ktori nemaju motivaciu ziadnu, nerobia to radi, nenapreduju, kaslu na to. Keby boli platy vysoke, kazdy by to chcel robit a skoly by si mohli skutocne vyberat spomedzi zaujemcov a ucitelia by vedeli, ze ak nebudu tu pracu robit skutocne vyborne, o dva dni ich vymeni iny ucitel. Mna ucili na skole v minulosti absolutni geniovia (ucitel na strednej skole, mal nas na poslednej hodine v ten den, povedal, ze nas pripravi na prijimacky na vysku a jeho vyucovanie bolo take vtipne, skvele, genialne, ze najvacsi ulievaci a bliceri prisli do skoly IBA na jeho hodinu a ucili sa a robili si aj ulohy, ktore tento clovek zadal!!!), ale aj absoltuni blbci a svine (napriklad ucitelka, ktora mala najvacsie potesenie, ked vyvolala studenta k tabuli a hoci povedal vsetko a vsetci to poculi a aj sa studenta zastali, tak ucitelka dala studentovi z odpovede 4/5, pretoze ona vraj nepocula a pod. A riaditel povedal, ze o tom vie, len tu svinu nemoze vyhodit, pretoze za nu nema nahradu, hoci hlada uz dlho). Chcela by som, aby ucili len uzasni a skveli ucitelia a keby tie platy boli vysoke, ucitelia by museli ratat s tym, ze cela spolocnost by od nich cakala take vysledky a taky tlak by sa na nich vyvinul, aby ucili poriadne, ze neviem, ci by oni sami nezacali protestovat, ze to zdvihnutie ani nechcu 🙂)).

apolka77
1. mar 2023

@matabb73 moja dcéra má informatike takú učiteľku že deti ju učia mnohé veci 🙈 ,,,,anglictinarku ? Že to je jedna hrôza a dnešné deti to vedia porovnať lebo su s angličtinou v oveľa väčšom styku ako 15 rokov nazad,,,fyzika? Príde, dá pokyny odkiaľ si majú čerpať info a jediné písomky im zavali...to je čo za učenie? Sťažovali sa decká ale nič sa nerieši...nie su učitelia...
Áno platy ,, ale že polovica učiteľov ak nie viac absolútne nespĺňa to najpodstatnejšie prečo tam sú = vysvetliť dostatočne látku, je jedno veľké tabu. Že v školstve robia ľudia ktorí tam nemajú čo robiť a nezaslúžia si ani tých 850 eur.

zuzanockamt
1. mar 2023

@deniseee Tento nápad by bolo fajn zaviesť do viacerých profesií.