icon

Koľko dní dovolenky mám po rodičovskej dovolenke?

6. jún 2025

Ahoj vedeli by sme nie niektorá poradiť na koľko dno dovolenky budem mat nárok po návrate do prace lebo na personálnom mi napísala ze 21 dni ale to sa mi nezdá... mala som retazovu materskú . Končiť rodičovský mam 25.3.2026 . Keďže malú neprijali do škôlky tak potrebujem vedieť ze koľko dní budem mat dovolenky ...

melanta
6. jún 2025

To my nemáme odkiaľ vedieť. Koľko dní dovolenky ti zostalo pred odchodom na prvú materskú + alikvótny počet dovolenky za prvú materskú + alikvótny počet dovolenky za druhú materskú. Pozor, alikvótny počet dní iba počas materskej, počas rodičovskej nie.

mikadooo
6. jún 2025

Nastupuješ do toho istého pracovného pomeru, z ktorého si odchádzala na md? Potom z každej materskej ti vzniká normálny nárok na dovolenku. Ak si mala materskú napr. 6 mesiacov, tak to bude cca 25/12 x 6. (Za rodičovskú nemáš dovolenkové dni). Ale závisí aj ako tam vychádza rok atď atp. Takisto sa pripočítava koľko dní ti ostalo pred materskou. Plus priráta sa ďalej nárok do konca tohto roka. Kedy máš nástup? Ak máš menej ako 33 rokov, treba si aj vyplniť žiadosť o navýšenie dovolenky na 25 dní do roka z dôvodu starostlivosti o dieťa/deti. To by chcelo presne vedieť všetky informácie o tvojom po a materských a tie vie asi len tvoja mzdárka...

mikadooo
6. jún 2025
@mikadooo

Nastupuješ do toho istého pracovného pomeru, z ktorého si odchádzala na md? Potom z každej materskej ti vzniká normálny nárok na dovolenku. Ak si mala materskú napr. 6 mesiacov, tak to bude cca 25/12 x 6. (Za rodičovskú nemáš dovolenkové dni). Ale závisí aj ako tam vychádza rok atď atp. Takisto sa pripočítava koľko dní ti ostalo pred materskou. Plus priráta sa ďalej nárok do konca tohto roka. Kedy máš nástup? Ak máš menej ako 33 rokov, treba si aj vyplniť žiadosť o navýšenie dovolenky na 25 dní do roka z dôvodu starostlivosti o dieťa/deti. To by chcelo presne vedieť všetky informácie o tvojom po a materských a tie vie asi len tvoja mzdárka...

@mikadooo možno som na začiatku použila zlý vzorec, ak ešte nemáš 33 rokov. V tom prípade je správnejší vzorec 20/12 x 6. Ale ja ani netuším, koľko trvala tvoja materská dovolenka 🤷. Ak 8 mesiacov, tak to má byť x8, atď.

balerina2025
6. jún 2025

tvoje personalne to urcite vie.

ivka21
6. jún 2025
@mikadooo

@mikadooo to aj počas materskej treba požiadať o to navýšenie ? Či stačí už keď ide do práce po rodicovskom

mikadooo
6. jún 2025

Nárok 21 dní na rok 2026 by mal človek, ktorý nastúpi do zamestnania v tebou uvedenom termíne (klasický pracovný pomer, napríklad tpp). Ak si si ale istá , že ti pracovný pomer pokračuje, tak potom treba kontaktovať personalistku a opýtať sa jej, či nemáš nárok na dovolenku aj za obdobia materskej dovolenky a prečo nemáš nárok.

mikadooo
6. jún 2025
@ivka21

@mikadooo to aj počas materskej treba požiadať o to navýšenie ? Či stačí už keď ide do práce po rodicovskom

@ivka21 hmm, no u nás im posielam formulárik na vyplnenie hneď ako mi niekto oznámi, že sa narodilo bejby, ale tak ženy sa s tým nejako neponáhľajú, keďže ostávajú doma na materskej... 🙂. Čo sa praxe týka, musím zistiť v pondelok, či to má vplyv, dám vedieť. (Mne to príde, že ideálne oznámiť hneď zamestnávateľovi, lebo tým pádom aj žena má už v tom danom prebiehajúcom roku nárok na alikvótnu časť z 25 dní dovolenky, ale overím to ešte, nech je to na 100%)

autor
6. jún 2025
@melanta

To my nemáme odkiaľ vedieť. Koľko dní dovolenky ti zostalo pred odchodom na prvú materskú + alikvótny počet dovolenky za prvú materskú + alikvótny počet dovolenky za druhú materskú. Pozor, alikvótny počet dní iba počas materskej, počas rodičovskej nie.

@melanta no z prvej viem ze tam mam 10 dni ale mne sa jedna práveže oza túto druhu

autor
6. jún 2025
@balerina2025

tvoje personalne to urcite vie.

@balerina2025 u nás v robote totižto svoju personalistu ale len linku a tam mi nevedel nič povedať ale ďakujem za info