Koľko dní skutočne pracujeme a máme voľno?
Kamaratka sa stale stazuje kolko pracujeme, kolko musi clovek pracovat ze aj cely rok… no ja jej hovorim ze to tak vobec nie je
Ratam spravne, ak nie tak ma opravte
(bežna Práca 5 dni v tyzdni dajme priklad)
54 dni mame“volno”-
(ked neratam vikendy)
20 dovolenka(niekto aj viac - toto dajme zaklad)
7 paragraf pre seba
7 paragraf rodina
16 sviatkov
4 darovania krvi (preplacane)
ked zratam vikendy to je okolo 104 ročne dajme tomu
207 dni pracujeme a 158 dni mame “volno” - ak vyuzijeme vsetko (krv,paragrafy…)
Spravne?
@cookie29 😄 Dobrá pripomienka. Keď rátame, že v ideálnom prípade spíme 8 hodín denne, tak nám to vychádza pekne na tretiny: 1/3 spánok, 1/3 v práci, 1/3 "voľno". Až na to, že v tom voľne už je aj cesta do práce, prestávka v práci na obed, cesta z práce, predtým doma príprava do práce... Čiže práca nám zožerie väčšiu časť "bdelého" dňa.
a ty teda pracujes?
ty si to sice napisala objektivne, ale dolezity je subjektivny pocit, ak niekto pracuje po-pi, odchadza z domu o siedmej rano a prichadza domov o piatej - siestej vecer, alebo robi 12tky kratky/dlhy tyzden a ma taku pracu, ze ozaj nesedi na zadku, tak ano, vela casu travi v praci.
takze davam za pravdu kamoske.
a priepustky ozaj nie su volno. ja mam nepravidelnu pracovnu dobu, takze preventivky riesim cez volno, priepustky vyuzivam fakt iba vtedy, ked som ozaj chora, alebo chore deti a nie pre to, ze mam na to narok. ci mam zbehnut v decembri k obvodnemu, nech mi da priepustky, lebo som pouzila iba dve?
@h2 To je pravda, este nema ona deti ale prace ma dost uz teraz, no podla mna aj tak prehana
@heln ja si tiez myslim ze ma clovek toho vela, ze pracuje velmi vela v podstate vacsinu zivota co je velmi smutne… nemat volno a cas na uzivanie si zivota a prezit zivot v praci aby clovek prezil…
no je to bohuzial tak a inak to nebude
chcela som jej len dokazat alebo ukazat ze tam nejake to volno je ze nerobime cely rok, ze sice toho nie je tak vela a niesu to volná ako volná ale kedze sa stazuje priamo na pracu v ktorej je, chcela som ju trochu podporit ze pozri, nie si v tej praci zas cely rok.
Keď nemá deti, tak s akou rodinou chodí po lekároch? Predpokladám, že ste ešte obe mladé (keďže si rátala s 20 dňami dovolenky). Myslím, že časom zmeníš názor.
@cookie29 keby ratame este spanok to by bolo naozaj malo “volna” ale pravda v podstate ma clovek ozajstne volno tak pár dní do roka,kedy si moze “uzivat zivot” na dovolenke a podobne a to tiez ako kto…
@h2 ma choru babku aj mamu, musi s nimi chodit lekarom aj do ineho mesta a tak
Určite by bola radšej v práci, než voziť chorú babku do iného mesta k lekárovi. Pre ňu to žiadny výlet nie je. ☹️
@h2 to áno, ale niesu tam cely den ( stravi menej casu tym ako v praci) a rada babke pomoze, stiha viac veci a nema taky stres ako v praci, “oddychne si” vraj
@h2 Niektorí mladí berú paragrafy presne tak ako autorka ako zákonný nárok na voľno. Za jeden deň šup k 3 doktorom, zhrabnu 3 priepustky v práci odovzdajú 1. Dve si nechajú keby potrebovali voľno. No radosť robiť s takými ľuďmi čo ti budem hovoriť. Stále majú voľno a ostatní nech za nich makajú však oni chudáčikovia majú zo zákona nárok.
Autorka, ty si zamestnana? Ak ano, mas pocit, ze mas toho volna habadej?
@katka700 každy ma na to narok, je na každom či to využije keď musí/môže, nemalo by sa to zneuživat samozrejme ale niekto to tak robi no, ale nepoznam nikoho žeby zobral takto 3 priepustky a dal 1 len.
A kolko ludi taha 12ky alebo 16ky alebo dve roboty..a kolko lenivcov sa vlaci po PNkach s vymyslenymi diagnozami..mozno kamaratka stravi vela casu aj cestovanim do a.zo zamestnania a na osobny zivot jej ostava malo casu. Jednemu staci prist domov.o 18.00 iny je doma.uz o.14.30 a zda sa mu to malo na to aby postihal vsetko co potrebuje
@viestta nemam ten pocit ale nemam ani pocit ze by som robila od nevidim do nevidim, beriem to pozitivne pozeram sa na čisla kolko volna mame, lebo keby pozeram kolko pracujeme tiez by to nebol pekny pohlad
@saxana000 no prave, ona necestuje vela, a nema 12stky a podobne, a aj tak sa stazuje, pracuje 8h pondelok az piatok
Autorka, si teraz v práci?
@h2 momentalne nie kvoli technickej chybe na firme
Pokiaľ v tej práci nie si spolu s ňou, nevieš posúdiť koľko prace skutočne má. Ak za deň rieši 200 mailov, organizuje mítingy, horia jej termíny môže sa po 8 hodinách cítiť unavená ako kôň. Tiež je možné že si prácu nevie zorganizovať, robí zbytočnosti alebo je fyzicky menej výkonná.
Nemusis ani krvopotne prepocitavat, kazdy rok ma tzv. pracovny kalendar kde mas presne urcene, kolko dni v roku "pracuje", teda napr. v 2023 je 247pracovnych dni. Inak viem co myslis... a potom dovolenky, lekari a pod, to su vsetko individualne veci.
v kazdom pirpade mas pravdu, az taka katastrofa to nie je, ci niekto uveri alebo nie, su ludia co pracou travia o mnoho viac casu. Problem je to pre ludi, ktori svoju pracu robia vylucne kvoli mzde a nijak ich nenaplna. Takym ludom by bolo aj 3dni v tydzni v praci vela... Ja sa skor pozastavim kolko casu zabijem upratovanim doma, varenim, cakanim niekde, na nieco...
Nastastie mame slobodny svet a kazdy si u nas moze robit co chce. A porovnavanie prace s tym co si na plecia nalozime vo volnom case je nezmysel. Je ot nasa vec. NIkto nikomu nekaze co musi vo svojom volnom case robit. Rozhodne sa sam...
Inak ja snivam o kratsom pracovnom tyzdni :D velmi by sa mi to pacilo, lenze ja ako zamestnavatel by som tym padom mala vyssie poziadavky na tych ludi, cize by sa to muselo odrazit na vykonoch, ak chcu mat viac volna... Co nepochopim, napr. pri office pracach, administrative, uctovnictve, preco musi niekto tam sediet 40h tyzdenne, aj ked to urobi dajme tomu za kratsi cas :D konci to potom tak, ze ludia p kancelariach hraju hry, piju kavu, natahuju pracu...
A ako sa ti ráta dnešný deň, keď máte technickú chybu na firme? Predpokladám, že ako prekážka v práci na strane zamestnávateľa. Zrejme si to nebudeš musieť nadrobiť. Mávate takéto technické chyby často?
@simca06022011 presne moje slova, je to individualne, kto vyuzije vyuzije, kazdy ma ten cas inak, ale podla mna praca je praca, nemal by tym clovek zabrat 90% svojho casu lebo zivot nie je o tom,a ten kratsi cas, no len ako? po-štv praca pia-ned volno? alebo ze 6hodin prac.casu?
a pravda ja sama pracujem v podstate odvetvie kde tu pracu ktoru robim nerobim stale, proste to stiham za kratsi cas a nemam co v tej pracu niekedy robit (malokedy sa to stane ale stane sa to, niesom ako vrtula ze 8h vkuse idem) neiekedy je toho dost ale v podstate som tu zbytocne denne 8h a mohla by som byt len 6 a stihla by som rovnako, len potom menej penazi kedze je to na hodinu, musela by sa zvysit mzda
@h2 pravdepodobne budu chciet aby sme si to nadrobili čo je hlupost, lebo stihame veci sj ked dnes niesme v praci, často to nieje, teraz prvy krat po dlhej dobe vraj
podla mna by som vobec nemusela pracovat denne 8 hodin (vikendy mam volne) lebo to čo spravim za tych 40h by som zvladla za 20-30h a pride mi že tu stracam čas… niekto by bol rad ze nemusi nic robit kavičkuje si a je plateny za to no ja nerada som niekde alebo robim nieco ked to nema zmysel, za ten cas co tu nemam co robit by som mohla robit kopu inych veci, kamaratka ma viac prace alo ja podla toho čo hovori ale tiež nependluje 8h vkuse bez prestavky
16 sviatkov dokopy? Aj tie čo vychádzajú na víkend?
autorka kratsi pracovny tyzden uz sa zavadzal niekde, ide o to, ze nebude 5 pracovnych dni, ale 4. V praxi nebude 40hodin/tyzdenne, ale 32hodin... vela prace ani nie je fixovanej realne na pracovny cas a to si neuvedomuje vela zamestnavatelov ani zamestancov. Mzda sa da nastafit fixne, mesacna, bez ohladu na hodiny. Da sa nastavit ukolovo, da sa nastavit casovo... je to vylucne na zmluve. Napr. mne sa nepacilo v praci , kde sme robili dajme tomu 3, ak dve makali a jedna vegetka... pritom mzda rovnaka, cas rovnaky.. len ked sa nestihalo, museli to ine dorabat. CIze ten VYKON v praci je podstatny, aj pre mna.. mne je uplne ukradnute teraz pri mojich zamestnancoch, ci si odskoci na stk s autom, alebo vybavit nieco. Ak ma spravenu pracu ani to nijak neriesime a nepiseme a neratame.. ani ako volno. Viem ake je to na nervy, ked nieco potrebujem vybavit, pracu mam spravenu, nik to za mna nebude robit a ja si mam kvoli hodine dvom trom mimo brat dovolenku :D na druhej strane vobec neriesime ak treba nieco dorobit po praci, alebo dobehnut v sobotu otvorit kamionu, vylozit nieco a pod.... Flexibilita pracovneho casu je pre mna dolezita, Uz by som nesla do prace, keby som sa mala znovu zamestnat, tam kde zamestnanca priviazu k stolicke na 8h :D

mame 15 statnych sviatkov, ak sa nemylim. a zarucene su nejake pocas vikendu, takze volne dni sa prekryvaju ;)