icon

Koľko dní skutočne pracujeme a máme voľno?

23. nov 2023

Kamaratka sa stale stazuje kolko pracujeme, kolko musi clovek pracovat ze aj cely rok… no ja jej hovorim ze to tak vobec nie je

Ratam spravne, ak nie tak ma opravte
(bežna Práca 5 dni v tyzdni dajme priklad)

54 dni mame“volno”-
(ked neratam vikendy)

20 dovolenka(niekto aj viac - toto dajme zaklad)
7 paragraf pre seba
7 paragraf rodina
16 sviatkov
4 darovania krvi (preplacane)

ked zratam vikendy to je okolo 104 ročne dajme tomu

207 dni pracujeme a 158 dni mame “volno” - ak vyuzijeme vsetko (krv,paragrafy…)

Spravne?

autor
23. nov 2023

@simca06022011 podla mna je to super a ano ta efektivita sa zvysi ale na ako dlho? Jeden kamarat mi vravel - ludia by chceli 4 dni prace 3 dni volna ale po case aj to cloveka uz unavy a aj tie 4 dni bude dost a efektivita bude rovnaka ako pri 5 dnich alebo aj mensia , ze to je o zvyku, zvykeneme si na 4 dni a bude to ako tych 5, ze uz ten 4. den bude ako piatok a budu sa tesit domov ludia

simca06022011
23. nov 2023

nebude efektivita nizsia, pretoze ked bude , tak pride o pracu.. a dalsia vec = praca ma cloveka aj naplnat, cize jasne, niekoho koho jeho praca nebavi, tak si vzdy najde vyhovorku ju nerobit.VZDY. ja ked som nemala dieta som v praci travila 12-16hodin denne... nikdy som nebola unavena a nemala som toho dost. Pomedzi ked som nemala co som si spravila volno ale nemala som nikdy pocit, ze do prace nejdem = nemusim, nechce sa mi. Lebo mna moja praca bavi :D VIes aj v piatok sa mozes tesit domov, ale to by si mala kazdy den v podsate, lenze pracu ktoru mas urobit, si mas urobit. Cize take pravidlo, ze neodchadzam, kym nemam urobenu svoju pracu je zaklad. A nie ze pozeram na stopky, 15minut pred koncom stepujem pred dverami... :D
Su ludia ktorym robi problem vobec pracovat... mozu nepracovat, ak vyhraju loto :DDD ako budu tie volne dni travit ked nebudu mat z coho? PRIPADNE je tu dalsia vec, ludia co museli dlhsie ostat doma, budu vediet o com je rec = z "nepracovania" ludom preskakuje :D aj keby si bola doma 6dni tak ti to zacne liezt na nervy... otocilo by sa to podla mna naopak. Kolko zien si uteka z rodicovksej oddychnut do prace ? :DD

autor
23. nov 2023

@simca06022011 pravda , praca je dobra lebo byt doma ma nasledky - videli sme ked bol covid, home office a podobne… , no tie 3 dni volna by boli fajn, clovek by si viac oddychol a viac si “uzil”, samozrejme nie pri kazdej praci by to slo ze len 4 dni prace…, ja napriklad by som za tie 4 dni stihla tolko co za tych 5 lebo stiham to co dostanem, domov sa preto aj tesim a “ponahlam” lebo ked tu nemam co robit tak tu nechcem byt, keby mam vela prace tak aj nadcas kludne, ale to tiez nie stale, treba mat ten osobny zivot

simca06022011
23. nov 2023

3 dni by boli podla mna super, jeden den clovek porobi, uprace, nakupi.. dalsie dni robi aj ine veci... a hlavne nemusi to byt tak ze firma nefunguje napr. v piatok, ludia sa vedia prestriedat...
Ja som to navrhovala ako benefit v praci "sefovi", lebo dokazu sa zaskocit ludia na den bez problemov, ale proste.. niektori su neflexibilni :DD a ked sa nedaju dvihat platy, lebo to nevyjde, toto by bolo zaujimave ako benefit

ak si citala ten link, tak sa tam pise asi pri japonsku, ze proste zamestnavatel chce, aby zamestnanec premyslal, ako rovnaku pracu urobit rychlejsie, efektivnejsie, za 4dni :D cize ja verim tomu, ze by viac ludi zacalo premyslat... a stihli by vsetci, aj ti co radi pokavickuju

autor
23. nov 2023

@simca06022011 myslim si že takyto benefit nikto nikde neda, nie na slovensku, ja mam zamestnavatela ktory si mysli ze malo robime :D nahnevany je kolko sviatkov je a podobne, a ze ma vela vydavkov, on by bol najradsej keby robime denno denne

juliacenc
23. nov 2023

No ale nie je to tak. Realne je volna malo a vacsinu zivota clovek prezije v praci

simca06022011
23. nov 2023

no ja ho dam, len musim toho mojho trkvasa prehovorit :DDD podla mna je to super
a popravde, aj keby napr sedis v kancelarii 12h denne 6dni v tyzdni, ty mu viac penazi asi nezarobis a on by len viac platil.. ak sa nezmeni objem urobenej prace, tak o nic nepridu. Len to je take skostnatene vsetko.. ako aj homeoffice, kolko ludi si mysli, ze ludia na HO nic nerobia.. a automaticky ak niekto povie ze ma Ho je flakac.. lebo jedina poctiva praca je sediet niekde (alebo behat, stat) cely den... Zlepsilo sa to az cez covid, ked to bola normalka. AJ tak starsi ludia okolo mna si myslia, ze ludia doma maju prazdniny :D
postupne sa zmeni myslenie, pride aj zmena v pracovnej dobe. DAkedy ludia robili vylucne od 6tej rano do 14tej... vstavali o 4tej.. ked babka moja videla ze vstavame o 7mej do prace (pred dcerou este neskor), tak nechapala... :D co sme to za lenivci a co je toto za dobu, ze ludia nerobia :DD vsetko sa meni..

tana85
23. nov 2023

viac, vola sa to inak, ale dokopy ked by som spocitala, tak maju viac. napr. ak im sviatok vo FR pripadne na nedelu, tak maju v pondelok "nahradne volno" za ten sviatok, ktory pripadol na nedelu :D:D celkom zabava, ze to niekde aj takto funguje

tana85
23. nov 2023

@simca06022011 na SK by to dopadlo tak, ze ak by zistili, ze to ten clovek dokaze urobit za kratsi cas, tak by ponechali 40 hodinovy tyzden a znizili pocet zamestnancov.
v 2024 je sviatkov, co pripadaju na prac.den 12, 4 su cez vikend

simca06022011
23. nov 2023

@tana85 len francuzsko ma menej sviatkov, 11. TO su tie kedy sa oficialne nepracuje, resp. pracuje obmedzene. Pokial viem teda.. A co sa tyka sviatku, iba ak pripadne na nedelu, tak je v pondelok volno. AJ to neviem ci vsade, lebo ked som to hladala je vsade napisane "zvycajne". CIze ani to nemusi byt pravidlo. Co sa tyka pracovneho casu, na zaklade priemeru, maju odpracovane viac ako my. Pracovnu dobu maju velmi podobnu, prestavku oficialne 20min atd.. podla tabuliek jednoznacne patrime k tym co maju veela sviatkov a volna :D

A k tomu co by urobili na Slovensku, nesuhlaism, pretoze niekde sa pocet neda znizovat a na prace sa proste neda zredukovat pocet ludi.. nebude predsa jeden clovek v sklade montovat, aj balit, aj nakladat aj zakaznikov vybavovat a pod.

autor
23. nov 2023

@simca06022011 ludia robia viac jak predtym by som povedala, a ano v podstate si myslim ze je super aj HO ale zas nieje tam ziaden kontakt s ludmi a cloveku zacne šibat medzi 4 stenami, takze mix HO a sem tam v kancli je super, alebo fakt menej byt v praci pokial to neobmedzi pocet tej prace, toho spraveneho, ale samozrejme za rovnaky plat, byt plateny za to co spravim kolko toho spravim a nie kolko presedim v kancli, ale toto na slovensku nehrozi…

autor
23. nov 2023

@simca06022011 netreba znizit pocet, ale ak sa stiha v pohode praca a je jej malo, nemaju co robit v praci, tak preco nemozu ist domov? A byt plateny normalne, ved ked som sikovna a spravim nieco za 4h co by mozno inemu trvalo viac alebo je to rychla praca a nemam uz co robit, na aku rit budem este v praci? :D urcite by bol system : som v praci 4 h spravim vsetko co treba a dostanem dajme tomu 10 na hodinu
než system : som v praci 8h z toho robim 4 a dostanem na hodinu 5
:D nepochopim

simca06022011
23. nov 2023

a o com rozpravam? :DD cely cas? :D

luccija
23. nov 2023

@simca06022011 to bola iná generácia moja kolegyňa bývala v Šali a každý deň dochádzala do Ba a vstávala o 04 a večer domov.Ale syna jej vychovala mama.Vtedy ľudia ani nepremyslali, že voľný čas, fitko, kino...žila ako robot.Niekedy, keď ich počúvam som unav

luccija
23. nov 2023

Ena len z toho, čo počujem🙂)samozrejme nie všetci môj otec bol vodič šéfa v stavebnej firme a celý jeseň sa fkakali po hriboch na Záhorí ráno išli na obhliadku a potom psychohygiena v lese.A máš pravdu veľa podnikov pracovalo do 14-15 nie ten dnešný americký systém prídeš na 09 a končíš o 18 to je rozbitý celý den

simca06022011
23. nov 2023

@luccija no tak moja nedochadzala, ani babka ani svokra napr., a aj tak deti boli za mlada u babiek.. a zeny o 14tej doma... a zase oni si aj uzili zabavy a tak. Len to boli uplne ine casy, ine povinnosti, ine kontroly. SKor mi to prisiel taky holubnik, ked rozpravaju ake co bolo dolezite, a ked prisiel veduci a pod.. a pritom vacsinou vsetci nalozeni v liehu, kontrola pmaly ziadna (vsak vieme), nejake papierovacky rucne, pisacie stroje.. neviem si tie kontroly predstavit.. ked to porovnam teraz napr. s povinnostami, ze danovy urad ti dupe na krk, taka a onaka kontrola, terminy, cely den mozem tukat do pc, co napisem za den, nepopisali oni za tyzden vtedy.. :D Cize je to neporovnatelne a ja napr. kolkokrat vypinam pc o 22tej, jasne je ze nebudem o 4tej vstavat :D
A CO JE NAJ. V mojom okoli nie je clovek, co by sa trapil pracou po praci.. cize nenosili si tie zeny pracu domov. Padla o 14tej, zhrabli co mohli a nebolo prilepene, zobrali domov a doma sa venovali iba "tomu doma". Nemysleli v kuse na to, ze co v praci... ale teda nie o tom som chcela :D len proste ze generacie a spolocnost sa menia, a co bolo kedysi normlane, dnes nie je a naopak... my sa musime naucit pracovat teraz a za podmienok aby nam to vyhovovalo. Nalinajkovane to nie je. pracovne zmluvy sa daju menit, je v tom uplna volnost 🙂

majamat
23. nov 2023

ja by som tiez paragrefy neratala, fakt su ludia, co ich nevyuziju, nei je to standard, co sa tyka volna z prace.
a co sa tyka sviatkov., tak tie niekedy padnu an vikend, tym padom nemas aj vikend,a j volno.

no aj napriek tomu bolo by to ovela zaujimavejsie ratat skor na hodiny, lebo den, ked sme v praci, nemame pracu cely den ( teda ako kto, ale ked ratam klasiku bez nadcasov ), ale pracujeme len zhurba 1/2dna, ked ratam cas bdenia.

lindous
23. nov 2023

Nečitala som celú diskusiu, takže to tu možno už niekto spomínal, ale teda ja osobne nemám prácu, že zamknem za sebou dvere a padla mi, v hlave často riešim prácu aj vo voľnom čase, jasné, že nie 24/7, viem aj vypnúť a oddýchnuť si, ale proste je takého charakteru a ja som takej povahy, že mi ukusuje aj z voľného casu a tiež mam pocit, že fakt veľa pracujem 😅 … ale teda nesťažujem sa na to nonstop, lebo som si ju vybrala a mam ju rada

jania023
23. nov 2023

Tie paragrafy mate suoer u nas to neexistuje. Robime 44hod tyzdenne plus hidina pauza cize 49hod tyzdenne.
dovolenku mame 20 dni a statne sviatky 9 dni
Na SR to mate luxus te 14 dni sviatky a 14 paragrafy

kubkovamama
23. nov 2023

Ja som sa teda pobavila, paragraf som vzivote nevyužila, dovolenku mi pravidelne odmietajú dať, nadčasov máme mrte, víkendy a sviatky v robote. Aha,zabudla som,že robím na Slovensku a v zdravotníctve. Teda minulý čas,už som dala výpoveď. Práve pre toľko "voľna". A silne pochybujem,že bežne všetci využívajú a berú ako voľno to čo si vymenovala,okrem vikendov. Nie je to voľno. A sa ti podari niečo využiť od kolegov a vedenia máš hneď iný prístup. Fuč odmena,fuč dochadzkove bonusy,fuč dobrá nálada a dobré vzťahy.

tetaandulkova
23. nov 2023

Tento výpočet mi príde viac než skreslený. Ukáž mi človeka, ktorý toto všetko vyčerpá ročne tak ako si to rozpísala. Ja som pred materskou odpracovala 7 rokov vo firme, kde som za tie roky nemala ani jedno PN, ani jeden paragraf minutý na seba ani na rodinného príslušníka, darovať krv žiaľ tiež nechodím. Ja viem ako si to myslela, ale presne viem ako to myslela aj tvoja kamoška. Má proste len pocit, že viac času trávi v práci ako doma. A je to normálne, pretože doma je síce dlhšie cez deň ako v práci, lenže doma aj spí. My ľudia spíme a v ten moment si čas neuvedomujeme a preto to tak vnímame. Ak by sme boli bytosti, ktoré nepotrebujú spánok, mali by sme +-8 hodín denne k dobru, kedy by sme mohli svoj čas využiť pre seba, nie pre zamestnávateľa. Boli by sme teda tiež reálne viac času mimo práce, ale už aj pocitovo by sme to registrovali tiež tak. Ale ako to tu poznám, v takom prípade by nám nariadili väčší fond hodín v práci a prdlajs by sme z toho mali 😄

20erika07
23. nov 2023

Robim 15rokov turnus 12hod, odrobim mesacne 14 služieb, to je 168 dni za rok, narok na dovolenku mam 35dni, celodenne paragrafy 14 ( tie vyuzivam velmi malo, dr si riesim vacsinou vo volne). Nie som bohužiaľ darca krvi. Ked si odratam celu dovolenku a 14paragrafov ,mala by som byt len 119 dni v praci v roku.
Mavame k tomu pravidelne rozne školenia, zdravotné prehliadky, pravidelne preskusanie z predpisov,vacsinou vo svojom volne, malokedy to vyjde cez službu, obcas nadčas ak niekto vypadne, tak mozno som aj bez odratania toho co vlastne realne cele nevyuzijem na tom istom ako som pisala na zaciatku. Ja som spokojna, denne na 8hod 5 dni v týždni si neviem predstavit chodit do prace aj ked moju pracu lubim, bola by som asi frustrovana, kedze som naucena takto a tak mam kopec volneho casu aj pre svoje aktivity.

autor
24. nov 2023

@kubkovamama tak to je smutne že to takto funguje že vsetko fuč ked chce človek aj žiť mimo prace… a aby dovolenky odmietali…. to naozaj preč odtialto

autor
24. nov 2023

@tetaandulkova kiežbe nemusime spať, pravda, cez tyždeň toho človek nestiha ked pracuje takže vikendy a dovolenka max, ale podla mna tie paragrafy su na niečo a malo by ich viac ludi vyuzivat, ked aj nie na cely den ale chodit lekarom stale, vyhnu sa aspon zdr porblemom do buducna(alebo aspon zistia skor choroby a podobne)

autor
24. nov 2023

@20erika07 to je individualne ono je ta aj takto fajn ze sice 12stky ale viac casu doma, aj ked… ako sa to vezme, ked je ta 12stka tak den v prdeli, ten kto ma 8 este ako tak ma par hodin na nieco v ten den, ale zas mas viac volnych celych dni za ktore sa da stihnut viac, je to take ze obe maju vyhody aj nevyhody… ale podla mna je narocne tahat 12stky, neviem ci by som to zvladla

autor
Autor odpoveď zmazal
kubkovamama
24. nov 2023

12tky vyhovovali viac aj mne,keďže ako píšeš potom máš súvislý deň pre seba,resp.u nás to tak fungovalo,že v deň voľna si obehla čo sa dalo,lekár, vybavovačky atď,aj nám to bolo neustále pripomínané,že žiadne pčka,žiadne ocr,lebo veď máš v týždni 2 dní voľné.Ale.ze po nočnej si rozbitá jak tágo a vylezieš do sveta najskôr na obed a už nič nevybavis..Podľa mňa je problém u nás v systéme ako takom.Na Slovensku proste stále pracovne žijeme niekde pred 50rokmi,nedajbože to zmeniť.Severske štáty majú perfekt systém,aj keď nemáš materskú a rodicak x rokov,ale máš benefity od zamestnávateľa,ktoré sú u nich štandard,za benefity ich považujú štáty ako my.Kde u nás môžeš kojit dieťa každé 2 hodiny atď,atď.Vseobecne sme zas pri rovnosti mužov a žien,chlap to má v práci oveľa jednoduchšie,veď koľko je tu diskusi,že nechce ísť na ocr,nechce je to,nechce tamto, všetko je u nás o zvyku,že to je na žene a preto my ženy neustále pracujeme pod tlakom.Typicky slovenský chlap má oveľa viac voľného času ako typická slovenská žena.Cest výnimkám.Co už celkom nesúvisí s grom tvojej temy,že máme dostatok voľných dní 🙂

tetaandulkova
24. nov 2023

Áno, prevencia je dôležitá, s tým súhlasím. Ja som síce nevyčerpala za ten čas ani jeden paragraf ale musela som chodiť k lekárom vo svojom voľnom čase, tak som to myslela, zamestnávateľ neakceptoval paragraf pretože som mala nepravidelnú zmennosť.

majamat
24. nov 2023

@tetaandulkova u nas rovnako, cele roky pocas volna, pripadne sa sluzby vymienali, hoci aj my mame narok anparagraf. potom zacali neiktore kolegyne paragaraf vyuzivat,a le to tak 10% kolegyn, postupne sa u nas v rpaci vybudovalo trosku take napatie medzi jednotlivymi pracoviskami a sefka povedala, ze vsak amme na ne narok, co uznali aj v kancli - vedenie a teda zacali sme ich viac vyuzivat.
no mozem ho vyuzit iba v pripade, ze vysetrenie padne na den, ked mam sichtu.
no aj tak sa mi stalo, ze sefka sluzbu vymenila.

no je to strasne unavujuce. tento rok som mala snad 50navstev u lekara zo sebou,d ceroua mamou. neviem ci som vyuzila 2-3 pragrafy. a teda mala som 1x ocr,a le to takym stylom, ze v poindelok sviatok, od utorka do piatku ocr a cez vikend uz do robot, lebo mm bol doma, hoci som mohla s malou este ostat ( bola chora ), toez koli mame som si mohla zobrat nieco, lebo to u nej vyzreralo na zapal pluc, tak som bola u nej, ale musela by som ist k jej dr. vybavit to. a musela by som ju nechat samu, tak som si zobrala na 2 sichty dovolanku, okrem toho som mala este volno a teda to bolo len cez pracovne dni a cez vikend som uz isla do roboty.