icon

Koľko dovolenky mi zostane po rodičovskej s druhým dieťaťom?

bojazlivamama
2. jún 2015

Ahojte, poprosím vás o radu. Mám nárok na 25 dní dovolenky. Od 11.9. 2011 do 5.5. 2012 som bola na materskej s prvým bábom, od 6.5. 2012 do 13.2. 2014 som brala rodičovský. Od 14.2. 2014 do 9.10. 2014 som brala materské s druhým bábom a od 10.10. 2014 som na rodičovskej až do konca 3-2017. Ešte v roku 2011 mi ostalo z 25 dní dovolenky 20 dní. Za roky 2012, 2013, 2014 a 2015 mám nárok ročnej dovolenky 25 dní. Koľko dní dovolenky mi má ostať do skončenia rodičovskej ? Posielajú mi výplatné pásky a zostatok dovolenky aj s dofčou na tento rok mám 86,5 dňa. A niekde som čítala, že od roku 2013 sa nemá dovolenka krátiť ani počas rodičovskej. Poradíte mi ? Vyznáte sa vtom ? Ďakujem veľmi pekne !

kataina
4. júl 2015

Ahojte, nechcem zakladať novú tému, dúfam že sa môžem opýtať Vás.
Som na materskej a rodičovskej cca 2 a pol roka a od septembra chcem nastupiť do roboty. Volali mi že mi naskočilo "veľa" dovolenky a že nech nastupim od 1.8. s tym, že budem čerpať dovolenku do septembra.
Ja by som si ju radšej nechala tu dovolenku, ked bude dieťa chore tak možem čerpať. Ked ju nevyčerpam a budem ju chcieť preplatiť napr o rok tak su povinní mi ju preplatiť?
A ked ju budem čerpať teraz v auguste nebudem na nej finančne stratova? ako vypočitaju dovolenkovy plat teraz a o rok?
Dakujem

evittam
5. júl 2015

@kataina Podla vsetkeho co pises je to stara dovolenka,ktoru musis bud vycerpat do konca roka-ak ti to zamestnavatel umozni-co spravil,ak by ti to neumoznil tak ti ju preplati. Do dalsieho roka prechadza len dovolenka z tohto roku. Co sa tyka financi tak dovol.priemer budes mat podla platu co si mala.

kataina
5. júl 2015

@evittam stara dovolenka-maš na mysli tu čo som mala ešte pred nastupom na MD?
Nie, ja som išla na MD 1.1.2013 a nemala som nič ani den starej ani žiadnej dovolenky. Tak je to len tá dovolenka čo mi naskočila počas MD a ešte mi naskočí v tomto roku ked začnem robiť tak alikvotna časť.
Tu dovolenku čo mi nabehla počas MD musim vyčerpať tento rok?
vdaka

evittam
5. júl 2015

@kataina Presne tak, ako starú dovolenku myslím tú, čo ti nabehla počas MD - lebo aj to je "stará" - nakoľko ti nabehla počas MD za r.2013. A áno musíš ju buď vyčerpať ako som písala alebo ti ju preplatia, ale ak ti zamestnávateľ umožnil čerpanie, tak ju musíš čerpať...Prenáša sa vždy len dovolenka z predchádzajúceho roka t.j. za r.2014 do r.2015, za r.2015 do r.2016

tinka1987
5. júl 2015

Možno blba otazka, ale mozem poberat rodicovsky prispevok a zaroven byt na dovolenke?

kataina
5. júl 2015

@evittam
veľmi pekne Ti dakujem 🙂 za Tvoj čas aj ochotu. Vdaka
Katka

evittam
5. júl 2015

@kataina Rado sa stalo.😉

gapa
5. júl 2015

@tinka1987 áno, môžeš čerpať dovolenku a poberať rodič.príspevok. Ale v soc.poistovni musíš počas čerpania dovoenky byť odhlásená ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (aby si nebola dôchodkovo poistená štátom), lebo počas čerpania dovolenky v zamestnaní ti trvá dôch.poistenie zamestnanca a zákon neumožnuje súbeh dôch.poistenia štátom a dôch.poistenia zamestnanca.

oskvarka
5. júl 2015

@bojazlivamama ja som nastupila po prvej MD a RD a bolo to presne tak ako baby pisali na zaciatku.. dni sa mi naratali len za tie co mi ostali a tie co som bola na MD.... pocas RD narok nieje

oskvarka
5. júl 2015

@gapa aha to som nevedela ze sa to aj inak vyratava ak mi to vide v celom roku (co ale nebol moj pripad) a ani pri druhom tehu nebude kedze na MD nastupujem na koci oktobra... len s tym kratenim by som sa chcela spytat ako to je ja som si myslela ze podla poctu MD dni v tom roku presne tolko mi davaju dovolenkovych dni... ja som v roku 2014 bola MD cely januar a februar presne a naratali mi 4 dni dovolenky tak som to brala ze to sedi presne lebo ved ked mam 25 dni narok tak 2 dni na mesiac.... ale tam pises kratenie ze za odpracovanych (teda MD) 90 dni je 16,5 dna dovolenky to sa mi zda nejako vela.... ved to su 3 mesiace len nie?... ja som nastupila v aprili 2015 do prace teda 3 mesiace som v tomto roku nepracovala a naratali mi narok na tento rok 19 dni teda presne podla meciasou ... ze mi odratali tych 6 dni za tie 3 mesiace.... tento rok na konci oktobra natupujem opet na MD teda budem nejakych 70 dni MD v tomto roku ... a teda v roku 2016 budem MD cca 170 dni teda priblizne nico vyse 5,5 mesiaca.... na kolko dni dovolenky budem mat narok za rok 2016 ?.. ja som myslela ze sa to vyrata presne podla mesiacou teda nejako cca 11,5-12 dni... ci?

gapa
5. júl 2015

@oskvarka pozri Zákonník práce § 101+102+109, ak trvá prac.pomer celý klaend. rok, tak záleží, kolko dní je odpracovaných a kolko neodporacovných (rátajú sa dni pondelok až piatok, aj odprac., aj neodprac. ) Odpracoané -fakticky odprac, dni čerpania dovoelky, MD, Neodpracované - rodič.dovolenka, PN, očr,
Ak trvá pp celý kalend. rok:
0-20dní odpracovaných - žiadny nárok na dovolenku
21-41dní odpracovaných - nárok na 1/12tinu z celoročného nároku
42-59dní odpracovaných - nárok na 2/12tiny z celoročného nároku
60 a viac dní nárok na celorčonú dovonleku, ktorá bude krátená podla počtu neodpracovaných dní
- za prvých 100dní - o 1/12tinu
- za každých dalších celých 21dní o dalšiu 1/12tinu

oskvarka
6. júl 2015

@gapa aha ďakujem hneď som mudrejšia .. to teda maju pekne kopmlikovane vyratavanie :D... a ta MD to sa rata aj s vykendami ? ... ked sa o dieta staram aj cez vykend 😝 😀... aha uz som lepsie precitala.. takze nie... ok 🙂

bojazlivamama
autor
7. júl 2015

@oskvarka Každý píše niečo iné, a ja mám zase zistené že dovolenka sa nekráti ani počas MD ani počas RD. Tak sa chystám do práce za mzdovými.

oskvarka
8. júl 2015

@bojazlivamama no mne sa urcite kratila...

evittam
8. júl 2015

@bojazlivamama Ahoj,no neviem odkial to mas zistene info,ale su zle. Cez MD sa dovolenka nekrati a mas narok,cez RD narok nie je vôbec. Krati sa len vtedy ak si na PN viac ako 100dni.

gapa
8. júl 2015

@bojazlivamama tak ja som mala s týmto dosť problém so mzdárkou a ekonomkou, mojimi kolegynami, ktoré sa inak dosť vyznajú, no v tomto pozerali na mna, kolko som si dovolenky vyrátala, že odkial som to zobrala. Až ked už som bola podrážená v telefone, že ozaj cítili, že teda nesrandujem, si to zistili a museli mi dať za pravdu, ako som si to vyrátala. Tj. doba MD sa berie ako odpracovaná doba, no doba RD sa berie ako neodporacovaná, tj. ak je za daný kalend. rok 100 a viac dní neodpracovaných, tak sa celoročná dovolenka kráti. A nárok na celoročnú je vtedy, ak je odpracovaných aspon 60dní (stačí ak je to len MD, nemusí sa fakticky pracovať), s čím som vtedy mala problém. Kedysi toto bolo v Z8konníku práce vyditelnejšie, teraz už viac rokov je to také skryté, že doba md je doba odpracovaná, je to v ZP § 144a ods.1 písm. a) - materská dovolenka a v § 144a ods.3 písm. b) - rodičovská dovolenka.
napr. tu : http://www.porada.sk/t56527-zakonnik-prace-od-0...

oskvarka
9. júl 2015

@gapa este sa ta opytam v roku 2014 mi to vychadza za januar a februar 41 presne ale naratali mi 4 dni ... ale neratala som tam sviatky tie sa rataju do odpracovanych ci neodpracovanych?
a teraz ked som nastupila v roku 2015 mi naratali len 19 dni na tento rok... nastupila som po RD od 1.4 tak podla toho co si pisala by som nemala mat kratenu dovolenku ak spravne pocitam... viac ako 60 dni odpracovanych mat budem a neodpracovanych za prve 3 mesiace je tam 62 (64 aj so sviatkami) PN som zatial nebola a ani sa nechytam zatial a ak aj tak nie na nejaku dlhodobu...
este neviem ci moze zavazit ze som statna sprava (aspo dufam ze kym som bola na RD tak to nezmenili na verejnu spravu lebo uz sme zrazu ako obvodny urad...) a ze ci nemame nejake specialne podmienky ked mame napriklad aj o 5 dni dovolenky narok viac...

gapa
9. júl 2015

@oskvarka myslím, že to platí aj pre vás, ale nemám skúsenost. Sviatky, ak je to napr. pondelok v dobe RD,pn, očr, tak sa berie, ako neodpracovaný (lebo si nerobila nie preto, že je sviatok, ale že si bola na rd, pn, očr) a ak je v dobe napr. MD, tak sa berie ako odpracovaný.
Treba si to s nimi vyjasniť, že ti napr. známa mzdárka povedala, že sa to ráta tak a tak, že ak máš 60dní odprac.tak sa celoročná kráti, ak je neodprac.100 a viac, príp. nájdi nejaké články od takých kompetentných, či môžeš na IP napísať (bez uvedenia firmy), aj ked z IP nie vždy nejako rozumne odpovedajú, čo som počula (nikdy som tam nepísala).

oskvarka
10. júl 2015

@gapa no nase mzdarky su kapitola sama o sebe.. presli sme vlani pod okresne urady a kym mi len naratali tu staru dovolenku tak to trvalo 3 mesiace od dna kedy som nastupila ale aspon som ich dokopala k tomu ze co som za tie 3 mesiace vycerpala tak mi vratili dni do novej a odratali zo starej... co sa tolko vyhovarali ze patrim pod okres a pod okresom ze pod kraj.... hlavne ze pri nastupe som dostala nariadene ze vycerpajte si staru dovolenku... a odratavali mi z novej :D.... ale ja som trpezliva u nas celkom slusne funguju maily rezortne tak na 1 z dvoch aj odpovedia tak budem skusat... ja som to neriesila lebo doteraz som fakt bola v tom ze sa to dava alikvotne k mesiacom a to mi vlastne sedelo... tak za to .... ale tak 6 dni dovolenky navyse sa zide 🙂 tak to urcite skusim... dakujem za radu...
tak ak spravne chapem je to ten paragraf 109

oskvarka
10. júl 2015

@gapa ako kukam tak oni mi to ratali ako pomernu časť, ale moj pracovny pomer sa povazuje za trvajuci ked som na RD ci ?

oskvarka
10. júl 2015

@gapa este sa opytam na spravnost mojho uvazovania teda ako to budem mat v roku 2016 ... MD mi bude koncit 17.6 mi vyslo.. tak podla pracovneho kalendara som si naratala neodpracovane dni kedze MD bude viac ako 60 pracovnych dni,.... vyšlo mi 141 neodpracovanych dni co som aj sviatky zaratala podla pracovneho kalendara a teda ak spravne chapem tak -2/12 teda 21 dni dovolenky... hmm ?.. len ci som ten zakon dobre pochopila... diki...

oskvarka
10. júl 2015

@gapa wow to bolo rychle... prisiel mi prav mail zo mzdoveho "Nárok na dovolenku je opravený z 19 na 25 dní" ... strucny ale potesujuci 🙂 ... ďakujem veľmi pekne za cenne rady, ozaj sa mi 6 dni dovolenky zide 🙂

oskvarka
10. júl 2015

@gapa a este mam jednu otazocku.. v buducom kalendarnom roku dosiahnem 33 rokov ak to spravne chapem mam narok na viac dovolenky od buduceho roka (u nas je to az 30 dni) o to sa musi ziadat ci to mi automaticky priradia ako ze som stara :D

gapa
10. júl 2015

@oskvarka záleží aj od vašich podmienok, ale podla ZP, ak sa prechádza z 20 na 25, tak od myslím 2011? je to už automaticky, predtým si musela dokladovať odpracované roky, teraz to už netreba.
A áno, ak je to ozaj 141dní neodpracovaných, tak sa kráti o 2/12tiny. Zaokrúhluje sa bud na celé dni, niekde aj na poldne.

gapa
11. júl 2015

@kataina tiež by som tú dovolenku čerpala, lebo zamestnávatel môže preplatiť len dovolenku nad základnú výmeru, tj. ak máš nárok na 25dní, tak preplatiť môže len 5dní, ak máš nárok na 20dní, tak by nemohol vyplatiť nič, by si prišla o dovolenku (niekedy to zamestnávatelia riešia odmenami, že to preplatia, ale ked nemusia, prečo by platili a nie všade sa to dá, napr. v školstve určite nie)

oskvarka
13. júl 2015

@gapa to sa normalne moze stat ze ti zrusia dovolenku staru ??... u nas tiez niesu prechy na preplacanie ale napr ked som ja sla s malim mi dovolili docerpat len staru novu z toho roka som vycerpala len jeden cen nie ze by nechceli abz som ju mala vycerpanu ale bolo vela roboty tak ma chceli v praci ??

gapa
13. júl 2015

@oskvarka áno, môže aj prepadnúť, lebo preplatiť základnú nvýmeru dovolenky (tých 20dní obvykle, u učiteliek asi tých 40) môžu podla Zákonníka práce len ak skončí pracovný pomer.

oskvarka
13. júl 2015

@gapa ale to len vtedy ako si ja odmietnem ju vyšerpať ak mi k tomu dajú možnosť nie?... lebo u nás je teda bežná prax že nepreplácajú , ale ak nieje veľa roboty zvyknú ju nariadiť na konkrétny čas, čo sa mne teda ešte nestalo lebo u nás je stále roboty veľa tekže večšinou hneď škrípu zubami jak vidia dovolenkový lístok ale tak zase večšinou ak nohorí tak v pohode podpíšu keďže sa mi jedná o už starú dovolenku.. len že ak by sa mi náhodou stalo že mi neumožnia čerpať ani tú starú že či mi ju môžu zrušiť ak mi nedajú možnosť.

gapa
13. júl 2015

@oskvarka
Zákonník práce
http://www.porada.sk/t56527-zakonnik-prace-od-0...
napr.:
§ 111
(1) Čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka. Pri určovaní dovolenky je potrebné prihliadať na úlohy zamestnávateľa a na oprávnené záujmy zamestnanca. Zamestnávateľ je povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, ak má na ne nárok, a ak určeniu čerpania dovolenky nebránia prekážky v práci na strane zamestnanca.
(2) Zamestnávateľ môže po dohode so zástupcami zamestnancov určiť hromadné čerpanie dovolenky, ak je to nevyhnu...
...
§ 113
(2) Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. Ak zamestnávateľ neurčí zamestnancovi čerpanie dovolenky najneskôr do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka tak, aby zamestnanec vyčerpal dovolenku do konca tohto kalendárneho roka, čerpanie dovolenky si môže určiť zamestnanec. Toto čerpanie dovolenky je zamestnanec povinný oznámiť zamestnávateľovi písomne, najmenej 30 dní vopred; uvedená lehota môže byť so súhlasom zamestnávateľa skrátená.
(3) Ak si zamestnankyňa (zamestnanec) nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej (mu) zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.

§ 116
(1) Zamestnancovi patrí za vyčerpanú dovolenku náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
(2) Za časť dovolenky, ktorá presahuje štyri týždne základnej výmery dovolenky, ktorú zamestnanec nemohol vyčerpať ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
(3) Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru.

marianka0101
22. aug 2015

Ahojte, môžete mi prosím poradiť, asi najskôr @gapa . Mohla by si mi skúsiť vypočítať, na koľko dovolenky mám nárok a či vlastne, po 2 materských? Vo firme som zamestnancom od roku 2003. Na prvú materskú som nastúpila 21.7.2009. Tu mám dovolenku vyčerpanú do konca roka 2009. Na materskej som bola do 1.2.2010. Chcem sa opýtať, či teda mám za rok 2010 nárok na nejaké dni dovolenky. Potom som bola na rodičovskej dovolenke od 2.2.2010 do 30.8.2012. Dňa 31.8.2012 som nastúpila na druhú materskú, ktorá mi trvala do 25.4.2013. Za túto druhú materskú mám nárok na dovolenku? No a od 26.4.2013 som na rodičovskej dovolenke ktorá mi končí 17.10.2015. Takže aj tu ma ešte zaujíma, ak teda nastúpim 18.10.15 (vlastne to je nedeľa), takže 19.10.15 do pôvodného zamestnania, na koľko dní dovolenky budem mať nárok za rok 2015.
Za obdobie počas rodičovskej dovolenky nárok na dovolenku nie je, že?
Ešte je asi dôležité že 1.1.2014 som mala 33 rokov, takže od roku 2014 mám nárok na 25 dní dovolenky.
A ak ešte môžeš, teraz idem do práce na "pohovor" ohľadom môjho nástupu. Ak sa náhodou nedohodneme a dala by som výpoveď, prípadne dostala, ako to bude pre mňa najvýhodnejšie? Myslím ohľadom financií, aby som na úrade dostala čo najlepšiu podporu? Mám čerpať dovolenku, alebo ako postupovať? Plat som mala na hornej hranici, vychádzala mi skoro najvyššia materská pár Eur mi chýbalo do maxima. Ak si nájdeš čas, tak už teraz vopred ďakujem