Mám nárok pri druhom dieťati na materskú dovolenku?

lucica
10. jún 2014

Začnem pekne od začiatku. Pred otehotnením som pracovala na dobu určitú (zastupovanie počas materskej dovolenky), 29.7.2012 som nastúpila na materskú dovolenku, 16.9.2012 sa narodil syn, materská mi končila v cca. marci 2013. Odvtedy som na rodičovskej dovolenke. Od začiatku roku 2014 som zostala tehotná s druhým bábom, na materskú mám nastúpiť 15.8.2014, ale v piatok 6.6.2014 mi volali z práce, že pani, ktorú som zastupovala sa vrátila, tým pádom mi skončil pracovný pomer ku dňu 6.6.2014. Mám niekolko otázok.
Budem mať nárok pri druhom dieťati na materkú dovolenku, alebo nie?
Musím sa teraz hlásiť na úrade práce? Predpokladám, že áno. Budem mať nárok na podporu? Pracovala som po skončení školy takto: september-december 2010 (4 mesiace), januar-máj 2011 (nezamestnaná), jún 2011-júl 2012 (14 mesiacov), august 2012 - toho času rodičovská dovolenka (22mesiacov).
Ak budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti, môžem prerušiť poberanie rodičovskeho prispevku, presunut ho na 6 mesiacov na manžela a ja poberať podporu a potom vrátiť rodičovský nazad na seba?
Prípadne prosím raďte čo mám robiť, kedy, ako, kde.... ďakujem.

monicm
10. jún 2014

máš to dosť špecifické,byť tebou,tak sa obrátim na stránku porada.sk,v takýchto prípadoch vedia dobre poradiť,sú tam ľudia,ktorý s tým priamo pracujú 😉 🙂

havana_frost
10. jún 2014

@lucica
Nárok na materské mať budeš, a teda 6 týždňov pred pôrodom nastúpiš na materskú. Môžeš sa ísť aj medzitým evidovať na úrad práce, asi aj na podporu budeš mať nárok (odrobené 2 roky za posledné 3 roky) a rodičovský príspevok prepísať na manžela, ale tam mi pol roka podpory nevychádza, keďže už v auguste (cca za 2 mesiace) nastúpiš na materskú. Povinnosť hlásiť sa na úrad práce nemáš.

gapa
10. jún 2014

@lucica nedá sa s nimi dohodnúť, že by si si aspon 1den čerpala riadnu dovoelnku pred ukončením prac.pomeru??? aj ked to už je neskoro, asi ta už odhlásili, no možno by sa dalo.
lebo ak ti zanikol prac.pomer počas čerpania RD a v čase prerušenia nem.poistenia z dôvodu nástupu na RD si nebola tehotná, tak nárok na materské nebudeš mať, teda ak ti do nástupu na md nevznikne nové nem.poistenie.
Ak sa prihlásiš na dobor.poistenie napr. tesne pred nástupom na md, tak nárok budeš mať, ale len z minima. Ak by ti vzniklo pred nástupom na md nové nem.poistenie zamestnanca (prac.pomer alebo dohoda s nem.poistením), tak by sa rátalo materské z pravdepodobného vym.základu v novom prac.pomere, lebo nebude nem.poistenie trvať do nástupu 90dní a v predch.roku=2013 nemáš vym.základ z dôvodu, že si bola na md a RD - ale toto by som si radšej overila cez poradnu soc.poistovne (dá sa cez formulár zadať otázka, ale treba údaje o roku 2013, zač.ukonč.prac.pomeru a nástupe na md.

s tou podoprou, môžeš prehodiť RP na manžela, no dnom pôrodu-začiatok poberania RD alebo začatím poberania RP tebou musí toto oznámiť na upsvar a mu odoberú RP. Ttvoja podpora bude rátaná z obdobia dva roky pred zaevidovaním a je podstatné, aby si tam mala nejaký vym.základ (ak sa napr. zaeviduješ 1.7.2014, tak z vym.základu v období 1.7.2012-28.7.2012-dúfam, si neobla na pn, bo by bola podpora z minima -myslím),

lucica
autor
10. jún 2014

@gapa No a keby som napríklad nastúpila deň pred skončením pracovného pomeru do práce na jeden den, cerpala by som dovolenku, tak potom mám nárok na materskú podla platu aku som mala? Myslis, že by sa dalo este dohodnut, ze by som papierovo napríklad 5.6. cerpala dovolenku a 6.6. by so mnou ukoncili pracovny pomer?

gapa
11. jún 2014

@lucica treba vysvetliť prečo, že nebudeš mať nárok na matesrké, lebo ti netrvalo nem.poistenie, lebo v čase RD je prerušené, tj. nie si v ochrannej lehote. A možno sa dá, neviem.