Koľko eur si pýtať na pohovore?
Ahojte. Pred mesiacom som posielala životopis do jednej firmy. Ozvali sa, že ma nepozývajú na pohovor. V hrubom tam bola mzda 870€. Dnes mi volali, že ma pozývajú na pohovor ale na inú pozíciu. Neviem nič o nej a ani za aký plat. Moja mzda v predchádzajúcom zamestnnaní bola 795€ ale na tej pozícii to bolo dosť málo. Neviem sa pripraviť nakoľko neviem o akú prácu ide. Veľmi mi to nechceli povedať, taký rýchly telefonát ro bol. Vobec som to nečakala tak som to aj hned potvrdila. Ale zas nechcem pod 800€ v hrubom ist. Že či mám povedať od do. Viete mi poradiť ďakujem
Tu je to pekne popísané (napr. aj to, že ak raz povieš 800 €, tak ti už viac nedajú, aj keby mohli):
https://prace.rovnou.cz/vyjednavani-platu.html
@alexk12 Vyjednavat plat je uplne normalna vec, neviem co ta na tom pobavilo.
Ako bolo spomenute statna sprava sa riadi tabulkami, tak tam nie je velmi co vyjednavat. A este nejake najnizsie pozicie - predavacka, operator. Ale akakolvek vyssia pozicia - veduca predajne, leader operatorov + tisicky dalsich pozicii mozu o plate vyjednavat, je to ovela flexibilnejsie.
To, ze to niektori ludia nerobia, alebo si myslia, ze si nemozu dovolit povedat kolko by chceli (s rozumnym zhodnotenim seba, svojich schopnosti, toho co mozem ponuknut a pod.) to je druha vec, to je chyba tych ludi.
A ok, beriem - kto cely zivot robi len take prace, kde je rad, ze je rad, ze nejaku pracu dostal, lebo nema ine vedomosti, vzdelanie, schopnosti a pod. aby si mohol vyberat, tak chapem, ze nezazil taky pohovor a mozno teda netusi, ze to ide aj inak.
@xnatalkax keďže na pôvodný inzerát ťa nezobrali ale potom ti ponúkajú nejakú ďalšiu pozíciu, tak predpokladám že táto bude buď podobného zamerania,, alebo možno trocha nižšie. Lebo ak ti nepobnúkli pôvodne inzerované pracovné miesto, tak vyššie dôležitejšie miesto ti asi ponúkať nebudú. Ja by som povedala, že na tú otázku nevieš presne odpovedať pretože ti dopredu nepovedali aké miesto sa jedná, ale teda si sa hlásila na ten na ten inzerát a tam bol plat 870a minimálne v takejto hranici by si sa chcela pohybovať.
@xnatalkax ja ked som chodila na pohovory dala som rozpätie ze napr 859-950 € napr. Moja kamoska si pytala určitú sumu a volali jej spat ze jej ponukaju pracu a povedali jej rovno ze ten plat co si pytala -50€ a ona im rovno pobedala ze pod hranicu ktoru udala na pohovore by nerada sla a ked jej pobedali ze zial sa neda jej tolko dat tak to nezobrala.
@alexk12 Nasledne? Ozvali sa jej po mesiaci, pravdepodobne sa im uvolnila nejaka pozicia a rovno si presli databazu uchadzacov a vybrali tych, ktori sa im na predchadzajucich pohovoroch pozdavali.
Neviem z akeho dovodu si myslis, ze kvoli tomu by na pohovore nemohla vyjednavat o plate.
@xnatalkax plat je vždy jedna z najťažších tém - uchádzač má predstavu, firma má predstavu. treba sa pozrieť a zhodnotiť - aké skúsenosti mám, či som tú prácu už robila, koľko je obvykle na tejto pozícii ponúkaný plat, región...tam je toho dosť, čo treba brať do úvahy. držím palce. a nie všetko je vždy o výplate, resp. plate. niekedy je výplata super, ale kolektív a práca nanič..
čokoľvek to je, držím palce, nech sa ti v tej alebo inej práci darí a nech si aj platovo spokojná, aj profesionálne 🙂
Ináč ešte rada pre autorku, nech nedávam len odkazy (ale z toho odkazu to vyplýva):
Ja by som to urobil podľa toho, ako by vyzerala tá druhá pozícia (najskôr nech dajú všetky informácie oni, a ty uvážiš, či by si bola schopná takú prácu robiť, a debata o plate až nakoniec; ak teda nebude nejaká pevná suma súčasťou tých informácií).
Pokiaľ by išlo o niečo trochu kvalifikovanejšie (alebo o "nepríjemnejšiu" prácu - ako aj v tom mojom odkaze chlapík píše, trochu zveličene: zamestnávateľ hľadá niekoho preto, že danú prácu nikto buď nevie alebo nechce robiť), tak na začiatok navrhni čo ja viem 950 až 1000 (jedno číslo, nie interval, a to číslo závisí na tvojom odhade tvojich schopností + náročnosti práce) . Možno ti 900-950 potom budú ochotní dať, ak majú na to rozpočet (ale tvár sa pri tom aj tak znechutene, oni sa zas budú tváriť, že ti dávajú veľa).
Ak by išlo o prácu jednoduchšiu či príjemnejšiu, aj tak v žiadnom prípade nespomeň číslo nižšie ako 850. Ak by ti chceli dať len tých 800 (tvoje minimum), tak na to pristúp len ak prácu rýchlo potrebuješ a až po dlhom vzdorovaní.
@xnatalkax ďakujem vám za odpovede ste super veľmi ste mi pomohli. Ono to je takto: ja som momentálne nezamestnaná, som na úrade práce týždeň. Chcela som si mesiac-dva oddýchnuť a potom hľadat prácu. Profesiu pozerám každý deň aj reagujem na ponuky ale len na také kde by som si to vedela predstaviť. Mám sš s maturitou nemám VŠ takže s platom veľmi nemôžem vyskakovať. Mam obchodnú akadémiu. Poslala som si životopis na obecný úrad - odborný referent stavebného úradu. Tak ma nemohli zobrať lebo nemám stavebnú školu. A teraz po mesiaci čo tam mali moj životopis ma zavolali na pohovor ale že nie na obecný úrad ale do vodární v tej obci je to menšia firma dodávajú vodu okolitím obciam. Ja som teraz skončila vo vodárňach po 5tich rokoch tak prax mam. Bola som fakturantka aj učtovníčka. Tak preto ma asi volajú.
Teraz som volala tomu pánovi čo ma pozýval na pohovor a pýtala som sa ho na akú pozíciu. Povedal že niečo ako fakturantka aj učtovnička proste dievča pre všetko mi to prišlo. Tak už mám aspon predstavu o co ide ale ten plat neviem teda stale.
@xnatalkax Tak si nechaj este raz na pohovore vsetko vysvetlit, co presne by si mala na starosti atd. a naformuluj to nejak tak, ze vzhladom na napln prace a fakt, ze mas v danej oblasti 5-rocnu prax, by si za idealny plat povazovala dajme tomu tych 850-900€ (respektive co uznas za vhodne), ale ak je ich predstava ina, si otvorena diskusii. A uvidis co povedia. Drzim palce 🙂
@azzflo Nehovoriť, že 850-900 by bol "ideálny" plat, lebo dajú 820 a budú sa tváriť, že je to vlastne len kúsok od ideálu. Skôr v štýle "predstavovala by som si ASPOŇ" 900, tam pokiaľ na to samozrejme majú priestor, by sa dalo trebárs vyjednať 870-880.
Inak musím sa priznať, že ja tu len plano teoretizujem, lebo v skutočnosti som na tej istej pozícii už 10 rokov a reálne mi dali viac než som si pýtal 😉 (ale to išlo o presun z outsourcingu cez inú firmu na technicky vyššiu pozíciu ako kmeňový zamestnanec, tak ma už dobre poznali)
@xnatalkax Tak tym padom mas prax v danom obore, na pohovore uvidis co ti k tomu este povedia, popytaj sa podrobne na napln prace a vsetko okolo toho - kedze si uz take nieco robila, tak vies co to moze obnasat, cize budes si vediet porovnat ci su naroky asi take iste, nizsie alebo ci bude zodpovednosti viac. A podla toho potom ziadaj aj plat. Mozes mat hranicu, pod ktoru nechces ist, ale mozno ju trosku znizis ak ponuknu ine zaujimave benefity - uz uvidis priamo tam aky z toho budes mat dojem ;)
A nemyslim si, ze by ta odmietli len kvoli tomu aky plat povies, ak ta inak budu chciet, tak povedia, ze ta beru, ale plat ti mozu ponuknut max. xyz - a ty sa rozhodnes ci to stoji za to ist trochu nizsie, alebo proste budes trvat na svojom a pracu nevezmes 🙂
Pohovor je už zamnou. Bola som tam ja a ešte 4 ľudia. Bolo jasné že majú o mna záujem kedze mam prax a robila som v podobnej firme. Ta pozicia je presne ako som myslela dievca pre vsetko. Faktury, upomienky, mat pod sebou svoch technickych pracovnikov, budem tam len ja a konatel. Pri tomto vsetkom som povedala ze 800e v cistom. Ponukli 900€ v hrubom a stravne listky. A povedali ze tam maju este dva pohovory ale ze ja som pre nich najzaujimavejsia. Mna by to aj bavilo. Ale strasne vela veci by bolo na mne.
A za tých technických pracovníkov budeš mať aj nejakú zodpovednosť? To by mi 900 € pripadalo málo...
Ja na pohovore poviem vzdy dve sumy - minimum (rovna sa mzda aku aktualne mam), a optimalna (s cim by som najblizsie 3 roky bola spokojna aj keby som nedostala odmeny, ani ziadne benefity)
Cize povedzme v Tvojom pripade:
Minimum - 800e
Optimum - 1000e
@xnatalkax poviem ti tak, ze to co si vybojujes na pohovore to bude na dlhoo tvoj plat, cokolvek naviac si vyzaduje bud pribrat kopec roboty a aj to je max 10% zvysenie platu alebo cakat na kazdorocnu valorizaciu...ja si vzdy vypytam a bud sa neozvu alebo daju...pripadne sa da dohodnut, ze prve 3 mesiace po ich a ked budu spokojny daju co si pytas...ja som nikdy nesla do horsieho...v prvom som mala 500e brutto, v druhom 1100, v tretom 1550 brutto...vzdy som si bez hanby vypytala lebo viem, co moja praca obnasa za tie roky...a obhajujem to presne tymyto slovami, ze som ochotna obetovat cast svojho volneho casu praci,ale za peniaze navyse, tak aby sme boli vsetci spokojni
@xnatalkax Do buducna: Vzdy si pytaj plat v hrubom. Aj v inzeratoch sa to vzdy uvadza takt, pretoze niekto nema narok n aziadne danove udaje a bonusy a niekto ich naopak pobera viac, je vysoko individualne aka bude tvoja cista mzda, cize VZDY VZDY VZDY sa hovori o hrubej mzde. Aj to znie viac profesionalnejsie ;) Ved ako uctovnik vies ako tieto veci funguju 🙂
Okrem toho mat zodpovednost za financne veci, fakturaciu, uctovnictvo a zodpovedat este aj za technickych pracovnikov - pytala by som urcite aspon 1000.
A ze stravne listky - to nie je ziadny bonus, to je povinnost zamestnavatela zabezpecit stravu a ak nevie/nemoze/nechce, tak dat stravne listky.
:D inak aj moj chlap hovoril vzdy.. ze ved este stravne maju navyse :D som na to mala vzdy alergicku reakciu. Ono totiz do nakladov na zamestnanca to rataju ked kalkuluju kolko ich novy clovek bude stat :D a co potom este.. aj BOZP/PP skolenia vam zaplatime aj prehliadku u lekarak :DDDD
@simca06022011 Jasne, ze sa kalkuju do nakladov na zamestnanca. Prave preto zamestnavatel si rata kolko budu jeho naklady a z toho vypocita aku hrubu mzdu ponukne. A zamestnanec vie ake ma danove zatazenie, takze podla toho vie kolko si pytat v hrubom.
Zevraj navyse :D pricom je to povinne.
@fokuska no ale myslela som to ttak, ze to musi "pripomenut" aj zamestnancovi :D ze dostane este o 50EUR viac od neho :DDD lebo listky... a to tiez moze minut. Proste uplne odveci. Ja to nikdy nevykladam. Ked max pri podpisovani zmluvy, alebo ked sa opytaju, lebo niekde davaju nizke listky, inde ale napr. dobrovolne dava zamestanvatel vyssie stravne, susedka ma dvojnasobe.. listky dostava v podstate dva na den. Cize to uz je benefit. Ale klasicky listok pripominat :D je smiesne :D
Takže mi volali že ma prímajú a v skušobnej dobe 730€ a po nej 770€ v čistom. Že to zle vyrátali na pohovore 🤦♀️
@xnatalkax no tak to mas viac ako v doterajsej praci ;)
Ono to mozno ani len nebude tak, ze sa ta budu na to pytat a povedia ti rovno svoju predstavu a ty ju bud prijimes alebo nie. Nie proste v kazdom pohovore padne ta otazka. Podla mna sa obavas zbytocne
Ja osobne mam rada benefity ako flexibilny pracovny cas, homeoffice, sickday, moznost odbehnut si z prace atd... to su veci co viem ocenit :D Ale pacilo sa mi v jednej banke som citala, normlane som dostala zajacie umysly :D keby sa mi chcelo kazdy den do prace chodit samozrejme. Mali tam, ze: joga na pracovisku, moznost masáže atd :D Na kolektiv kaslat, ani mlady aj stary kolektiv nezarucuje dobre vztahy :D

@luulinkaa nie vždy sa vyjednáva. V štátnej správe sa nevyjednáva, pretože tabuľky. Predavačka v Tescu tiež nebude príliš vyjednávať. A my nevieme, kam a na akú pozíciu sa dotyčná hlási. Čiže rada "vyjednávať" je možno okej a možno je úlne od veci. Ale to je skôr chyba autorky, že nenapísala viac info.
@alexk12 vyjednávanie je normálne, mne v jednej firme ponúkli mzdu 2000 eur, ja som povedala 3800, dohodli sme sa na 3500. Ale áno, je to zábavné vyjednať si mzdu, akú chceš. 😉