Koľko reálne zarobí učiteľ?
Ahojte žienky, stále váham či po RD ísť učiť. Z časového hľadiska sa nemôžem vrátiť do mojej práce a učenie má vždy lákalo, len ten plat. No poslednou dobou sa tam dosť dvíhalo (čo registrujem v TV) ale neviem, či je to tak aj reálne. Vedeli by ste mi povedať koľko tak reálne zarobí nastupujúci učiteľ na plný úväzok v BA kraji? Tabuľky som videla ale z tých kategórii nejako som jelen. Druhý stupeň ZŠ konkrétne. Ďakujem
@fokuska ja mám zámer učiť AJ na 1-4 tak myslím že to by mi aj stačilo, ale čo vidím ako to funguje u dcéry na gymnáziu, tak už teraz rozumiem. Fakt je to s tou úrovňou bieda. Dcéra je dosť dobrá v angličtine a chytá sa za hlavu pri jej učiteľke... Je veľmi málo angličtinárov, tak asi znížili nároky 🤷♀️😕
@montemotherone presne, nemá to kto učiť, tak učia takí, čo si pred xy rokmi spravili nejakú statnicu na jazykovke a zrazu to stačí.
@montemotherone ak mas ukoncene mgr, tak ano budes kvalifikovana
@hederamonstera je to tak. Ak si spravis DPS mozes ucit len statnicove predmety. Ak chces na zs, tak od zaciatku primarnu pedagogiku😀
@jankaovecka v tom zákone som to nenašla, ale teda vychádzam z toho, že fakulta v BA to ponúka a mám ukončený 2.st v učiteľskom odbore, tak hádam to vyjde 🤔
@mirage ja učím tiež jazyky, tiež máme na gymnáziu všetci odborné vzdelanie, pripravujeme na maturitu na úrovni B2, takže je to veľmi náročné, výsledky máme pekné, aj z externej časti maturity. No ale vidím, ako nám prichádzajú (ne)pripravení žiaci z niektorých základných škôl. Často naučení rôzne nezmysly, chyby, prípadne hovoria, že nerobili nič, len si čítali a pozerali filmy... Tí, čo niečo vedia, spravidla chodia na jazykové školy, prípadne sa učia sami.
A pokiaľ tento štát nezačne klásť nároky na vzdelávanie učiteľov, pokiaľ bude môcť učiť "každý", pokiaľ bude stačiť dorábaná štátnica, nejaké DPŠ, alebo 2-ročný kurz na MPC ... tak sa to nikam nepohne. Áno, aj z takého človeka sa môže vypracovať kvalitný pedagóg, ale v prvom rade treba zaplatiť učiteľov, aby mladí mali motiváciu ísť cielene študovať pedagogiku a byť učiteľ. Aby si riaditelia mohli z množstva záujemcov vybrať toho najlepšieho ... a nie vyslovene zháňať jazykára, matikára, alebo informatika a vziať hocikoho, len nech má papier ( a ak nemá, nevadí, dorobí si...) Ísť do školstva preto, že je tam dobrý pracovný čas pri deťoch a dlhšia dovolenka cez prázdniny, to nie je správna motivácia.
@hettinka bohužiaľ u nás na dedine aj tá kvalita učiteľov pokulháva ...bohužiaľ je to celkovo chyba školstva, vysoké školy nie sú na úrovni takisto...ja osobne som učiteľku vždy robiť chcela ale len s pedagogickou vysokou školou, ktorá bohužiaľ nie je na Slovensku bohviečo, by som sa nikde neuplatnila. Tak som išla študovať techniku s tým, že si môžem kedykoľvek urobiť DPŠ, osobne si nemyslím, že budem o niečo horší pedagóg. Už veľa rokov doucujem aj súkromne matematiku, od ZŠ až po VŠ a žiaci naozaj málo vedia ale aj osnovy si veľmi posekané, a celkovo zle to je..nemusím to tu vypisovať. A učiteľky, ktoré ja poznám to robia len preto, že by nič iné robiť nevedeli. Bohužiaľ aj tak to je..máloktorý učiteľ to v dnešnej dobe robí preto, že ho to baví a je to jeho poslanie, česť takým učiteľom
@hederamonstera Najprv potrebuješ DPŠ a potom si môžeš urobiť predmet napr. matematiku, fyziku, dejepis, geografiu podľa toho čo by si chcela učiť. Pozri si rozširujúce štúdium, aké predmety otvárajú na pedagogickej, filozofickej fakulte. Rozširujúce štúdium trvá 2 až 3 roky
@annazozelenehodomu1 DPŠ sa teraz robí podľa odboru. Nie je zo všeobecne.
@ibrunova na C1 asi maturovala na bilingvalnom. Tam sú iné požiadavky.
A áno, ani mne to nedáva zmysel, že B2 stačí. Učiteľ musí mat aspoň o level vyššiu úroveň. Ale keďže v Bratislave niet jazykarov, v zákone je to tak. Tam dokonca tu úroveň ani nenájdeš, len aké skúšky môže mat (okrem iného štátnica z jazykovky - ale aká úroveň, to tam nie je)
@hettinka Áno podľa odboru a ak skončí tak bude kvalifikovaný učiť odborné predmety z ktorých má štátnicu, ale ona písala, že ekonomickú VŠ a chce učiť na ZŠ a na ZŠ nie sú ekonomické predmety tak aby bola kvalifikovaná potrebuje predmet, ktorý sa vyučuje na ZŠ a ten si môže " dorobiť" rozširujúcim štúdiom.
@hettinka Teraz pozerám, že to asi v inej diskusii písala, že má ekonomickú VŠ

@fokuska myslím že sa dá aj B2