icon

Koľko si môže vysokoškolák mesačne privyrobiť?

5. nov 2024

Ahojte, koľko by si mal podľa vás privyrobiť mesačne vysokoškolák popri dennom štúdiu?
Nejde o žiadnu ťažkú VŠ, ale mimo vyučovania je potrebné vypracovávať rôzne úlohy, veľa čítať atd... Je napr. 100-200€ mesačne v poriadku alebo málo?

Strana
z2
ivangeline
5. nov 2024

Za mojich cias som mala tak 100vku. :D Ucila som sa ale vela a vikendy volne.

lenka.25
5. nov 2024

Tak toľko , aby bol ako tak sebestačný . Moja dcéra chodí na strednú a privyrobí si cca 300 € mesačne

katarinaba
5. nov 2024

Preco by si mal privyrabat? Rodicia maju stale vyzivovaciu povinnost. Tym padom nie je nikde napisane, kolko je ta spravna suma. Sikovny si privyrobi aj tisicku. Tym nechcem povedat, ze ostatni su nesikovni. Niekto nema potrebu si privyrabat. Niekomu staci stovka, inemu je to malo. Je super, ak ma "potrebu" si privyrobit, ale ak uz si privyraba, odmena je urcite umerna praci. Mala som kolegynu, ktora sa po SS rovno zamestnala, zamestnavatel jej umoznil denne studium, tym padom dostavala normalnu mzdu ako ine zamestnane kolegyne.

h2
5. nov 2024

Keď si aj nič neprivyrobí, aj tak je to v poriadku. Je študentom denného štúdia, jeho prvoradá povinnosť je chodiť do školy a učiť sa. Neviem si veľmi predstaviť študenta medicíny cez skúškové, ako ide niekam robiť.

olimuc
5. nov 2024

Zalezi na tom ake ma zrucnosti, co robi a kde …

suzy2508
5. nov 2024

Veľa záleží od rozvrhu. My sme mali hodiny rozťahané od pondelka do piatku každý jeden deň, absolútne neprichádzala do úvahy nejaká kaviareň, smeny vo fabrike (jedine tak cez víkendy), tak som súkromne doučovala aspoň pár hodín. Ak máš však rozvrh na 3 dni, bola by škoda tie 2 prázdne dni nevyužiť a nenájsť si nejakú stáž / brigádu vo firme, ktorá je z tvojho odboru štúdia. Budeš mať náskok pred ostatnými uchádzačmi do zamestnania po škole s nejakou praxou navyše.

sense
5. nov 2024

@katarinaba tak záleží kvôli čomu si chce privyrábať, ak na chleba aby mal čo jesť, alebo na voľnočasové záležitosti. Plus vysoká škola nie je povinná. Ak rodič na ňu nemá tak buď dieťa nebude študovať ale sa zamestná alebo si mimo najnutnejších výdavkov čo mu dajú rodičia privyrobi

katarinaba
5. nov 2024

@sense dovodov preco si privyrobit alebo nie je vela a su individualne. Neriesim ci si ma alebo nema privyrabat. Riesim vysku zarobku. Taka bola totiz otazka. Tak aby si aj ty pochopila - neexistuje SPRAVNA vyska, ktoru by si mal privyrobit.

sense
5. nov 2024

@katarinaba nie to máš pravdu , každý má iné možnosti a aj iné potreby

veltraud
5. nov 2024

my mame vysokoskolaka na 20 hod tyzdenne (takze polovicny pp), prisposobuje si pracu rozvrhu a ma 10e na hodinu.

majlo1234
5. nov 2024

Ja myslim, ze nemusi, ved este studuje. Len ak chce. A v tom pripade tolko, kolko chce

lindous
5. nov 2024

Možno by sa dalo diskutovať o tom koľko hodín mesačne by mal zvládnuť odrobiť, určite sa nedá hovoriť o sume, keď nevieme kde žije, akú sa mu podarilo nájsť brigádu (najlepšie hľadať takú, ktorá mu aj niečo dá)... ale stále nie je žiadne pravidlo koľko by mal a či by vôbec mal

petracandle
5. nov 2024

Záleží čo študuje. By som chcela vidieť ako by študent medicíny stíhal popri toľkom učení sa ešte brigádovať....zatiaľčo študent nejakej blbosti typu estetika by stihol aj TPP. Netreba zabúdať, že rodičia majú stále výživovaciu povinnosť

sisska96
5. nov 2024

No podľa toho koľko má rokov. Poznam aj 25 ročnú babu, ktorá chodí na denné štúdium, ešte nemá ani bakalár a sere na brigádu, radšej sedí doma, alebo chodí kade tade sa zabávať , živí ju priateľ u koho býva ZADARMO :D no hanbaaaaa

valikasikulova
5. nov 2024

@sisska96 platí v naturaliach 😀

patka06
5. nov 2024

Dcéra popri SŠ si privyrobí 300 - 400 Eur mesačne.
Pre vysokoškoláka je podľa mňa 100 - 200 Eur málo.

lubina
5. nov 2024

ved to je individualne. Zavisi kde robi, kolko hodin odrobi a pod. Dcera je druhacka na VS a mesacne si zarobi tak medzi 200 - 300 euro ale viac pracovat nemoze, v skole je toho vela sa ucit a vypracovavat seminarne prace. Toto, co zarobi ma len na prilepsenie 🙂. A tiez hovori, ze si v praci psychicky oddychne 🙂

luccija
5. nov 2024

Záleží či sa pýta rodič či ten študent😛nemusí vôbec brigádovať prvoradá je škola.Ak má rodina problém s financiami, alebo má študent nároky na oblečenie svoju spotrebu bolo by fajn si privyrobiť.

justxme
5. nov 2024

Prvé dva roky na VŠ to u mňa bolo tak 200 mesačne, tretí a časť štvrtého roku okolo 400, a v poslednom som už mala rozbehnutých viac vecí naraz. Teraz si ale uvedomujem, že aj keď primárne išlo o zárobok, dalo mi to oveľa viac. Či už tie prvé roky v obchode pri pokladni, kedy som si uvedomila, že na vzdelaní v tomto smere naozaj záleží. Alebo potom pri komplexnejších brigádach a projektoch, vďaka ktorým som po škole na pohovoroch mala aspoň nejaké hodnotné pracovné skúsenosti.

lenka.25
5. nov 2024

Ono baby treba si aj uvedomiť , kde a čo chce dieťa študovať . Moja dcéra chce študovať v Brne , čiže ubytovanie , strava na cely mesiac , cestovné , študijné pomôcky +kozmetiku( ma rôzne alergie a kožné problémy , čiže všetko kupujeme drahšie ) , oblečenie plus samozrejme malé vreckové , áno to budem hradiť . Keď to cisto od oka zrátam , lebo ešte tam neštuduje, tak neviem presne , ale urocze môžem pocitat so sumou +- 700€ / mesiac . Takze pokial bude chcieť dcéra aj žiť študentský život , káva , posilňovňa , kino , sem tak zurka , no hold , bude si musieť na to zarobiť .

kacena4
5. nov 2024

zalezo od toho ci ti tieto peniaze stacia na tvoje aktivity, moje deti cez skolu nepracuju, nechcem aby pracovali ale ani nemaju extra vydavky

denkabemommy
5. nov 2024

Za seba ti poviem, že 100-200€ by mi bolo málo. To mi stačilo (ledva) v 17tich, keď som začala brigádovať ale zároveň poznám ľudí, ktorí ako študenti zo 100€ ešte dokázali aj odložiť 😅🤷🏼‍♀️ takže musíš sama vedieť, či ti to stačí, v každom prípade je lepšie mať v životopise niečo navyše, než len školu, treba sa na to pozrieť aj z tejto strany 🙂

salamistka
5. nov 2024

Moja dcéra študuje učiteľstvo a privyrába si počas roka doučovaním cudzieho jazyka, ale VŠ je na prvom mieste, takže nie je tých peňazí veľa, cca 100 eur mesačne, víkendy máva voľné...počas leta zvykne aj viac brigádovať, býva to takých 400-500 eur mesačne....má kamarátku, ktorá počas roka cez týždeň študuje a cez víkendy brigáduje, nemá takmer žiadne voľno, len aby si vedela zaplatiť nájom a stravu, rodičia prispievajú minimum.

liz_lemon
5. nov 2024

u nas v praci si brigadnici zarobia cca 500

petracandle
5. nov 2024

@patka06 teba by som z tohto pohľadu nechcela mať za matku. Stredná škola je ľahká s minimom domácich úloh, projektov, potreby sa učiť, tak logicky, že s toľkým voľným časom môže dcéra stíhať takto zarábať (mimochodom, šikovná baba).
Ale chcela by som ju vidieť na medicíne ako by zarábala popri toľkom učení, ty 100 je málo 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

patka06
5. nov 2024

@petracandle Do žiadnej brigády som ju netlačila, našla si sama.
Teší sa, že si zarobí na svoje záujmy, prevádzku auta a pod.
Jedna práca, je v podstate príprava na VŠ - chystá sa na zdravotnícky odbor, aj keď nie medicínu a tá druhá je pre ňu v podstate relax od učenia - to hovorí ona.

martinka13
5. nov 2024

Záleží od jeho nárokov a podpory rodičov. Neexistuje nejaká norma.

00kvetinka00
5. nov 2024

Mala som 2 dní volne na VŠ .... ostatne dni boli tiež pohode ze som stihla ešte 1 rannú 1 poobednú 🤣 q víkend(sobota doobeda) ..... 500e minimálne som mala
Ale teda chcela som to ja sama rodicia problém nemali platiť..... práveže školu som si chcela ja sama skúsiť naši vedeli ze som lenivá 🤣😂 a tak som aj tak v 2hom ročníku uprednostnila prácu ako školu zmenili osnovi a mnohým vadilo ze som dislektik a disgrafik a moja slovenčina PISANA je hrozna 🤣

rozculena
5. nov 2024

toto je taká otázka,že...

margotka17
6. nov 2024

Dcéra našich susedov si privyrábala už na gymnáziu v Tescu v kaše, veľmi sa tešila, že má svoje peniaze a.moze si kúpiť v hm- ku, čo chce. Na VŠ brigádovala tiež, to už aj finančná odmena bola oveľa vyššia aj mrabanie s peniazmi sa formovalo na inú úroveň. Už si vedela aj odkladať. Ak mu stačí cca 200 € aj to je v poriadku, je to aspoň aké také prilepšenie a získa pracovné návyky.

Strana
z2