Koľko si vypýtať plat na pohovore?
Ahojte, obzeram sa po novej praci a oslovil ma jeden korporat. Pocas skoly som mala super vysledky, bola som na erazmoch, celkovo som v kolektive zvycajne vykonny makač . Po skole zatial pracujem dva roky v inom korporate vo financnictve. Teraz prisla tato ponuka. V inzerate davaju 1500 eur, ale ja by som chcela prestupit tak, aby to bolo perspektivne a oplatilo sa mi menit pracu. Myslite, ze bude drze vypytat si aj o niekolko stovak viac ? napr 1800 v hrubom? Priatel ma motivuje k tomu byt konecne sebavedoma a vediet si vypytat odmenu za pracu , ja som ale kus neista ci to nie je az smiesne pri mladom cloveku mat take velke oci. Na druhej strane vsetci aj tu pisu o tom, ako zarabaju velke prachy a ze tie cisla netto su bezne . Co by ste urobili?
Vypytaj si tolko kolko ty chces. Podla mna je 1800 uplne ok. A urcite nepisu do inzeratu platovy strop, tak alo tu niektore pisu🤦♀️
Ved nemas co stratiť. Nie si odkázaná na tu ich prácu. Mozes ju odmietnut. Tak preco neskusit a vypytat viac? Tu ti iba závistlive zeny napíšu ze nie, chod za menej, nepytaj viac, to je strop atď. Nie. V ponuke prace je vzdy inzerovany najnizsi garantovany plat. Preto ano, je hlupe pytat si menej, velmi sa mi nepaci, ked si niekto pyta menej ako je uvedene. A vypytat si viac? Uplne normalne a v poriadku. Chod do toho, budes mat zo seba dobry pocit 🙂
Trošičku si asi ešte nezorientovana. Tiež pracujem v korporáte a platy sú rozdelené podľa pozícii. Medzi pozíciami je 500€ manévrovací priestor. Ja keď som nastúpila, tak na najnižšiu pozíciu bol základný plat 1100€ a na tú vyššiu bolo 1600€. Ako základ. Ja som si tiež vypýtala viac, ale to len preto, že som mala už 3 ročnú skúsenosť v danom odbore a verila som, že prinasam aj odbornosť a predtým som pracovala na manažérskej pozícii (aj keď iba v obchode). Ty si 2 roky po škole a už by si chcela mať plat ako niektorí moji kolegovia po 5-6 rokoch u nás vo firme. Je pravda, že 3 mesiace po tom ako som nastúpila ja sa na najnižšiu pozíciu zdvihol nástupný plat na 1200€ a teraz na tú pozíciu, kde som ja, kvôli komplexite je nástupný vyvolávací 1300€. Ale myslím, že prísť do korporátu ako na zelenú lúku, po 2 odpracovaných rokoch a s prázdnym životopisom a hneď si pýtať o 300€ viac ako je uvedené v inzeráte... No good luck 🙂 však pozri, ak ťa budú považovať za tak úžasnú, tak ti tých 1800€ dajú. Alebo si v Office poklepkaju po čele, že mladá žaba teraz vyliezla zo školy a už by chcela manažérsky plat. Závisí na koho natrafíš. Ja som mala takého kolegu, tiež sa cítil, že aký je on prínosný a ako sa oňho každý pobije a síce mu plat schválili, po pol roku mu ho znížili, hrozne mal z toho zranené ego, lebo kvalita práce mizerná, ale všetci okolo neho boli zlí a škaredí, lebo mu povedali, že si toľko peňazí nezaslúžil. Tak išiel nakoniec inam. Ono vieš, niekedy je lepšie vypýtať si o 50 alebo 100€ viac ako je nástupný plat ak máš už niečo odrobené a dokázať, že si zaslúžiš. Nastúp, predbehni všetkých, ukáž aká si nenahraditeľná súčasť tímu, zaslúž si uznanie, ocenenie od kolegov, sprav si dobré meno. Lebo ľudia si medzi sebou vedia všeličo posuskavat a je vždy príjemnejšie počuť na seba chvály ako byť tá "čúzička, čo si na pohovore pýtala manažérsky plat". Jedna vec je byť asertivny, to rozhodne treba a druhá je byť hamižný. Ale zasa, čo v mojej spoločnosti môže byť považované za hamiznost, v tvojej môže byť absolútne bežné. A aj tak, keď by si začala na 1600 a budeš taká skvelá, tak ťa veľmi radi odmenia a povýšia. A ak si zaslúžiš, zdvihnú ti aj o ďalších 200€ a budeš na 1800. Ale to je len môj pohľad. Možno to bude presne naopak a bez váhania ti dajú. Nevyskúšas, nedozvies sa
@elementissa so vsetkym co elementissa napisala musim uplne suhlasit 🙂 ja si tiez myslim ze o stovku viac si mozes autorka zapytat, potom si spravit meno a firma sama rpihodi, povysi, s vysledkami na review mozes pytat viac. moj osobny priklad - mala som 1,5 skusenosti v korporate, dala som vypoved, hladala admin pracu v rodnom meste NR, nedarilo sa, bolo to pred coronou, HO na full time snad len na IT poziciach. zo zufalstva som sa ozvala dalsej firme v BA teda, plat 1200, betrufla som si pytat viac, lebo mi ponukli HO a tak som mohla zostat v NR. to je ovela viac ako sa ponuka tu tak som vzala hoci neskor som si to vycitala. no a teda z mojho popudu sme podpisali zmluvu len na 6 mesiacov a ze potom prerokujeme podmienky. no a prisla corona myslela som ze ma isto prepustia ale makala som, dostavala som minimalny trening, ale osvedcila som sa. firma mi zvysila plat sama na 1400 po tom pol roku. a po dalsom roku povysenie na TL a plat 1800. takze v ramci 1,5roku skok z 1200 na 1800. keby som si vsak na zaciatku zapytala 1500 neexist ze by ma zobrali. tu sa osvedcilo urobit si meno
Neodrážala by som sa od platu v inzeráte, ale od aktuálneho platu, ktorý máš. Aby sa ti oplatila zmena, pýtala by som 200-300 viac. Vychádza ti to tak na tých 1800?
Ak ti súčasná práca vyhovuje a nechceš silou-mocou meniť, tak si kľudne tých 1800 vypýtaj, prinajhoršom to miesto nedostaneš (ja som na tom podobne, párkrát ma skúšali lanáriť, ale nikdy nevedeli či nechceli ponúknuť reálne viac než mám teraz - ani len ako nezáväzný sľub pred pohovorom - a keďže terajšie miesto mi vyhovuje, nebudem meniť len pre zmenu).
Tu je článoček s radami, ako si pýtať plat: https://prace.rovnou.cz/vyjednavani-platu.html
Ja by som zhodnotila moje kvality, v čom všetkom som v danom odbore skutočne dobrá a vzhľadom na to si povedala sumu 1800 EUR. Zároveň by som ale dodala, že rozumieš, pokiaľ je ponúkaný plat 1500 EUR braný ako nástupný s tým, že po skúšobnej dobe je možnosť dohody.
Ok ja ti napisem z pohladu toho co by ta pohovoroval. Ak mas za sebou nejaku pracu v korporate, v tvojom prilade 2 roky, to je uz nejaka vyhoda pred inymi (napr. absolventom). To ze si bola makac v skole je uplne nepodstatne, my sme mali v teame ludi co studovali pravo a ucili na pravnickej fakulte, dokonca osobu s Phd. z osetrovatelstva a nijako im to k vyssiemu platu nepomohlo 😉 a najlepsi bol nejaky absolvent co mu mamka doma povedala nech si popyta 1200€ ked sme inzerovali 800€+ podla skusenosti 😂 to sme sa aj pol dna chytali za hlavu, ci to myslel vazne... A ze takych bolo...
Ak ta oslovili a ponukli 1500€, urcite by som povedala, ze tolko zarabam teraz, a ze by pre teba rentabilnejsie ak by si zarabala 1800€. Ak ta naozaj tak chcu tak budes na strope, ktory si ja zo skusenosti myslim, bude rentabilny pre nich. Otazka je ci si jedina komu to ponukli 😉 ja som si raz vypytala 1500 na poziciu kde ponukali 1000, zobrali ma, ale musela som prejst 12 hodinovym pohovorom... ☺️
Povedala by som "Ak by bol plat otazkou vzajomnej dohody,tak moj navrh by bol 1800eur."
Jento velmi pekny,asertivny ale zaroven zdvorily sposob ako si vypytat plat.Vyjadris svoj nazor a zaroven neposobis arogantne a vytvoris aj druhej strane priestor na reakciu.
@owecka uplne v pohode, mali sme jedneho pravnika co ucil na pravnickej fakulte. Pozerali sme sa nanho ako na cloveka uz s pracovnou skusenostou (to znamena, ze ma pracovne navyky).
Na dane pracovne pozicie sme poskytovali plny trening, no rozdiel medzi clovekom co ucil a absolventom bol, ze ten co ucil, mal aspon pracovne navyky. Absolventi nevedeli pomaly ani sformulovat email na profesionalnej urovni.
S tym, ze ta firma oslovila by som nejako extra neoperovala. To je teraz uplne standardny naborovy postup. HR rozposlu xy sprav ludom, ktori by mohli pasovat profilu cloveka, ktoreho hladaju. Takze urcite nie si jedina, ktoru oslovili. To len k tomu.
A k platu. Nie je smiesne si vypytat viac. Ale musis si to vediet obhajit. Musis vediet povedat, preco mas prave ty taku hodnotu a nemaju radsej zobrat niekoho, kto si vypyta 1500e. Co im za tych 300 extra eur prinesies. Ak si to vies obhajit, tak smelo do toho. Takze asi tak 🙂

Nechapem tej bojazlivosti niektorych. Sama robim ako riaditel firmy pohovory na rozne pozicie, uvadzame minimalny plat v inzeratoch. Na manazerske a THP pozicie su vzdy v skutocnosti realne vyssie o niekolko stoviek u kandidata, ktory uspel. Dokonca nemam rada, ak si niekto vypyta este nizsi plat, aky je uvedeny. O niecom to svedci. Pracovny trh je na tom hrozne, je velky nedostatok kvalifikovanych ludi, sikovnym patri svet ;) smelo do toho. Nikdy som kandidata nevylucila preto, ze si vypyta viac. Maximalne po serii pohovorov mu ferovo zavolam, ze sa mi velmi pacil, no jeho mzdove poziadavky su nas ramec, ci nie je ochotny zvazit nastup za nizsiu mzdu.