Koľko si žiadať za hodinu na živnosť?
Dobrý deň, keď mi ponúkli 6€ v čistom na hodinu na pol úväzku, tak koľko € si mám pýtať na hodinu, keď idem na živnosť ? Do sociálnej neplatím, lebo mám prvý rok otvorenú živnosť.
Keď chceš byť podnikateľ a podnikať, tak predsa musíš poznať svoju cenu a musíš sama vedieť, koľko si pýtať za svoje služby. Jedine že by si skutočný podnikateľ nebola a nechala si sa oklamať na tzv. švarsystém, ktorý okrem toho, že je protizákonný, tak ti neprináša jedinú výhodu, za to množstvo nevýhod. Dočítaš sa tu, kde o tom píšem:
https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/praca-na-zivnost-zamestnanecka-zmluva-2/
Ze sa to nesmie, to asi vies.
Prirataj si k tomu to, co by si mala platit a aj to plat, lebo Ti to nepojde do dochodku a zarobi na tom len ten, kto Ta zamestna. A ver, ze o rok Ti nebude ochotny mzdu zdvihnut, vezme do prace znova takeho naivneho, ako si Ty a za Tvoje akurat tak na dovolenku pojde.
Prirataj socialky, zdravotnu a dane. A nezabudni, ze nemas na nic narok, ziadne stravne, dovolenka, jednoducho nic. A ak sa Ti tam nebodaj nieco stane, nenesie ziadnu zodpovednost, este aj pokutu za swarzsystem dostanes. Si pre neho idealna lacna pracovna sila.
@morusha nie, nikto to nekontroluje. Tak ako nikto nerieši množstvo iných nezákonných situácií, pri ktorých štátu unikajú peniaze. Síce sa vláda tvári a už nejaký čas komunikuje, že si na toto konkrétne posvieti, ale tak ako nie sú schopní riešiť iné, nie sú schopní riešiť ani toto. Na druhej strane - sme v tomto európska veľmoc preto, že ľudia sú málo gramotní, nechajú sa oklamať, nechajú sa zlákať vidinou vyššieho "čistého" zárobku, nehľadiac na nevýhody. Keby ľudia neboli ochotní robiť na živnosť, keby neboli ochotní robiť spôsobom odvody z minimálky ostatné na ruku, keby neboli ochotní robiť zadarmo nadčasy a nenechali sa vykorisťovať, zamestnávatelia by sa správali inak. Neseriózne správanie firiem je iba odrazom neschopnosti a nezáujmu ľudí stáť si za svojimi právami.
@morusha nekontrolujú to, lebo to zvyčajne robia firmy, ktoré si to vedia obhájiť + sú príliš veľké medzery v zákone na to, aby ich niekto mohol riešiť 🙂.
Minimálne raz toľko, čiže 12€. Ale pýtal by som si 15€

Takéto "zamestnanie" je nelegálne.