icon

Koľko zarába vojak v armáde?

6. jún 2024

Viem si niekde pozriet, kolko sa zaraba v armade? Mala by som zaujem o pracu, ale na ich oficialnej stranke sa neviem dopatrat, kde to pozriet. Vsade pisu, ze to je volne dostupne, ale ja to neviem najst.

tundra
6. jún 2024

Ked chces adrenalin,daj sa na vyskove prace.Porob si kurzy,najdi dobru firmu a nemusis pocuvat rozkazy od vyssej hodnosti.Zarobis urcite viac ako u vojakov.

petronelag
7. jún 2024

@tundra Jedna známa nechala prácu u vojakov po 10 rokoch, lebo ju to veľmi vyčerpávalo, nie je tam ani jednoduché sa dostať, prejsť tými prehliadkami a aj tam je to iný život, tam sa poslúcha na rozkazy nadriadených a plat pre začiatočníkov je taký, že to zarobí aj inde a získať postup u vojska to si vyžaduje veľa praxe, skúsenosti a aj sebazapretia, tá známa hovorila, že niektorí sa ani neposunú vyššie ako slobodník, a nároky sú vysoké.
Ale to je všeobecne tak, že na vyšší plat treba niečo vedieť, mať prax.

tundra
7. jún 2024

@petronelag ja som pocas ZVS bol na hraniciach ako psovod.
Pomahali sme strazit hranicu,profesionalom.
Po ukonceni vojny, som mal moznost podpisat zmluvu a vlastne sluzit dalej, ako colnik.Odmietol som,videl som nekompetentnost riadich pracovnikov a pocuvat rozkazy od niektorych primitivov som nedokazal...teraz je to mozno ine,ale v tej dobe,to bola katostrofa.

gabrm
7. jún 2024

@svetlonos
Presne tak-máme jeden taký príklad v rodine,keď išiel zarobiť na vlastné bývanie. Keď prišiel z druhej misie aj žena sa s ním rozviedla a deti s ním nechcú byť. Prišiel úplne iný človek,bohvie čo tam s nimi robili a čo do nich pchali,či nejaké drogy alebo čo. Dotyčný to ale samozrejme neprizná,lebo veď "on je normálny".

nikayla
7. jún 2024

Manžel bol prof. vojak, VS vojenská, hodnosť kapitán. Pred 4 rokmi odišiel z armády, plat mal okolo 1300 € v čistom. Nepredstavuj si to, ako niečo každý deň aktívne, stále cvičenia a tak. Boli dni, keď on aj jeho vojaci presedeli v učebniach alebo zametali celé kasárne a sklady.

tim23
7. jún 2024

@gabrm to nemyslíš vážne ten komentár🤦 aké drogy asi tak do nich pchali? 😁😁 Keď čítam niektoré komentáre tu, rozum sa mi zastáva.. Nemáte reálne skúsenosti a mudrujete lebo jedna známa povedala

zuzanka.zuzu
7. jún 2024

@gabrm že drogy 😂😂 vieš aké sú drahé??? 🤦 to ti nikto nedá iba tak (jedine ak si 18r sexica s trojkami kozami niekde na ibize 😉 ). vojaci musia poslúchať na rozkaz, to stačí, ich nepotrebujú zdrogovať... boše že drogy a zbrane 🙄

thirstymonk
7. jún 2024

@kabinka11 neviem ja poznam len dvoch vojakov a jedneho civilisti v armade. Civilista vymlety jak cevabcici, takze to nic. A vojak jeden v mojom veku, druhy o 15 rokov starsi, uz je na vysluhovom. No a ten vysluhovy bol rok v afganistane

hubka51
7. jún 2024

@matkahelka a presne pre tieto rozprávkove predstavy berú všetkych vojakov za tých čo nič nerobia 🙈 moj muž bol tiež na Cypre ale nie na ten Gréckej strane ale na Tureckej a veruže anglicky trávnik a kurty nemali 🤣.A ano je to záťaž na psychiku.Nebojuju tam ale su rok preč od rodiny a chlap ktoremu na svojej rodine záleží a nejde si od deti a manzelky oddychnuť mu to dá zabrať (presne tak ako keď chlap ide do zahranicia zarobiť peniaze)Niekedy tlačenka na misie bola teraz už ani na misie nemá kto chodit 🙈 Komu vzniká nárok na odchod do dôchodku ten ide.Pred par rokmi keď este chodili na vycviky muž bol spokojný (on nieje z tých čo keď je vycvik hodí sa PN 🤣🙈) teraz je to papieroch.Ja nejdem nikoho odhovárať ale fakt je že nový vojaci ktori pridu si dlho neodslúžia lebo zistia že na regrutačnom im hovorili iné rozprávky ako je skutocnost 😄

petronelag
7. jún 2024

@tundra Keď ešte bola základná voj.služba, tak tam sa ukázalo, kto má nato predpoklady, niektorých poslali domov s modrou knižkou a niektorí sa im pozdávali, že by boli schopní, raz som čítala, že zobrali v týchto rokoch do výcvikového tábora vyše 300 uchádzačov a na konci výcviku zostalo 80 schopných, to nie je pre každého, to bolo dobre v mierovom období. Ten výcvik ukáže ako zvládajú napr. nácvik nočného poplachu, ležať v blate atď.

sykork
7. jún 2024

Môj manžel veľmi dobre zarába, ale on je tam už veľmi dlho, tam sa to hodnotí aj od pozície, hodnosti, vzdelania. Ale mám tam švagrinou, má vojenskú vysokú školu a je veľmi šikovná, aktívna, ovláda angličtinu, má cca 1500 v čistom, ak nie viac. Ale ak začínaš z obyčajnej hodnosti bez školy a skúsenosti, tak je to porovnateľny plat a civilnom, možno trošku lepšie. Ale samozrejme časom budeš rásť, a je tam veľa sociálnych benefitov, fakt veľa. Oproti civilu je tá sociálna sféra pracovného pomeru určite lepšia. Závisí aj na akom si útvare. Oni teraz berú, lebo je podstav ľudí v armade, držím palce. Ak si aktívna, tak tá práca bude pre teba určite vhodnejšia ako sedieť v kancli.

matkahelka
7. jún 2024

@hubka51 mame v rodine vojaka, takze to nie su ziadne rozpravky. 3 roky sa chcel na cyprus dostat, co tam bola taka tlacenka, dostal sa az na stvrty. a pisat, ze je to psychicky narocne byt bez rodiny? vsak ved misia nie je povinna, kazdy tam ide dobrovolne kvoli prachom. nikto na misiu ist nemusi, ved plat ma. na misiu idu chlapi, pretoze z jedneho roka na misii kupia auto strednej triedy, ci splatia tretinu hypoteky.

hubka51
7. jún 2024

@matkahelka ako píšem pred par rokmi to tak bolo.Môj muž sa tiež dostal až na xty krat.Momentálne už tam tlačenka nieje 😉 A na to ostatne reagovat nejdem.Je ľahko hodnotiť niečo čo na vlastnej koži si nezažila.Ja som písala len o tom že aj na mierovej misii to je záťaž na psychiku.A áno aj chlap čo ide zarobiť do zahranicia ide tam dobrovoľne a ak mu nieje jedno jeho rodina je to pre neho záťaž.

autor
7. jún 2024

@tim23 dakujem krasne 😊😊😊 samozrejme necakam pecene holuby. Ale robila som dva roky v kancelarii a za tie dva roky mam take problemy s chrbticou, ze az :D radsej budem zametat kasarne ako tukat 8 hodin do pc a za par rokov znicenu krcnu a zrak 🙂

tim23
7. jún 2024

Autorka ja som po armáde išla do kancelárie a mám presne tie problémy, ktoré si tu vymenovala.. Robila som v kancli 2roky, odtiaľ som išla na materskú ale teda poviem ti že na neurológii som už ako doma 😁očné problémy takisto.. Tiež veľa krát ľutujem, že som z armády odišla.. Ale poučila som sa.. Preto tebe vravím, choď do toho ak to chceš a poraď sa s rodinou a nie tu.. Tieto čo ti tu radia nemajú žiadne reálne skúsenosti, len čo im známy narozpravali.. A že sa tam je ťažké dostať ? Keď si zdravá, fyzicky aspoň trochu zdatná tak to bude v pohode. Tie psychotesty sú trošku zákerné ale dá sa zvládnuť aj tie. Veľa šťastia 🍀

autor
7. jún 2024

@tim23 fakt dakujem za cenne rady a ty si ma vlastne len utvrdila v tom, ze do toho urcite chcem ist 🙂 jedine, coho sa bojim, su tie psychotesty, ostatok je v pohode 🙂 ale tak, ak to nevyjde prvykratt, skusim znova. Mam 22, takze casu este dost :D

kabinka11
7. jún 2024

@svetlonos tak záleží aká misia a tiež na povahe človeka. Muž bol raz na Cypre, to bola že dovolenka a potom v Afganistane, to už bolo niečo iné. Psychiku má v poriadku,nijako to s nim nezamavalo. Ja ako žena by som to nedala. Chcel ísť ešte raz a pre veľký záujem sa nedostal. Všetci ako tam išli sa v zdraví vrátili.

xnatalkax
7. jún 2024

Napis mi spravu ak chces. Manzel isiel teraz k vojakom od noveho roka. V januari bol na vycviku v martine.

danielllka
7. jún 2024

@thirstymonk koľko máš rokov? Aj neskôr ako v dvadsiatke sa dá ísť za fízla..

pink_lady
7. jún 2024

šup šup za vojaaaka...tie vycviky nie su bezne cvicenie 😂

duunlo
7. jún 2024

@svetlonos ale no tak, nasi vojaci nie su cudzinecka legia, ze su niekde v Afrike a tam strielaju halabala. Vtedy ano, psychika na sracky…
Ale nasich “vojakov” by som ani vojakmi nenazval, na tie misie co chodia to je skor taka dovolenka. Ze mame nejaky oddiel, ktory ma dobre vysledky a je profesionalny, akoze fajn a to je vsetko. V realnom boji by popadali ako hrusky…

dualsense
7. jún 2024

@medda_beda tak samozrejme nástupný plat je katastrofa .ale na porovnanie,po 20 rokov v HaZZ mám možno o trocha vyšší plat,ako nástupný plat vojaka.mozes sa spýtať aj policajtov čo slúžili počas covidu na hraniciach s vojakmi...🙂

lucykelly
7. jún 2024

@svetlonos záleží od druhu misie, nemyslím si, že napr. z Lotyšska alebo z Cypru sa vracajú vojaci v takom stave, ako opisuješ

autor
7. jún 2024

@duunlo boze, tieto reci milujem🙂 hlavne muzov, ktori v 30tke nezabehnu ani 12 minutovku. Jasne, ze muzi, co chodia na zenske fora by nemohli robit chlapske roboty :D ti sa skor presadia niekde v kancelarii. U nas su tiez taki. 30tnici, ovisnute cecky a bachor rovno nosom. A taki sa najradšej vyjadruju k vojakom :D

matkahelka
7. jún 2024

toto su fakty prezentovane odbornikmi, nie nazor chlapa. ked zacala vojna na ukrajine, odbornici v armade sa vyjadrili, ze slovensko nema kvalitnych vojakov. staci sa prejst v nejakom utvare a pod uniformami by si nasla aj ovisnute cecky aj tie bachory. pozri si reportaze z utvarov, pri cviceniach, ci ked nejaki papalasi pridu "na navstevu". vsak 70% vojakov ma nadvahu.

karolina04
Autor odpoveď zmazal
svetlonos
7. jún 2024

@lucykelly
@duunlo
@kabinka11
Ja som sa az tu docitala, ze tie misie sú dobrovolne. Tak možno pre slovenských "akoze" vojakov.
Ja píšem o amerických, kde nemas na vyber. Dostaneš rozkaz a ides do Afganistanu na rok, ale nie opravovať domy a piť čaje so šejkami a debatit o živote.
Ja píšem o vojakoch, ktorým tam zial zabili kamarátov a to boli perfektne trénovanie. O veliteloch jednotky, ktorí si to vyčítajú i keď realne nemohli pomôcť. O vojakoch riesiacich dedske gangy, kedy si s tými detmi nesadne a nebudú im vysvetľovať, že na ľudí sa nestriela.... . Mnohé sú vo veku ich vlastných detí.
Nie je to sranda, tam pokial odmietnu misiu, vyhodia ich z armády. Trpia bezne posttraumatickym šokom a po misií myslím, bývajú ešte pár dní mimo rodiny a riesia psychológov atd.
Tiež je rozdiel, či ké na misií vojak kuchárom alebo v teréne. Keby citali títo vojaci, ze ich kolegovia boli na misií, ktorú brali ako dovolenku, hlava by im to nebrala.

realny
Odpoveď bola odstránená
realny
Odpoveď bola odstránená
realny
Odpoveď bola odstránená