icon

Konflikt v práci. Ako sa vyrovnať s ignoráciou kolegov?

13. okt 2025

Ahojte, v práci máme dva teamy, obe majú svojich TL ja som niekde medzi oboma teamami. Keďže som videla ako sú na tom oba teamy, prišla nová úloha, ktorá bola daná teamu A. Lenže team A by to nezvládol a hrozilo by, že bude ohrozený projekt. Tak som zalobovala a dostal úlohu team B. Ich TL a celý team ma momentálne ignorujú, sú nahnevaní, že táto úloha pristála u nich. Robia mi také malé naschvály, ale je to citeľné. Tvárim sa, že to nevidím, ale vidím to. Tvárim sa, že to nepočujem, ale počujem. Som ticho, nerýpem do toho, ale necítim sa komfortne. Ako by ste zereagovali vy v tejto situácii?

jennky13
13. okt 2025

tak sa porozpravaj s ludmi svojho teamu a vysvetli, co ta k tomu viedlo a zaroven sa ospravedln, ze si rozhodla o nich bez nich. Pridala si im viac prace , o ktoru oni asi nestali...proste zacni o tom hovorit a bud pripravena na to, ze budu svoj hnev vylievat verejne. Ale moze sa tym situacia vycistit.
Mate veduceho , ale ty si sefka ?

martinka17
13. okt 2025

Aj s nimi na tej úlohe aktívne pracuješ a pomáhaš im? Alebo si im len hodila na krk horúci zemiak? Lebo to sú 2 rozdilene situácie.
Ak s nimi aktívne naplno pracuješ, koordinuješ ich a vedieš k cieľu, potom to rieš s TL a otvorene komunikuj.

autor
13. okt 2025
@jennky13

tak sa porozpravaj s ludmi svojho teamu a vysvetli, co ta k tomu viedlo a zaroven sa ospravedln, ze si rozhodla o nich bez nich. Pridala si im viac prace , o ktoru oni asi nestali...proste zacni o tom hovorit a bud pripravena na to, ze budu svoj hnev vylievat verejne. Ale moze sa tym situacia vycistit.
Mate veduceho , ale ty si sefka ?

@jennky13 to, prečo úlohu dostali vedia. Zdôvodnila som to a dostala som aproval od nášho najvyššieh, keďže team A na to nemá kapacitu ani expertízu. Project by bol ohrozený a nemôžeme si to dovoliť. Team B na to má know how, aby na to mal kapacitu, musí TL prioritizovať úlohy a zadeliť ich tak, aby všetky potrebné milestones boli urobené. Ono prichádzajú aj takéto situácie v projektoch. Len nemám vo zvyku, aby si ľudia svoje frustrácie takto vybíjali na denných standupoch. @martinka17 na úlohách pracujú ako team. Ja mám iné úlohy a musím sa postarať o to, aby project ako taký bežal ok a bol spokojný na konci dňa spokojný zákazník. Mám svoje úlohy a jednou z nich je aj toto. Jednoducho sme si nemohli dovoliť, aby úlohu dostal team A.....

melanta
13. okt 2025

Team A nemá kapacitu ani expeertízu, aby danú úlohu riešil. Mne z toho vychádza jediná otázka - prečo pôvodne dostal túto úlohu teda tím A? Kto zlyhal v rozhodovaní? Pretože to je problém celej situácie, že niekto na začiatku zle rozhodol pri zadeľovaní úloh tímom.

Ale keďže som vyrástla v korporátoch a aj na mnohých projektoch, tak pre mňa je veľmi otázna profesiolita ľudí z tímu B. Ak sú oní tí, ktorí mali úlohu dostať z kapacitných aj odborných dôvodov, mal ich TL rovno žiadať, aby úlohu dostali oni. Ak prostestujú, tak to nie sú ľudia úplne ideálne na svojich miestach.

melanta
13. okt 2025

A čo sa týka teba, predpokladám, že si na vyššej pozícii ako TL. Čiže by som predpokladala dostatočnú vyzretosť na to, aby si vedela ignorovať to a neprípušťať si, ako sa ľudia z tímu B správajú.

melanta
13. okt 2025
@melanta

Team A nemá kapacitu ani expeertízu, aby danú úlohu riešil. Mne z toho vychádza jediná otázka - prečo pôvodne dostal túto úlohu teda tím A? Kto zlyhal v rozhodovaní? Pretože to je problém celej situácie, že niekto na začiatku zle rozhodol pri zadeľovaní úloh tímom.

Ale keďže som vyrástla v korporátoch a aj na mnohých projektoch, tak pre mňa je veľmi otázna profesiolita ľudí z tímu B. Ak sú oní tí, ktorí mali úlohu dostať z kapacitných aj odborných dôvodov, mal ich TL rovno žiadať, aby úlohu dostali oni. Ak prostestujú, tak to nie sú ľudia úplne ideálne na svojich miestach.

@melanta ešte k tomuto doplním - pre budúcnosť pomôže, ak na projektoch/v projektových tímoch budú pracovať ľudia, ktorí to chcú robiť, ktorým na projektoch a výsledkoch záleží. Potom sa takéto situácie nebudú diať. Do projektových tímov je potrebné vyberať ľudí nadšených prácou, projektom, ktorí majú drive.

autor
13. okt 2025
@melanta

@melanta rozhodli o tom TL oboch teamov. Teda skôr silný TL teamu B prevalcoval TL teamu A a teda úloha pristála u nich a začali tápať. Na to som zo svojej pozície zasiahla a po rozhovore s n+1 sa dohodli, že úlohu mal dostať a má na nej robiť team B. Nezrelosť teamu B je zrejmá - expertízu majú, ale nie sú schopní zvládať prácu pod tlakom a hlavne, keď nemôžu dominovať a určovať smer. A teraz robia dusnú atmosféru a napokon som si to odniesla ja. Na takéto situácie som si v minulosti zvykla, ale veľmi nerada by som bola, ak by z toho bol precedens. Prichádzam z inej spoločnosti, tu v tejto firme som 6m. V inej spoločnosti som nikdy nezažila, aby sa frustrácia z úloh prenášala do atmosféry a zosobňovala voči niekomu, kto to má v náplni práce. Viem, že som prišla z vyzretejšieho prostredia - kde boli muži alebo prevaha mužov do prostredia ženského.

melanta
13. okt 2025
@anonym_autor

@melanta rozhodli o tom TL oboch teamov. Teda skôr silný TL teamu B prevalcoval TL teamu A a teda úloha pristála u nich a začali tápať. Na to som zo svojej pozície zasiahla a po rozhovore s n+1 sa dohodli, že úlohu mal dostať a má na nej robiť team B. Nezrelosť teamu B je zrejmá - expertízu majú, ale nie sú schopní zvládať prácu pod tlakom a hlavne, keď nemôžu dominovať a určovať smer. A teraz robia dusnú atmosféru a napokon som si to odniesla ja. Na takéto situácie som si v minulosti zvykla, ale veľmi nerada by som bola, ak by z toho bol precedens. Prichádzam z inej spoločnosti, tu v tejto firme som 6m. V inej spoločnosti som nikdy nezažila, aby sa frustrácia z úloh prenášala do atmosféry a zosobňovala voči niekomu, kto to má v náplni práce. Viem, že som prišla z vyzretejšieho prostredia - kde boli muži alebo prevaha mužov do prostredia ženského.

@anonym_autor tak načase veľmi rýchlo urobiť niečo s TL. Ak je to vhodný kandidát, len to nevie, je potrebné mu pomôcť, mentoringom a koučingom, naučiť ho to. Ak nie je vhodným kandidátom, tak čo najrýchlejšie ho vymeniť, zo dňa na deň ho viete presunúť inam. A s novým TL si hneď na začiatku stanoviť ciele a medzi nimi aj postaviť tím na lepšiu úroveň. Či už rovno výmenou ľudí (ak je tím pod časovým tlakom) alebo teda za mňa zhodnejšie riešenie, aktívnym mentoringom a koučingom členov tímu. Je logické, že ak TL nie je na správnom mieste, nemožno od ľudí očakávať iný prístup. Nemožno od nich čakať vyzretý profi prístup, ak ich TL ho nemá.

anonym_736435
13. okt 2025

bože to sú také ujoviny že až. korporátne riešenie vymyslených úloh. z toho všetkého vyplýva že by úplne postačil jeden tým.

martinka17
13. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor úprimne? Daný team má pravdu.
Séria chybných rozhodnutí vo vedení ich postavila do ťažkej pozície. A to že ty si "lobovala" ... za mňa je to celé zle. Mali to riešiť spoločne oboma teami, nie TL. Team A už niečo mal analyzované, zistené, teraz team B začína na nule. Cudzie analýzy sú pomôcka ale nie riešenie, hlavne ak ako píšeš, v teame A nemali na to potrebné edomosti.
Nabudúce ak chceš byť za dobrú - tak zbytočne nelobuj, lebo naozaj si spravila v oboch teamoch zle. Team A sa cíti abolútne neschopný, team B preťažený. Predpokladám, že si teraz aspoň nezabudla lobovať o posunutie času splenenia úloh aby si im poskytla spravodlivý priestor na riešenie.
Ináč súhlasím - klasika logika korporátu. Dvaja TL, ktorý sa na pozíciu nehodia zvalcovaní nejakou procesnou rolou.

autor
13. okt 2025
@martinka17

@anonym_autor úprimne? Daný team má pravdu.
Séria chybných rozhodnutí vo vedení ich postavila do ťažkej pozície. A to že ty si "lobovala" ... za mňa je to celé zle. Mali to riešiť spoločne oboma teami, nie TL. Team A už niečo mal analyzované, zistené, teraz team B začína na nule. Cudzie analýzy sú pomôcka ale nie riešenie, hlavne ak ako píšeš, v teame A nemali na to potrebné edomosti.
Nabudúce ak chceš byť za dobrú - tak zbytočne nelobuj, lebo naozaj si spravila v oboch teamoch zle. Team A sa cíti abolútne neschopný, team B preťažený. Predpokladám, že si teraz aspoň nezabudla lobovať o posunutie času splenenia úloh aby si im poskytla spravodlivý priestor na riešenie.
Ináč súhlasím - klasika logika korporátu. Dvaja TL, ktorý sa na pozíciu nehodia zvalcovaní nejakou procesnou rolou.

@martinka17 team A sa úlohy ani nedotkol, keďže vedeli, že to nedajú a sami komentovali, že toto nie je v ich kompetencii. team B úlohu presunul na team A, keďže sa im zdala byť ťažká a robia cherry picking v poslednom čase. Team A je momentálne rád, že túto úlohu nemá kapacity a know how. Team B musí teraz prehodnotiť priority a venovať sa taskom s vyššou urgenciou. Obaja TL sú odborne dobrí, len TL B teamu sa nechá prevalcovať svojim teamom a má prevahu na TL A teamu. Team A je konzistentný, team B je sínusoida.

unicornlady
13. okt 2025

teraz vlastne, ak túto úlohu dostal team B, tak nemajú toho priveľa? Nemohlo by sa niečo od nich teda preradiť pre team A? že by to bolo viac vyrovnané.

netuším, ako sú platení, či majú za ťažšie úlohy/viac projektov aj viac peňazí...

anjelicek26
13. okt 2025

Takze team A mal na stole ulohu, ktoru dobre vedel, ze nezvlada a stracali cas namiesto toho, aby to od zaciatku odmietli alebo si "pozicali" jedneho-dvoch expertov s timu B, aby bola uloha zvladnutelna.... frustraciu chapem,, ze to teraz tim B dava niekomu (tebe) vyzrat tiez... to sa ukludni.... mozno prehadzat ludi medzi timami by dlhodobo nebolo zle rozhodnutie.

melanta
13. okt 2025
@anonym_autor

@martinka17 team A sa úlohy ani nedotkol, keďže vedeli, že to nedajú a sami komentovali, že toto nie je v ich kompetencii. team B úlohu presunul na team A, keďže sa im zdala byť ťažká a robia cherry picking v poslednom čase. Team A je momentálne rád, že túto úlohu nemá kapacity a know how. Team B musí teraz prehodnotiť priority a venovať sa taskom s vyššou urgenciou. Obaja TL sú odborne dobrí, len TL B teamu sa nechá prevalcovať svojim teamom a má prevahu na TL A teamu. Team A je konzistentný, team B je sínusoida.

@anonym_autor píšeš, že obaja TL sú odborne dobrí. Ale TL má byť nielen odborne dobrý. Má mať aj nejaké vodcovské schopnosti, má byť vzor, mentor, kouč. Evidentne nielen dotyční TL nie sú vhodne na svojich pozíciách, ale aj minimálne jedna úroveň manažéra nad nimi nie je na správnom mieste. Pretože dobrý manažér by nevybral na pozície TL ľudí, ktorí sú síce odborne zruční, ale nevedia riešiť situácie ako vedúci pracovníci. Nešťastná situácia. Nie je vhodné strácať čas tým, čo sa stalo, Vhodné je selektovať na danú úlohu pár konkrétnych ľudí, ktorí úlohu vyriešia. A ty alebo zodpovední manažér by mal riešiť nadriadeného teamleadrov a nový manažér následne nových TL. Ryba smrdí od hlavy, ak TL nie sú dobrí ako vedúci pracovníci, tak nie je ako manažér dobrý ani človek, ktorí TL vybral. Toto riešiť je jediné, čo pomôže v budúcnosti vyvarovať sa podobným situáciám.

By the way, toto je jeden z viacerých dôvodov, prečo ako headhunter neprijímam slovenských klientov. Pretože v mnohých firmách sú na mng pozíciách absolútne nevhodní ľudia. Často ako odborníci sú skvelí, ale skvelý odborník rozhodne neznamená skvelý manažér. Zato nevhodný manažér vždy skôr či neskôr znamená zlí štruktúra pod ním. Pretože ak tam aj boli dobrí ľudia, kvôli nevhodnému manažmentu skôr či neskôr odídu.

anonym_d57959
13. okt 2025

Podľa mňa nie je problém to, že sa presunul projekt
Ale to, že nikto nedefinuje problem aký s tým team b má a hľadať spôsob riešenia

anonym_d57959
13. okt 2025

A to jedine otvorenou komunikaciou a dialogom i keď opakovane

martinka17
13. okt 2025
@anonym_autor

@melanta toto je presne problém väčšiny slovenských firiem čo si napísala - absolútne slabí TL a potom to celé ide do múky.

@anonym_autor ani jeden TL nie je schopní, absolútne sa na danú rolu nehodia. A ani jeden team nie je dobrý. Nechať úlohu bokom, lebo "trucujeme" že to nepatrí nám? Prepáč, to nik v teame nemal ústa aby kontaktoval nadriadených týchto presudo TL? celé zle.

autor
13. okt 2025
@martinka17

@melanta toto je presne problém väčšiny slovenských firiem čo si napísala - absolútne slabí TL a potom to celé ide do múky.

@anonym_autor ani jeden TL nie je schopní, absolútne sa na danú rolu nehodia. A ani jeden team nie je dobrý. Nechať úlohu bokom, lebo "trucujeme" že to nepatrí nám? Prepáč, to nik v teame nemal ústa aby kontaktoval nadriadených týchto presudo TL? celé zle.

@martinka17 no ja tu nie som od toho, aby som robila personálne zmeny, nie som people manager, môžem dávať odporúčania, ale to nie je moja úloha. Teraz je situácia, že úloha sa vrátila teamu B, ktorý sa jej chcel zbaviť a sú teraz odutí a urazení na mňa, vrátane TL, lebo ego. Ja sa tvárim, že to nevidím, a čakám kedy ich to prejde. Ale už je to týždeň, lebo ženy v kolektíve. Sorry, muži toto neriešia.

martinka17
13. okt 2025
@anonym_autor

@martinka17 no ja tu nie som od toho, aby som robila personálne zmeny, nie som people manager, môžem dávať odporúčania, ale to nie je moja úloha. Teraz je situácia, že úloha sa vrátila teamu B, ktorý sa jej chcel zbaviť a sú teraz odutí a urazení na mňa, vrátane TL, lebo ego. Ja sa tvárim, že to nevidím, a čakám kedy ich to prejde. Ale už je to týždeň, lebo ženy v kolektíve. Sorry, muži toto neriešia.

@anonym_autor ak nie si HR, prečo si sa potom miešala do vecí, ktoré podľa toho, čo píšeš, nespadajú do tvojej kompetencie. Ak si chcela riešiť nekompetentný team, nemala si lobovať za prerozdelenie úloh ale za výmenu TLs, ktorý evidentne úlohy nezvládajú. A neprejde to tých ľudí, ženy - neženy, aj chlapov to štve, len oni to neriešia pred tebou tak ako ženy. Si teraz nepriateľ oboch teamov. Proste si riešila niečo čo nemáš, tak teraz znášaš následky.
Píšeš teoreticky, ťažko poradiť - ale tam celkovo evidentne zlyháva vedenie a komunikácia.

autor
13. okt 2025
@martinka17

@anonym_autor ak nie si HR, prečo si sa potom miešala do vecí, ktoré podľa toho, čo píšeš, nespadajú do tvojej kompetencie. Ak si chcela riešiť nekompetentný team, nemala si lobovať za prerozdelenie úloh ale za výmenu TLs, ktorý evidentne úlohy nezvládajú. A neprejde to tých ľudí, ženy - neženy, aj chlapov to štve, len oni to neriešia pred tebou tak ako ženy. Si teraz nepriateľ oboch teamov. Proste si riešila niečo čo nemáš, tak teraz znášaš následky.
Píšeš teoreticky, ťažko poradiť - ale tam celkovo evidentne zlyháva vedenie a komunikácia.

@martinka17 Lebo je to moja úloha, som PO a PM.

anonym_3d0cf4
13. okt 2025

@anonym_autor Vychadza mi, ze si PO. Cize coskoro po dokonceni sprintu budete mat retro. Skvela prilezitost sa o tom porozpravat.

martinka17
13. okt 2025
@anonym_autor

@martinka17 Lebo je to moja úloha, som PO a PM.

@anonym_autor Prvá chyba - PO a PM by nemala byť jedna a tá istá osoba - každá rola je iná a ak rôzne role zastupuje jedna osoba, nikdy to nefunguje.
Druhá vec, kde bol v celom proceses Scrum Master - aby s teamom jedným aj druhým pracoval. Prečo ti teraz nepomáha vyriešiť situáciu? Mali ste k danej téme Retro? Ty síce rozhoduješ o Backlogu ale Team má svoju kapacitu a tú ti pomáha zisťovať a riešiť Scrum Master. Priority úloh sú určené, prečo si ako PO neriešila s SM, že tvoju prioritizáciu backlogu team ignoruje?
Akú majú potom agilnú rolu TLs, ak píšeš že oni rozhodujú kto čo robí?

martinka17
13. okt 2025

čím viace čítam, čo si písala - problém nie su ľudia, ale spôsob ako fungujete. Snažíte sa byť agilný ale bez používania agilných rolí, taký pseudo agilný systém. To nebude fungovať, nájdi si niečo lepšie, alebo zmeňte systém, lebo doplácať budeš na to najviacej ty.

autor
13. okt 2025
@martinka17

@anonym_autor Prvá chyba - PO a PM by nemala byť jedna a tá istá osoba - každá rola je iná a ak rôzne role zastupuje jedna osoba, nikdy to nefunguje.
Druhá vec, kde bol v celom proceses Scrum Master - aby s teamom jedným aj druhým pracoval. Prečo ti teraz nepomáha vyriešiť situáciu? Mali ste k danej téme Retro? Ty síce rozhoduješ o Backlogu ale Team má svoju kapacitu a tú ti pomáha zisťovať a riešiť Scrum Master. Priority úloh sú určené, prečo si ako PO neriešila s SM, že tvoju prioritizáciu backlogu team ignoruje?
Akú majú potom agilnú rolu TLs, ak píšeš že oni rozhodujú kto čo robí?

@martinka17 súhlasím, ak PO a PM robí jeden človek, vzniká konflikt priorít aj pohľadu na zodpovednosť. Ja ako PO mám chrániť produktovú víziu, z ohľadu PM zasa termíny, rozpočet a stakeholderov. Scrum Master tu neplní svoju úlohu, ako ju vnímam ja, keďže by mal byť moderátorom, ktorý rieši práve takéto napätia medzi rolami, kapacitou a prioritami, v našom ponímaní by to mal byť TL. Ale áno, ak tím ignoruje backlog a robí si vlastné poradie, problém nie je v tíme, ale v procese a práve SM má zabezpečiť, aby sa to riešilo cez retro a dohodu, nie chaosom. TL nemá však u nás rozhoduje aj o tom, čo sa robí, ale aj ako.

martinka17
13. okt 2025
@anonym_autor

@martinka17 súhlasím, ak PO a PM robí jeden človek, vzniká konflikt priorít aj pohľadu na zodpovednosť. Ja ako PO mám chrániť produktovú víziu, z ohľadu PM zasa termíny, rozpočet a stakeholderov. Scrum Master tu neplní svoju úlohu, ako ju vnímam ja, keďže by mal byť moderátorom, ktorý rieši práve takéto napätia medzi rolami, kapacitou a prioritami, v našom ponímaní by to mal byť TL. Ale áno, ak tím ignoruje backlog a robí si vlastné poradie, problém nie je v tíme, ale v procese a práve SM má zabezpečiť, aby sa to riešilo cez retro a dohodu, nie chaosom. TL nemá však u nás rozhoduje aj o tom, čo sa robí, ale aj ako.

@anonym_autor neostávaj tam, ak si fakt dobrá ako PO a vieš jazyky (čo na 99% vieš, ak si PO), nájdi si niečo lepšie. V agilnom svete som 8 rokov, ale tieto napodobeniny so zlučenými rolami a TL, ktorý sa pletie kam nemá, to nikdy nefunguje.