Krajčírske služby bez dokladu: Je to legálne?
Mamicka s trojrocnym dietatom na materskej si dala na FB reklamu aj stranku kde ponuka vsetky krajcirske sluzby opravu odevov a podobne... blocky za sluzby nedava peniaze za sluzby berie ako to vlastne je?Moze takto fungovat ked neodvadza dan a neplati odvody nieje zivnostnik?Za kazdu odpoved dakujem.
A čo teraz ju ideš nahlásiť? Spravila ti niečo? 😀 Alebo si to ty? 😀
@amonet myslela som si
@earlgrey Kdeze,nahlasit ani nahodou,toto nieje moja salka kavy bonzovat na niekoho,ale jedna znama sa ma na to dnes pytala,neide jej to do hlavy,zeby sa takto dalo dnes fungovat,ked berie davky od statu a zaraba nacierno
@earlgrey apropo je to kazdeho vec co robi popri materskej
@jana3121966 u nas sa da takto fungovat. Ojebabrat system sa stalo narodnym sportom, sucastou nasho moderneho folkloru a kazdy, kto by proti tomu zakrocil je zberba horsia ako ten vydžubanec, ktory v konecnom dosledku okrada kazdeho z nas. No co uz. Na vydžubanca nikto prstom neukaze, ale toho co ho natrel by ludia aj zlyncovali
@jana3121966 Veľa, veľa ľudí si takto v dnešnej super dobe zarába. A s trojročným dieťaťom je na rodičovskej dovolenke, môže kľudne aj pracovať a aj dostávať peniaze od štátu. Možno odvádza dane, z príspevku na FB to nikto nevie. Ja poznám xyz žien, ktoré si privyrábajú pečením zákuskov, sama som veľakrát kúpila takto torty a nikdy ale nikdy mi žiaden blok nikto nedal 😀 a či to dáva do daňového priznania, alebo či to robí na živnosť, ma nikdy nezaujímalo. Čiže odpoveď na tvoju otázku je - ÁNO, je to možné si takto aj na čierno privyrábať. A vážne to robí veľa ľudí.
@viestta nemam v umysle na nikoho bonzovat ja by som sa bala takto si privyrabat mala som davnejsie otvorenu zivnost aj som odvadzala dane zdr.a soc.poistenie robila danove priznania...na take nieco by som nemala odvahu
@jana3121966 ja som len popisala ako to fnguje u nas. U nas je normalne obabrat system. Zial...
@earlgrey kazdeho osobna vec ja by som sa bala ze ma niekto nahlasi na zivnostenskom alebo na urade prace
@jana3121966 no a čo teraz? Povieš tej známej, ktorá sa ta na to pytala a ,,nejde” jej to do hlavy, že si sa pytala na MK a ženy ti odpovedali že to tak nemá byť a čo teda ďalej? Nerozumiem tejto téme.
My, zodpovedni obcania, ale pozadujeme blocky a zaruky a tak, cize nie, taketo prilepsenie si uz sa u nas nevyskytuje. 🙂
@jana3121966 tak toto je mamička na md . Počítam že si nezarobí viac než minimálnu mzdu .
Poznám však človeka ,ktorý si zarába popri práci službami , za ktoré inkasuje pár tisíc mesačne , netají sa tým , bločky dávať nemá aké . Oficko zarába priemer .neoficko je to inak , nehovoriac o dvoch bytoch ,ktoré prenajíma tiež bez papiera a splácajú sa mu zároveň . Tento systém takým praje 🤔
@aurora33 zaujimal ma nazor na tuto temu tu sa riesi vselico a ano poviem tej znamej ktorej to neide do hlavy co mi ludia odpisali hned zajtra v praci a dalej nic je to kazdeho vec co robi ako si zaraba
@neviditelnypes asi tak
@zafir01 super nech sa mu dari nic pre takych zodpovednejsich ako som ja ale nikdy by som ho nenahlasila ani neudala toto nieje nic pre mna mozno to bude robit este x rokov a mozno bude mat smolu a niekto ho uda
@jana3121966 A si si istá, že neodvádza dane a nemá živnosť? Možno toto všetko robí...a áno, kľudne aj popri rodičovskej dovolenke, kedy dostáva peniaze od štátu.
@jana3121966 a nemôže mať živnosť, ktorú vykonávala už pred MD? Moja krajčírka e-kasu nepotrebuje, lebo nepredáva, dáva len paragóny..
@earlgrey nedava vraj blocky a tvrdi ze to robi preto lebo ma vela volneho casu a bavi ju to pre mna cudne ale nieje to moj problem
@jana3121966 nejako veľa o nej vieš na to, že ťa to vôbec nezaujíma.
@macatt tak aspon paragon ked nie blocek ale nedava nic a toto svedci o tom ze to asi robi nacierno ved kazdy paragon musi ist do pokladnicnej knihy ked uz a do danoveho priznania ale precitala som si nazory a to mi staci
@aurora33 ani ju nepoznam osobne len viem ze takto funguje a znamej robila viac veci ale bez blocku preto tu znamu zaujimalo ako to moze takto fungovat uz to viem a to je vsetko
@esterr_ka moja kadernicka dava blocky aj kozmeticka vsetko je asi o ludoch a o ich vztahu k zodpovednosti
@esterr_ka iba 1 kaderníčka asi zo 4 kde som chodievala mi dáva blok.. kozmetička ani raz ani jedna. Takže súhlasím a je to smutné.. lebo ja z výplaty mám poodvádzané všetko poctivo a tiež by sa mi zišlo mať o 20-30% vyšší príjem. a nejaká konkurenčná kaderníčka/kozmetička ktorá to chce robiť poriadne si musí dvihnúť ceny, aby mala z čoho poctivo poplatiť odvody a dane. A kvôli špekulantom bude vo veľkej nevýhode. Veľmi smutné
@jana3121966 tvoja ,,známa,, môže pýtať bloček a keď nedostane doklad tak nech nezaplatí a nepodporuje čierne príjmy danej osoby. Ak by jej to tak vadilo tak by tam nechodila opätovne... Tebe to asi vadí ale bonznúť ju nechceš. Takže
nechápem zmysel založenia tejto témy.
@katica06 no ved prave ze ta moja znama tam uz nebude chodit lebo sa jej to nepaci jej dcera je zivnostnicka a vsetko si poctivo odvadza a dnes to nieje sranda platit odvody mne to aj tak trosku vadi ale netyka sa ma to to je vsetko potrebovala som len nazory a informacie ako to funguje v dnesnej dobe ci je legalne popri MD zarabat takymto sposobom bez zivnosti bez blockov bez platenia odvodov...

nie nemože, ano potrebuje živnosť