icon

Kto by mal robiť vo výrobe?

22. aug 2023

Vo vlaku som počula rozhovor dvoch žien, ktorým neprijali potomkov ani po odvolaní na vybrané stredné školy. Ako núdzové riešenie si deti teda vybrali učebné odbory s maturitou a po polroku sa pokúsia prehlásiť na pôvodne vybrané stredné školy - "pretože by bolo škoda, ak by decko, ktoré sa učilo na dvojky-trojky , či o trochu horšie, muselo muklovať pri páse."

Máme zúfalý nedostatok robotníkov najmä v strojárstve, stavebníctve, v službách. Na profesii je 83 strán inzerátov, kde hľadajú operátorov výroby, zväz zamestnávateľov začína tlačiť na min. školstva k redukcii počtu prijímaných žiakov na gymnázia a niektoré stredné školy s humanitným zameraním.

Napriek postupujúcej automatizácii je vysoká potreba robotníckych profesií, a bude aj v budúcnosti. Kto by teda z generácie vstupujúcej do produktívneho veku mal robiť vo výrobe a v iných robotníckych profesiách?

Strana
z5
deti95060810
22. aug 2023

zabudla si na poľnohospodárstvo... 😉

gejb
22. aug 2023

Ten kto bude ochotní. Žiadna matka predsa nechce pre svoje dieťa prácu kde bude 8 hodín na nohách v nekomfortnych podnienkach a na cikanie sa musel pýtať šéfa, len preto ze niekto to robiť musí.
Keď to moje dieťa bude chcieť robiť tak nech sa páči, ale určite sa nebude obetovavat len aby slovenská ekonomika fičala. Tie matky chapem

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2023

@gejb Snazim sa pochopit tie matky, ktorych deti nie su prave studijne typy, ale tlacia ich na stredne skoly s maturitou a potom hned aj na VS. Tie deti v skole mozno nikdy nezaziju uspech, v podstate sa tam budu trapit (nehovoriac o tom, ze spomaluju vyuku tym sikovnejsim) a po skonceni mozno skoncia za pokladnou v supermarkete. Neviem to pochopit, nemam na taketo matky bunky😉 Keby to dieta islo na remeslo, ktore by si same vybralo, tak by mu bolo lepsie.

milanemila
22. aug 2023

Treba si asi aj ako rodic uprimne zhodnotit, ze na co moje dieta ma a na co nie, lebo ak ma na zakladnej skole 3ky od hora dole, tak nejaky “genius” to teda nebude. Neviem preco sa silou mocou vsetci chcu tlacit na vysoku skolu 🤷🏼‍♀️ chyba aj velmi vela remeselnych profesii ako stolar, obkladac, maliar atd. Urcite by nemali byt taketo prace vnimane ako podradne, lebo niekto ma v hlave a iny je zas zrucny.
Uprimne ja ani netusim, vo robi operator vyroby 🙈

deti95060810
22. aug 2023

štát žije z priemyslu... nie z umelcov, učiteľov ...ale z priemyslu je hl. príjem.
pred x rokmi išlo 75 perc. detí na učňovské školy - rôzneho typu. 4 roč., 3 roč. dokonca aj 2 ročné...
dnes je situácia iná - gymn. je ako húb po daždi, a na učňovky nemá kto. viem o koľkých učňovkách ktoré nemali žiakov a skončili - učili krajčírky, stolárov...
Vznikli VŠ typu Bernolákovo, Skalica kde je min. uplatnenie ešte za Mečiara. Zrušiť ich nemá kto. Nakoniec abs. nemajú uplatnenie a aj tak končia za pásom vo fabrikách.... Takže máme vzdelaných operátorov výroby... 😉
napr. moja kámoška - skončila psych. a robí žeriavničku...

deti95060810
22. aug 2023

@milanemila nevieš čo robí? robotníka vo fabrike, firme, ....

gejb
22. aug 2023

@dskjhfdlkdjhl ved nech ide robiť remeslo. Maliar, murár, vodar keď ho to bude baviť tak kľudne, ešte si aj dobre zarobí lebo remeslá pomaly vymieraju. Autorka ale píše akoby každý s horším známkami mal skončiť za pásom lebo to nemá kto robiť. Ja som napisala nech to robí ten kto je ochotný . Neverím ze niekoho práca za pásom niekde v chladničke alebo zapájanie káblikov baví. Pre svoje dieťa takú prácu asi nechcem. Nech robí zahradnika, stolára hocičo...ale nech si vyberie on.

o__o
22. aug 2023

Staci pockat, kym skoncia skolu, a mozu ist do výroby.. aj ja som tak bola 😀

dskjhfdlkdjhl
22. aug 2023

@gejb no, pokial si vyberie podla svojich schopnosti a nie podla vole premotivovanych rodicov, tak je vsetko v poriadku. Ale tu sa pise o tom, ze matky chcu, aby ich deti, ktore uz na ZS maju slabe vysledky, isli na strednu skolu s maturitou.

xena0
22. aug 2023

Keby to bola zaplatená práca...

deti95060810
22. aug 2023

@gejb si myslíš že stolár sa narobí menej? tak to si nebola vo výrobe - firma , ktorá sa zaoberá stolárskymi výrobkami má tak isto pásovú výrobu - vlastná skúsenosť...to je to isté čo automobilka, len v bledomodrom...

zmrzlinka2021
22. aug 2023

@xena0 Praveze mnohe tie robotnicke povolania su relativne slusne zaplatene aj lepsie ako u vzdelanych ludoch

viestta
22. aug 2023

@gejb taky clovek (dieta) s odratymi usami prelezie cez strednu, aj vysoku skonci, nejaku, a nakoniec aj tak skonci niekde v pokladni alebo za pasom, pretoze skonci ako nezamestnatelny absolvent VS.

deti95060810
22. aug 2023

@gejb mm robí v automobilke...a robí tam neskutočný počet kaderníčiek, predavačiek, zdr. sesier, kuchárok, čašníčiek a kde aké povolania aj roky. či ich to baví? zvykli si a ten finančný benefit nie je zas až tak zlý...

gejb
22. aug 2023

@deti95060810 a kde píšem že sa narobí menej? Véd čítajte s porozumením už..

deti95060810
22. aug 2023

@gejb maminka, na mk si tykáme...🙂

zmrzlinka2021
22. aug 2023

Autorka,

Osobne si myslim a co je smutne, ze za vela moze nizky standard skolstva, kde sa vyprofilovalo (zial), ze ak sa nebudes ucit, skoncis na ucnovke. No a dopadlo to tak, ze na tych ucnovkach mas vacsinou ziakov, ktori "sú k ničommu" a maloktory z nich bude fakt sikovny remeselnik. Vacsina skonci v zavode spajanim zeleneho a modreho kablu. A preto vela ludi nechce, aby ich dieta patrilo do takejto skupiny ludi. Problem nie su ucilistia, problem je ich nizka uroven, ktorou prelezie aj niekto, kto nevie pomaly osupat zemak (ak sa uci za kuchara).

Realita je taka, ze aj VS su plne ludi, co tam nemaju co hladat. Na VS by sa mala dostat "topka" najkvalitnejsich studentov, ktori neskoncia robit "administrativnne prace", ale budu spolocnost vies, zvysovat kvalitu systemov, prichadzat a implementovat nove napady a zaroven tym zlepsovat spolocnnost pre vsetkych. Zial, je tam co tam je a potom das tomu cloveku ulohu a pozera na teba, co od neho chces - nie je schopny uvazovat v suvislostiach, prepajat informacie, pouzivat mozog... mysli si, ze za titul ho niekto bude platit, ale to je velky omyl.

V kazdej pracii sa maka, ci v manualnej, tak aj psychickej.

beronsche
22. aug 2023

Mozno by ten dopyt neprevysoval tak vysoko zaujem, keby boli tie miesta lepsie zaplatene... Bezne sa operatorom ponuka tak 800e v hrubom a praca je narocna.
A ak by malo moje dieta pracovat manualne, tak radsej ako remeselnik a nie na vyrobnej linke.. neviem totiz, ci je horsia praca ako prave vyr.linka..

xena0
22. aug 2023

@zmrzlinka2021 možno ano, v mojom okolí však čo počúvam fabriky teda platovo veľmi slabé a teda vydreté peniaze

beronsche
22. aug 2023

@xena0 presne tak, fabriky veru operatorov dobre neplatia. Priemer dvihaju velke automobilky, ale uz aj ich sub-dodavatelia platia slabo...

levandula7
22. aug 2023

dobrá téma 👍

podľa mňa to, akú školu daná osoba dokončí nemusí mať absolútne žiadny vplyv na jeho budúce zamestnanie (a už vôbec nie známky). viac ako polovica ľudí pracuje mimo oboru.
ja mám vyštudovanú aplikovanú ekológiu, môj muž humanitné vedy a obaja pracujeme v IT napríklad 🙂 poznám ľudí, ktorí nemajú maturitu, lebo sa im nechcelo chodiť o rok navyše do školy, ale sú šikovní, majú zaujímavý skill set a vypracovali sa na pekné pozície a zarábajú pekné peniaze. poznám ľudí, ktorí majú vysokú školu, ale "obe ruky ľavé" a sú málo priebojní, tak čapujú pivo, robia v sklade so zeleninou alebo predávajú sedačky v ikea za liter čistého..
omnoho viac ako škola zavážia húževnatosť, šikovnosť, soft skills, možno nejaké konexie alebo šťastie, ktoré mu pomôžu sa presadiť na trhu práce. ak nedostane pohodlné miestečko v klimatizovanom kancli niekde v korporáte, skrátka sa bude musieť poobhliadnuť po pozíciách na výrobnej linke, pretože z niečoho žiť treba.

každopádne, súhlasím s tým, že snahy matiek, ktoré tlačia svoje decká na školy, na ktoré nemajú, sú vo výsledku aj tak kontraproduktívne.

vesimelonimarsista
22. aug 2023

Kazdy rodic chce to najlepsie pre svoje deti. Pozicie za pasom k tomu najlepsiemu nepatria. Ale ak mas potrebu riesit chronicky nedostatok robosov za pasom, ved k tomu svoje deti a neries cudzie deti.

valeria_h
22. aug 2023

Ja som čítala niečo iné, nie kto bude robiť, ale kde sa vôbec ľudia zamestnajú pri postupujúcej automatizácii a robotizácii.

xena0
22. aug 2023

@beronsche súhlasím, tiež som ešte nepočula žeby operátora niekde vo farbike na Slovensku dobre zaplatili... Potom sa netreba čudovať že žiaden rodič nechce aby jeho dieťa drelo vo fabrike za peniaz, za ktory sa ani vyžiť nedá

xena0
22. aug 2023

@vesimelonimarsista si to napísala úplne presne!! Autorka nech rieši svoje deti a nech študujú aby mohli robiť vo fabrike, nerozumiem potrebu riešiť cudzie rozhovory.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
22. aug 2023

@xena0 hlavne, ze ich tlacia na skoly, na ktore nemaju a kde v podstate su casto tie deti nestastne, to je fakt vyhra.

Inak, taka mini poznamocka-stale sa tu pise o matkach. Otcovia to vidia ako? Ci toto v rodinach riesia matky? U nas si deti vyberali skoly same, takze my sme s manzelom do toho nezasahovali.

valeria_h
22. aug 2023

@anita1978 Do tých piatich rokov nahradia všetku manuálnu prácu roboti. Takže zamestnancov nebude potreba. Alebo nie toľko ako predtým.

shinon258
22. aug 2023

Mladí ľudia robia vo výrobe, ale nie na Slovensku, ale niekde v Nemecku, kde im dajú 4 násobný plat 🤫

beronsche
22. aug 2023

@valeria_h do 5r? To asi tazko....

Strana
z5