Som Róm s maturitou a zatiaľ som nemal takú prácu, ktorá by mi aspoň s niečím vyhovovala

blankahang
10. dec 2021

Dokončil som si strednú školu s maturitou, odbor: klientsky manažér pošty, mám uplatnenie pracovať na pošte a takisto aj v banke, ale aj v spoločnostiach ako sú Orange, Telekom a pod. Ohľadom aktuálnej pandemickej situácie sa na poštách počet zamestnancov redukuje, to chápem... No ale ako vidím v bankách a u mobilných operátoroch sú voľné miesta, ale keď zistia, že sa o prácu uchádza Róm, tak ho hneď odmietnu, a popritom niektoré miesta sú voľné až do dnes. Na jednom pohovore mi na rovinu povedali, že hoci mám predpoklady na takúto prácu, ale, že žiaľ som Róm a to im nevyhovuje, radšej vzali "bielu", ktorá predtým robila predavačku v sintre. Dokonca ani do Tesca a do Kauflandu ma nechcú prijať. Moje predchádzajúce zamestnanie bolo operátor výroby za pásom a moje aktuálne pracujem na stavbe. To je až také ťažké zamestnať róma bez ohľadu na to, že je alebo nie je vyučený? Len preto, že je niekto róm musí robiť vo vykopoch a na 3 zmenách za pásom?

luci310
10. dec 2021

@blankahang tak maturita v dnešnej dobe nie je nič, bohužiaľ

0silvia0
10. dec 2021

@luci310 na miesta, o ktore sa autor uchadza, je maturita postacujuca. On neriesi vzdelanie, ale nieco ine.

slunce3
10. dec 2021

A čo tká osloviť občianske združenia a neziskový sektor v tvojom okolí, ktorý sa zaoberá možno aj integráciou romov a poslať im životopis a skúsiť sa zamestnať tam?
Granty, projekty, práca s komunitou? Ja by som v tom videla práve výhodu v tomto, že si rom. To by ta nebavilo?
Ó pár rokov v životopise po stavbe ak by pribudla kolóna projektový manager... To by len ľudia cumeli potom 🤔😉
A tam je praca vždy.

heln
10. dec 2021

@blankahang ahoj, tak neviem z akeho si mesta, ale u nas pracuju v kauflande aj romovia. je to o ludoch. nevzdavaj sa, skusaj dalej.

luci310
10. dec 2021

@0silvia0 však áno, ale im je jedno v podstate na tých pohovoroch aké ma vzdelanie pri týchto pozíciách, alebo skôr by som povedala že im tam chodia skoro všetci s maturitou alebo možno aj s vs, ale nie je to nič odborne, preto vyberajú skôr podľa komunikácie, alebo podľa toho kto sa im proste páči, výberu si na predajnu krajšiu slečnu, alebo skaredsiu pani? Bohužiaľ je to tak, ale áno dá sa to brat ako diskriminácia….alebo možno aj ako konkurencia, neviem, aj takýto je trh prace…

0silvia0
10. dec 2021

@blankahang ja verim, ze najdes zamestnavatela bez predsudkov, nevzdavaj sa...

blankahang
autor
10. dec 2021

@0silvia0 Ďakujem za povzbudenia, ale človeka nebaví keď vás už x krát odmietli, a popritom vidíte, že to miesto je pár mesiacov stále voľné, za ten čas musíte robiť takú prácu, ktorá vám nevyhovuje, a za smiešne peniaze

rumia
10. dec 2021

Asi neporadím ale je mi to veľmi ľúto, veľmi držím palce aby si sa uchytil a našiel Job svojich snov

fleur1111
10. dec 2021

@blankahang určite sa nevzdávaj. Veľmi ti drzim palce, aby si nakoniec našiel prácu, ktorá ti bude vyhovovať 🍀

cosmic_origin
10. dec 2021

@blankahang keď ti povedali, že ťa nevezmú lebo si róm a ešte boli takí blbí, že ti to na rovinu povedali, smer inšpektorát práce.

haley7897
10. dec 2021

@blankahang úprimne, ak ťa nič seriózne nedrží na Slovensku, choď do zahraničia. Celý život sa snažiť 2x toľko ako iný aby si sa v ich očiach aspoň vyrovnal a možno dostal šancu... Ja som za jednoduché riešenia. A mrzí ma čím prechadzas...

bikarbona
10. dec 2021

Držím palce do budúcnosti. Musí to vyjsť. Z toho, čo píšeš, si húževnatý človek.

danicaz
10. dec 2021

@blankahang
Úplne Vám rozumiem, ja som vyše roka bez práce, a detto - samé pohovory, jeden za druhým , s rovnakým výsledkom - vybrali si iného uchádzača... Žiadne iné vysvetlenie. Potom tie pozície ešte ponúkajú cca rok. Tiež tomu nejak nerozumiem. Pritom mám dlhoročné skúsenosti na pozícii,o akú sa uchádzam, mám chuť a chcem pracovať. A to som "biela". Držím Vám palce,nech sa podarí nájsť dobrú prácu ✊✊✊
Ešte by som rada podebatovala s ministrom Krajniakom - kde mu tá nezamestnanosť klesá.... Bude to iste nejak fiktívne.

oli18
10. dec 2021

Mas velmi dobry pisomny prejav, vidiet, ze mas vzdelanie. Mozno by si mal pri pohovore klamat (po tychto skusenostiach) a povedat, ze mas po prapra dedovi exoticke korene. A vymysluet si historku. Poznam taky pripad.

ckatka
10. dec 2021

Neviem odkiaľ si. Ale chod prosím do.Svateho Jura. Vraj tam.stale nemajú zamestnancov a pošta ide.len na pol.plynu. Je to katastrofa....každú chvíľu zavreté lebo nemá kto.robit.

szaboildiko
10. dec 2021

@blankahang
@blankahan
Chápem tvoju situáciu,ale na pošte neplatia dobre,platia alamižnu,a nemysli si že v banke je to iné,lebo není..síce tam možno nebudeš mať 380€alebo 500€,ale 800 v hrubom, tak si to vyrátaj a ešte musíš spĺňať plány a získavať klientov,nehovoriac o tom že máš hmotnú zodpovednosť a robíš s ľuďmi.

szaboildiko
10. dec 2021

@szaboildiko do Kauflandu,či do Tesca by ťa prijali tam nerobia rozdiely,len či si aj inak vhodný kandidát..ale inak diskriminácia tam nebýva.
A ešte toľko,že kde je dlho avizované voľné pracovné miesto,tak to není nadarmo..buď si moc vyberajú,alebo nechcú platiť,ale nie vždy ide iba o to že oni vyberajú..skôr že je tam veľa nevýhod tak tam nikto nechce robiť tak to býva väčšinou
Veľa šťastia!

nwnw
11. dec 2021

@blankahang doporucujem chodit na pohovor s diktafonom minimalne. Idealne s kamerou! To na margo tych,ci Ti na rovinu povedia, ze roma nie.
Tie volne pozcie su niekedy len tak,aby zhrabli dotaciu.
Drzim palce!

sunshine_007
11. dec 2021

@blankahang je mi luto, ze zazivat diskriminaciu, ja by som ti odporucila vyziadat si po kazdom pohovore spatnu vazbu. Ked ti personalista/ tka zavola a oznami, ze ta neprijali, skus sa spytat na typy, co by si mohol zlepsit pocas pohovoru, mozno ohladom komunikacie, sebaprezentacie.. atd. Tymto nepriamo zistit, preco ta neprijali a snad ti to moze pomoct pri nasledujucom pohovore.

mischy00
11. dec 2021

@blankahang to že máš maturitu, ešte neznamená že si na danú pozíciu vhodný, možno to vôbec nebolo farbou pleti, len si nemusel byt dostatočne komunikatívny alebo ako ja hovorím: " nevedel si sa predať". Sama robím pohovory a taktiež na našu pozíciu hľadáme človeka s určitými vlastnosťami, schopnosťami, sebaprezentáciu a podobne, preto veľa uchádzačov odmietneme. Ale hlavu hore, neverím, že všade sa na teba pozerajú ako na róma, ja som toto nikdy neriešila a myslím si, že mnohé firmy už tiež nie. Po odmietnutí si treba vypýtať spätnú väzbu prečo si ťa nevybrali,to ťa môže posunúť ďalej. Veľakrát sa kandidát cíti, že pohovor zvládol na jednotku a pri tom v očiach personalistu, to bola jedna veľká katastrofa. Ak by si chcel, nemám problém s tebou urobit " cvičný pohovor" online a dám ti presne spätnú väzbu, na čom treba ešte popracovať a kde si naopak skvelý.

yukki
11. dec 2021

Nevzdávaj sa...
A áno, v tejto hornouhorskej gubernii sa na Rómov bohužiaľ pozerá stále rasisticky. Kto nezažil, nepochopí.

ivkazba
11. dec 2021

@blankahang netreba sa hlavne vzdávať. Ja som v banke vo svojom tíme mala Róma na pobočke nie raz a 2x som mala Róma aj na pozícii riaditeľa pobočky, obaja bez VŠ. Nemala som problém dať ich na pozíciu riaditeľa. Takže nedaj sa odradiť pár negatívnymi skúsenosťami.

elenka74
11. dec 2021

@blankahang Neviem, v akom meste bývaš, ale toto sa deje hlavne v malých mestách. Ja ti odporúčam ísť na VŠ a odísť do BA, tam je mentalita ľudí na vyššej úrovni. Držím palce, neexistuje nič horšie, keď ti niekto ničí sny len kvôli farbe pokožky. ☹

mogaa
11. dec 2021

@blankahang ja nie som romka ale "lepšiu prácu"som si hľadala cez 8 mesiacov....jednoducho je zlá doba na hľadanie práce, pozície na ktoré máš teoreticky predpoklad si jednoducho vyberajú ľudí....na jedno také miesto sa hlási aj 50-100 ľudí....vždy skôr vyberú človeka ktorý už má v danej oblasti prax....napr.u tých mobilných predajcov to nie je len o predaji ale aj o práci s peniazmi....takže ano je loické že vzali skôr predavačku(ktorá mohla mať tiež matuuritu ako ty) ako niekoho kto s peniazmi nerobil....skús sa zamestnať napr. v Lidli ako predavač - v životopise zdôrazdni prácu s pokladňou, tým uvidia že si spoľahlivý a zodpovedný pracovník....veľmi sa pozerá na pozície kde si predtým robil, takže operátor vo výrobe či to že pracuješ na stavbe je síce fajn, ale naozaj veznmú skôr človeka čo robil s financiami ako takého čo nie....predaj sa dá "naučiť" či už ide o predaj služieb alebo produktov...a na tvojom mieste skúšam skôr také väčšie firmy....v tvoj neprospech hrá že si róm, ale ak uvidia v životopise že si robil určitú dobu s peniazmi, tak na tom že si róm nebude záležať.....ja som mala tiež v banke kolegyňu čo robila predtým v Lidli predavačku a riaditeľka jej dala prednosť pred kočkou po výške bez praxe....veľmi záleží čo máš uvedené v životopise, aké pozície...

benit
11. dec 2021

Mam v triede romske dieta a otec ma vš a robi majstra odborneho vycviku na strednej skole. Asi si nenatrafil na spravnejo zamestnavatela. Dopln si vzdelanie, vela inteligentnych romov pracuje aj na inych poziiciach ako manualnych.

sashka22
11. dec 2021

@mischy00 tak toto je pecka! ❤️ Si skvelá

slovakboy
11. dec 2021

@blankahang tiež vidím okolo diskrimináciu Romov práve pri hľadaní zamestnania. Česť výnimkám. My mame v práci vysokoškolský vzdelaného odbornika na programovanie a elektroniku Roma a od začiatku mu kolegovia dávali tie menej zaujímavé projekty. Bolo vidno že si neverí že je vďačný aj za tie projekty. Akoby sa zmieril s tou pozíciou medzi ostatnými a bol rad že je prijatý a že dosiahol to čo dosiahol. Lenže ja som videl ze ma na viac. Nikto mu nevyčítal že je Róm hoci niektorí v jeho prítomnosti rozprávali vtipy o Rómoch pričom upozornili že jeho sa to netýka. To si myslím že je veľmi nevhodné. Ja si vždy predstavím ako by som sa cítil ako Slovak medzi napríklad Nemcami ak by sa rovnako správali. Spomeňme si len ako nám vadilo keď nejaký Čech hoci len slovíčkom niečo utrúsil na Slovákov. Žiaľ my Slováci sme dosť konzervatívny a nevieme kam sa svet točí. Že sa stáva oveľa tolerantnejším. A to nie len ten vyspelý západný ale už aj v niektorých moslimských krajinách sú tolerantnejší. Aj v Afrike. Len my furt radšej počúvame zle správy. Ani ja by som nechcel mat za suseda hlučných Romov ale vždy keď sa stretnem s neznámym človekom pozerám na neho ako na seberovneho a dobrého. Všetko ostane ukáže potom. Dám mu šancu. Ak totiž do myslienok vsunieme hneď na začiatku predsudok, on nemá šancu ani keď bude dvakrát lepší od bieleho. Mimochodom ten kolega dostal po veľa rokoch šancu od svojho nového šéfa ktorý si všimol že sa prestal rozvíjať len kvôli tomu že mu nedávali náročnejšie projekty. A dal mu šancu aj po rozhovore so mnou kedy som mu vysvetlil cely príbeh tohto odborníka. Pochválou a uznaním človek tak vyrástol a začal si tak veriť že momentálne je lepší ako niektorí ini odborníci.

simsalabim
11. dec 2021

@blankahang mozno poviem blbost, ale mozno by stalo za to napisat vedeniu danej firmy - ze sa citis diskriminovany a ze firma nedba na inkluziu, co pre nu nie je dobre PR alebo sa obratit na Inspektorat prace alebo verejneho ochrancu ludskych prav.

iwesska
11. dec 2021

@luci310 "Nic" su prave zamestnavatelia so zmyslanim ako ty. Myslim,ze v tomto pripade by nepomohli ani 2 vysoke skoly,lebo problem je v nicom inom.

luci310
11. dec 2021

@iwesska a to je aké zmýšľanie?🙂