icon

Kto sa dobrovoľne rozhodne nepracovať?

7. feb 2025

Je tu niekto kto dobrovoľne do prace nechodi ? Momentálne som doma s dietatom chodí na pól dňa do skolky, do prace som sa vrátiť nemusela a nechcela. Ako ste to riešili časom? S muzom nám to zatiaľ vyhovuje. Zacítili ste niekedy potrebu to zmeniť? Keď áno pri akej príležitosti

Strana
z3
lenkasarka
7. feb 2025

Najprv som nechodila dobrovolne a teraz chodím nedobrovoľne 😁

s1s4
7. feb 2025

ja aktualne nechodim viac menej do prace
ale nastavenie nechodit do prace je pre mna neskutocne depresivne, byvam v dvojizbaku, nemam dieta ale d*blo by ma z toho stereotypu ze kazdy den to iste, ziadni ludia a pod.
+ ak sa ludia nevzdelavaju sami, prirodzene ohlupeju

nikpa
7. feb 2025

Ja som bola doma, čo nastúpil najmladší do MŠ asi 2 mesiace a cca po mesiaci som sedela každý deň v depke doma na gauči, že čo s tým voľným časom 😃 mala som vyupratovane, navarene, nakúpené, bola som si zabehat a aj tak som sa cítila nesvoja, že nemám prácu, kde by som sa realizovala aj inak, ako len v domácnosti. Takže ja by som to asi dlhodobo nevydržala, pre moje psychické zdravie bolo lepšie co najskôr sa zamestnať 😃

marsmykkok
7. feb 2025

čím dlhšie budeš doma tým viac si zvykneš. A najhorší je prípad asi podobný ako ty, že žena po škole moc neodrobí, potom deti, potom zarobí dosť muž a z pohodlnosti je doma a mužovi sa napríklad o 5 rokov prestane dariť alebo ochorie alebo sa rozídete a kto zoberie 4O ročnú ženu čo nikdy riadne nerobila a nemá žiadnu prax a roky bola doma? Ani do Kauflandu a podobne takého človeka nezoberú, síce voľných miest je veľa, ale aj tak takýchto ľudí nechcú nikde a radšej hľadajú iného uchádzača. Je to fajn, že ak má človek možnosť, užíva si život, má kľud, ale v budúcnosti sa ti to môže nepríjemne vypomstiť.

alba13
7. feb 2025

@marsmykkok A hlavne potom, keby muž odišiel, alebo ona od muža, tak má veľmi nízky dôchodok a je na všetko sama. Nie je nad to, keď je žena finančne nezávislá.

tramtada31
7. feb 2025

Ja som nemusela, vtedy som ten čas vyuzila naplno. Druha vysoka skola, jazykový kurz (4 hodiny denne), dobrovoľná cinnost, fitko. Mala som vyplnený cely deň. Moje odporúčanie si robit zadné vratka. Mame v rodine pripad, kde 59 ročnú zenu po 20 rokoch doma vykopol partner na ulicu, lebo si nasiel milenku, podnajom jej platili deti a aj teraz je im na príťaž, lebo nemá vysoký dochodok, keďže od 37 rokov nepracovala. Čiže daj si aspoň proforma pomer, aby sa ti platili odvody a vzdelávaj sa, nech si uplatniteľná na trhu prace, keď sa niečo stane

snowflakenel
7. feb 2025

Pri prvom dietati som bola 3.roky doma. Do roboty som sla s radostou, koli stereotypu. Twraz pojdem po roku na polovicny uvazok. Jedna znama.je doma uz,10 rokov. Nemuso pracovat, ani sa jej nechce. Ano, ma navarene,,upratane top top....no socialne upada. Neda s nou o nicom rozpravat,,len co bude varit, poect, taky recept, hentake bio eko racio.......proste stratila,kontakt s ludmi...

marsmykkok
7. feb 2025

@alba13 áno, alebo ochorie trvalo vážne a ani invalidný nedostane, lebo nebude mať odpracované roky... Ako je ok napríklad 5 rokov odrobiť a potom chcieť zmenu a ostať zámerne doma na podpore 6 mesiacov a oddýchnuť si a napríklad po ôsmich mesiacoch nastúpiť do nového zamestnania a potom napríklad zase pár rokov odrobiť a pár mesiacov byť doma a tak. Ale takto že mať po 30tke a nikdy riadne nepracovať to sa časom môže fakt vypomstiť.

siska53
7. feb 2025

Moja tetka takto, po dcere sa uz nevratila do prace, ale za mna tie zdravitne problemy boki dosledkom toho.. a to ona zas ludi miluje, rada je v spolocnosti.. tak neviem, preco nesla. Uz je na starobnom aj ujo, aj ona, ale ako to financne maju, ani neviem, ale vsetko tahal ujo. Ja si to uplne neviem oredstavit, aj ked to znie lakavo, mozno chvilu . Ale ja som typ, co trpi aj na dlhodobom homoffice 😅

lucia13022023
7. feb 2025

@tramtada31 my to isté... Vzdialená rodina, "celý život" sa chvastala ako ona nemusí chodiť do práce, vyvysovala sa nad moju mamu ktorá bola predavačka, že ona by taku robotu nerobila atď.. Keď mala 50 rokov, jej muž si našiel mladú milenku a ju vyslovene vyhodil z jeho domu. Išla bývať k 80 ročným rodičom. Doteraz nerobí. Ráta s rodičovským domom.. Ale to je o inom.

lucia13022023
7. feb 2025

Ja robiť nemusím a pracujem. Aj keď je syn ešte malý. Zatiaľ som na homeoffice a idem si robiť tretí stupeň vš vzdelania. Co bude potom uvidím, no zatiaľ to takto cítim. Stať sa môže xy veci a ja nechcem byt odkázaná na mužove peniaze. A keby niečo nerobím, nerozvijam sa, tak by mi doma preplo.

zuzubb007
7. feb 2025

Aj keby som nemusela pracovať, pracovala by som, neviem si predstaviť ja som ten hyperaktívny typ človeka čo musí furt dačo robiť akože po mesiaci doma by som sa načisto zblaznila, čo sa dá doma robiť? Variť, riadiť a motkat sa ďakujem okrem iného by som pribrala 30 kilo z nudy by som jedla 🤣

f333
7. feb 2025

Pani autorka,to je zle polozena otazka. Pretoze ten,kto od statu dostava davku /cize aj ty rodicovsku / nie je v podstate ten,kto sa dobrovolne rozhodol byt zenou v domacnosti. Danovi polatnici ta zivia... Cize ty si s atak rozhodla, pretoze mas dovku ,ktor ata ako tak drzi finance nad vodou..Tak to twerazneriesi anio manzel.Ale ked davka pominie, tak s apotoms pytaj, ci dobrovlne mozes byt panou vdomacnosit azivit ta bude manzel....Anezavbudni ze to by mal aj .platit ti aj odvody.a to zdrvaotne ci dochodkove ci v nezametnanosti.bwez nich je velkym rizikom pr enemajetnych a aj luxusom byt v domacnosti....
Pretoze len ten sa moze slobdne rozhodnut nepracovat bez nasledkov,kto je finacne dobre finacne zabezpecny .. A to aj dobuducnosti. Ciez v pripade invalidity,choroby teba ci zivitela rodiny, ci jeho umrtia ci invalidity....nasetrene na dochodkovy vek... investovane finnancie do buducnost,i pripadne pasivny prijem kazdy mesiac ked cinkne na konte., cize byt majetnym .....
Ak toto vsetko mas a nezivi ta stat davkou,tak ano,mozes sa slobodne rozhodnut nepracovat..Ale rozhodovat s nepravcovat ,ked dostavas davku od statu je skor vyuzivanie prilezitosti zatial nepracovat.Pretoze ta zivi ci pomaha zivit danoivy poplatnik.... Ale to slovo je Zatial.... A co prinuti zeny ako ty nehladdat si znovu pracu?Nedostatok finnancii po uplynti platenia davky ...ci finacne suchoty manzela uzivit sam rodinu....bez podpory davky od statu ,ktore uz nebudes dostavat.....
a presne ako

@marsmykkok napisala, casto taka zena po rokoch je uz nevhodna pre pracovny trh. nema vzdelanie a prax, a uz ani atraktivny vek pre pr. trh...
Takze pracu si najde velmi tazko... takze znovu na davkach.ale tentoraz inych ...

liusa82
7. feb 2025

poznám také ale väčšinou si otvoria dačo svoje alebo robia potom samé na seba.Nie že sa klasicky zamestnajú ako zamestnankyne.Tiež máme v rodine také prípady.Potom berú aj tú robotu ako koníček a nie že musia

sszuzu8
7. feb 2025

Keď som sa po rodičaku vrátila do prace vedela som ze je koniec lebo moju pozíciu zrušili a náhradnú nenašli aj sa vo veľkom prepúšťalo dnes ten závod už neexistuje. Dali sme to dohodou a dali mastné odstupné. Bola som pol roka na UP urobila som si kurzy platené up. Potom asi 2 mesiace v hmotnej núdzi. Úprimne? Plakala som. Odlúčenie od dieťaťa koniec nič nerobeniu a slobode. Vyskúšala som 3 práce kým som našla svoje a už by som nemohla byť doma tak dlho. Na zbláznenie

letfenixa
7. feb 2025

Mne by nevadilo byť doma, ale udržiavať tip-top domácnosť nie je pre mňa predstava kvalitne straveneho času.

vler
7. feb 2025

Ja by som nedokazala kludne zit s vedomim ze som na niekom inom uplne financne zavisla.

muchotrafka298
7. feb 2025

Ja mam znamu, je to zena 50+, prepustili ju z prace kvoli zmene vedenia /statna sprava, kde sefuje vzdy len politicky nominant vopred urcenej strany/, teraz je na pracaku. Pracovat nemusi ani nechce, ma dost penazi /predaj rodinnej firmy, restitucie z 90tych rokov, uspory/. Chce si uzivat, zvazuje byvanie v zahranici pri mori. Zatial je spokojna, doma je len pol roka. Co bude hovorit za 20 rokov nevedno, financii ma zatial dost.

rozculena
7. feb 2025

@f333 aké dávky? To by ma teda zaujímalo.....

tramtada31
7. feb 2025

@lucia13022023 ono to tak býva, že chlap, čo má toľko penazi, že žena nemusi robit, je zaujimavy aj pre iné ženy a povedzme si to narovinu. Chlap rozmysla velakrat rozkrokom, takze taká žena by mala 2x toľko premyslat, čo s nou bude…

tani777
7. feb 2025

Ja som bola rok po skonceni RD doma (spolu s prvou dokopy skoro 8 rokov),nemusela som,a nemala som ani aku,aby som stihala riesit deti (sme na dedine,mesto 28km,ja som sestra)..od januara robim,uz som chcela,lebo doma mi uz prepinalo..a teraz si zvykam,mam strasny stres z toho,deti rano rychlo nahanat vychystat odniest..poobede sa ponahlat,aby som stihala po ne prist...domacnost ani nehovorim..
Cize takto,do prace som uz chcela ist,cca po pol roku,kedy mi obe chodili do skolky,ked ja uz som mala svoj klud,svoju psychohygienu za sebou a zacala som mat pocit,ze som neuzitocna..a teraz mam kazdy den chut skoncit 🙈😁 ale furt si hovorim,ze si este musim zvyknut,ze este aspon mesiac vydrzat a potom mozem hodnotit...

wolf_
7. feb 2025

Podľa mňa je to veľmi individuálne. Napr. ja nemám potrebu sa socializovať zrovna v práci, som introvert a na socializáciu radšej využívam iné možnosti ako prácu, mám vášeň/hobby, ktoré zahŕňa aj socializáciu, aj vzdelávanie, aj pohyb, aj kreativitu, aj všeličo.. a vzdelávam sa neustále v mnohých oblastiach tak nejak prirodzene lebo ma to baví napredovať... Mimo peňazí prácu nepotrebujem pretože všetky ostatné potreby si radšej napĺňam inak. Bola som určité obdobie aj dobrovoľne nezamestnaná a práca mi teda rozhodne nechýbala. Teraz roky pracujem, aj keď nie štandardne pre niekoho druhého, a mojim životným cieľom (okrem iných) je zabezpečiť si príjem tak, aby je to ideálne pasívny príjem. Ale nechať sa živiť napr. mužom nie je pre mňa, ten pocit by mi vadil. Cítila by som sa tak nejak menejcenne a hlavne by som to považovala za obrovský risk do budúcna (je toooľko scenárov kedy sa to môže vypomstiť, že až).
Ale je to o ľuďoch. Zas moja kamoška je taká, že ona vyslovene chce chodiť do práce lebo by sa vraj bez práce scvokla. A ja som zas mala pocit vo všetkých bežných prácach alebo brigádach popri štúdiu, že sa tam scvoknem 🙈

alkoholik
7. feb 2025

Nie nechodim do prace... Co presne potrebujete vediet?

jamidea
7. feb 2025

Bola som isty cas bez prace, pravdu povediac, mojich par e nasu domacnost nijako neobohacuje. Vtedy som pribrala okolo 15kg, bola som nestastna, deprimovana, znudena. Radsej robit za par e, ako sediet na riti a tvarit sa, ze mam dost roboty okolo domu a rodiny.

dancingqueen321
7. feb 2025

Ja som isla od rocneho dietata do prace, ale u mna bol vtedy dovod, ze sa celkom dobra startovacia pozicia naskytla, tak mi to za ti stalo, ani po rokoch nebanujem. Ale ja som skor asi karierne orientovana neviem, musim proste nieco robit, vidiet po sebe dobre vysledky. A tiez je to pre mna dobre platene hobby. Mna naopak sralo trcat furt doma s deckom, ja vobec nie som ten typ na hranie sa s detmi, deti som nikdy nemala ani rada. Len to svoje, ale nemam proste vztah k detom… miesanie sunaru ma proste nenaplnalo a doma mi uz rastli rohy.. ale kazdy sme iny, ja som to teda vzala za tento koniec a vsetko ok

gab1sol
7. feb 2025

Ja som to tak mala - mladšia nastúpila do škôlky v septembri v čase Covidu. Preto som nevedela, ako to bude s dochádzkou… Dohodli sme sa s mužom, že ostanem chvíľu ešte doma - ja som to brala ako taký čas pre seba, na moje veci. Prvý týždeň som veľmi veľa spala. A keby náhodou bolo nutné, tak sme vedeli poriešiť aj neprítomnosť v škôlke. A druhý dôvod bol, že som nechcela vziať hocijakú pracu, len aby bola… Trvalo to tri mesiace, v decembri som nastúpila. A hneď 14.12. som ostala doma, lebo plošne zatvorili škôlky. 😂 Ale mala som to ako HO, keďže ako junior som mohla postupy študovať aj doma.

podbel2512
7. feb 2025

Ja som doma uz rok po RD a vobec ma to nelaka ist do prace. Som introvert. No zial uz si budem pomaly musiet nieco hladat kvoli peniazom. Mna to doma bavi.

vikimed
7. feb 2025

@jamidea celkom sa čudujem, že sa tu toľko ľudí opúšťa, keď sú bez práce a priberajú. Ja to mám opačne. Keď je obdobie, že mám menej práce a som doma, tak viac behám a cvičím a som oveľa viac vo forme, ako keď musím chodiť do práce.

akbara77
7. feb 2025

Stačilo 3 roky doma..zbláznila by.som sa ďalej. Potrebujem sa.realizovat...mam prácu, ktorá má bavi

evina57
8. feb 2025

Tiež som tak bola. Ale mala som čo robiť. Vždy sa niečo našlo. Ale samozrejme psychika si to odniesla. A ďalšia strana je,že moja mamina bola s nami cca 10-12 rokov doma a teraz,keď už je pomaly čas na dôchodok,tak jej tie neodrobene roky chýbajú a vychádza jej mizerný dôchodok. Treba myslieť veľmi do budúcnosti. Odporúčam ísť do práce.

Strana
z3