icon

Ktoré krajiny akceptujú naše zdravotné školstvo?

31. máj 2024

Dobry den, viete mi poradit, ktora krajina akceptuje nasu SZS ukoncenu maturitnou skuskou, odbor prakticka sestra?

egonsk
31. máj 2024

je jedno aku mas skolu, v zahranici ti len tak neuznaju nase skoly, rovnako ako aj u nas musis zaziadat ak chces uznat zahranicnu skolu.

stellarstar
31. máj 2024

Presne ako
@egonsk píše ani moju SŠ OP neuznali

autor
31. máj 2024

@stellarstar A ako si to vyriesila? Dorobila si si skusky v danej krajine?

egonsk
31. máj 2024

ano riesi sa to bud vykonanim rozdielovych skusok, alebo kratka cast studia a skuskami, alebo kompletnym studium so skuskami. Podla uznaneho stupna.

autor
31. máj 2024

@egonsk Dakujem, no dufala som, ze sa najdu krajiny, ktore nase vzdelanie akceptuju, skoda ☹

melanta
31. máj 2024

V zahraničí bežne akceptujú vzdelanie našich zdravotných sestier. Aj väčšinu iných vzdelaní. Len výnimočne je potrebné robiť skúšky alebo iné administratívno právne záležitosti. Ak chceš robiť v zahraničí sestru, vyštuduj sestru na Slovensku alebo v zahraničí.

autor
31. máj 2024

@melanta Mam vzdelanie "iba" praktickej sestry ☹

melanta
31. máj 2024

Tak musíš hľadať krajinu, kde existuje táto profesia, v profesiách aj vo vzdelaní. Tam kde, táto profesia neexistuje, čo je myslím väčšina krajín Európy, tak buď robiť nižšiu pozíciu, alebo vyštudovať sestru.

la_dolce_vita
31. máj 2024

V Cechach urcite akceptuju.

stellarstar
31. máj 2024

Nijak urobila som pol r kurz a to stačí

franica
31. máj 2024

netreba skúšky, praktická sestra je uznávaná aj v iných krajinách, ale ako asistent, pracujem s tým, ak chceš, napíš mi správu

kiki68
31. máj 2024

Rakusko to akceptuje ak mas par rokov prax v zdravotnictve. Potom musis vsetko iba dat prelozit a posunut to na rakuske ministerstvo. Tam sa vyjadria, ze co mozes a nemozes robit. Ale viem, ze mozes byt Pflegeassistenz, Ordinationassistenz. Len tie vaznejsie ukony nemozes robit bez dalsieho vzdelania. Ale uplatnenie mas velmi dobre. Dostanes tiez nejake skolenie este o liekoch

kiki68
31. máj 2024

@melanta zalezi kedy mala ukoncene vzdelanie, Rakusko po nejaky rok akceptuje s rokmi praxe.

lubo2222
27. mar 2025

@franica Ahoj. Ja si robím praktickú sestru,končím v júni. (Inak opatrujem v AT). Viem,že v rakúsku ma akceptujú ako asistenta len ak mám u mas prax alebo ak si nejaké hodiny dorobím v rakúsku (aspoň doteraz to tak bolo,ja už mám mať nový typ diplomu,tak uvidim). Vieš mi poradiť kde inde to uznajú automaticky?