icon

Ktorý deň mám nastúpiť do práce po rodičovskej dovolenke?

eli22111
Včera o 13:05

Dobrý deň, žienky, ktoré sa vyznáte, poraďte:
syn oslávi 5. januára 3 roky, kedy mi aj končí rodičovská dovolenka (alebo už 4.1.?), a teda ja sa vrátim do predošlej práce. Len neviem, na ktorý deň dať nástup, keďže 5.1. je pondelok a 6.1. je hneď sviatok. Ako by to bolo pre mna výhodné, aby som náhodou nemusela niečo doplácať.
Ak by som oznámila v práci nástup az 7.1., musela by som si tam tie dva dni zaplatiť poistné sama?, keďže už nebudem poistencom, za ktorý platí štát zdravotné a sociálne odvody?
Alebo si na 5.1. zobrať deň dovolenky? Je to pre mna nejaká výhoda - myslím na výplatnej páske?
Alebo by ste dali nástup už od 1.1. a čerpali dovolenku a nastúpili až toho 7.1.?
Ďalšia otázka znie, nakumulovana dovolenka za roky 2023,24,25 sa musí v nejakom termíne vyčerpať?
Dúfam, ze som to napísala zrozumiteľne a za fundovane odpovede ďakujem.

janka_266
Včera o 13:08

@eli22111 ja by som sa dohodla so zamestnávateľom na 1.1. a tie dva dni si dať dovolenku, alebo ísť do práce, ak má byť kto s dieťaťom. dovolenka je len za obdobie materskej a niekde sa musí vyčerpať hneď, niekde do konca marca a niekde nechávajú na rozhodnutí zamestnanca, pokiaľ Vás ju nebudú nútiť vyčerpať, odporúčam si ju šetriť, deti sú v škôlke príliš často choré

anonym_765395
Včera o 13:09

@eli22111 Posledný deň RD je 5.1.
Nástup do práce oznám na 6.1., týmto dňom ťa aj zamestnávateľ prihlási do poisťovní po RD.
Keďze je sviatok, fyzicky do práce nastúpiš až 7.1.
Nebudeš nič doplácať, všetko ti nadväzuje.

eli22111
autor
Včera o 13:11
@janka_266

@eli22111 ja by som sa dohodla so zamestnávateľom na 1.1. a tie dva dni si dať dovolenku, alebo ísť do práce, ak má byť kto s dieťaťom. dovolenka je len za obdobie materskej a niekde sa musí vyčerpať hneď, niekde do konca marca a niekde nechávajú na rozhodnutí zamestnanca, pokiaľ Vás ju nebudú nútiť vyčerpať, odporúčam si ju šetriť, deti sú v škôlke príliš často choré

@janka_266 ďakujem

eli22111
autor
Včera o 13:11
@anonym_765395

@eli22111 Posledný deň RD je 5.1.
Nástup do práce oznám na 6.1., týmto dňom ťa aj zamestnávateľ prihlási do poisťovní po RD.
Keďze je sviatok, fyzicky do práce nastúpiš až 7.1.
Nebudeš nič doplácať, všetko ti nadväzuje.

@anonym_765395 dakujem

anonym_e96cdc
Včera o 13:16

alebo môžeš ukončiť RD 31.12. a od 1.1. sa vrátiť späť do práce a čerpať dovolenku, ktorá ti vznikla za obdobie materskej dovolenky, všetko je to o dohode so zamestnávateľom
rodičovský príspevok ešte dostaneš poslednýkrát vo februári za január bez ohľadu na to, či nastúpiš skôr alebo 6.1.

melanta
Včera o 15:56
@eli22111

@anonym_765395 dakujem

@eli22111 nezabudni, že návrat do práce si zo zákona povinná oznámiť minimálne mesiac vopred, takže zajtra je najvyšší čas.

tiika
Včera o 17:16

@eli22111 mala by si oznámiť návrat do prace aspoň mesiac dopredu a v podstate sa ty rozhodujes, či to bude skôr napr. k 1.1. ( môžeš aj mesiac, pol roka,… sa vrátiť skor do zamestnania, to nie je o dohode, sama o tom rozhodujes, iba oznamis). Do 5.1. máš však ospravedlnenu neprítomnosť v zamestnaní z dôvodu čerpania RD. Potom už musis nepritomnost dokladovať - čerpať dovolenku/mat priepustku od lekara/OČR alebo by si mala absenciu (co je ale porušením prac.disciplíny - vtedy sa plati i zdrav.poistenie).
Inak dovolenka sa čerpá po skončení RD. Buď o ňu požiadaš, alebo ti jej čerpanie zamestnávateľ nariadi. Najneskôr však musis vyčerpať dovolenku do konca 2026, preplatit sa da len 5 dni (starej dov.), zvyšok by ti prepadol.
Ja by som si dovolenku šetrila, návrat z RD je k 6.1. a to je sviatok (ak nemáte nepretržitú prevádzku a nemáš plánovanú zmenu, zostanes doma), a nastúpiš 7.1.

eli22111
autor
Včera o 17:51
@melanta

@eli22111 nezabudni, že návrat do práce si zo zákona povinná oznámiť minimálne mesiac vopred, takže zajtra je najvyšší čas.

@melanta ďakujem za upozornenie, na to som nepomyslela

eeffka
Včera o 18:07
@eli22111

@melanta ďakujem za upozornenie, na to som nepomyslela

@eli22111 v praci vedia ze sa vracias a rataju s tebou? Nechcem privolavat zle len aby s tebou neukoncili pomer(vtedy by ti volo vyhodnejsie nastupit na urad prace este tento rok.

hortenziaj
Včera o 20:12
@eeffka

@eli22111 v praci vedia ze sa vracias a rataju s tebou? Nechcem privolavat zle len aby s tebou neukoncili pomer(vtedy by ti volo vyhodnejsie nastupit na urad prace este tento rok.

@eeffka prečo ešte tento rok ?

eli22111
autor
Včera o 20:16
@eeffka

@eeffka tak hádam rátajú 🤣🫣 ale zrejme nebude problém, kolegyne čakajú, kedy ich odbremením od práce ☺️

lucik194
Včera o 20:18

a s tou dovolenkou by som sa hned dohidla a opytala na HR / personalnom. ci Ti ju daju hned vybrat, alebo to nechaju na teba.

u nas v praci plati - dovolenka z predchadzajuceho roka sa musi docerpat do 30.4.

eeffka
Dnes o 05:22
@hortenziaj

@eeffka prečo ešte tento rok ?