Kúpa obchodnej prevádzky. Aká je primeraná cena?
Ahojte, zaujíma ma ci je tu niekto kto vlastní nejaký obchod v meste. Napriklad Secondhand. Dostala som ponuku na odkúpenie prevadzky s plným vybavením. A zaujíma ma cenu za akú by ste boli ochotne to kúpiť, poprípade do toho dať, investovať. Je to cca 6x6m² v obchodnom dome. Ponúkajú mi to s komplet vybavením aj s tovarom, a taktiež aj s dodávateľmi. Len mam pocit ze cena je vysoká. Čisto teoreticky, viem ze neviete miesto ani foto ako co vyzerá ale zaujíma ma akú sumu max by ste dali za niečo takéto. Funguje to už veľa rokov, čiže to nieje nič co by sa malo zabehavať.
Vybavenie + tovar + 1 až 2 násobok ročného zisku = to by som pokladala za cenu. Pozor ale na možné nedoplatky a dlhy, ktoré môžeš tiež prevziať aj napriek tomu, že o nich nevieš. Pozrela si sa na účtovníctvo? Pozrela si sa na skutočný dôvod, prečo dotyčná odstupuje/predáva fungujúcu a zisk tvoriacu prevádzku? Peniaze, ktoré do toho investuješ, sú také, že ak ten biznis nepôjde a zavrieš ho, nebudú ti chýbať?
@melanta no práveže keď do toho tie peniaze dám a nebude to fungovať tak je to koniec. Sú to moje úspory, preto nad tým veľmi uvazujem
Tak potom je o to viac podstatnejšie:
- vidieť účtovníctvo (ak tomu nerozumieš, oslov dobrú účtovníčku alebo niekoho, kto sa vyzná v podnikaní a financiách) nech na to pozrie (nie jej účtovníčka)
- poznať skutočný dôvod odstúpenia - prečo sa ide zbaviť niečoho, čo vytvára zisk
- možné dlhy a pozrieť zmluvy právnikom (nájomnú zmluvu, zmluvu s dodávateľmi)
Bez ohľadu na to všetko, ak ide človek podniknať, musí počítať s možnosťou neúspechu. Ak možný neúspech znamená pre teba koniec, lebo minieš celé úspory, tak to je odpoveď.
Ešte doplním a zvýrazním, nepozeraj sa na obrat. Teda pozeraj, ale veľa ľudí, ak prezentuje svoje podnikanie, tak poukazuje na príjmy. Nenechaj sa tým zlákať. Pretože príjmy sú svojim spôsobom irelevantné - podstatný pre teba je čistý zisk. Čiže to, čo ostane po zaplatení nájmu, tovaru, odvodov, všetkého. A nielen ročný zisk, ale vidieť to po mesiacoch, byť pripravená na to, že jeden mesiac bude, druhý možno nie. Čo v prípade, že ochorieš, kto bude predávať? Ak budeš chorá mesiac, nič nepredáš, čiže nevytvoríš žiadny príjem, ale nájom a dodávateľa musíš uhradiť. Ak tam je predavačka, mzdu jej musíš zaplatiť aj v prípade, že nebudeš mať na to prostriedky z podnikania, pretože bude slabý mesiac na predaj, čiže zaplatíš jej mzdu a odvody zo svojho súkromného.
@melanta no dnes už mám z toho baby pocit za tieto dva dni v okolí 5 obchodov sa ruší, všetky sú typ second hand alebo butik. Takže mám pocit že niečo nieje ok
Ja by som pozerala na trzby a zisk a aka by bola navratnost. Tak 3 roky by bola fajn keby sa to vratilo. Ale na toto musis vidiet poriadne do uctovnictva.

Pozri si obraty za posledne dva roky a uvidis.