icon

Kvôli odpisu z registra trestov nedostanem prácu v školstve

15. apr 2023

Uz je to viac ako 20 rokov dozadu, kedy som si nevedela najst pracu.. A tak som po polroku intenzivneho hladania kyvla na ponuku ekonomky v spolocnosti, ktora mi iny peniaz davala v skutocnosti a iny peniaz som mala oficialne na vyplatnej paske… Takto pracuje teraz uz menej ludi, ale v tej dobe to bol v mojom okoli pomerne casty jav. Tym, ze som robila ekonomku, vyplacala som prave aj tieto mzdy - cize mesacne mi rukami preslo asi 150 - 200 tisic korun, na ktore som nemala v pokladni realne danove doklady, iba nejake papieriky o prevzati… Uz si naozaj nepamatam, z akeho dovodu k tomu doslo, ale pri mojom odchode odtial mi nevyplatili mzdu. Nie len ze mi nezaplatili to co som mala dostat akoze dohodnute, ale nevyplatili mi ani to, co som zarabala oficialne… Mala som necelych 23 rokov, bola som mlada a plna idealov a spravila som to, co by som teraz s mojim rozumom uz neurobila - pretoze viem ze had sa bosou nohou nedrazdi. Ja som si dovolila totiz vtedy na svojho uz byvaleho zamestnavatela podat trestne oznamenie pre nevyplatenie mzdy a odstupneho, pretoze som mala pocit, ze som v prave. Jeho reakcia bol protiutok - vybrali z tych vsetkych dokladov, ktore mi presli za tie roky rukami, jeden konkretny a podali na mna trestne oznamenie pre trestny cin sprenevery. Nejdem opisovat moje pocity z vysluchov, ani ako ma to stalo naozaj vela sil… Zaver je taky, ze mi prisiel trestny rozkaz ze som vinna a v rozsudku bola pokuta (asi 6-7 tisic korun) a asi aj podmienka 12 mesiacov, uz si naozaj nepamatam… Ja som proti trestnemu rozkazu podala odpor - bola som presvedcena o svojej nevine a naivne som si myslela, ze ved ked poukazem ako to tam fungovalo, vinny budu oni a nie ja… No naivita, toto nikoho v konani nezaujimalo…. V den, kedy mi prislo predvolanie na hlavne pojednavanie, som sa zosypala….. Vyhladala som advokata, ten mi okrem ineho povedal - “Pani, malokedy sa stava, ze klientom verim, ze su nevinni, ale o Vasej nevine som presvedceny a viem, ze mi vravite pravdu. Staci mi k tomu ze vidim za aky trestny cin Vas odsudili v tomto trestnom rozkaze a aky prehnane nizky trest ste dostali - este som nevidel a ani nepocul ze by niekto dostal za trestny cin sprenevery iba pokutu. Vy nie ste typ, ktory bude pachat trestnu cinnost - mate dve moznosti. Bojovat o Vasu nevinu, co je na dlhe lakte, stat Vas to bude vela sil a trvat to moze roky. Sama vidite a citite, ako Vas to nici. Alebo proste stiahnete ten odpor, co ste podali, nadobudne pravoplatnost tento Trestny rozkaz, zaplatite pokutu a budete mat klud. ” Rozhodla som sa pre tu druhu moznost..
Zivot plynul, pracovala som medzitym u viacerych zamestnavatelov, vsetko v poriadku a bez problemov… Po rodicovskej som nastupila do korporatu, kde som uz takmer 10 rokov. Neviem si predstavit tu pracovat do dochodku, tak uz dlhsie uvazujem co by som rada v zivote robit a ze by som rada uplne zmenila svoj pracovny zivot. Nikdy ma ucitelstvo nelakalo, az naozaj poslednu dobu. A tak ma tato zmena v mojom zivote nabudila, ze som nejak rozdychala sikanu v korporate, nabrala silu tam vydrzat - lebo som uz videla svetlo na konci tunela, teda to, ze tam skoncim a budem pracovat v uplne odlisnej oblasti…. Kedze nemam potrebne pedagogicke vzdelanie, dala som si v mojom veku prihlasku na vysoku skolu, rozposlala ziadosti do skol v mojom okoli…. Proste zila som touto predstavou, ze od septembra 2023 uz budem zamestnana v skolstve a dam korporatu a zlej sefke zbohom. A potom som vcera narazila na to, ze pedagogicky zamestnanec dava ODPIS registra trestov. Nie vypis. Ale odpis a podla zakona teda u pedagogickeho zamestnanca nesmie byt ziaden zahladeny trestny cin. Je jedno, ze je to trestny cin ktory nema absolutne suvis s detmi a mladezou, s nasilim…. A rovnako je uplne jedno, ze bol spachany 20 rokov dozadu. A uz vobec nikoho nezaujima, akym sposobom k tomu zapisu do trestneho registra doslo. Proste vcera sa mi zrutil svet.

autor
16. apr 2023

@lienka.7
@panelacikova dievcata, dakujem za vas zaujem ohladne mojej osobnosti - paradoxne mna len tak hocico nevykolaji, to ze som nevedela co a ako dalej sa mi v zivote stalo mozno 5 krat, a o dvoch takych situaciach s rozostupom 20tich rokov ste si mohli precitat tu v tejto diskusii. K tomu, ze som mala bojovat - niekedy je zial lepsie rezignovat a nebojovat. Prajem Vam, aby ste sa nikdy nestali tercom zakernosti bohatych a vplyvnych ludi - ten boj proste nemozete vyhrat.

autor
16. apr 2023

@onedaynick
@panelacikova aby ste mohli kludne spavat - mojim snom je ucit jeden predmet, ktory sa ale samostatne externe studovat neda, iba rozsirujucim studiom. Tak som si to vymyslela tak, ze kym skoncim 2 stupen VS pedagogickeho smeru, aby som mohla zacat studovat to co naozaj chcem, zamestnam sa na tie roky ako vychovavatel / pedagogicky asistent. A ktovie, mozno si po ukonceni Bc. poviem ze dalej studovat uz nejdem, a na tejto pozicii - kde mimochodom staci iba stredna skola - uz ostanem.

onedaynick
16. apr 2023

v pohode, ja ti to prajem. A som zvedava, ako to dopadne. Poziadas o ten odpis sama?

autor
16. apr 2023

@onedaynick v zmysle zakona o registri trestov o odpis z neho sama poziadat nemozes, mozes poziadat o nahlad a spravit si z neho vypis. O odpis z registra trestov mozu poziadat vyhradne institucie, ktore su v zakone taxativne vymenovane. ani skola nema pravo ziadat o odpis z registra trestov, to je opravneny iba prislusny regionalny urad skolskej spravy - ma sidlo vo vsetkych krajoch. Takze skola zada poziadavku na tento urad, ten si vyziada odpis z generalnej prokuratury, a tento urad skole odpovie, ci dany jednotlivec v zmysle posudzovaneho zakona bezuhonnosti vyhovuje, alebo nevyhovuje.

onedaynick
16. apr 2023

a keby si poziadala teda o ten nahlda, tak vies, na com si. Nie?

zuzanockamt
16. apr 2023

Autorka
Môžem sa spýtať, čo teda študuješ a ktorý konkrétny predmet chceš učiť?

natalienka12
16. apr 2023

@onedaynick Co to splietas? Ved ona vie, co v odpise ma.

autor
16. apr 2023

@zuzanockamt Nie. internet je vecny a toto co som tu napisala je vskutku velmi osobne - preto aj pisem anonymne.

zuzanockamt
16. apr 2023

Autorka
Nevadí. Ďakujem aj tak za odpoveď. Ale vzhľadom na info, ktoré si tu už poskytla, tak si aj tak ľahko odhaliteľná pre ľudí v tvojom okolí.

autor
16. apr 2023

@zuzanockamt nemyslim si. O tej praci ako to tam dopadlo vedia piati ludia, z toho dvom som to povedala az teraz a dvaja z tych co to vedia nevedia ze chcem ist pracovat do skolstva -- ale ano, ti sa to mozu casom dozvediet... Externe pedagogiku - ci uz elementarnu, specialnu, vychovatelstvo sa od septembra chysta studovat velmi vela ludi v mojom veku. A to ze by som rada dala este to rozsirujuce studium - tak o tom som sa nezmienila nikomu z okolia - drzim sa pri zemi a je to naozaj velmi dlha cesta. Ale ano - ak si ma tu spoznala a polozis mi konkretnu otazku osobne ze ci som to ja, nebudem ti klamat - priznam sa Ti.

saxana000
16. apr 2023

Mas este ozaj malu moznost zamestnat sa v sukromnom zariadeni kde by sa tvoja minulost nepreverovala.sukromne denne centra pre deti alebo robit sukromne asistenta ak chces ist silou mocou do ucenia..

onedaynick
16. apr 2023

@natalienka12 splietam, pani pravnicka, v tychto veciach sa neorientujem, preto sa pytam.

lienka.7
16. apr 2023

@autorka robíš tu zbytocne z toho kovbojku. Neviem, co špeciálne chceš učiť, ale ak napr.ekonomiu, tak na to pedag.skolu vobec nepotrebuješ. Stačí ti VS so statnicou z eko plus dorobiť si pedagogické minimum, ktoré je tuším 2 rocne. Menej stresu a zbrklosti a viac triezveho uvažovania ti prajem. Lebo môj pocit z teba je presne tento.

natalienka12
16. apr 2023

@onedaynick ten sarkazmus si nevieš odpustiť? Ja za to nemôžem, že ty nevieš. Ale keď neviem, tak neradím hlúposti.

onedaynick
16. apr 2023

@natalienka12 ty prva si pouzila expresivne slovo, a ja neradim, preto je v mojej vete "keby" a otaznik.

natalienka12
16. apr 2023

@onedaynick A načo by žiadala o náhľad do odpisu?

barbara_lux
16. apr 2023

@emm_i ja si ani neviem predstavit ze clovek s tvojim emocnym spravanim ako sa tu prezentujes pojde ucit deti sorry a myslim, ze to co sa ti stalo nie je ziadna tragedia asi skor.znamenie pre teba ze sa mas poobzerat niekde inde po praci. Moja kolegyna nemohla mat deti rozhodli sa po rokoch ze si adoptuju dietatko, bolo im jedno ake lrn strasne tuzili po dietati a jej muz mal zapis.v registri lebo.sa pobil ako.mlady chalan na diskoteke ublizenie na zdravi a kvoli tomu si nemohli adoptovat dieta, to je podla mna 1000x horsie ako nebyt ucitelka kvoli blbosti z mladosti napriklad

cafelatte
16. apr 2023

A to si ešte ani školu nevystudovala a už chceš nastúpiť učiť? To co je za bordel v tejto krajine, akože sory.

lienka.7
16. apr 2023

@natalienka12 nemusis tu na každého stekat, ok? @autorka ani sama nevie co chce, stačí si pogooglit, to by ako budúca ucitelka mohla vedieť, ci?
Inak uplne súhlasím s
@barbara_lux takýto labilny človek ma učiť deti... omg 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
@cafelatte dobrý postreh! Ešte nemá ani školu ale už rieši nastup do prace 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
@autorka a co sa tyka tvojej "minulosti", čítala som si ešte raz, čo si písala... no akosi to neverím, ze ty si nevedela. Ty si sa sudila za tvoju mzdu? Asi nie, ze? Ale teba vinnou teda uznali 👌 Len toľko k tomu.

saraxyz
16. apr 2023
emm_i
16. apr 2023

@barbara_lux ťa sprava o emočnom správaní asi bola smerovaná autorke, alebo sa mýlim? 🙂 Označila si tam mňa.

natalienka12
16. apr 2023

@lienka.7 A na koho stekam? Odpisala som autorke, je spokojna. Ale kurin sa vyrojil a musi do nej stale rypat, ze je emocne nestabilna, nema skolu atd atd. To je snad jej vec.

lienka.7
16. apr 2023

@natalienka12 asi tomu tak bude, keď sme si to všimli viaceré .... zbytocne rieši búrku v pohári vody 👌

natalienka12
16. apr 2023

@lienka.7 Ale to je jej vec a jej problem

emm_i
16. apr 2023

@cafelatte toto zarazilo aj mňa. Už čaká, že bude prijatá do školstva a ešte nemá ani VŠ. @autorka neviem, odkiaľ si, ale východné SK ma prebytok učiteľov, stredné neviem, západné chýbajú. Pravda je však taká, že žiaden normálny riaditeľ/vedenie školy nepríjme človeka, ktorý nie je ešte vyštudovaný. Na našej škole chýbajú učitelia, a ak sa nahlásil niekto, kto nemal VŠ a pedagogické vzdelanie, automaticky ho vyselektovali. Pretože aj oni majú nad sebou napr. inšpekciu a nezavesia si toto na krk.
Neviem, kam školstvo dospelo, a nechcem nikoho uraziť, no vždy ma zarazí, že človek si vyberie školstvo vždy vtedy, keď už nevie, čo chce v živote - tak šup, do školstva, lebo tam mi bude fajn.
A potom sa čudujem daný učiteľ, že nemá ani len rešpekt, keď tam išiel len tak, lebo je sám zmätený zo života...

panelacikova
16. apr 2023

autorka - ako vychovávateľ alebo asistent musíš podložiť odpis z RT. je to priama činnosť s deťmi.
čo sa týka tvojej minulosti, viem, mladosť-pochabosť. pochopila by som, keby si sa dala odrbať v prvom mesiaci. ale ty napriek tomu, že si vedela, že sa tam dejú veci, ostala si tam a ostatné už vieme z príspevkov.... zbytočne rozvádzať

panelacikova
16. apr 2023

@lienka.7 ale aj keby šla učiť ekonomiku, ako učiteľku ju predsa preverovať budú.

panelacikova
16. apr 2023

@cafelatte pokiaľ nastúpi na štúdium a riaditeľ nedostane iné ponuky, kvalifikačne výhodnejšie, môže ju prijať. podmienkou je potom do určitého času školu aj úspešne ukončiť. ale to by musela mať VŠ, čo predpokladám, že nemá. pretože nikto ju nevezme, ak nastúpi ešte len na 5-ročné štúdium. jedine ako asistentku alebo vychovávateľku, to áno

panelacikova
16. apr 2023

@natalienka12 máš pravdu, je to jej problém a jej vec. asi sme ju chceli len upozorniť, čo ju čaká, respektíve ani nečaká. pretože ostáva tvrdým faktom to, že ak chce robiť vychošku alebo asistentku, je dosť vysoko pravdepodobné, že každá škola bude mať viacero žiadostí a nájdu iste s VŠ vzdelaním (s tým, že doplní minimum) alebo so SŠ vzdelaním pedagogickým, čo je momentálne podmienka prakticky na prvom mieste. nikto ju nevezme len tak, že vyštuduje hocičo s maturitou. leda ak žije v nejakom totálnom zapadákove, kde fakt nemajú ľudí. tak či onak ju budú preverovať, pokiaľ bude pracovať s deťmi. tomu sa nevyhne.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal