icon

Len tak na zamyslenie o slovenských platoch

26. júl 2022

Všimla som si, že veľa mamičiek čo tu o sebe píšu a píšu svoje príjmy, tak veľa z nich píšu že ich muž má príjem od 2000-3000€ . No a popritom veľa ľudí nasáva že sú nízke platy na Slovensku že nemajú z čoho žiť. A tak by som sa chcela opýtať, keď žije chlap na Slovensku, dajme tomu ešte na východe , odkiaľ má taký plat ? ( Pochybujem že každa tretia mamička tu chodí s doktorom, právnikom a pod. 😀) Ja len tak zo zaujímavostí, že by ma zaujímalo kde takí muži pracujú že majú také platy, lebo mám muža a naozaj prestriedal veľa prác a vždy dostal maximálne 1100€ , sme z východu. Tento príspevok nemyslím v zlom, ak by náhodou takto pôsobil, skôr ma len zaujímajú odkiaľ ľudia majú toľko peňazí. Keďže my striedame práce, hľadáme a nikde sme nevideli aby toľko ľuďom platili.. ďakujem pekne za všetky odpovede, aj zle, aj dobre

alchemilkazltozelena
27. júl 2022

Autorka, a čo učíš? Tvrdiť, že učitelia nič nerobia je dosť odvaha 🤔

zmrzlinka2021
27. júl 2022

@melanta presne tak, vela ludi zije v tom, ze je to len o "stasti". No skor je za tym odlisny postoj k zivotu, praci, k hodnotam a tiez aj partner, s ktorym zijes a mas rodinu. Ak sa zena, sikovna, inteligentna, vyda za paka, co ocakava, ze bude robit sluzku a opatrovatelku a bude ju snazit sa deptat, lebo on sam je zakomplexovany, tak tiez je to dost zle pre nu. Preto vzdelanie, postoj k zivotu, vhodny partner su velmi dolezite elementy.

@irusa Chapem ta, na druhej strane, pokial si ty spokojna, je to uplne OK. Su napr. ludia, ktorym proste za to ten plat nestoji, vyhovuje im niečo iné v zivote. Problem je len to, ked taký človek nadáva na toho makača a závidí.

bambulka814
27. júl 2022

Celá diskusia už začína výberom školy, povolania a vzdelaním, treba na to myslieť, keď sa deti rozhodujú, čo ďalej...podľa Inštitútu zamestnanosti sú tieto top oblasti, kde práca je a aj bude:
1. IT
2. Medicína, zdravotníctvo
3. Ekológia
4. Učiteľstvo
Je dobré to mať na zreteli. A samozrejme, viesť deti k proaktivite, pracovitosti a cieľavedomosti.

Lebo z dieťaťa, čo sa celé dni necháva obsluhovať mamičkou, hra PC hry 12 h denne, nič doma nepomôže a boji sa aj vyjsť vonku samé sa čarovným prútikom nestane v 25tke šikovný absolvent.
Mám pocit, že toto si veľa rodičov neuvedomuje.

Plus je super, keď deti vidia úspechy rodičov, že sa im darí a žijú spokojne. To si zvyknú odniesť do svojich životov.

tomas115
27. júl 2022

@hanaxxx Ano viem, ze su ludia ktori ziju z minimalnej mzdy alebo zo 700 ecok, nechcem zniet vobec arogantne alebo nadnesene, ale 3000 euro nie je ziadny nadstandard, su to peniaze ktore ti umoznia si tvorit aj rezervu a mat diverzifikovane nehnutelnosti , vytvorit si pasivny prijem. Ale nie su to peniaze na vyskakovanie. "Krasny" plat z mojho pohladu je 10+ mesacne cisteho.
S vyskou vyplaty musis adekvatne viac odvadzat na uspory a investicie. Ak si niekto mysli, ze zarobi 3000 a z toho mesacne minie 2200 na spotrebu tak tak aj dopadne, pretoze je to naivny a hlupy pohlad. V mojom okoli nepoznam snad nikoho kto by mal menej ako 3000 cisteho a ti ludia ziju aj tak normalne a obracaju kazde euro. Ano citas spravne, obracaju kazde euro. Sice kazdy ma niekolko nehnutelnosti ale aj tak jazdia na 15-20 rocnych autach, vychovavaju deti v normalne skolke. V prvom rade rozumny clovek sa stara o svoje investicie tak aby sa oni postarali casom o teba. A ked si vezmes ze aktualne stoji akykolvek novy dom 250 tisic+ euro tak 3000 nie je vobec ziadny nadstandard a luxus.

irusa
27. júl 2022

@zmrzlinka2021 ako ja som momentálne spokojná. Mám dostatok času pre rodinu, oddych, fyzický sa nenadriem a neprežívam z mesiaca na mesiac. Ale tak hlavný rozpočet ťahá manžel. Ja pokryjeme mesačne náklady na domácnosť, detí a samozrejme aj ušetrím... veľké položky už financuje manžel, nakoľko samozrejme aj jeho príjem je iný. No je to zase človek, ktorí fyzický maka a aj je v práci zbehly a rozumie sa tomu,čo robí. Mohli sme tiež byť úplne niekde inde ale jeho povaha ( férovosť ) to nedovolí. Tak sa pretlkame,no nesťažujem sa. Sú ľudia na tom oveľa horšie.

melanta
27. júl 2022

Autorka, teraz čítam, že píšeš, že s mužom striedate práce a aj tak lepšie platené nič nemáte. Nuž aj to je problém, prečo muž nedosiahne nič viac. Za to, že striedate práce vám nikto viac nedá. Striedať práce nemá význam, ak chce zarábať výrazne viac. Je potrebné si nájsť job a v ňom sa vzdelávať, rásť, byť pripravený robiť veľa a viac ako ostatní, vyjsť z komfortnej zóny. A nie skákať z jedného na druhé a čakať, že príde niečo lepšie. Muž má vyštudovanú geodéziu. Prečo strieda zamestnania? U môjho muža vo firme robia geodeti celé roky na jednom mieste, teda buď ako zamestnanci alebo ako podnikatelia, ktorí majú svoju klientelu. Zároveň v jednej reakcii píšeš, že ty zarábať viac nebudeš, lebo si rodinný typ a chceš sa venovať rodine, ale chceš aby zarábal muž. V takom prípade si si ale mala vybrať muža ambiciózneho, makača, kariéristu prípadne muža s chuťou úspešne podnikať. Ak máš muža, ktorý strieda zamestnania a ako geodet sa nevie dobre uplatniť bez fluktuácie, tak potom žiaľ musíš prijať fakt, že lepšie to nebude.

zmrzlinka2021
27. júl 2022

@melanta
@irusa
Este by som dievčatá doplnila jednu vec. To čo zhoršuje pozíciu cloveka na trhu práce su aj jeho osobnostné vlastnosti ako je nezrelost, konfliktnost, agresivita, panovačnosť, nekomunikativnost. Mnoho ludi si myslí, ze ked "odpiskuje" akí su sebavedomí a sebaistí, ale v očiach iných sú len drzí a nevychovaní.
Vidiet to aj tu v x témach na konovi - sú výslovne aj tu zeny, čo sú extrémne konfliktné, s každým sú v spore, v práci sa s nikým nerozprávajú, proste "problémoví ludia", co si myslia, ze sú unikatni. Lenze takému človeku nedáš "moc", lebo ti zrujnuje ludí, firmu, nervy...

melanta
27. júl 2022

@bambulka814 good point. Asi 2 mesiace dozadu tu bola diskusia, že či záleží na tom, aké známky nosia deti zo školy. A boli tam reakcie, že nie, že aj so 4 môže mať človek spokojný život. A tu to presne začína, ako si to napísala aj ty. Pretože buď musí mať dieťa dobré známky a byť šikovné, aby sa dostalo na dobrý odbor, alebo na VŠ ísť nemusí, pretože aj remezlá vedia veľmi dobre uživiť, ale tam zase treba iné predpoklady. Ale ak je postoj rodiča taký, že výsledky dieťaťa nie sú dôležité, tak potom sa nemožno čudovať, keď aj jeho finančný život tak raz bude vypadať.

irusa
27. júl 2022

@melanta ale poznám veľa ľudí, čo ani ZŠ neskončili a sú z nich úspešní podnikatelia

melanta
27. júl 2022

@irusa jasné, veď to píšem, že netreba mať VŠ. Aj bez školy sú úspešní ľudia. Ale musia mať predpoklady na iné veci. A musia makať. Zadarmo nie sú koláče. Je to veľmi staré, ale vskutku pravdivé.

irusa
27. júl 2022

@melanta tak tak sú lenivci, sú ľudia ambiciózny a odrbaváči iných

liljana
27. júl 2022

@tomas115 Ved prave. Ak ma niekto 2500 eur, tak vacsinou zije z 1000 eur a zvysok splaca predcasne hypo, odklada rezervy... Inak by sa mu ta namaha nevyplatila, ak by robil od rana do vecera a hned to oplieskal iba na reziu a blbosti, ze mu potom pri necakanej strate zamestnania zostanu vysoke vydavky, ziadne rezervy a nulove prijmy (ak je SZCO bez podpory v nezamestnanosti). Ak niekto plati hypo, najom 800 eur plus 400 eur jedlo mesacne, mal by mat na to 12-18 mesacnu rezervu x 1200 eur.

u2jana
27. júl 2022

@melanta s tými jednotkami neviem, ja som ich teda mala celu strednu, len som si nechala poradit s vyberom vs, bohuzial. Po tazkej vs som myslela, ze budem aspon dobre zarabat, ale po rokoch praxe som pochopila, ze nie. Hold blby odbor. Najlepsie dopadli spoluziacky, ktore mali dvojky, trojky, urobili podivne externe vs a podarilo sa im dostat na dobre fleky.
Takze znamky mne teda moc v zivote nepomohli

melanta
27. júl 2022

@u2jana ale ja nikde nepíšem o jednotkách. Stretávam sa s tým, že ľudia majú samé jednotky celú ZŠ aj SŠ, VŠ skončia s červeným diplomom, ale v praxi sú nepoužiteľní. Ja píšem o tom, že ak rodičovi nezáleží na tom, či sa dieťa učí a rozvíja (nie či má jednotky) a ak dieťa už na prvom stupni nosí 4, tak predpoklad, že z neho bude úspešní človek je nízky. A čo znamená blbý odbor? Niekedy to nemusí byť blbý odbor, len je potrebné natrafiť na niekoho, kto ťa posunie správnym smerom.

monuska112
27. júl 2022

@irusa naozaj vela?? ja teda ani jedneho, ale mozno je to tym ze nepoznam ludi, co neukoncili zs.

irusa
27. júl 2022

@monuska112 áno poznám takých

monuska112
27. júl 2022

a tie platy co dava autorka 2000-3000 ak si pozries priemerny zarobok na sk, musi byt z toho jasne ze takychto ludi nieje vela...skor si myslim ze mamicky posielaju svojich drahych na tyzdnovky do zahranicia a potom tu machruju...ano urcite aj na sk ma par podnikatelov taky plat ak odmyslime co do podnikania investovali pred tym, mozno aj plat cisteho zisku ale urcite to nieje vela....ale zase sme pri tom ze ak niekto zaarobi 950 cisteho, tak sa tym chvalit nebude...

monuska112
27. júl 2022

@irusa otazka bola je ich vela?

irusa
27. júl 2022

@monuska112 osobne poznám 5

monuska112
27. júl 2022

@irusa ako moze vlastne niekto nedokkoncit zs? ved to mame uz dekady u nas povinne predsa, 10r skolska dochadzaka. ci?

irusa
27. júl 2022

@monuska112 inak vysoký príjem sú vysoké odvody - na SK to nie je žiadna výhra

irusa
27. júl 2022

@monuska112 no keď 3x prepadneš

monuska112
27. júl 2022

@irusa ok berem i ked neuveritelne

autor
27. júl 2022

Napísala som že muž by sa vyššiemu platu "potešil" lebo jedna pani mi tu písala niečo v tom zmysle, že muž možno nechce zmeniť prácu, že prečo ja mu chcem meniť prácu. Je jasné že by preto niečo robil, ak by chcel vyšší plat, mňa len zaujímala cesta k tomu, ako sa k tomu dopracovať.
Ja som skôr myslela , kde v zamestnaní sa dá mať 2000€ aspoň. Aby bol zamestnávateľ

autor
27. júl 2022

*zamestnanec oprava 😀

melanta
27. júl 2022

Je jasné že by preto niečo robil, ak by chcel vyšší plat - tak ja sa pýtam, čo pre to doteraz urobil. Živím sa headhuntingom (vyhľadávam ľudí pre firmy podľa zadaných kritérií), tak poradím, ak dáš aj ty relevantné informácie. Aké konkrétne kroky doteraz urobil pre to, aby lepšie zarábal? Aj ako geodet vie zarábať tebou spomínaný plat ako zamestnanec. Máme na Slovensku niekoľko medzinárodných stavebných a developerských skupín. Ak je vo svojej práci naozaj dobrý (dostane na seba skvelé odporúčania), ak hovorí anglicky a nemecky vrátane odbornej terminológie, nemal by mať problém. Samozrejme, podstatné sú aj určité osobnostné črty.

laurita285
27. júl 2022

Veľa mojich spolužiakov zarába slušne a majú obyčajné práce samy na seba typu bagrista, elektrikár , automechanik ...

laurita285
27. júl 2022

a spolužiak sadrokartonista ryžuje nehorázne lebo si pýta napríklad 3500 eur za sadroše v 60m2 byte, kde naklady na materiál sú tak 800 eur 😀 a urobí jeden byt za týždeň , ked som mu volala či by mohol prísť tak na celé leto má plno, že až koncom septembra 😂 budú mi tu nejakí debili tvrdiť že sa treba dobre učiť... netreba.

fantinka
27. júl 2022

Moj zaraba este viac ako uvadzas ty a nie je doktor ani pravnik, je v korporate v Ba. A tam take platy su uplne bezne, jasne, ze nie je na nejakej zakladnej pozicii, ale veducej, ovlada plynule nj, aj, pracuje len so zahranicim. Takze tu u nas uplne bezny plat. A este podotknem, ze ja robim tiez v korporate, inom ako muz, a mam 2000 a to ani nie som manazerka.

fantinka
27. júl 2022

@melanta presne tak, mam pocit, ze v dnesnej dobe chce byt kazdy na super pozicii s tisicami na vyplatnej paske, ale ledva vie guten Tag a hello.Ak chce clovek dobre zarabat, musi makat makat makat.