Len tak na zamyslenie o slovenských platoch
Všimla som si, že veľa mamičiek čo tu o sebe píšu a píšu svoje príjmy, tak veľa z nich píšu že ich muž má príjem od 2000-3000€ . No a popritom veľa ľudí nasáva že sú nízke platy na Slovensku že nemajú z čoho žiť. A tak by som sa chcela opýtať, keď žije chlap na Slovensku, dajme tomu ešte na východe , odkiaľ má taký plat ? ( Pochybujem že každa tretia mamička tu chodí s doktorom, právnikom a pod. 😀) Ja len tak zo zaujímavostí, že by ma zaujímalo kde takí muži pracujú že majú také platy, lebo mám muža a naozaj prestriedal veľa prác a vždy dostal maximálne 1100€ , sme z východu. Tento príspevok nemyslím v zlom, ak by náhodou takto pôsobil, skôr ma len zaujímajú odkiaľ ľudia majú toľko peňazí. Keďže my striedame práce, hľadáme a nikde sme nevideli aby toľko ľuďom platili.. ďakujem pekne za všetky odpovede, aj zle, aj dobre
@lucinka1988 ja si neviem predstavit mat na sk tri litre okrem it za poctivu pracu jedine remeslom z brutalnymi zakazkami aj to nie
@diaszoky pri podnikaní ďaleko viac, v zamestnaní málokde..
Ale naozaj, veľká väčšina si umelo pridáva na plate, neprizná pravdu, dokonca aj v diskusii umelo prikrášľujú realitu
@diaszoky advokáti úplne bežne, aj niekoľko x viac. ale teda práca od rána do noci.
@irusa radovy zamestnanec si musi uvedomit, ze nebyt toho vrcholoveho manazmentu, nemal by ziadny prijem, lebo by nemal ziadnu pracu a tiez to, ze ked on ide domov, vrcholovy manazment vacsinou zacina druhu cast sichty, popripade si nosi pracu aj domov, a to nehovorim o vikendoch a sviatkoch stravenych s obchodnymi partnermi. A dobry manazment vie aj ocenit dobreho zamestnanca, lebo si je vedomy toho, ze nim dohodnute obchody by nemal kto realizovat. To je vsak uz ina pesnicka, bohuzial, nie vzdy realizovana.
Tieto reči o výške príjmu ber s nadhľadom, s veľkým nadhľadom 🙂
Tak jedine do NRSR ( minimálne ) skvelý plat za ničnerobenie
polovica ludi zaraba na slovensku do 1250 eur v hrubom samozrejme su extremy na oboch stranach ale neda sa porovnavat obrat u szco s hrubounmzdounzamestnanca a niektore ine bajky co sa tu siria
platy nad 3000 v hrubom samozrejme su a je ich iste obmedzene percento
@lucinka1988 no konečne to tu niekto spomenul. Ono je totižto obrovský rozdiel, či je človek zamestnancom na TPP, SZČO alebo má vlastnú sro. Už som to tu chcela napísať, ale predbehla si ma. 🙂
Ja robím v IT a áno, chodia mi pracovné ponuky tu na Slovensku s platom 8000€-10000€, ale to by som musela prejsť na SZČO. Plat 2000€-6000€ je skôr na TPP, ale to je neskutočne závislé od praxe, odborných vedomostí, technológie s akou človek pracuje a podobne. Jasné, že absolvent nedostane hneď 3000€ aj keď mnohí sú takí naivní a očakávajú to, lebo "veď ja mám VŠ". Akurát na taký plat treba aj v tých lepších odboroch najprv niečo ukázať a až potom žiadať.
A teda doplním - bývam na východe, Košice.
Tieto diskusie ohladom platov ber s rezervou. Zvycajne ti, ktori dobre zarabaju, sa do takychto diskusii pridu radi pochvalit a ti ostatni zostanu radsej ticho. Nikto sa nebude chvalit tym, ze z mesiaca na mesiac ledva vyplati hypoteku. Statistiky ale hovoria jasne, vacsina ludi nezaraba 2-3 tisic eur.
@bilberryday čo má s tým môj plat ? pointa príspevku je, že ženy píšu že koľko majú ich muži a preto riešim mužské platy 🙂 pretože ja pravdepodobne zvarať nebudem ani tesarka nebudem 😀 tak ma zaujímalo čo robia ich muži že majú také platy. Myslím že to je normálne že by som chcela pre muža lepšiu prácu či ? On by sa tomu tiež potešil, keďže tiež by rád prijal väčší plat. Kedze počítam s tým že budem aj na materskej niekedy a tak logicky pozerám na to aby nás dokázal uživiť, ovšem keď ja si nenájdem niečo popri materskej.
@veltraud no vidíš aká si šikovná, gratulujem ti 🙂
@veltraud nie každý má možnosť robiť to čo ho napĺňa, ja tiež nemám veľký plat, ale ešte som nevidela príspevok aby žena napísala že ma plat 3000€ a jej muž 700 € .😀 Určite sú taký, ale je ich málo, a aspoň jeden z nás by teda mohol zarábať viac, no len myslím že ja to nebudem keďže som rodinný typ a chcem sa skôr venovať rodine než kariére.
Podnetná diskusia.👍 Škoda, že aj profesie, v ktorých je dlhodobo podstav zamestnancov nie sú tak nadštandardne ohodnotené, ako tu čítam. Lebo aj preto je tam podstav, že neplatia.😄
Ja mám cez 3000 v hrubom a na východe. Ale už mám 51 rokov a v odbore, v ktorom som študoval robim od promócii. Na začiatku som zarábal menej ako robotník pri páse. Všetci spolužiaci sa mi smiali že som mal radšej predávať spotrebný tovar a mám odísť z fabriky. Chcel som však robiť to čo som študoval a videl som že daná fabrika ma perspektívu a dobre vedenie. Potom to bolo o učení sa a učení sa popri práci. Jazyky nové systémy atd atd. A robil som aj cezcasy nie kvôli peniazom ale preto, že ma to bavilo. A mali sme zahraničných šéfov ktorí vedeli oceniť poctivosť. Moja filozofia bola a je: peniaze nie sú prvoradé. Dôležité je robiť poctivo svoju prácu a zlepšovať sa. Nie šialeným tempom ale sústavne. Vždy sa je čo nové naučiť. Aj keď robíš murára. Peniaze prídu. V mladosti som urobil s Bohom takú súkromnú dohodu: ja sa nebudem starať o peniaze a dôverujem Ti, že sa o ne nebudem musieť starať. A tak si už niekoľko rokov nesledujem ani výplatnú pásku. Okrem iného aj preto, že som zabudol do nej heslo. Súkromní podnikatelia zarábajú oveľa viac ale to ma netrapi. Viac ma trápi že slovenskí manažéri sú slabí a je jedno či je to fabrika úrad nemocnica alebo škola. Jednou z ich slabostí je aj to, že si nevážia ľudí viac ako peniaze. Preto aj tie nízke platy.
Autorka: chcela by si pre muža lepší plat a on by sa tomu tiež potešil. A presne takýto ľudia ten lepší plat nemajú a ani nebudú mať. Lepší plat majú ambiciózni ľudia, ktorí idú cielene za tým, aby boli úspešní. S postojom že aj on by sa tomu potešil ešte nikto dieru do sveta neurobil. Bolo to tu spomenuté, aj geodet môže mať oveľa lepší príjem. Ale nie s týmto postojom.
@autorka a co teda robi tvoj muz preto, aby mal lepsi plat? Vzdelava sa? Hlada sa inu pracu?
@irusa
Ak mozem, okrem toho ze v tejto teme plne suhlasim s @melanta , doplním, ze tie rozdiely v mzdach su častokrát opodstatnene a aj ľudia s platom v hrubom 700-1000 EUR majú šancu zarábať aj podstatne viac, teda dosť z nich, avšak nikdy to tak nebude. Dôvod? Pohodlnosť, apatia, nezáujem.
Jedným z podstatných rozdielov medzi tými čo zarábajú máličko a tými, čo majú pekný príjem je samotná osobnosť zamestnanca. Vzdelanie a titul je fajn starter, ale nestačí.
Ludia s vyššími prijímami sú tí, čo opustia brány školy a dalej na sebe makaju, dobrovolne, bez potreby usmernovania, nutenia, proste su ambiciozni, vytrvalí a ked nastúpia do práce, sú proaktívni (áno, rádoví zamestnanci ich neznášajú, lebo popri nich fakt vyzerajú ako lenivci), rýchlo sa učia, zaujímaju sa, zapajaju sa do všeličoho. Títo ludia sa stávajú pre organiácia, firmy klúčovými osobami a obvykle ich platy začnú brutálne rást. Títo ludia si prácu vázia, a chcú profesne aj osobnostne rást, nehádzu sa na PNky, OCRky, ako je to tu bezne (áno, radového zamestnanca zaujíma jedine "na čo má nárok" a všetko vyberie pravdaže). Sú to velmi zodpovední ludia, obvykle aj v tej hlave majú upratané, vedia obvykle aj krásne komunikovať, rozumejú veciam a v podstate je na nich velmi dobré spolahnutie sa.
Dnes nájsť odborníka, šikovného a zodpovedného človeka je EXTREMNE naročné, minimálne v BA. Máme reálne skúsenosti, ze sme prijali človeka na odbornú pozíciu s platom 2800 EUR, o 7 mesiacov dával sám výpoved, ze on nebude pracovat formou multitasingu, ze on potrebuje niečo kludnejšie a bla bla... a takýchto ludí máš mraky.
Chcú vysoké platy ale neuvedomuju si, ze to chce aj inú prácu, inú mieru zodpovednosti, zvládania tlakov, mať to upratané vo svojom zivote...
@slovakboy
Drzím palce!
Ja som Bohu povedala, nech mi dá to najlepšie pre moj zivot a som vzdy pripravená aj zosadnúť "z piedestalu". Zivot nie je mať za kazdú cenu, to čo chceme, ale zit naplneny a stastny zivot.
@zmrzlinka2021 súhlasím... vyšší plat, vyššie nároky
@zmrzlinka2021 inak môžem povedať sama za seba. Mám VŠ od skončenia na sebe vážne nepracujem, samozrejme bežné veci sa potrebujem naučiť ako sa menia zákony, predpisy. Mám určitý plat, každý rok s miernym nárastom. No stagnujem,čo sa týka vzdelania. Mzda mi ako tak vyhovuje ako aj pracovný čas. Som tu 12 rokov a už pociťujem,že chce to zmenu,no nerobím preto nič,lebo som lenivá. Takže aké môžem mať ja očakávania ??? Jedine sama na seba nadávať.
@irusa Ale uz to, ze si to priznas, je velmi velke plus a proste nepotrebujes tu robit "divadielko" ako to robia mnohí ludia.
A hlavne na slovensku si ludia myslia, ze titul pred menom im prida na plate +1000 eur, čo je totálna blbost. Mat dobrú VS je len fajn, ale tým to končí, potom nastáva reálny zivot.
@zmrzlinka2021 amen. Excelentne vystihnuté. Aj preto som autorke písala, že jej muž s týmto postojom lepší príjem mať nebude. Lebo iba vyštudovať nestačí. Z pohľadu kariéry a príjmov, rozdiel medzi úspešnými a tými neúspešnými je v postoji, v tom čo sú ľudia ochotní urobiť pre seba a prácu. Či sú ochotní makať viac ako na 120%, vzdelávať sa. Proste ak chcem zarábať nadštandardne, aj moje skúsenosti a výkony také musia byť. Lenže veľa ľudí vidí iba plat, zo svojej komfortnej zóny nikdy nevyjdú, lebo nechcú, ale budú pindať, že na Slovensku je zle. Lenže ľudia s priemerným alebo dokonca podpriemerným postojom nie sú v žiadnej krajine králi.
Môj muž má cez 3000 a to je len v strednom manažmente v medzinárodnej firme ja mám cez 2000 a to robím v retaily v OC, čiže dá sa taký plat v pohode získať
Platy zavisia
1. od lokality, kde zijes (pricom v case home offsu je lokalita coraz menej dolezita 2.Aku pridanu hodnotu (vzdelanie, ovladane vyhladavane technologie - IT, architekt, auditorka,...,...) vyprodukujes 3.ochota cestovat 4.Ake jedinecne je know how a skusenosti
Ked chce niekto mat cisto rodinny zivot, tak sa musi uspokojit s tym, ze nebude dovolenkovat na Seychellach ale na Seneckych jazerach. Najskor treba nieco vyprodukovat, potom sa to moze predat, aby bol zisk na financovanie nadstandardu. Ked je niekto iba doma a nic neprodukuje, nemoze mat ani zisk. Riesenim je partner, ktory to podstupi. Ale ked on ma priemerne vzdelanie, priemerne skusenosti a know how,... tak ma aj priemerny lokalny plat. Vobec neplati, ze vsetci muzi musia vzdy zarabat vela. Su taki, co si chcu iba odrobit jednoduchu manualnu pracu a mat vecer doma klud. Nechcu sa stresovat vzdelanim, cestovanim, tahanim 12tok,...
@zmrzlinka2021 ešte ma napadlo. Minulý rok sme mali stretávku zo strednej po 20 rokoch. Spolužiačka sa ma pýtala, že koľko priemerne dostanem províziu za dohodnutého kandidáta. Keď som povedala číslo, tak jej reakcia bola, že aké mám šťastie, že ona zarobí 900 čisté. Ona sa za 20 rokov nikam neposunula, ale má pocit, že ja mám šťastie. To sa potom ľuďom ťažko vysvetľuje.
Odkial ma taky plat? 15r robi v jednej firme, ovlada 3jazyky, ma Vs, denne maka, nie pozera net a pije kavu ale mala od rana do 6, niekedy este od 8do 1 rano (vynimocne ked kontroluje) a je tak vymakany, ze skolitel na nove systeny ked zauca druhych tak sa radi s mojim, ktory nad tym sedi rozmysla hlada chybu, to ale znamena ze cez den (Ho) mu nemozem nic povedat nemozem otvorit dvere ani ho nijak vyrusit, neviem sa spolahnut ze skonci o 3 lebo nikdy pod 5 nekonci a napr v nedelu ked sme niekde mu zavolaju najvyssi ze je problem a ide sa riesit, neviem ci zas vyjde vynervivany alebo doslova vyznykany a pod,takze peniaze su super ale co je za tym by brala asi maloktora ….
@zmrzlinka2021 presne tak. Popravde na mieste kde som mi stačila SŠ,no chcela som využiť čas na RD. Ako neľutujem,že som si spravila školu ,no mohla som viac. Napríklad učiť sa jazyky, nakoľko myslím,že hlúpa nie som ,no strašne lenivá. Zvykla som si na určitý štandard a tápam,no aj tento štandard môže ponminuť,čo mi aj momentálne reálne hrozí. Za posledné dva roky som si spravila až jedno preškolenie,čo mi ročne prinesie 200 - 300 e ,čiže dokopy nič.

@diaszoky Presne tak..Preto sa to radšej nikoho ani nepýtam🤷♀️A najmä výška platu je veľmi relatívny pojem..V diskusii zaznelo, že "naozaj vyšší príjem je od 3000€ vyššie", čo pre niekoho môže byť nedosiahnuteľný sen a pre iného- poznám takých x, je to smiešne a povedali by, že ozaj vyšší príjem na SVK je od 10tis vyššie- to sa už ale bavíme o ľuďoch, čo majú rozbehnutý svoj biznis, nie o ľuďoch, čo robia na vysokých pozíciách pre niekoho..