Má vplyv okamžitá výpoveď na materskú 2 mesiace pred jej nástupom?

danula27
14. feb 2013

ahojte, uvazujem nad podanim okamzitej vypovede, nakolko zamestnavatel neplati. mam na to cas do konca mesiaca a asi by som mala narok aj na nahradu mzdy. Podla paragrafu 69 ZP ak nezaplati do 15 dni odkedy mala byt vyplata dorucena, t.j. 15.decembra , mozem podat okamzitu vypoved a mam narok aj na nahradu mzdy za dva mesiace vypovednej lehoty. Ale musim tak urobit do jedneho mesiaca od zistenia danej skutocnosti, cize do konca februara. Mam spravne info????

Problem je ze ak by som k 28.2. podala vypoved, bola by som do nastupu na MD, co by malo byt koncom aprila, nezamestnana... je to vobec vyhodne a ako by to ovplyvnilo moju matersku, pripadne ine suvislosti???
Mam naklady na cestovanie a vyplata za december je v nedohladne, a ani januarova nebude nacas, ak vobec bude... a to neviem ako by to bolo s tou nahradou mzdy ☹

Preto prosim o radu, co je vyhodne urobit v tejto siuacii.
Dakujem za rady.

jfd
14. feb 2013

jak to vidim já... peníze stejne neuvidiš.(promiň, píšu jednou rukou, ve druhé mám pizzu...) socialni a zdravotni za tebe má povinnost odvádět, čili i kdyby ne, budeš krytá a v životopise to porád bude vypadat líp, než kdybys odešla, Na důvody se pochopitelně nikdo neptá žeja... Z vlastní zkušenosti ti radim, nabonzovat ho na pracák a hlavně si pohlídej, aby jsi dostala vššechny potvrzení o insolventnosti páč ačkoli nemáš ani kačku, nabíhá ti základ daně z příjmu... A to i za ty dva pripadny mesice. Čili smiř se s tim, že peníze nebudou ale fakt bacha na ty papíry. Já rok chodila na finančák a marně scháněla správce konkurzní podstaty aby mi dla papír, že sice odstupný a všecko ale 6 měsíců nepřišlo nic. Tak to ti radim já

sisaha
14. feb 2013

tiez by som vypoved nedavala...

zuzka444
14. feb 2013

ja byt na tvojom mieste dala by som sa na marodku bo ta sa ti do vypoctu materskej nepocita.cize na matersku to nebude mat ziadny vplyv a uz len dufat ze ti zamestnavatel.vyplati.dlzne peniaze.ja som.bola na tom podobne bezdovodna vypoved sice ale nevyplatil mi odstupne a uz je tomu vyse roka a pobehala som.aj slovenske institucie a popravde velke H vyriesili.cely inspektorat prace.a bolo mi povedane ze maju na to malo casu tak to do hlbky neprezeraju a nevrtaju sa v tom cize cez institucie by to absolutne neriesila.ja by to riesila marodkou a budes doma v klude uzivat si tehulkovanie a budes dostavat korunky pekne kazdy mesiac.a hlavne ti to nepokazi vysku materskej ako vypoved alebo minimalna mzda abo co.

tonca74
15. feb 2013

Súhlasím zo zuzkou444, choď na pn do nástupu na materskú a dostaneš aspoň nejaké peniaze.

pupendo5
15. feb 2013

podľa § 248a Trestného zákona je nevyplatenie mzdy trestným činom, pokiaľ však v čase splatnosti zmdy mal zamestnávateľ na účte potrebné peňažné prostriedky.. Neviem aká je u tvojho zamestnávateľa situácia, a či si jediná, ktorej mzda nebola vyplatená.. za podanie trestného oznámenia nič nedáš, možno sa zamestnávateľ rozhýbe, ale ak nie je z čoho, tak nie je z čoho... Tomu nebráni, aby si sa dala PN, čo si myslím tiež, že je pre Teba najvýhodnejšie.

zuzulica
15. feb 2013

Ak máš 270dní nemocenského poistenia za posledné 2roky, tak na materskú to vplyv mať nebude.Počíta sa aj to čo ti nedáva výplatu ak vás neodhlásil v soc.poisť, lebo zamestnanec nemôže za to, že zamestnávateľ neplatí odvody.

wewe22
15. feb 2013

na tvojom mieste sa dam vypisat na PN a mas viac menej po starostiach a ohladne vyplat je asi dobre sa poradit s pravnikom