Mám dať výpoveď v štátnej správe?
Ahojte, pracujem v štátnej správe približne 4 roky (Mám VŠ, 36 rokov, plat cca 1200 v hrubom, bývam v Trnavskom kraji, anglicky jazyk ovládam na úrovni A2). Svoju prácu mám naozaj rada, aj keď som tabuľkovo zaradená veľmi nízko a naozaj mám väčšie ambície. Na oddelení (sme čisto ženský kolektív cca 30 žien ), patrím medzi najmladšie. Pred takmer 2 rokmi nám zmenili riaditeľa odboru, chcela som sa pred ním šplhnúť (veľká chyba) a ukázala som mu, čo všetko dokážem. Odvtedy na mňa hádže množstvo povinnosti, reálne pracujem za 3-4 ľudí. To čo nestihnem kvôli klientom v práci, dokončujem doma po nociach. Stane sa, že ešte o 2hej ráno pracujem. Nechcem dehonestovať svoje kolegyne, ale ako zamestnankyne sú neschopné, nedokážu pracovať so základnými systémami v počítači, nerozumejú interným normám a metodikám. A keďže väčšina z nich je tesne pred dôchodkom, nemajú žiadne ambície niečo na oddelení zmeniť a zlepšiť ho. Pracujú do výšky svojich platov a keď padne 15:00, vypadne im pero z ruky a idú domov (neberú ohľad na ľudí, ktorým pre ich neochotu nemusia byť v termíne vyplatene peniaze ). Som frustrovaná, lebo ma nebaví byť referentkou, myslím si, že mám na viac. Ale riaditeľ sa bojí zo mňa spraviť vedúcu ( o túto pozíciu som prejavila záujem ), lebo nechce túto funkciu zobrať osobe, ktorá tam pracuje 25 rokov. Reálne táto vedúca pracuje o 70% menej, než ja. Na iných oddeleniach sa stávajú ľudia vedúcimi a riaditeľmi pomaly do roka, nakoľko sa tam dohadzujú rodinný príslušníci a kamaráti (vitajte v štátnej správe). Svoju prácu mám naozaj rada, ale každé ráno po príchode do práce prvých 20 minút plačem, keď vidím kolegyne s vyloženými nohami s kávou v ruke, ako klebetia a nemajú čo robiť a ja sa môžem zblázniť lebo nestíham. Mesačne mám cca 60 hodín nadčasov, ktoré nemám zaplatené. Plat tabuľkový, nemám ani väčšie osobné ohodnotenie. V podstate moje postavenie v práci je blbec, ktorý spraví špinavú robotu. Neskutočne chcem odísť, ale mám strach, že nič lepšie nenájdem. Čo mám robiť ?
tvaris sa ze bez teba to tam spadne ale
bola by si velmi prekvapena a este za take smiesne peniaze ??? a vikendy v noci a cez dovolenku ty nebudes mentalne v poriadku
Si šikovná žena, určite tam neostávaj, keď ťa pracovné prostredie takto deptá. Pokračuj trošku na angličtine, popri tom si zviditeľni životopis na Profesii a rozhliadaj sa po niečom, kde ocenia tvoje kvality, šikovnosť a dôslednosť.
Asi len potvrdím to co vsetky a co aj ty vieš, je to hovadina sa nechať zneužívať. A zabilo ma, že pracuješ počas dovolenky 🤣🤣🤣 akože načo? Máš dovolenku tak vypni mobil a ser na nich, nech si nájdu zaskok. A keď sa im budú ľudia sťažovať tak možno pochopia. Akože ja som išla na dovcu, tak som šéfovi oznámila, že nech mi ani neskusa volať, nakoľko v danej krajine je predražené volanie a bol by to on kto by to platil. Nemala som jediný telefonát za tie dva týždne, pohode si poradili. Robota nie je zajac, neutecie
Neber toto ako rýpanie, ale niekde bude chyba lávky... keď si taká super zamestnankyňa, takmer nenahraditeľná, tak potom presne ako sa spieva v tej pesničke- si žena hodná boja, takže keď pekne- krásne naklušeš k šéfovi, že buď chceš pridať- a teraz pozor, nie roboty,ale peňazí alebo dáš výpoveď, každý trochu súdny šéf by ti radšej pridal akoby o teba prišiel, jedine že by si nebola až taká, ako si o sebe myslíš. Osobne by som v tomto veku za takýto peniaz s vysokou školou za týchto pracovných podmienok nepracovala. Ak si taká šikovná, ako o sebe tvrdíš, už si mala byť niekde inde alebo to mať aspoň inak zariadené a nie sa tu pýtať na fóre cudzích ľudí, čo máš robiť v situácii, ktorá je tu asi pre drvivú väčšinu nad slnko jasnejšia.
Na vyššiu pozíciu sa ľudia narodia....žiaľ rodinkárstvo prekvitá. Dokonca, teba nepresunu na inú funkciu, lebo kto by túto prácu zvládol lepšie ako ty. Osobná skúsenosť, zial. Schopni bez konexii zo štátnej správy utekajú. Choď kým ešte máš možnosť a čas rozbehnúť kariéru inde. Po štyridsiatke klesá záujem firiem po odborníkoch. A nehnevaj sa, prečo si berieš toľko práce domov? Takto robia ľudia s platom 2500 E v súkromných firmách.
Takto to bolo u mňa. Šéfov vobec nezaujima, čo keď by si odišla...však nejako bolo a nejako bude. To že na to niekto doplatí, šéfov nezaujíma. Preradiť ťa neprezradia, lebo tá na tom mieste potrebujú. Ja som aj vyskúšala rozhovor s človekom, ktorý mal na starosti kádre...kým nie si ich človek ostáva ti len odísť a čím skôr to pochopíš, tým lepšie. Ľudia na úradoch a v štátnych podnikoch...referenti sú frustrovani a čakajú len na dôchodok. A vyhorenie určite príde....lebo si nezapadla do kolektívu "so zdravým postojom" k práci. Heslo nadpraca sa nevypláca. Nemáš rada zmenu resp. sa bojíš zmeny...na to stavia štátna správa, zneužíva ľudí, ktorí sa "držia istoty", lenže máš 30 rokov do dôchodku...nikdy nevieš či naozaj tá istota bude aj v budúcnosti...lebo časy sa menia aj mentalita ľudí sa zmenila.
Ak by si uvažovala o zmene a je to tak ako sa opisujes, prosím napíš mi . Hľadám niekoho práve v Trnave . Stabilná firma. Ďakujem
je pekne od teba ze chces ludom pomoct a preto si studujes predpisy ale je to len robota - zivot je o inom... ak mas vystudovanu environmentalistiku tak sa skus poobzerat po pozicii ESG ktora sa teraz v stavebnictve rozmaha ... je to novy odbor takze kazdy v tom ešte viac menej tapa ale je to sukromna sfera a tam ti ziadne tabuľky nehrozia takze si vies vypytat aj plat len si o tom musis nacitat coho presne sa to tyka a ci by ta to bavilo
Tiez robim v statnej sprave, a ked mi volal teraz moju dovolenku riaditel, ze nieco treba, tak som som sa ja na oplatku opytala ci ma pocit, ze ja pridem do prace cez dovolenku? Pohundral a vybavene. V statnej sprave robim 16 rokov. Zo zaciatku som bola sprosta ako ty (neber to osobne) ked bolo treba do prace som prisla aj mimo sluzby, pomoct kolegom hocikedy ochotne vo svojom volne, na mobile aj o 3.00 v noci ked potrebovali pomoct. Odmeny ziadne, postup 0 bodov lebo ritolezi mali prednost. Zmenila som pristup. V praci padla, mobil isiel do rezimu blokovat skupinu PRACA (kolegovia, sefovia, sluzobne mobily) a vies co? Robi sa mi lepsie, uz mi nevolaju tak casto z prace, mam pokoj, klud a robim len za plat co mam.
Daj si ziadost o prelozenie, alebo chod za sefom so ziadostou na vypoved s tym ze chces odist lebo tvoje fin. ohodnotenie si predstavujes inak, a mozno vyrokujes lepsi plat. Ak mate tabulkove platy tak moc neurobis. Ak nemas buldozer co ta potlaci, za taku kratku dobu sa asi na funkciu nedostanes.
Ber kabelku, napíš výpoveď a choď preč. Inde by ti ruky bozkávali za tvoju šikovnosť a platovo by si tiež bola inde. Tak stastlivo do toho, držím ti palceky.
Zažila som niečo podobné, dala som výpoveď, okamžite mi zdvihli plat o cca 500 eur ale aj tak som odišla. Už to nemalo zmysel. Ukázali mi ako si "vážia" šikovných ľudí.
Daj vypoved,na mna bola tak hadzana robota ze som nestihala sa ani najest a napit, zmenila som oddelenie a chvala bohu som sla na PN pred materskou. Este neviem, ci sa tam vratim
Moj nazor je, chod za sefom a povedz mu, ze jed ti neprida na plate a nezvysi pozicii, tak das vypoved. Vysvetli mu ti, co si tu pisala. A ak nic neurobi, tak daj radsej vypoved... Budes casom stale viac frustrovana a to nevedie k nicomu dobremu. Drzim palce.
áno výpoveď alebo nechať vypadnúť pero o 15tej ✌️
neboj, ak si veríš,tak to ďaleko dotiahneš...

Načo si vôbec berieš dovolenku keď cez ňu robíš? Ako nehnevaj sa, ale ty nie si nenahraditeľná, len zbytočná blbá. Toto si robíš sama. No ani by ma nehlo aby som cez dv riešila robotu a taktiež po pracovnej dobe. Nie je hotovo? nech, robota neutečie.
Daj sa na PN aby zistili v práci čo všetko robíš a potom keď sa vrátiš, začni pracovať ako máš v zmluve. Nemyslí si, že by si musela hneď odchádzať. Stačí sa len "zaradiť".