icon

Mám na pracovnom pohovore spomenúť, že mám dieťa?

29. jún 2025

Ahojte, idem zajtra na pohovor na pozíciu školský zdravotník, akurát mi koncu materská a už chcem ísť do práce. Mám spomenúť že mám sama dieťa, čiže práca a starostlivosť o deti mi je blízka? Alebo to nemám spomínať, aby nebrali ako minút že mám malé dieťa(choroby…)

autor
29. jún 2025

*minus

pribinak
29. jún 2025

Môžeš spomenúť, ale viac to vykomunikuj ako benefit ….vies reagovať na plač či paniku dieťaťa, komunikácia s dieťaťom a ….

kvetinka_2
29. jún 2025

Na pohovore to spomenúť nemusíš, a nemôžu sa ťa to ani pýtať. Nemusíš im odpovedať. Ja, by som to nepovedala, ide o súkromie. Aj, keď pracovná pozícia je súvisiaca s deťmi. Ale, keď ty si s tým ok, tak v poriadku. Môžeš, len tak medzi rečou povedať, že máš dietky, a že máš k nim vzťah.☺️

gab1sol
29. jún 2025

Moja práca síce nesúvisí s deťmi, ale na pohovore som to povedala. Prišla otázka - a čo ste robili doteraz? Tak som povedala narovinu, že som bola doma 5 rokov s deťmi. Ale obrátila som to vo svoj prospech…
Ja chápem, že toto je vec, na ktorú sa zamestnávatel nemôže pýtať, ale príde mi to férové, pretože moje deti už navždy budú patriť ku mne a nemám potrebu ich zatajovať ani na pohovore.

7lenka11
29. jún 2025

Svoje deti nijako nezatajujem a narovinu hovorím, že mám dve malé deti. Či ma to nejako diskriminuje? Zrejme áno, ale neriešim. Ozaj nepotrebujem po mesiaci-dvoch v práci každému vysvetľovať, že potrebujem ďalšiu OČR, skorší odchod, či priniesť dieťa do prace. Proste ja som rada, ak je zamestnávateľ uzrozumený o mojej situácii a veci sú vopred naporiadku. Ale, samozrejme, cielene sa ťa na to asi nebudú pýtať. Teda takto, zamestnávateľ na určitej úrovni sa to ženy nikdy nepýta a už vôbec ju pre to nediskriminuje.

vilma7
29. jún 2025

Na Slovensku sa v životopise neuvádza dieťa a jeho vek? To ma.dost prekvapuje...ako potom uvádzate roky na materské?

17alexis
29. jún 2025
@vilma7

Na Slovensku sa v životopise neuvádza dieťa a jeho vek? To ma.dost prekvapuje...ako potom uvádzate roky na materské?

@vilma7 tak ja som s nastupom na MD zacala podnikat, cize keby som si raz mala hladat pracu, dam tam toto. A keby som aj nepodnikala a trval by mi pracovny pomer (aj realne mi trva), tak uvediem ten, ved to nie je klamstvo, ale pravda.

kapanek1
30. jún 2025

Ja si myslim ze potencionalny zamestnavatel sa na to spyta. Áno, nemal by sa. Ale... A este ked ide o poziciu spojenu s pracou s detmi isto sa podla mna spyta ci mas skusenost s detmi.
Drzim palce. Praca po 5 rokoch na materskej je za mna fajn( az na tie choroby) 🙄

denkabemommy
30. jún 2025
@vilma7

@vilma7 sú dve možnosti, ak pomer trvá, uvádza sa tam to (za mňa trošku zavádzajúce ale budiš) alebo sa tam proste nechá medzera. Na SVK je protizákonné sa pýtať na rodinný stav, čo sa týka počtu detí, či má deti, či plánuje a pod. 🙂

gab1sol
30. jún 2025
@denkabemommy

@vilma7 sú dve možnosti, ak pomer trvá, uvádza sa tam to (za mňa trošku zavádzajúce ale budiš) alebo sa tam proste nechá medzera. Na SVK je protizákonné sa pýtať na rodinný stav, čo sa týka počtu detí, či má deti, či plánuje a pod. 🙂

@17alexis
@denkabemommy len tak zo zvedavosti - na materskú som odchádzala po roku a pol trvania pracovného pomeru. Ako by ste pozerali na ženu, ktorá by mala uvedené, že pracuje 6,5 roka (môj prípad), ale reálne by mala prax len 1,5 roka, kedy som bola stále na juniorskej pozícii?

denkabemommy
30. jún 2025
@gab1sol

@17alexis
@denkabemommy len tak zo zvedavosti - na materskú som odchádzala po roku a pol trvania pracovného pomeru. Ako by ste pozerali na ženu, ktorá by mala uvedené, že pracuje 6,5 roka (môj prípad), ale reálne by mala prax len 1,5 roka, kedy som bola stále na juniorskej pozícii?

@gab1sol písala som že, za mňa je to zavádzajúce, čo logicky vychádza, že by som si to tam nedala. A pozerala by som sa na ňu ako na osobu, ktorá zavádza = nespoľahlivá osoba do firmy 🙂

17alexis
30. jún 2025
@gab1sol

@17alexis

@gab1sol môj pohľad na tvoju otázku je hlavne v tom, že by som nemala x rokov medzeru, čím by som sa znevýhodnila už pri poslaní CV-čka, nakoľko by ma to mohlo diskvalifikovať a nemuseli by ma ani pozvať na pohovor. Takto by som mala šancu sa aspoň odprezentovať na pohovore. Čo sa týka juniorskej pozície, tak môj muž je programátor a tam má bežne kolegov s x-ročnou praxou a sú juniori, max mediori niektorí. Každopádne aj cez tú pauzu sa môžeš vedieť predať. Ak máš málo praxe a veľa rokov doma, tak nemôžeš proste zo seba urobiť chuderku, ktorá x rokov "sedela na zadku". Čo sa mňa týka, mám prax a skúseností z viacerých pozícii a teda tá pauza by nebol v mojom prípade problém, nakoľko popri MD/RD podnikám, čiže v pracovnom procese som stále, cudzí jazyk používam denne...a popri tom vychovávam dieťa, čoskoro dve.

luccija
30. jún 2025

Povedala, že máš skúsenosti atď.....tak či tak raz príde deň kedy ochorie.Plus budeš chcieť daňový bonus atď a prinesies papiere.

gab1sol
30. jún 2025
@17alexis

@gab1sol môj pohľad na tvoju otázku je hlavne v tom, že by som nemala x rokov medzeru, čím by som sa znevýhodnila už pri poslaní CV-čka, nakoľko by ma to mohlo diskvalifikovať a nemuseli by ma ani pozvať na pohovor. Takto by som mala šancu sa aspoň odprezentovať na pohovore. Čo sa týka juniorskej pozície, tak môj muž je programátor a tam má bežne kolegov s x-ročnou praxou a sú juniori, max mediori niektorí. Každopádne aj cez tú pauzu sa môžeš vedieť predať. Ak máš málo praxe a veľa rokov doma, tak nemôžeš proste zo seba urobiť chuderku, ktorá x rokov "sedela na zadku". Čo sa mňa týka, mám prax a skúseností z viacerých pozícii a teda tá pauza by nebol v mojom prípade problém, nakoľko popri MD/RD podnikám, čiže v pracovnom procese som stále, cudzí jazyk používam denne...a popri tom vychovávam dieťa, čoskoro dve.

@denkabemommy ok, tú zátvorku som asi prehliadla… Ale teda, ja to tiež tak vnímam - zavádzanie = nespoľahlivosť.
@17alexis ja to asi neviem posúdiť, lebo ja som si do CV dala to okno. A od MD/RD som bola na troch pohovoroch - všetky tri úspešné, dva som odmietla a z tretieho som zamestnaná doteraz. A aj keď som pred danou pozíciou mala prax, tak v mojom prípade (teda v prípade tej konkrétnej pozície) je rozdiel písať si 1,5 roka a 6,5 roka. A nemusím zo seba robiť chuderku sediacu doma na zadku. Práve naopak, bola som úprimná, svoju RD som využila vo svoj prospech…

17alexis
30. jún 2025
@gab1sol

@denkabemommy ok, tú zátvorku som asi prehliadla… Ale teda, ja to tiež tak vnímam - zavádzanie = nespoľahlivosť.
@17alexis ja to asi neviem posúdiť, lebo ja som si do CV dala to okno. A od MD/RD som bola na troch pohovoroch - všetky tri úspešné, dva som odmietla a z tretieho som zamestnaná doteraz. A aj keď som pred danou pozíciou mala prax, tak v mojom prípade (teda v prípade tej konkrétnej pozície) je rozdiel písať si 1,5 roka a 6,5 roka. A nemusím zo seba robiť chuderku sediacu doma na zadku. Práve naopak, bola som úprimná, svoju RD som využila vo svoj prospech…

@gab1sol to je to, o com som pisala. Vies sa predat a zjavne mas aj urcite schopnosti. Mnohe tu to nevedia, kazdu chvilu o tom zakladaju temy.