icon

Mám nárok na 25 dní dovolenky ako matka?

linda97
28. jún 2024

Dobry den pracujem uz polroka na dobu urcitu do 31.12.24 mam prosim ako matka narok na 25 dni dovolenky vsak? Lebo na paske mam len 20. Vdaka

belle_vie
28. jún 2024

Ano mas

vyrovnanaosoba
28. jún 2024

@linda97 áno, 25dni

lilinka88
28. jún 2024

U nás si o to kolegyne museli požiadať, bolo tam písané,že sa starajú o dieťa, plus priložiť rodný list tuším. Skús sa popýtať na mzdovom ohľadne toho

klarissa25
28. jún 2024

Len si treba o to v práci požiadať, nie je to automaticky

alenah31
28. jún 2024

@belle_vie @vyrovnanaosoba @linda97 Lenže táto dovolenka nenabieha automaticky - novelou Zákonníka práce sa s účinnosťou od 1. marca 2021 zaviedla do zákona legálna definícia zamestnanca trvale sa starajúceho o dieťa, ktorá dovtedy v Zákonníku práce absentovala.
Toto postavenie však zamestnancovi vzniká až dňom, keď zamestnávateľovi písomne oznámil, že sa trvale stará o dieťa podľa prvej vety, a zaniká dňom, keď sa zamestnanec prestal trvale starať o dieťa podľa prvej vety. Zánik trvalej starostlivosti o dieťa je zamestnanec povinný písomne oznámiť zamestnávateľovi bez zbytočného odkladu.

mikadooo
28. jún 2024

@linda97 musíš vypísať formulár, nejaké čestné prehlásenie, že sa staráš o dieťa a požiadať si o tie dni navyše, presne ako ti píše kočka vyššie. Ak chceš, pošlem ti ho cez víkend, len si ho musím stiahnuť a nejak to sem nahrať.

marci77
28. jún 2024

@alenah31
dievcata, maju prosim na toto narok aj otcovia? do kolko rokov veku dietata to plati?
priklad: nastupil do prace 1.juna a do konca roka 2024 mal by mat teda kolko dni dovolenky?

@mikadooo
mohla by si potom prosim ten formular poslat aj mne? dakujeeem

alenah31
28. jún 2024

@marci77 ano - zakon definuje rodica cize aj matka/aj otec

alenah31
28. jún 2024

@marci77 toto je ono

mikadooo
1. júl 2024

@marci77 @linda97 ahojte, neviem to pridať do správy v normálnom formáte. Keď ale kliknete na tento link, otvorí sa vám tlačivo. Potom ho len vytlačte, vyplňte, podpíšte a odneste na personálne. A áno , rovnako majú nárok aj otcovia, ak sa o dieťa normálne starajú (čiže žijú v jednej domácnosti), teda nejde o rozvedených, kde dieťa bolo zverené matke a podobne. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=...

linda97
autor
4. júl 2024

Dakujem velmi pekne 🙂

stevusa
7. máj 2025

Ahojte chcem sa spýtať vo firme pracujem rok a pol.
Poberala som daňový bonus dávala do práce rodný list malého a teraz som si všimla až že mám len 20 dni dovolenky v práci mi nič nepovedali že im musím niečo priniesť alebo napísať kvôli vyššej dovolenke, v minulej práci mi to automaticky dali. Myslíte že sa s tým dá niečo robiť aj za minulý rok ? Ďakujem