Mám nárok na dovolenku po rodičovskej dovolenke?

pipinka1
26. sep 2009

Dobrý deň,

v oktobri uplynú 3 roky od nástupu na materskú dovolenku. chcela by som sa opýtať, berie sa toto obdobie alebo posledný rok za odpracované obdobie a môžem nakoľko mám problémy so zamestnávateľom narok na dovolenku a teda začať s čerpaním? podotykam pred nástupom na materskú som si vyčerpala celu dovolenku. Len neviem že či za tento rok to som už poberala rodičovskú dávku mi vzniká nárok na dovolenku.

dakujem za postrehy

nada.hope
26. sep 2009

Pipinka neviem ci sa nemylim, ale mas narok na dovolenku iba za obdobie kedy poberas matersku, v case ked si na rodicovskej zial narok na dovolenku nemas...............nakolko si si pred nastupom na matersku vycerpala vsetku dovolenku a rodila a bola si na materskej v tom roku z ktoreho si cerpala dovolenku, tak uz na ziadnu narok nemas, v pripede, ze si bola na materskej aj urcitu cas z dalsieho kalendarneho roku, tak mas narok iba na alikvotnu cast,.......................
Ak sa teda namylim, opravte ak viete niekto nieco ine.

nada.hope
26. sep 2009

Pipina este citat zo zakonnika prace :"Zamestnanec, ktorý počas nepretžitého trvania pracovného pomeru k tomu istému zamestnávateľovi vykonával u neho prácu aspoň 60 dní v kalendárnom roku, má nárok na dovolenku za kalendárny rok,......"
To znamena, ak by si teraz nastupila odpracovala 60 dni tak mas narok na dovolenku, samozrejme nie na celu, ale iba 1/12 za kazdy mesiac v danom roku

pipinka1
autor
27. sep 2009

no na matersku som nastupila 4.9.2006-pred tymto datumom som vyčerpala celu dovolenku čo som mala. materská trva 7 mes. t.j. do 4.4.2007. takže dobre to chápem že budem mať nárok na nejaku za obdobie 01-04 2007?

gapa
27. sep 2009

pipinka,
materská trvá 28týždnov, takže ak si nastúpovala na MD 4.9.06, tak trvala do 18.3.07.
Takže v r.2007 máš odpracovaných 55dní, takže nárok na dovolenku za r.2007 máš vo výške 2/12-tin celoročného nároku, t.j. za každých celých 22resp21 odpracovaných dní (v r.2007 od 1.9.07 platí 21dní).

Ak by si mala odpracovných 60dní, tak sa to ráta inak. Máš nárok na celoročnú dovolenku (ak trvá PP celý kalend.rok), ktorá sa kráti podla počtu neodpracovných dní v danom kalend.roku. Za prvých 100dní o 1/12tinu a za každých celých 21dní o dalšiu 1/12tinu. (info aj pre nadu 😉 )

Túto dovolenku treba vyčerpať do konca kalend.roku 2009, inak ti prepadne. No s čerpanie musí samozrejme schváliť zamestnávatel.

pipinka1
autor
27. sep 2009

takže ak som to dobre pochopila tak by som mala mať narok na 3 dni dovolenky

dakujem za info

eniko
28. sep 2009

pipinka, podla mna sa gapa pomylila a chcela napisat,. ze dovolenku si musis vycerpat v beznom roku, cize v roku 2007. takze teraz uz nemas narok na ziadnu dovolenku. dovolenku si mala cerpat po skonceni materskej a nie rodicovskej dovolenky.

gapa
28. sep 2009

nepomýlila 🙂 gapa myslela r.2009.

tin007
28. sep 2009

eniko v pripade nastupu na MD a pri pokracovani na RD si mozes dovolenku z predchadzajuceho obdobia (cize z pred nastupu na MD a tiez z obdobia na MD) cerpat po navrate do prace, cize po skonceni RD. ja to mam presne takto a specialne som to konzultovala s nasou mzdovou a tiez pravnickou pre pracovne pravo,lebo mi este z r. 2008 ostalo 8 dni, cez MD mi vznikol narok tusim na 11 dni.

tin007
28. sep 2009

ahoj gapa, zaujimala by ma jedna vec: ako som pisala, mam aktualne narok asi na 19 dni dovolenky. som na RD, do prace sa zatial nechystam, skor planujeme druhe babo. moja otazka: v pripade,ak by som nastupila na druhu MD priamo z tejto RD, prenesu sa mi dni dovolenky do dalsieho obdobia (t.j. po skonceni druhej MD a RD)? alebo by som mala poziadat zamestnavaela pred nastupom na druhu MD (zatial teoreticky) o jej preplatenie? lebo ak by zamestnavatel chcel, aby som nastupila do prace na obdobie dovolenky, asi by to bolo komplikovane s papierovackami (sp, zp a neviem kde este). vdaka

gapa
28. sep 2009

tin,
pozerám, tvoj malý sa narodil nejako tesne pred koncom roka. Konzultovala si aj to, či ak nastúpiš tesne pred koncom roka a teda nestihneš si dovolenku vyčerpať do konca kalendárneho roka, kedy po RD nastúpiš, či ti neprepadne? By ma zaujímal názor. LEbo stoja proti seba dva §.

tin007
28. sep 2009

ahoj gapa, od zamestnavatela som dostala info, ze po nastupe spat do prace z RD (mam ju pisomne dohodnutu do 17.12. 2011, resp. podla vzajomnej dohody so zamestnavatelom skor) si ju mozem cerpat (takze tam by bol prechod medzi rokmi urcite) v plnej vyske (cize by to bolo cerpanie, teoreticky v roku 2011 a 2012 za roky 2008 a 2009). mozem sa na to este raz konkretne spytat, resp. si nechat poslat info mailom, aby som to mala pisomne. no tiez ma zaujima to kumulovanie dovolenky spred nastupu na MD a potom z dalsej MD bez nastupu do prace

gapa
28. sep 2009

Nejde ani tak o to bez nástupu do práce, no ked nie si na MD,RD ku koncu kalendárneho roka, či ti to neprepadne. Ak by sa tvoj malý narodil začiatkom roka a začala by si dovolenku čerpať až v r.2012, tak nemáš absolútne problém, dovolenka by sa dala čerpať až do konca roku 2012.

Ale mzdový program to môže automaticky vymazať, lebo ku koncu roka nebudeš na MD a RD a prenos starej dovolenky nie je možný (software asi moc neráta s takouto alternatívou, myslím, no softwar až tak neovládam). A ak je slabšia mzdárka, tak je to pre nu problém. Ja som si teda takto dovolenku čerpala celú , no nie som si istá, či opodstatnene, lebo som koncom roka čerpala aj neplatené volno 2dni (som sa prihlásila na DNP z maxima na tých pár dní, vtedy to bolo možné meniť) a to mi asi mali z nároku odrátať tie 2dni(si teraz myslím). No prenášala som si tuším 30dní.

Asi lepšie sa radšej viackrát spýtať a mať to na papieri, že ti umožnia čerpanie zostatku dov. z r.2008+9 aj v r.2012, t.j. neprepadne ti prechodom roka, ako prísť o tú dovolenku. Aj ked vlastne ak máš nárok na 25dní, tak je možné tých 5dní aj preplatiť, ak nejde o viac dní (vid §116 ods.3 + § 103 ods.1 Zákonník práce)

eniko
28. sep 2009

gapa, aha, tak potom ok, ak je to tak...je pravda, ze som sa o to nezujimala, len mi neslo do hlavy, ze je tam taky velky casovy odstup...ale ak je to taskto spravne, tak sa pouciom aj ja....aj ja som na MD...

eniko
28. sep 2009

gapa, vlastne potom aj ja mam narok na dovolenku za rok 2010...mne materska konci nejak koncom marca 2010...takze newjake 2-3 dni mam narok ano? ale ja ich vycerpam hned po materskej a nie po rodicovskej, u nas sa musi cerpat dovolenka v beznom roku a nesmie sa prenasat a koli 2 dnom sa nebudem s nikym hadat...uz som sa takto hadala koli gastracom, an jeden cely mesiac mi zbudli dat a ked som na to prisla uz sme presli do dalsieho roku no a bol potom problem so zauctovanim, co mna nemusi zaujimat, vsak, to bola chyba mzdarky ale ja som pocuvala, ze "ti tie gastrace tak strasne chybaju?".....

mima595
28. sep 2009

Ahojte - trosku prispejem aj ja do diskusie -
stale mi trval PP na dobu neurcitú - 2.1.2006 - som nastupila na PN na rizikové tehu, 19.7.2006 - na MD, tá mi trvala do 3.4.2007 /mám dvojičky/. Dovolenku som si čerpala až teraz - konkrétne od 20.7. do 24.8.2009 a to 26 dní, ktoré mi nabehli počas PN + MD - rodičák mi končil k 10.8.2009 - vtedy mali deti 3 roky, ale kedže som rodičák dostávala podľa starého zákona - tak som akože nastúpila do práce skor, a čerpala som ešte rodičák, aj som si vyčerpala dovolenku.
Ale všetko je podľa mna vec dohody so sefom - lebo mne mzdový systém tiež vymazal celú dovolenku, ukazovalo mu nárok 0 - ale kedže sme malý závod, o vsetkom rozhoduje šéf a tak som podla zákonníka práce ukazovala, na co mám nárok, tak to jednoducho so mzdárkou prepočítaval a dohodli sme sa na 26 dnoch. Ono to malo vyjst možno aj viac, lebo s tym zaokruhlovanim to bolo take vselijaké - raz vyslo pol dna... ale ja som bola spokojna, že som ho presvedcila aspon na tieto dni.

Mna b vsak skor zaujimala ta verzia, že si daš preplatiť dovolenku pri prechode z MD na RD - je to možné? a podla akeho §? Lebo ja som si myslela, že podla starého zákona, ked chodiš do práce a dostvaš celý rodičák je to v podstate jedno - akože nastupim do práce a čerpem MD. Ale teraz?
Dufam, že som to napisala jasne - teda je možne požiadať o preplatenenie dovolenky medzi MD a RD?

gapa
28. sep 2009

áno máš.
no a ja som mala tiež problém so mzdárkou a aj ekonomkou, lebo mi nárok na dovolenku za MD nechceli uznať a to sa za iných okolností dobre vyznajú. A to som bola na ne už riadne naštvaná, ked mi pri telefonáte zo žartu povedala, že čo si to za dovolenku chcem priznať. Ma teda už vytočila. No potom to uznali. Takže netreba sa nechať odradiť.
A prečo by si im mala tie gastráče nechať, ked máš na ne právo. Ono samozrejme, pre mzdárku by to bolo jednoduchšie, ale aj to sa dá zaučtovať a ako píšeš, to je jej problém a nie tvoj.

pipinka1
autor
28. sep 2009

gapa dakujem za info tak mne to vychádza nejake 3 dni a vieš mi povedať podľa akého paragrafu je to dane v ZP ? aby som vedela oponovať ak by boli problemy.

sisinka76
28. sep 2009

ahoj gapa 🙂

prosim ta, mozes poradit aj mne? nastupila som uz na druhu MD, prechod z RD na MD a mala som este 2,5 dna starej dovolenky z roku 2006. na prvu MD som nastupila 8.11.2006, trvala do 23.5.2007. takze mam aj za toto obdobie v roku 2007 nejaku dovolenku? nasa mzdarka mi povedala dokonca, ze ani tych 2,5 dna za rok 2006 mi nemozu preplatit, ze si to musim vybrat po skonceni druhej MD. tak som z toho jelen 😒 ale tiez mam pocit, ze to uz bude prepadnute. da sa to nejako riesit este?
dakujem pekne za cenne rady 🙂 🙂

tin007
28. sep 2009

ahoj gapa, tusim som prisla na to,ako nestratit dovolenku a tiez rod. prispevok 😉 myslim, ze je mozne nastupit do prace aj pred uplynutim 3 rokov MD a RD napr. v polovici mesiaca/v prvom tyzdni (takze splnim podmienku, ze sa aspon 1 den staram o malolete dieta do 3 rokov a teda mam narok na RP),zacnem cerpat dovolenku, vycerpam a od dalsieho mesiaca nastupim spat na RD (po dohode so zamestnavatelom, ktory mi to musi umoznit). len by ma zaujimalo, ze co vsetko bude musiet chudak zamestnavatel (cize mzdova) urobit na moj nastup do prace a nasledny odchod, vies poradit?

gapa
29. sep 2009

tin,
mať od teba schválený dovolenkový listok a žiadosť o takéto čerpanie RD.
Mzdárka nahlási do SP ukončenie RD a ukončenie prerušenia poistenia v SP, na ZP nahlási ukončenie RD/teda vlastne ukončenie poberania RP (aj ked je to blbosť), po nástupe na RD presne opačný postup a potom po konečnom ukončení RD ešte raz.

A ty
by si si mala dať odhlášku do SP ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov a potom novú prihlášku so všetkými prílohami (byť súčasne dôch.poistená štátom a aj ako zamestnanec sa nedá).

No a predpokldaám nahlásiť na UPSVaR čerpanie dovolenky.

danabr
30. sep 2009

ahoj gapa,mohla by si poradiť aj mne ? v sept.06 som nastupila na MD,v oktobri sa mi narodil maly,pred MD som riadne pracovala rok a osem mesiacov,teraz mi konči RD a aj PP,nemaju volne miesto...chcem sa opytať,mam narok na preplatenie dovolenky?ako sa to vypočita? 😉 alebo ako to je ,velmi pekne ďakujem ,Dana.

danabr
30. sep 2009

a ešte jedna otazočka ,RD mi konči v oktobri 09,tym padom aj PP,nemaju miesto to si mi už poradila gapa,za čo ďakujem/ako s odstupnym...atď/,k mojej otazke:vypoved dostanem asi v oktobri, potom by mi mala plynuť vypovedna doba 2 mes.,musia mi tuto vyp.dobu nejako preplatit? alebo dať nahradu mzdy?alebo mam byt ticho a uskromnit sa s tym odstupnym??velmi ďakujem za odpoved gapa . 😉

marion7
15. okt 2009

Chcela by som sa spýtať, na koľko dní mám nárok na dovolenku v prípade základnej dovolenky?

Som zamestnaná od r. 2004.
Od 1.1.2006 som si do dnešného dňa nečerpala žiadnu dovolenku. Od 16.2.2006 do 30.08.2006 som bola na MD potom na RD.
Od 22.11.2007 do 4.6.2008 som bola na druhej MD a potom znovu na RD.
Teraz by som sa chcela okolo 21.12.2009 vrátiť späť do práce, čiže by som si hneď mohla čerpať riadnu dovolenku. Predpokladám, že mám nárok za rok 2006 na 17 dní, za rok 2007 na 1,5 dňa alebo 2 dni (neviem ako sa to zaokrúhľuje), za rok 2008 na 10 dní, za rok 2009 nemám nárok? To znamená že spolu mám nárok na 29 dní dovolenky alebo som to zle rátala? Musím ju čerpať hneď po návrate z RD do práce alebo by som ju mohla čerpať napr. až od 1. januára 2010? Je to v zákone nejako obmedzené kedy si ju musím po návrate z RD vyčerpať? Ak ju musím čerpať hneď od toho 21.12.2009, bude mi pokračovať v roku 2010 alebo mi ku koncu roka prepadne? Ďakujem vopred za odpoveď na všetky otázky.

laska2208
24. okt 2009

ahoj gapa, aj ja by som ta poprosila o radu, pretoze moje predchadzajuce materske a rodicovske, boli len o trosku skor 😀 , tak sa v tych novych zakonoch a paragrafoch trosku stracam. Na MD som nastupila 11.5.09, tato mi konci 22.11.09. Pred nastupom na MD som si za rok 2009 vycerpala 9 dni dovolenky (v roku mam narok na 25) a teraz by som sa ta chcela opytat, ci mam narok na tych zvysnych 16 dni, alebo by sa mi mal nejaky ten den kratit? Tuto zvysnu dovolenku si chcem vycerpat a po RD. Mala by som teda zamestnavatela v ziadosti o RD poziadat a o jej cerpanie po skonceni RD?

gapa
24. okt 2009

Laska,
Magdalénka sa teda bude mať pri tých dvoch chlapoch 🙂

Ak si nebola dlhodobo PN, .tj. nemala neodpracovaných v r.2009 100dní alebo viac, tak sa ti celoročná dovolenka nekráti (neodpracované sú dni PN, očr, RD. Dni MD sa považujú za odpracované).

stačí, ak zatial len požiadaš o čerpanie RD a najlepšie priložíš kopiu RL dieťaťa, ak si už nedala zamestnávatelovi, aby vedel dokedy presne máš nárok na RD. Tá dovolenka má čas (môžu sa zmeniť aj mzdárky a aj šefovci, tak by to mohli niekde založiť) a uvidíš potom podla okolností, je to daleko.

Nezabudni hlavne si podať prihlášku na SP podla trvalého pobytu pred ukončením MD, aby si bola dôchodkovo poistená aj od nástupu na RD.

laska2208
24. okt 2009

gapa, dakujem za rady a musim povedat, ze niekedy to bolo lahsie, vsetko za mna vybavil zamestnavatel a teraz len vypisujem tlaciva a manzel 😀 beha po uradoch, este raz vdaka 🙂

sonya16
29. okt 2009

Ahoj Gapa, aj ja mám otázku.
Nastúpila som na MD 13.5.2009 a pred týmto nástupom som vyčerpala alikvótnu časť dovolenky 8 dní. Z MD nastupujem do zamestnania teraz 25.11.2009. Zaujímalo by ma či mám nárok na zvyšnú časť dovolenky, pretože budú sviatky, škôlka zatvorená a ja budem musieť zostať doma s dvoma šarvancami, dvoch by už svokra nezvládla 😀 Ďakujem

kisska
29. okt 2009

Aho sonya - podla videokonferencie, ktoru dali dievcata do niektorej z frekventovanych tem, mas narok na zvysnu dovolenku´, ako pisala gapa vyssie MD s pocita, ako keby si pracovala. Akurat, ze po nastupe do prace po RD, musis si tuto dovolenku vycerpat do konca kalendarneho roku, takze ti to akurat vychadza, kedze mas na to nieco vyse mesiaca. 😉

gapa
29. okt 2009

súhlasím s kisskou. Ak si nebola pred nástupom na MD dlhodobo PN, tak máš nárok na dobolenku za celý rok bez krátenia.

emyly
9. nov 2009

ahojte, potrebovala by som poradiť...na jar roku 2002 som začala pracovať v jednej firme, v auguste som otehotnela a do februára nasledujúceho roku som bola na PN (rizikové). Chcem sa opýtať, vzniká mi nárok na dovolenku aj počas PN?
Potom som bola na MD, odtial som išla na rodičovský...pri narodení druhej dcerky som ostala na rodičovskom, ale pri narodení synčeka som išla zasa na MD, a odtial na rodičovský...tu sa chcem opýtať, vzniká mi nárok na dovolenku aj počas MD? pri oboch MD? podotýkam že od toho času ako som bola v r. 2002 na PN, už som neprerobila.
Ešte sa chcem opýtať, v akej výške sa vypláca tá vzniknutá dovolenka....na poslednej zmluve so zamestnavateľom bola uvedená minimálna mzda, ktorá sa ale odvtedy niekolko krát zvyšovala, ktorú sumu by brali do úvahy? dakujem za všetke odpovede.