Mám nárok na obednú pauzu, ak som prišla neskoro?
ahojte, bola som dnes u lekara a prisla som do prace 11:15 pricom pracovnu dobu mam od 8:00-do 16:30- mam narok na obednu pauzu alebo nie?
boze ludia kde vy pracujete, niekedy ked citam co si zamestnavatel dovoluje padam na zadok..
@sevrin aha ok lebo podla nadriadeneho nemam, a dokonca ja dnes odpracujem dlhsie lebo mame dnes hodinu navyse cize som do 17:30
@amy2807 tak ono to záleží hlavne na zamestnávateľovi, môj to nerieši, kedy prídem, vtedy prídem, prestávku mám kedy chcem, dokonca aj ako dlho, ten len chce, aby mi dochádzka sedela a tváril som sa, že pracujem 😅
Po odpracovaní 4,5 hodiny máš, keďže to dnes určite odpracuješ, mala by si mať, nevidím žiadny problém.
@sevrin nad 4,5 hodiny je narok na prispevok na stravne, nad 6 hodin je narok na polhodinovu prestavku
@sevrin aha ok lebo podla nadriadeneho nemam, a dokonca ja dnes odpracujem dlhsie lebo mame dnes hodinu navyse cize som do 17:30
ja neviem ako je to papierovo... ale ked si nedosla neskoro len tak lebo si co ja viem, zaspala, tak ano, mas narok na prestavku ako obycajne. Bola si u lekara nie na brunchi niekde v restike. nabuduce by som dosla este trochu neskor s tym ze si vybavim aj obed a mozu ti aj praskovy cukor fukat...
@nyusika lebo sme mali skolenie ktore som potrebovala absolvovat a ktore mi pripominal aj nadriadeny ze by bolo dobre aby som ho stihla lebo sa bude skolit velka skupina pracovnikov a ja som medzi poslednymi co to skolenie ešte neabsolvovali aj tak som nan prisla neskor lebo sa nedalo
@nyusika lebo sme mali skolenie ktore som potrebovala absolvovat a ktore mi pripominal aj nadriadeny ze by bolo dobre aby som ho stihla lebo sa bude skolit velka skupina pracovnikov a ja som medzi poslednymi co to skolenie ešte neabsolvovali aj tak som nan prisla neskor lebo sa nedalo
@amy2807 no vidis - mas pouzcenie do buducna - prid, ked sa najes.
Veď ty máš predsa priepustku. Samozrejme,že máš nárok na obed. Je to, akoby si bola normálne v práci..
Mas priepustku, to je akoby si bola v praci od 8.00. Mas narok na obednu pauzu.
@eleanor2510
@nyusika
Dobre, dám to prečítať kolegovi, ktorý príde na pol jedenástu a o pol dvanástej už ide na obed 😅
Ako vravím, to záleží od zamestnávateľa, je jedna vec čo všeobecne hovorí zákonník práce, na čo má zamestnanec nárok, ale podstatné je, ako si to uplatňuje zamestnávateľ - ak je to navyše pre zamestnanca výhodnejšie, tak problém nie je žiadny.
@eleanor2510
@nyusika
Dobre, dám to prečítať kolegovi, ktorý príde na pol jedenástu a o pol dvanástej už ide na obed 😅
Ako vravím, to záleží od zamestnávateľa, je jedna vec čo všeobecne hovorí zákonník práce, na čo má zamestnanec nárok, ale podstatné je, ako si to uplatňuje zamestnávateľ - ak je to navyše pre zamestnanca výhodnejšie, tak problém nie je žiadny.
@sevrin u nas to tiez nikto nkontroluje, u autorky ale asi ano - ked sa na to pyta
@eleanor2510
@nyusika
@sevrin nezalezi to od zamestnavatela, je to dane zakonom. Ano, v tomto pripade mate u vas nieco, co je pre dobro zamestnanca, takze sa nestazujete. Chcela by som vidiet, ci by si rovnako napisal, ze to zalezi od zamestnavatela, ak by vas naopak o nejake pravo dane zakonom ukracoval. Mozno ty nie, ale tvoj kolega by bol mozno prvy v rade, co by sa stazoval. Takze nie, naozaj to nezalezi od zamestnavatela, potom tu mozeme prevadzkovat rovno holubnik. Sice v mnohych oblastiach ho aj mame, takze je to v poriadku.
@amy2807 tak ono to záleží hlavne na zamestnávateľovi, môj to nerieši, kedy prídem, vtedy prídem, prestávku mám kedy chcem, dokonca aj ako dlho, ten len chce, aby mi dochádzka sedela a tváril som sa, že pracujem 😅
@sevrin Je to o nadriadenom,lebo ten môj, keď prídem neskôr,lebo som bola na odber krvi, tak úplne chápe, že potrebujem kávu s nejaké jedlo
@sevrin nezalezi to od zamestnavatela, je to dane zakonom. Ano, v tomto pripade mate u vas nieco, co je pre dobro zamestnanca, takze sa nestazujete. Chcela by som vidiet, ci by si rovnako napisal, ze to zalezi od zamestnavatela, ak by vas naopak o nejake pravo dane zakonom ukracoval. Mozno ty nie, ale tvoj kolega by bol mozno prvy v rade, co by sa stazoval. Takze nie, naozaj to nezalezi od zamestnavatela, potom tu mozeme prevadzkovat rovno holubnik. Sice v mnohych oblastiach ho aj mame, takze je to v poriadku.
@eleanor2510 Okrem zákonov buď funguje ľudskosť, alebo aj nie .
@amy2807 uvediem na pravú mieru. Nárok na prestavku máš po 6 odpracovaných hodinách (6:01 a viac), nárok na stravu po 4 hodinách.
Prestavku však môžeš (ale nie musis) mat aj skôr ako po odpracovani 6 hodín, čiže aj po 1 hodine prace o 12h (s príchodom o 11h).
Podľa mna máš skôr pravdu ty. Prišla si od lekara hneď do prace a tak to ma byt. Išla si na prestavku v čase stanovenej zamestnávateľom (v Písomnej informácii, ktorú ma povinnosť odovzdať). Aj keď si bola u lekara (nepracovala) prestavku na obed/stravu potrebuješ.
Záver: možno ti nevznikne nárok na stravné, možno nevznikne právo na prestavku po 6 hodinách (to neznamena, že je porušením, ak si ju využila, tvoj zamestnávateľ s tým nemá spojené žiadne náklady) a robiť si prestavku až vtedy, keď vieš, ze 6 hodín odpracujes a v rámci času, keď máš byt na pracovisku by naopak mohol byt problém.
boze ludia kde vy pracujete, niekedy ked citam co si zamestnavatel dovoluje padam na zadok..
@anonym_cc76bf To si nebola zamestnana este na vychodnom slovensku. Tu v niektorych firmach nielen ze ludia nemaju obednajsie prestavky ale im aj hovno platia. Hotova katastrofa ako sa niektory zamestnavatelia spravaju k zamestnancom. Netreba sa potom cudovat ze kazdy treti mlady clovek odtial to odchadza.
Mne dokonaca stopoval prestavky a ked som prisiel na pol a nie 12: 25 na 12hod. smene na linku tak ma upozornil ze na autobus tiez musim prist skor na zastavku. Vytocil ma vysvetlil som mu co hovori zakonnik a ze nikde na linke ani na smene nestopuju cas prestavky a nebude ani on! Poslal som doslova do p... a nech mi ide z oci otocil sa a u sa nevratil.

Po odpracovaní 4,5 hodiny máš, keďže to dnes určite odpracuješ, mala by si mať, nevidím žiadny problém.