icon

Mám nárok na obednú pauzu, ak som prišla neskoro?

amy2807
5. jan 2026

ahojte, bola som dnes u lekara a prisla som do prace 11:15 pricom pracovnu dobu mam od 8:00-do 16:30- mam narok na obednu pauzu alebo nie?

sevrin
5. jan 2026

Po odpracovaní 4,5 hodiny máš, keďže to dnes určite odpracuješ, mala by si mať, nevidím žiadny problém.

amy2807
autor
5. jan 2026
@sevrin

Po odpracovaní 4,5 hodiny máš, keďže to dnes určite odpracuješ, mala by si mať, nevidím žiadny problém.

@sevrin aha ok lebo podla nadriadeneho nemam, a dokonca ja dnes odpracujem dlhsie lebo mame dnes hodinu navyse cize som do 17:30

anonym_cc76bf
5. jan 2026

boze ludia kde vy pracujete, niekedy ked citam co si zamestnavatel dovoluje padam na zadok..

anonym_a66944
5. jan 2026
@amy2807

@sevrin aha ok lebo podla nadriadeneho nemam, a dokonca ja dnes odpracujem dlhsie lebo mame dnes hodinu navyse cize som do 17:30

@amy2807 ak pracovná zmena trvá viac ako 6h. Ak by pracovala do 16.30h narok by nemala.

sevrin
5. jan 2026
@amy2807

@amy2807 tak ono to záleží hlavne na zamestnávateľovi, môj to nerieši, kedy prídem, vtedy prídem, prestávku mám kedy chcem, dokonca aj ako dlho, ten len chce, aby mi dochádzka sedela a tváril som sa, že pracujem 😅

eleanor2510
5. jan 2026
@sevrin

@sevrin nad 4,5 hodiny je narok na prispevok na stravne, nad 6 hodin je narok na polhodinovu prestavku

nyusika
5. jan 2026
@amy2807

@sevrin to si mylis s prispevkom na stravne.
narok na pauzu je o odpracovani 6 hodin.

osobne by ma zujimalo, preco sa niekto nenaje cestou od lekara a zbytocne hlada problem tam, kde nie je...namiesto 11:15 by si prisla 11:45 a vybavene
@amy2807

katkaseiner
5. jan 2026

ja neviem ako je to papierovo... ale ked si nedosla neskoro len tak lebo si co ja viem, zaspala, tak ano, mas narok na prestavku ako obycajne. Bola si u lekara nie na brunchi niekde v restike. nabuduce by som dosla este trochu neskor s tym ze si vybavim aj obed a mozu ti aj praskovy cukor fukat...

amy2807
autor
5. jan 2026
@nyusika

osobne by ma zujimalo, preco sa niekto nenaje cestou od lekara a zbytocne hlada problem tam, kde nie je...namiesto 11:15 by si prisla 11:45 a vybavene
@amy2807

@nyusika lebo sme mali skolenie ktore som potrebovala absolvovat a ktore mi pripominal aj nadriadeny ze by bolo dobre aby som ho stihla lebo sa bude skolit velka skupina pracovnikov a ja som medzi poslednymi co to skolenie ešte neabsolvovali aj tak som nan prisla neskor lebo sa nedalo

nyusika
5. jan 2026
@amy2807

@nyusika lebo sme mali skolenie ktore som potrebovala absolvovat a ktore mi pripominal aj nadriadeny ze by bolo dobre aby som ho stihla lebo sa bude skolit velka skupina pracovnikov a ja som medzi poslednymi co to skolenie ešte neabsolvovali aj tak som nan prisla neskor lebo sa nedalo

@amy2807 no vidis - mas pouzcenie do buducna - prid, ked sa najes.

anonym_02ce8a
5. jan 2026

Veď ty máš predsa priepustku. Samozrejme,že máš nárok na obed. Je to, akoby si bola normálne v práci..

eva1915
5. jan 2026

@amy2807 nabudúce si daj paragraf a naobeduješ sa v kľude doma 😀

maris5
5. jan 2026

Mas priepustku, to je akoby si bola v praci od 8.00. Mas narok na obednu pauzu.

sevrin
5. jan 2026
@nyusika

@amy2807

@eleanor2510
@nyusika
Dobre, dám to prečítať kolegovi, ktorý príde na pol jedenástu a o pol dvanástej už ide na obed 😅
Ako vravím, to záleží od zamestnávateľa, je jedna vec čo všeobecne hovorí zákonník práce, na čo má zamestnanec nárok, ale podstatné je, ako si to uplatňuje zamestnávateľ - ak je to navyše pre zamestnanca výhodnejšie, tak problém nie je žiadny.

nyusika
5. jan 2026
@sevrin

@eleanor2510
@nyusika
Dobre, dám to prečítať kolegovi, ktorý príde na pol jedenástu a o pol dvanástej už ide na obed 😅
Ako vravím, to záleží od zamestnávateľa, je jedna vec čo všeobecne hovorí zákonník práce, na čo má zamestnanec nárok, ale podstatné je, ako si to uplatňuje zamestnávateľ - ak je to navyše pre zamestnanca výhodnejšie, tak problém nie je žiadny.

@sevrin u nas to tiez nikto nkontroluje, u autorky ale asi ano - ked sa na to pyta

eleanor2510
5. jan 2026
@sevrin

@eleanor2510
@nyusika

@sevrin nezalezi to od zamestnavatela, je to dane zakonom. Ano, v tomto pripade mate u vas nieco, co je pre dobro zamestnanca, takze sa nestazujete. Chcela by som vidiet, ci by si rovnako napisal, ze to zalezi od zamestnavatela, ak by vas naopak o nejake pravo dane zakonom ukracoval. Mozno ty nie, ale tvoj kolega by bol mozno prvy v rade, co by sa stazoval. Takze nie, naozaj to nezalezi od zamestnavatela, potom tu mozeme prevadzkovat rovno holubnik. Sice v mnohych oblastiach ho aj mame, takze je to v poriadku.

anonym_ffb0c3
5. jan 2026
@sevrin

@amy2807 tak ono to záleží hlavne na zamestnávateľovi, môj to nerieši, kedy prídem, vtedy prídem, prestávku mám kedy chcem, dokonca aj ako dlho, ten len chce, aby mi dochádzka sedela a tváril som sa, že pracujem 😅

@sevrin Je to o nadriadenom,lebo ten môj, keď prídem neskôr,lebo som bola na odber krvi, tak úplne chápe, že potrebujem kávu s nejaké jedlo

anonym_ffb0c3
5. jan 2026
@eleanor2510

@sevrin nezalezi to od zamestnavatela, je to dane zakonom. Ano, v tomto pripade mate u vas nieco, co je pre dobro zamestnanca, takze sa nestazujete. Chcela by som vidiet, ci by si rovnako napisal, ze to zalezi od zamestnavatela, ak by vas naopak o nejake pravo dane zakonom ukracoval. Mozno ty nie, ale tvoj kolega by bol mozno prvy v rade, co by sa stazoval. Takze nie, naozaj to nezalezi od zamestnavatela, potom tu mozeme prevadzkovat rovno holubnik. Sice v mnohych oblastiach ho aj mame, takze je to v poriadku.

@eleanor2510 Okrem zákonov buď funguje ľudskosť, alebo aj nie .

tiika
5. jan 2026

@amy2807 uvediem na pravú mieru. Nárok na prestavku máš po 6 odpracovaných hodinách (6:01 a viac), nárok na stravu po 4 hodinách.
Prestavku však môžeš (ale nie musis) mat aj skôr ako po odpracovani 6 hodín, čiže aj po 1 hodine prace o 12h (s príchodom o 11h).
Podľa mna máš skôr pravdu ty. Prišla si od lekara hneď do prace a tak to ma byt. Išla si na prestavku v čase stanovenej zamestnávateľom (v Písomnej informácii, ktorú ma povinnosť odovzdať). Aj keď si bola u lekara (nepracovala) prestavku na obed/stravu potrebuješ.
Záver: možno ti nevznikne nárok na stravné, možno nevznikne právo na prestavku po 6 hodinách (to neznamena, že je porušením, ak si ju využila, tvoj zamestnávateľ s tým nemá spojené žiadne náklady) a robiť si prestavku až vtedy, keď vieš, ze 6 hodín odpracujes a v rámci času, keď máš byt na pracovisku by naopak mohol byt problém.

margotka17
6. jan 2026
@amy2807

@amy2807 čiže to máš byť celý čas podľa nadriadeného teraz v práci na lačno? Veď po 4 hod. máš právo na jedlo. To už fakt zamestnancom hrabe!

dianaaaaa
6. jan 2026

Všetko sa dá vygooglit... 😉

petirko
6. jan 2026
@anonym_cc76bf

boze ludia kde vy pracujete, niekedy ked citam co si zamestnavatel dovoluje padam na zadok..

@anonym_cc76bf To si nebola zamestnana este na vychodnom slovensku. Tu v niektorych firmach nielen ze ludia nemaju obednajsie prestavky ale im aj hovno platia. Hotova katastrofa ako sa niektory zamestnavatelia spravaju k zamestnancom. Netreba sa potom cudovat ze kazdy treti mlady clovek odtial to odchadza.

frantisek206
Včera o 09:28

Mne dokonaca stopoval prestavky a ked som prisiel na pol a nie 12: 25 na 12hod. smene na linku tak ma upozornil ze na autobus tiez musim prist skor na zastavku. Vytocil ma vysvetlil som mu co hovori zakonnik a ze nikde na linke ani na smene nestopuju cas prestavky a nebude ani on! Poslal som doslova do p... a nech mi ide z oci otocil sa a u sa nevratil.

lucioques
Včera o 11:06
@sevrin

@sevrin ...

lucioques
Včera o 11:06

@amy2807 neviem ako sprostá si ale AI tu je medzi nami 10 rokov

anonym_27c04a
Včera o 14:47
@lucioques

@amy2807 neviem ako sprostá si ale AI tu je medzi nami 10 rokov

@lucioques nejde len o nárok ale súčasne o možnosť čerpať si prestavku, treba citat medzi riadkami a AI vo všetkom relevantne neporadí