icon

Mám nárok na vyplatenie mzdy, ak odmietnem podpísať dohodu ?

cusik
21. jan 2020

Ahojte. Vedel by mi niekto poradiť.
Od okt mame zmenu zamestnávateľa prebrala nas ina firma. Výplata v hrubom 550€. Sľúbili 610 od januára ,mali sme prist podpisat dohodu. Vyjdeme na mzdove a tam dohody. S výškou 580€ v hrubom. Niektoré kolegyne odmietli podpísať,kym nebude dohoda na 610,ako sľúbili. Bolo im povedané, že kto nepodpíše, nedostane výplatu za január.
Ma v tomto prípade zamestnávateľ právo nevyplatit mzdy???

pribinak
21. jan 2020

Mzdu musí vyplatiť. Ale vyplatí Vám toľko koľko máte podpísané na papiery. Ústna dohoda nestačí

cusik
autor
21. jan 2020

@pribinak, prosím Vás, ale tých 580 musia vyplatit tak ci tak nakoľko je to minimálka. Ci? Alebo len podľa pôvodnej zmluvy 550 v hrubom?

pribinak
21. jan 2020

@cusik hm predpokladám že 580, aj keď mzda sa vypláca za predchádzajúci mesiac. Môžem sa zajtra opýtať našej ekonomky a napíšem ti, ak ti teda niekto skôr presnú odpoved

cusik
autor
21. jan 2020

@pribinak ďakujem, to by bolo fajn.

deedol
21. jan 2020

nevyplatenie mzdy (ak ma zamestnavatel prostriedky) je dokonca trestny cin, tak to by som chcela vidiet, ako by nevyplatili. a musia minimalku, lebo zakon, ale teda az od februara, lebo v januari sa vyplaca decembrova mzda.

deedol
21. jan 2020

na vasom mieste by som chvilu pockala a sledovala, ako bude zamestnavatel dalej postupovat. zrejme bude trvat na podpise novych dohod (dodatkov? - prave kvoli tej zmene minimalky), ale vy sa nemate preco ponahlat, vas nic netlaci... ak sa viete spojit viacere, trvala by som na tych 610€. cim viac vas bude, tym lepsie.

mogaa
22. jan 2020

@cusik mzdu vám musí vyplatiť a teda podľa starej zmluvy - pretože v januári bola výplata za december , čiže plat podľa starej zmluvy.....ak v januári podpíšete novú zmluvu a je od 1,1, - tak výplata za január je vo februári

mogaa
22. jan 2020

@cusik tá minimálna je od nového roku síce 580, ale výplaty sú vyplácané za predch.mesiac čiže za odpracovaný december a vtedy bola minimálka 520

cusik
autor
22. jan 2020

@mogaa výplata za dec už prišla, oni nechcú vyplatit vo feb za január, kto nepodpíše dohodu

hipuska
22. jan 2020

A ako to je? Ak by nepodpisali, mali by pripadne narok na odstupne?

mogaa
22. jan 2020

@cusik ak ste chodili do práce musia - v opačnom prípade im pohroziť Inšpektorátom práce.....za odracovaný január (čiže vo februári)musia vyplatiť hrubú mzdu v minimálke -čiže580eur bez ohľadu na to či podpíšete dodatok alebo nie......

pribinak
22. jan 2020

Ako už bolo spomenuté, nevyplatiť mzdu je trest.cin. Ak sa nepodpíše medzi zamestnávateľom a vami zamestnancami, tak sa bude počítať mzda z 580,- EUR. To že nechceli ženy podpísať výmer nie je dôvod na nevyplatenie mzdy.