icon

Mám odísť zo školstva?

mela7
31. jan 2023

Ahojte,
učím na ZŠ - 1. aj 2. stupeň už 4 rok (viem, že je to krátko). Idem si momentálne dorábať učiteľstvo pre 1. stupeň, lenže kvôli tomu, že som Ing. musím študovať externe ďalších 5 rokov (Bc+Mgr). V budúcnosti chcem určite učiť na 1. stupni.

Momentálne som už tak zúfala z deti na 2. stupni a celkovo s učenia na 2. stupni, že už ma ani tá práca s nimi nebaví. Je to viac o vysvetľovaní ako sa správať na hodine ako učení. Keď učím na 1. stupni (čo je 9 hodín z 23), tak na tie hodiny sa teším, bavia ma...

A tak rozmýšlam, že by som chcela skúsiť prácu mimo školstva (pôvodne mám vyštudovanú ekonómu + rozšírujúce štúdia kvôli aprobácií) a potom sa opäť do toho vrátiť...

Lenže rozmýšlam či vydržať do júna alebo odísť už teraz (druhú prácu som si ešte nenašla - nemám žiadne veľké záväzky, deti hypotéku, nič... ). Do práce vstávam nerada, domov sa vraciam s nervami, potom ma ešte doma čaká kopa roboty a absolutne už nevládzem....

Čo myslíte? Zostať a vydržať do júna alebo radšej odísť teraz a ísť na úrad práce??
Mám manžela, ktorý zarába dosť a povedal, že rozhodnutie nechá na mne...

Strana
z5
mela7
autor
25. mar 2023

@26ka
Zostala som tam. Uz nejako to do juna zmaknem, odosobnila som sa. Bolo to tazke, ale uz som v takej faze, ze oducim a neriesim, zatvorim dvere od triedy a so sebou si tie pocity uz radsej neberiem. Ale nevydrzala by som to robit dalej, lebo ma to ani nebavi s tymi pubertiakmi. Od septembra budem pracovat na 1.stupni, ale na inej skole. Dali mi tam ucit hlavne matematiku 3-5.rocnik, myslim si ze to bude fajn 🙂 bola som tam na otvorenej hodine a velmi sa mi tam pacilo. Podmienka je ze musim si dokoncit 1.stupen, ale nastupujem od septembra. Pochopili moj stav a tak ma dali k tym mensim detom. Tak skusim toto a ked ma to nepresvedci zostat v skolstve, tak si pojdem hladat pracu do sukromnej sfery - do banky alebo tak

26ka
25. mar 2023

@mela7 drzim palce, kazdy sa najde v niecom inom

mela7
autor
7. sep 2023

Ahojte, tak posielam mensi update: tak som tam zostala do juna, nejako som to zvladla a bola to najvacsia chyba aku som mohla urobit... Za tie tri mesiace sa toho tolko stalo, ze 2 mesiace "dovolenky" boli malo... Nakoniec som sa rozhodla nenastupit do novej prace, pretoze posledne dva tyzdne v auguste som mala hrozne zaludocne bolesti, ze mam byt zas triedna, ucit.... Do skoly (na ucitelstvo 1.stupen) nastupujem, lebo verim, ze to je len docasny stav a neskor sa do skolstva budem chciet vratit. Nakoniec som ani nenastupila ucit, som na urade prace od 1.9 a obzeram sa po praci mimo skolstva...

1ryba
Odpoveď bola odstránená
mela7
autor
7. sep 2023

@1ryba dakujem 🙂 no myslela som, ze to zvladnem... Ale ta predstava, ze mam byt triedna, ucit (aj ked uz nie pubertakov), no nejako som to nezvladla. Ani som nemala chut to ist vyskusat.

anna137
19. nov 2023

@mela7 Ahoj, našla si niečo mimo školstva?

mela7
autor
19. nov 2023

@anna137 Ahoj, ano. Nakoniec pracujem v statnej sprave. Plat sice o 150€ mensi, ale mam "tyzdenny cas" teda ak napriklad v utorok, stredu potiahnem dlhsie mozem v piatky odchadzat skor (najskor o 13:00hod). Ten klud, ticho je na nezaplatenie 🙂

anna137
20. nov 2023

@mela7 no ten menší plat má vystrašil, ale to ticho má veľmi láka. Ja si už nemôžem ani zapnúť rádio. Isté to poznáš .Ďakujem za odpoveď, ja zatiaľ hľadám..

gabrielle023
22. júl 2025
@mela7

@aaadkaaa pretoze na 1. stupen nemozem mat Ing. titul + DPŠ. Na rozšírujúce štúdium 1. stupňa ma tiež nepríjmu, pretože mám Ing. titul, z Komenského mi to napísali, že musím od začiatku....

@mela7 ako to???? Mala som kolegyňu Ing. z chemickej fakulty v BA a jej stačilo DPŠ

mooonika1975
22. júl 2025
@mela7

@anna137 Ahoj, ano. Nakoniec pracujem v statnej sprave. Plat sice o 150€ mensi, ale mam "tyzdenny cas" teda ak napriklad v utorok, stredu potiahnem dlhsie mozem v piatky odchadzat skor (najskor o 13:00hod). Ten klud, ticho je na nezaplatenie 🙂

@mela7 mne maličké deti, hrozne to je náročné, to plákanie, to je najhoršia vec z tej roboty . Jeden rok som mala také, že cely rok plakali, boli maličké okolo 2 rokov, hrozný rok,

Strana
z5