Mám ostať doma, alebo nastúpiť do práce?
Dobrý den, konci mi pomaly RD. S muzom sme sa bavili čo ďalej keďže v povodnom zamestnaní pokračovať nebude možné. Kvalifikáciu mám vek 31 a už teraz mám pocit že som vypadla z pracovného života tak strašne že ledva zapnem pc.. muz je pracovne dosť vyťažený síce má aj homeoffice ale robiť musi úplne rovnako. Keď sme sa bavili o skolke prípadných chorobách a vyzdvihnuti je to pre neho nemožné ostávať na OČR.. babky nemáme.. navrhol teda aby som ostala ešte rok doma. Muz zarobí okolo 3500 ja mám vyšší rodicak. Rodicak mám čisto na seba a niečo dieťaťu s čím by on asi úplne nesúhlasil(drahší kúsok oblečenia atd) ide mi však o to že byt další rok mimo si neviem tak úplne predstaviť ale zas úplne sa zničiť a mat bruchabol z každej OČR. Ďalej byt úplne finančne závislá sa mi tiež vôbec nepáči ale neviem hovorím si ze neni to na cely život ale len další rok. Pripadne radšej začať robiť na mensi úväzok ako žiaden ? Má niekto skúsenosti či bolo lepšie počkať s adaptáciou s dietatom alebo vhupnut do toho a čakať
Ako to vypáli?
Ja som ostala doma z rovnakeho dovodu, plus mame este starsiu skolacku. A rozhodne nelutujeme. Takto sa muz v klude venuje praci a vyhli sme sa zbytocnej nervozite s nahanackam. Urcite sa nenudim popri chorobach deti, domacnosti, vareniu, kruzkom, uceniu so starsou…a ked ostane cas, aj zacvicit si stihnem. Bolo mi to zo zaciatku cudne nechat dobru pracu, ale nenahanat sa a venovat sa v klude rodine sa nam osvedcilo.
@scorpionflower1 nie, kariérny rast ma už nezaujíma, odišla som na materskú z pozície asistentky generálneho riaditeľa, tam sa už vyššie ísť nedalo a úprimne, nebola som ani zďaleka šťastná ani spokojná, len vyhoreta a narobena jak hovado. Myslím, že v živote sú aj iné priority ako kariéra, aj keď chápem aj mamičky čo odchádzajú do práce od maličkých deti. Je to ich voľba, ich životná cesta. Aj môj bol uvrieskanec, ale vtedy mi ešte dosť pomáhala mama, teraz už s nami nebýva, som sama na dom, záhradu, často aj na deti a všetko ostatné…ja myslím že autorka by mala k veci zaujať postoj “rob ako cítiš”. Ak máš pocit, že lepšie bude doma, ostan doma. Ak máš pocit, že viac doma nedáš, chod pracuj dačo bude, nejak sa to zariadi.
@scorpionflower1 tak užívaj ďalej.
@mimi16 Ďakujem, budem 🙂
Milá autorka...ak chceš, napíš mi ss. Nechcem tu písať verejne ako fungujeme my. Mala som podobnú dilemu, osud si to vyriešil tak nejak sám. Akurát sa mi len pripomeň, ak by si sa mi nakoniec ozvala, že si to ty...keby som zabudla 😂😅
@flafly ano, no mne nemal kto velmi pomôct, cela rodina byva daleko, navyse moja mama este pracuje, takze mala je takmer vzdy len na mne alebo na muzovi, ked moze alebo musim ja dorabat robotu. Mne sa ale zda, ze ten ich vztah je nejaky divny, ked jej rovno povie, ze sa na nicom nevie podielat, co sa tyka domacnosti a dietata, je to alibizmus. Vela je takych muzov. Ale to praca nevyriesi, to si musia len oni dvaja vyriesit medzi sebou. To peniaze nevyriesia. Problem nie je nedostatok penazi, ale nerovnopravny vztah medzi nimi. Ona moze chciet ist do roboty, ale ked bude mat nonstop chore dieta, ako vela rodičov, tak je jedno, co ona chce, kym on sa nemieni podielat, lebo aj tak bude vsetko na nej. Peniaze su vzdy len druhotny problem, kym naozaj nemas existencne problemy, toto je o ohladuplnosti. Ja poznam aj ludi, ktori obaja pracovali mali prijem do rodiny okolo 5000-6000 tisíc ked pracovali obaja a mali úplne rovnaké problémy ako ked mali polovicny prijem. Zavesili si na krk hypoteku na obrovsky dom, chodili na dve-tri dovolenky rocne, mali saunu v dome... a stale im bolo malo penazi, stale sa hadali o to, kto viac zaraba a nakoniec sa rozviedli.
Ahoj, ja som to riesila dva krat. Po prvej MD som si robila cez UP rekvalifikacny kurz (tak sa to volalo, ale vlastne som si rozsirila IT znalosti a trosku som zmenila karierne smerovanie) a zamestnala som sa na 1/2 úväzku. To bola inak celkom blbosť, na to, čo som robila to nestačilo. Už som bola tehotná a aby som dokončila, čo po mne šéf chcel, tak som pracovala dlhšie. Ale čert to ber, učila som sa nové veci a bola som rada, že ma nechal nastúpiť, aj keď vedel, že som tehotná.
Po druhom synovi v 3 rokoch som bola tiež skrátený, tuším 6h, to už je lepšie, končila som v normálnom čase.
Ako sa mi podarilo nájsť tie dva joby neviem. Totálna náhoda, šťastie…
Teraz mám ešte 7 mesiacov do konca tretej rodičovskej, mám už 39 skoro a pripadám si ako mimoň. Všetko som pozabúdala, ale hádam to tam niekde vzadu v mozgu je uložené.
Mám v pláne krpatú dať do škôlky v 3r aspoň na pol dňa a ja sa budem obzerať po práci a oprašovať vedomosti 🤨. Teraz na to absolútne nie je čas a chcem si s nimi užiť posledné leto.
Zamestnať sa chcem po novom roku, keď prejde tá úvodná chorobnosť. U nás sa ja “obetujem” pre mužovu kariéru. Pretože on nás živí a zarába výrazne viac, než ja.
No nie si prvá ani posledná ktorej dieťa bude možno často choré po nástupe do škôlky. Už teraz zbytočne stresujes podľa mňa. Ja, som išla do prace keď mal syn 27mes a muž robí a dávame to nejak. Netreba sa báť už dopredu
Ja to asi nechápem... píšeš:
"Muz zarobí okolo 3500" ...
dajme tomu že v hrubom, to máš minimálne 2500 v čistom. Moja žena by pri takomto príjme nemusela do roboty ani nastúpiť, ale asi vec priorít.
Ďalej:
"ja mám vyšší rodicak. Rodicak mám čisto na seba a niečo dieťaťu s čím by on asi úplne nesúhlasil(drahší kúsok oblečenia atd)" ...
to máte dva účty a jeho peniaze sú akože načo? Peniaze sú spoločné hádam nie?
Ako písali už vyššie, dieťa bude choré tak či tak. Ja by som na tvojom mieste išiel do práce hneď, najlepšie na skrátený, ak nepotrebujete peniaze.
Ty koki, mne je neskutocne luto, ked citam toto forum. Kolko zien tu pise, ze sa obetovalo, lebo muz dobre zaraba. Tak ony sa karierne pochovaju. Aby sa muz mal dobre a lepsie, lebo ved nosi peniaze.
Akoze ja viem, ze tym babam to asi vyhovuje, ale mne je normalne z toho biedne, ako sa ine zeny podcenuju a zakrpatievaju doma. Aj keby mam zarabat minimalku a muz 100k, praca nie je len o peniazoch, praca robi navyky, socialnu bublinu, osobny rast, slachti. Nech to v dnesnej dobe hocikto popiera, ale ono je to tak.
Potom sa stat a my vsetci skladame mladym na zadarmo vysoke skoly, baby vystuduju, my vsetci im to zaplatime a nasledne sedia doma. Pol zivota, ak nie cely. Studovane, sikovne zeny. Lebo faktom je, ze mnohym sa robit proste nechce.
@maciatkolulu ahoj, takto to bolo pred 6 rokmi. Teraz neviem ako to je. Toto bol inac velmi nesympaticky komentar z tvojej strany.
@mira0611 prepáč nerozumiem....
Supni sa na pandemicku ocr, ak mas vyssi rodicak mala si teda aj matersku. Ak pracovny pomer trva tak to ries obratom kym dieta nedovrsi 3r
Pandemicka je 55% cistej mzdy
Ja by som tvoj pohľad skúsila odľahčiť. Máte len jedno dieťa, ak tomu dobre rozumiem. Predstav si, že by ste ich mali dve alebo tri. Tých chorôb a OČR by bolo oveľa oveľa viac...Predstav si len také kiahne, najprv to má jeden, druhý to dostane až po 2 týždňoch...
Už dopredu predpokladáš, že budeš veľa na OČR. A pritom možno to tak vôbec nebude.
Ja som si hľadala prácu ešte pred dovŕšením 3 r mladšej dcérky. Hľadala som na čiastočný, čo sa mi aj podarilo ihneď a tak dcérka nastúpila do škôlky už ako 2,5 ročná. Akonáhle sa dobre adaptovala v škôlke, nabehla som na plný.
Občas som na nejakej OČR (mám dve deti), ale nie je to nič, čo by sa nedalo tolerovať, veď je na to zákonný nárok, choroby dieťaťa si predsa nevymýšľame.
Ale pravda je aj, čo tu niektoré iné ženy písali, že otec by sa mal podieľať na starostlivosti rovnakým dielom bez ohľadu na výšku jeho príjmu.
@scorpionflower1 ved moze ale je dost nelogicke aby si tem kto zaraba dobre kazil vyplatu, ak vyslovene nemusi..matematika😂
Ja mám 3 deti, staršia dcérka bola pred nástupom do škôlky proti kiahňam zaočkovaná, dvojičky budú tiež. Do prace s chystám, lebo mi už doma začína šibať a túžim po kolektíve. Možno časom to budem lutovat, podľa toho na aký kolektív narazím 😀. Choroby chceme riešiť opatrovatelkou, pretože starí rodicia vôbec nie sú k dospozicii, alebo minimálne. Myslím, ze ma vyjde výhodnejšie Opatrovatelka, aj keby na ňu išiel cely môj plat aspoň minimálne, čo sa odvodov štátu a dôchodkového systému týka ako ostať doma.
@scorpionflower1 ale ved ked pises ocr, tak si logicky myslim ze ide o realnu OCR preplatenu SP..
@katkami123 chod vzdy radsej na očr pri.chorobe duetata ako platit opatrovatelku..matematika nepusti..
@drahomirrra tu nejde o obetu..tu ide o to zladit vsetky potreby clenov rodiny a vytazit z toho maximalny prijem domacnosti..aka je to.uz len obeta z mojej strany ked ostavam na ocr ja, lebo zarabam polovicu z muzovnho prijmu prosim ta??.v praci to navyse nikomu neprekaza ci uz som PN alebo na ocr..navyse na priemernej mzde mesacny prijem ani nie je ovela znizeny ak mas preplatenu ocr zo SP..ano pracujem lebo byt doma mi nevyhovuje..mam vacsinu mojej vyplaty viac menej iba pre seba k dispozicii..muz plati chod domacnosti..mava 12 hod sluzby..poobede do vecera, vikendy..ja robim do 14.00 tak logicky je dcera a domacnost na mne..a mam to preto brat ze sa obetujem..ked nerobi, stara sa o dceru on, ani ocr si vtedy neberiem..mame to dobre zorganizovane a sme financne gramotni..v praci sa realizujeme obaja, aj karierne..ale pravda je ze zena to ma skratka celkovo tazsie..uz len to ze mna napr. prepustili z predoslej prace pocas 3. Rodicovskej po rokoch..mala som 42..znizovanie stavov..prve idu zeny na RD..spolocnost to toleruje, to je smutne..tam by mali byt zmeny..nie doma..tam sa vieme s muzon dohodnut a nikto nie je diskriminovani
@lacibo
Le ja mám 3 deti, to by som už mohla rovno ostať doma ako žena v domácnosti, lebo toľko OČR pre mňa (aj s mužom) ešte nevymysleli 😀. A kedže som už 4,5 roka doma, kvalitne mi už občas zašibáva, občas sa aj bojím ako zvládnem opäť nástup do prace, ale nemôžem byť doma naveky a mám obdobie, kedy sa už teším do prace, len už preč. 😀 a potom mi to zas príde ľúto, taký jeden kolotoc.
ja som tak bola pri prvej dcere, doma do jej 4 rokov, ona uz chodila od 3 do skolky. aktualne som na RD s mladsou a tiez budem doma minimalne do jej 4 rokov. ja vsak neriesim take, ze "pytat si peniaze od muza", my sme manzelia, financie mame spololocne, karty od uctu tiez. co chcem, kupim, nepotrebujem jeho schvalovanie. ale moj muz je vyzrety jedinec, v zivote by si nedovolil povedat mi, ze som minula peniaze, ktore on zarobil, pretoze vie, ze sa staram (aj) o jeho dieta. tiez nemame babky a dedkov na strazenie a mame zamestnania, kde sa caste ocr netoleruju. nam to tak plne vyhovovalo a urcite to tak budeme riesit aj o 2 roky pri druhej dcere.
@katkami123 tak bude to stale lepsie a lepsie uvidis..prajem ti nech sa ti zadari dobra praca, ktora ta bude bavit

Choroby budu aj o rok, alebo dva. Skús neaku robotu a dieťa do škôlky. Za mňa vyhni sa prvému mesiacu, kedy tucet deti plače v šatni a je to napor na psychiku. My sme dceru dostali medzi staršie deti. A teda vyhli sme sa uplne tomu revu, mrcaka a mrnci sem tam aj dnes ale nikdy sme nemali rane vyplakavačky. Lebo stači jedno dieťa čo plačka a 5 sa pridá 😔. Určite skus ist do prace, a ak nebude pasovať, maš priestor hľadať ine, len začni, nebude to pozdejšie ľahšie prave naopak prídu ulohy a atď