icon

Mám ostať doma, alebo nastúpiť do práce?

19. feb 2023

Dobrý den, konci mi pomaly RD. S muzom sme sa bavili čo ďalej keďže v povodnom zamestnaní pokračovať nebude možné. Kvalifikáciu mám vek 31 a už teraz mám pocit že som vypadla z pracovného života tak strašne že ledva zapnem pc.. muz je pracovne dosť vyťažený síce má aj homeoffice ale robiť musi úplne rovnako. Keď sme sa bavili o skolke prípadných chorobách a vyzdvihnuti je to pre neho nemožné ostávať na OČR.. babky nemáme.. navrhol teda aby som ostala ešte rok doma. Muz zarobí okolo 3500 ja mám vyšší rodicak. Rodicak mám čisto na seba a niečo dieťaťu s čím by on asi úplne nesúhlasil(drahší kúsok oblečenia atd) ide mi však o to že byt další rok mimo si neviem tak úplne predstaviť ale zas úplne sa zničiť a mat bruchabol z každej OČR. Ďalej byt úplne finančne závislá sa mi tiež vôbec nepáči ale neviem hovorím si ze neni to na cely život ale len další rok. Pripadne radšej začať robiť na mensi úväzok ako žiaden ? Má niekto skúsenosti či bolo lepšie počkať s adaptáciou s dietatom alebo vhupnut do toho a čakať
Ako to vypáli?

lacibo
21. feb 2023

@katkami123 a aj ja mam 3 deti..akurat ze 24, 19 a 6 😉..takze na ocr som uz len s tou najmensou..je to len do 10 rokov myslim..tak dlho to nebudem vyuzivat tuto moznost ked je chora..ale potom uz bude muz na penzii..tak ani nebude treba😂😂

scorpionflower1
Autor odpoveď zmazal
scorpionflower1
21. feb 2023

@matkahelka áno, presne táto pointa tu mnohým uteká, že niektorí majú prosto spoločný rodinný rozpočet a fungujú spoločne.

ropucha6
21. feb 2023

@lacibo na jednej strane tvrdis, ze ten, co zaraba viac, nema chodit vobec na OCR, lebo si kazi vyplatu, na druhej strane sa cudujes, ze zamestnavatel vyhodi matku na rodicovskej, pripadne tu, ktora (ako tvrdis) nema problem cerpat PN a OCR (ved zakonny narok). Ano, ale keby som ako manager mala rozhodnut, tiez bohuzial padne rozhodnutie zbavit sa tejto matky…ja potrebujem vykon. Inak nechapem, zena akoze nema karierne ciele ci chciet odvadzat aj nieco viac do dochodku? U nas hypoteticke (mame inu situaciu), ale tiez by som si radsej platila opatrovatelku, keby som to uz nevedela inak vykryt.

scorpionflower1
21. feb 2023

@lacibo kašli na to už prosím...to komu z nás sa oplatí alebo neoplatí OČR nie je pre teba podstatné, ani to nemôžeš chápať, lebo do toho nevidíš. Btw. ako som už napísala, toto vôbec nie je o peniazoch, ale o niečom inom, tak mi tu stále neoperuj s tou matematikou ešte aj s tými hlúpymi smajlíkmi akoby si mala 12 rokov.

katkami123
21. feb 2023

@lacibo ďakujem ☺️

tiezjedna
21. feb 2023

@lacibo menuj zamestnávateľa, ktorý dal matke na MD/RD výpoveď len preto, že bola na MD/RD, a pritom nedošlo ani jeho zániku ani presťahovaniu. Takéto výpovede sú pravne neprípustné. Neviem, čo “sa toleruje”, ale jediné čo vidim ja je to, že ľudia podpisujú zmluvy bez toho, aby si ich prečítali, nieto im rozumeli. A potom sa divia.

rakahaka
21. feb 2023

@lacibo zlatinko moje ano som. Ak mi neveris cinkni do socialky, povedia ti 🙂

tululu
21. feb 2023

@drahomirrra S urcitej casti suhlasim, praca slachti a je nevyhnutne potrebna k osobnemu rozvoju a spokojnemu zivotu.Druha vec ale je,ze byt doma a zabezpecovat komplet chod rodiny,je opak prace,cize volno?To nesedi. Zivot nie je americky film,kde si kazda zena buduje karieru,ma skvely kolektiv a uzasne zmysluplnu kreativnu pracu. Ak rodine klesne prijem,lebo muz zacne ostavat na OCRkach,zena zacne pracovat a teda ten prijem dorovna,super,ale zena vlastne odteraz investuje svoj cas a pracu, ktoru povodne "obetovala" rodine teraz do svojho zamestnavatela.Nie vzdy,ale casto.Takmer kazdy zamestanec je nahraditelny.Nejeden kamarat koncil pracovny pomer po 10 rokoch tvrdej prace v brutalne deziluzii,ze ved som tomu obetoval vsetko a teraz co. Vec, do ktorej niekto investuje svoj cas a usilie,pokial nevyhnutne nemusi (tu sa nebavime o existencnych dovodoch) musi stat za to. Ja mam zimomriavky,ked si spomeniem na milion zbytocnych pracovnych ukonov,kedy clovek vie,ze robi totalny nezmysel,ale kvoli nekompetencii riadenia alebo byrokraticky zvratenemu manazmentu to proste urobit musis.Toto mi nepride ako problem,kde sa da polarizovat,ze sup do prace alebo ostan doma,je to individualne.

majlo1234
21. feb 2023

Aspon tu diskutujete medzi sebou, ked sa autorka odmlcala😏uz sa asi nedozvieme, ako to dopadne

scorpionflower1
21. feb 2023

@tululu Toto je veľmi presné, čo si napísala.

Chcem dať do pozornosti tento odsek článku, ktorý zverejnil Inštitút pre výskum práce a rodiny: "Z prieskumu vyplynulo, že respondentky – ženy venujú neplatenej práci vo vlastnej domácnosti v priemere 38 hodín týždenne. V priemere najviac času týždenne venovali ženy starostlivosti o deti (12,9 hodín), príprave jedál (7,7 hodín), domácim prácam – upratovaniu (5,1 hodín), starostlivosti o zvieratá (5 hodín) a výrobe a úprave textílií, vrátane prania a žehlenia (2,5 hodiny). Respondentky teda strávili v neplatenej práci 325 minút denne (5 hodín a 25 minút), čo predstavuje odhadom až 247 neplatených pracovných dní ročne pri osemhodinovom pracovnom čase. Čiže o 37 dní viac ako je celosvetový priemer uvedený skôr."

Celý článok: https://ivpr.gov.sk/neferovo-rozdelena-neplaten...
Mnohí operujú so slovom "kariéra" ale nikto sa moc nezamýšľa čo to vlastne konkrétne znamená a čo za tým vlastne stojí a koľko to dotyčného stálo v súkromnom živote.

autor
21. feb 2023

Dobrý večer, áno odmlčala som sa keďže som si v prvom rade prišla prečítať skúsenosti iných žien, rodín. Na osočovanie typu že má manžel drzi na krátko lebo navrhol že kludne môžem ostať doma nereagujem. Môj muz by mal tiež najradšej 2 príjmovu domacnost a relaxoval na exotických dovolenkách ale v prvom rade je dieťa. Od malička sa stara o malého ako najlepšie vie ale do nedávna som ešte dojčila takze nie vo všetko má vedel Resp vie dokonale zastupit(uspavanie napr) ale to je jedno.. robí čo môže ako doma tak aj po pracovnej stránke. Muz má 3500€ v čistom a o takom plate ja môžem len snívať. Zarobím dobre ale bohužiaľ neporovnateľne. A áno riskovať jeho job OČRkami by nás mohlo pripraviť o veľa. Riešenie som za tie 3 dni bohužiaľ nenasla. Syna plánujem dať zatiaľ na 4 hodiny do skolky a hľadať si pracu na polovičný uvazok na HO. Na čo odpoved ale stále nemám je že čo ak syn bude 3 dni v škole a týždeň doma. Ako budem vtedy pracovať.. to môžem začať rovno aj teraz kým je doma.

lacibo
21. feb 2023

@tiezjedna moj zamestnavatel to spravil
.a ano je to protipravne a preto mam to na sude..taha sa to 3 roky a stale nepadol rozsudok..pritom uz bezi premlcacia doba na nahradu prijmu..cize cele zle

lacibo
21. feb 2023

@scorpionflower1 ved ano nech si robi kto co chce..mas pravdu..ja si tiez robim podla seba

lacibo
21. feb 2023

Uz som ti pisala..v pohode zacni a ked bude treba budes doma na ocr..vobec sa nemusis stresovat..pri takom prijmne ako ma tvoj muz chodit do prace je max.pohoda..mozes robit len ako chces a kolko chces a popritom sa postarat o dieta..rozmyslas dobre podla mna..prajem ti dobru pracu, ktora ta bude bavit..vsetko dobre☺

ropucha6
21. feb 2023

@autorka, tak hladaj job, kde vies robit pracu aj po veceroch, ak ti dieta ostane doma, cize flexibilny pracovny cas, kde ta manager a terminy nenahanaju na presne hodiny…ale myslim, ze realne uvidis, az ked niekde zacnes.

ropucha6
21. feb 2023

@lacibo no cez skusobnu neprejde, ked bude OCR…

lacibo
21. feb 2023

@ropucha6 ako kde..napr. v skolstve v pohode..tam v kuse beru novych ludi a nikomu nevadi ked su pn alebo ocr..ja na autorkinom mieste by som len tak isla ze mimo dom..a ked ocr tak doma s dietatom..na pracu po veceroch nie je totiz vobec odkazana..muzov prijem je vysoky..moze pracovat len tolko kolko potrebuje..ma idealnu situaciu podla mna

ropucha6
21. feb 2023

@lacibo kde v skolstve najde polovicny uvazok na HO?

lacibo
21. feb 2023

@rakahaka pandemicku ocr si mozem od zajtra v pohode cerpat, staci len ze to nahlasim na SP?. Nevadi, ze 6 rocna dcera chodi do skoly? To davas super info..

zltalienka
22. feb 2023

@ropucha6 vieš prosím poradiť v akej oblasti dávajú také "joby" o ktorých píšeš? Chcem vážne vedieť, hľadám rok a nič "mother friendly" aby som mohla mať HO, či čiastočný úväzok neviem nájsť. Ďakujem

ropucha6
22. feb 2023

@zltalienka ako novacik neviem. Ja robim v korporacii, u nas sa OCRky nenosia, vsetko sa dohana po veceroch, ale to su zeny, co uz pracovali na podobnych poziciach predtym.

majlo1234
22. feb 2023

Na to, ci bude alebo nebude syn doma zo skolky, sa neda dopredu odpovedat. Ak chces ust do prace, tak si najdi polovicny uvazok/tretinovy/sestinovy-proste aby si mala nejaky prijem/aktivitu mimo domacnost, a zvaz si, kolko hodin denne realne zvladnes odpracovat aj popri synovi doma(napriklad pocas jeho spanku/vecer).
Pokial nechces ist do prace, a zaroven sa to neda vzhadom na manzelovu karieru, sadnite si spolu a skus mu vysvetlit, ze si ochotna ostat nadslej doma, ale potrebujes od neho vacsiu financnu oporu.

@zltalienka procurement, finance, accounting, IT len tak zbrucha. Dnes uz je standardom skoro v kazdom korporate, ze sa so svojimi zamestnancami vedia dohodnut na skratenych a flexibilnych uvazkoch

zltalienka
22. feb 2023

@majlo1234 naozaj? Pol roka som na pohovoroch vravela že by som rada čiastočný úväzok a už sa mi neozvali...na prvom pohovore, kde som sa na kratšiu prac. dobu nespýtala, tak som uspela. Oblasť finance, accounting. A teraz po pol roku práce na plný úväzok (+ nadčasy) už meliem z posledného som bola na ďalšom pohovore do korporátu...finance a keďže som spomenula čiastočný úväzok tak hádaj čo.... správne, už sa neozvali.
Aktuálne som na OČR s chorými deťmi (prvýkrát za pol roka) + ja mám ATB, lebo len práca, práca, práca, nie je čas sa liečiť keď nachytáš skolkarske vírusy a keď chceš ísť k lekárovi, tak očami gúľajú, či je to nevyhnutné a ako dlho tam budem....proste táto práca mi nevyhovuje...a je možné, že ma bude čakať aj výpoveď na stole, že som si "dovolila" ísť na OČR (ani u nás si nikto neberie), len ja už fakt nevládzem.
Ibaže kde nájsť vyhovujúcu prácu?

lacibo
22. feb 2023

@ropucha6 ja pisem ze by som na autorkinom mieste isla normalne do prace medzi ludi..na co HO???ved ona nepotrebuje realne podavat pracovny vykon, ak bude nahodou dieta chore, ona sa moze ostat o neho starat a preplati SP..ked je zamestnanec..ja uz koncim v tejto diskusii.😉.nepotrebujem to stale dookola tu vysvetlovat..kazdy nech si to zariadi ako vie a ako mu vyhovuje..ja som reagovala najma na autorkinu otazku a jej situaciu..kazda rodina je v inej situacii

lauriik
22. feb 2023

@autorka Ja som napríklad dala dcéru najskor do skolky na par hodin denne, 2x tyzdenne. (Mala vtedy 2 roky) Po nejakom case ked si zvykla som si zacala pozerat ponuky prace, chodit na pohovory. Mne stale isiel rodicak tak ma nic netlacilo. Cca po 2 mesiacoch som nasla ciastocny uvazok v mieste bydliska. Mala som obrovske stastie. Ty pises, ze byvate pri BA tak tam by to mohlo byt jednoduchsie. Za ten cas co budes chodit na pohovory uz budes priblizne tusit chorobovost. Ono spravi aj velky rozdiel ked je dieta v skolke na pol dna a na cely den. A ak by to nefungovalo a syn by bol stale chory tak neni nic jednoduchsie ako dat vypoved. Podla mna najhorsie je so tie katastroficke scenare vytvrit v hlave este skor ako nastupy vobec do skolky.

lacibo
22. feb 2023

@ropucha6 netreba jej pracu na HO..ked bude chore dieta..moze ostat na ocr..naco by si nakladala na seba viac ako treba..nie je na to odkazana

ropucha6
22. feb 2023

@zltalienka ja ti verim, noveho cloveka tiez neprijimame na part time, tak sa zeny vacsinou drzia tych flekov. Teraz po pol roku ti uz nie su ochotni vyhoviet?

zltalienka
22. feb 2023

@ropucha6 teraz po pol roku mi odmietli vyhovieť aby som ostala doma na HO, pričom vedeli že mám predpísané ATB a že aj dieťa sa mi pochorelo. Že si to mám zariadiť inak ...lenže teraz manžel nemôže, tiež má svoje termíny a uzávierky v práci...pol roka riešil deti prevažne on...tak som si to zariadila....tak ako sa oficiálne má... OČR....
Čo sa týka part time, myslím že je sa zbytočné pýtať, keď nemajú plný stav na oddelení (za to tie nadčasy).

rakahaka
22. feb 2023

@lacibo citas aj po sebe? Autorke konci rodicak. Znamena ze je doma. A ak chce ostat doma dalej, moze. Samozrejme spolu s dietatom. Neviem ako to suvisi s tebou a tvojim dietatom.
Je normalne ak nieco nevies, ze sa k tomu nevyjadris. Proste nenapises nic. Tu nie je zakon ze sa musis vyjadrovat ku vsetkemu len aby si napisala nejaku hlupost. V tomto pripde si sa mohla naucit nove info o poberani pandemickej ocr. Info prijat, popripde priznat ze si sa mylila a nevedela si. Nie utocit na vsetko a vsetkych. Musis mat ozaj vela nespokojnosti okolo seba ked si takato. Mrzi ma to